Растението жасмин – произход и ползи

Обновена: 21.03.2024|
Жасмин, цвете, ползи и употреба.

Жасминът, още известен като кралицата на нощта“, освобождава своя характерен аромат само по тъмно. За щастие, можете да се радвате на красотата му през цялото време на денонощието.

Много търговски продукти имат в състава си жасмин. Те включват сапуни, шампоани, парфюми, лекарства и, разбира се, билков чай – като най-известните видове включват листа от зелен или бял чай, които изискват уникален и сложен метод на обработка.

В следващите редове ще откриете и полезни съвети за отглеждането и начините му на употреба.

 

История на растението жасмин

Смята се, че произхожда от древна Персия (днешен Иран). Открит е в Египет още през 1000 г. пр. н. е., разпространявайки се оттам в близките страни. В Древен Египет цветовете са били добавяни към луксозни горещи вани за отбрани хора. Той е и едно от многото цветя, използвани за украса на мумии и гробници.

kolagen 02 400
kolagen 02 600
kolagen 02 400
kolagen 02 600

Жасминът се появява и във Ведите, най-старите хиндуистки писания, както и в Камасутра и безброй други произведения на древната и средновековна литература. И до днес той се произвежда в Мадурай (Индия) за износ и местна употреба. Там се използва за сватби и в религиозни ритуали, като декорация на дома и като ароматизатор за сладкиши и чай.

Растението вероятно е стигнало до Китай от Южна Азия по време на династията Хан и бързо става популярно. Висшата класа често носела парфюми от жасмин. По това време чаят от растението също е бил запазен само за кралските особи.

Около 1600 г. арабската търговска мрежа въвежда растението в Европа, първоначално основно в парфюмерийната индустрия.

Най-добрият европейски жасмин е бил и все още се отглежда в Грас, Франция. Всяка година там се събират 27 тона цвят.

Това е националното цвете на Тунис. Растението е популярно до такава степен там, че промяната в тунизийското президентство през 1987 г. и тунизийската революция от 2011 г. са наречени жасминови революции“.

 

Какво трябва да знаете за неговия състав?

Жасмин, цвете, ползи и употреба.

Що се отнася до забележителната хранителна стойност на жасмина, можем да кажем много. Дотриаконтанова киселина, дотриаконтанол, олеанолова киселина, витамините C, B, A и D присъстват в корените на растението. Рутин, кверцетин и изокверцетин са само малка част от флавоноидите, открити в листата.

Всяко химическо съединение може да подкрепи вашето здраве по един или друг начин. И едно допълнение – чаша жасминов чай съдържа не повече от 5 калории. Дори ако добавите зелен или бял чай, той трябва да има само 7 калории.

 

Какви видове жасмин има?

Растението е от семейство Маслинови. Има около 200 вида и външният им вид може да варира в зависимост от сорта – от изправен храст до увивна лоза. Най-известните са Jasminum officinale (летен) и Jasminum nudiflorum (зимен). Най-голямото разнообразие от сортове се среща в Южна и Югоизточна Азия.

Jasminum officinale е основният сорт, използван за производството на редица продукти.

Жасминът е широколистно растение. Обикновено листата му падат през зимата, но някои видове могат да останат със зелени листа през цялата година.

Цъфти през цялото лято, от юни до септември, с бели или жълти цветове с четири до девет венчелистчета. Те са с диаметър около 2,5 см и образуват съцветия от три или повече цвята. Както споменахме, тези цветове отделят аромата си предимно през нощта.

 

Kакви са неговите възможни ползи и употреба?

 

Жасмин, цвете, ползи и употреба.

 

Всъщност можете доста лесно да се възползвате от лечебните свойства на жасмина. Ще ви разкажем колко разнообразни са те в следващите редове. Но първо нека ви запознаем с основните му форми.

Етерично масло

Първоначално единственият начин за извличане на маслото от цветовете на растението е бил чрез бавен, скъп процес, наречен „enfleurage, при който цветовете се разбъркват в гореща мазнина, за да се освободи ароматът им.

Получената „помада enfleurage“ можела да се използва така или да се дестилира в алкохол, а мазнината да се изхвърли или да се използва за направата на сапун. Днес етеричното масло се извлича с помощта на различни методи, базирани на разтворители.

Чай

От успокояващия аромат на чай от жасмин също се радват много хора по целия свят.

За направата му производителите използват чаени листа с аромата на жасмин в специални машини с контролирана температура и влажност.

Той най-често се приготвя със зелен, но се използват и черен, и бял чай. Ако искате качествен продукт, потърсете чай в някой специализиран магазин.

Ето и какво приложение можете да намерите на маслото и чая за поддържане на добро здраве.

 

Помага срещу депресия

 

Жасмин. Триптофан. Дефицит на йод. Физическа дейност. Тромби.

 

Жасминът е едно от естествените решения при тревожност, пристъпи на паника и симптоми на депресия. Както съвременните лекарства, така и традиционните лечебни методи подкрепят този факт.

Етеричното масло действа като антидепресант. Според проучване маслото наистина влияе на настроението и мозъчната дейност. Пациентите потвърждават, че се чувстват по-оптимистични и енергични поради използването му. Ароматерапевтичният масаж с жасмин има подобно действие.

Но на какво се дължи този благоприятен ефект? Растението може да повиши честотата на дишане, насищането на кръвта с кислород и кръвното налягане. Всичко това помага срещу всичките симптоми на тревожност и депресия.

 

Жасминът е афродизиак

Друго предимство, което вероятно сте чували, е ролята му като афродизиак. Можете да използвате растението с цел стимулиране на сексуалното желание както само чрез декорация, така и чрез парфюми.

Помага и за повишаване на настроението и нивата на енергия, които влияят на либидото. Стимулиращият ефект на жасмина върху мозъчните вълни може да направи човек по-бдителен за сексуални сигнали и евентуално да увеличи притока на кръв към пениса при мъжете.

 

Помага при безсъние

 

Жасмин, цвете, ползи и употреба.

 

Дългият списък от предимства на жасмина не свършва тук. Както вече споменахме, той може да помогне за постигане на известно психическо спокойствие. В продължение на този ефект на растението върху нервната система може да се използва и срещу безсъние.

Билката служи като алтернатива на сънотворните с рецепта. Помага като засилва ефекта на GABA (гама-аминомаслена киселина) върху свързаните със съня клетки.

Нивата на GABA трябва да се поддържат нормални, за да имате здравословен сън. Освен това, когато имате превъзбудени неврони, тази киселина помага за намаляване на страха и безпокойството.

Жасминът притежава и адаптогенни свойства. Това означава, че може да регулира нервната система според нуждите. Като цяло можем да обобщим, че седативните химикали в тази красива билка насърчават равномерен и спокоен сън.

 

Жасминът като пробиотик

Чаят от растението също може да помогне за поддържане на стомашно-чревното здраве. Полифенолите в него могат да функционират като пробиотик за подхранването на вашия микробиом.

Чаят също така поддържа естествения противовъзпалителен отговор на цялото тяло, включително на стомаха. Това се подпомага и чрез насърчаване на големи количества естествени клетъчни антиоксиданти.

 

Помага за по-бързото зарастване на рани

Етаноловият екстракт от листа на жасмин може да помогне за заздравяването на рани, като забързва свиването на раната и образуването на гранулационна тъкан. Следователно можете да го комбинирате с друго лекарство, за да ускорите процеса на зарастване.

Той е в състояние да направи всичко това чрез повишаване на антиоксидантното състояние на прясно синтезираната тъкан и увеличаване на синтеза на колаген.

 

Жасмин за красива коса и кожа

Маслото от жасмин осигурява невероятна хранителна и лечебна стойност за кожата и косата. То е леко и способно да проникне в косъма, за да третира косата в дълбочина. Хидратиращите му свойства помагат за предотвратяване на увреждане на косата и скалпа. Можете дори да го разглеждате като естествен заместител на съвременните балсами.

То е добро и за лечение на кожни заболявания като екзема. Също така може да бъде много ефективно при заличаване на белези и петна. То подмладява кожата и е отличен избор за масаж на тяло и лице.

Ненапразно жасминът участва в състава на различни козметични продукти.

 

Помага при настинка и кашлица

Известно е също, че маслото от жасмин (и по-специално – нощния), осигурява облекчение на симптомите на настинка, тъй като помага за премахване на слуз от гърлото и борба с кашлицата. Антиоксидантните, противовъзпалителните и антибактериалните свойства на билката помагат за лечение на грип, хронична треска, артрит и болки в ставите.

За да се отървете от кашлицата, пийте чай или правете инхалации с жасмин – така той влиза директно в дихателната система и действа бързо.

 

Предпазни мерки при употреба на жасмин

Малко са известните опасения за здравето, когато става въпрос за продуктите с жасмин. Има съобщения за причиняване на главоболие, раздразнителност, диария и киселини. Когато се прилага локално, има малък шанс да причини дразнене на кожата.

Тези симптоми са малко вероятни, но ако получите някоя от тези нежелани реакции, потърсете медицинска консултация.

Умерената консумация е ключова, ако решите да пиете чай от жасмин по време на бременност или кърмене. Това се дължи на съдържанието на катехини, които могат да намалят способността на тялото да абсорбира желязо. Рискът тук е, че ако приемете твърде много от тях, можете да лишите бебето от основни хранителни вещества.

Кофеинът също може да повлияе негативно, а той се съдържа в някои видове чай, включително тези с жасмин. Ограничете и неговия прием до 2 чаши на ден в този период. При кърменето, от друга страна, повечето специалисти смятат жасминовия чай за безопасен. Все пак ви препоръчваме да не прекалявате.

 

Как и къде се засажда и отглежда растението?

Расте в тропическите и умерено топлите райони на Евразия и Океания. Повечето подвидове обаче могат да се адаптират добре, което ги прави относително подходящи за отглеждане почти навсякъде.

Много сортове жасмин се предлагат като стайни растения. Най-често се продава лоза, драпирана върху рамка или обръч. Това растение обаче е най-активно през нощта. Това е времето, когато то освобождава своя неповторим аромат.

 

Съвети, свързани с грижите за жасмина у дома

Той включва широк спектър от видове, които имат свои собствени изисквания за грижа, но някои общи правила важат за всички:

  • Издръжливост – жасминът расте най-добре при топло време. Някои, като зимния жасмин, могат да издържат на по-широк температурен диапазон, докато други, като ангелския, могат да виреят само над 20 градуса.
  • Почва – растението се нуждае от добре дренирана почва с умерена влажност. Много видове са местни за влажни региони в Азия и могат да издържат дълги периоди без дъжд.
  • Слънчева светлина – жасмините могат да процъфтяват при всякаква степен на светлина от пряко слънце до частична сянка.
  • Подрязване – много видове са увивни растения и живеят най-добре, когато имат пергола или ограда, върху която да растат. Подрязвайте редовно растението, за да поддържате растежа му под контрол. Много видове са склонни към естествено свиване, но внимавайте те да не се връзват около младите стволове на дървета.
  • Жасминът като стайно растение – може да се отглежда като красиво и ароматно стайно растение. Когато се отглежда на закрито, жасминът трябва да бъде на хладен въздух и леко влажна почва. Поставете го на прозорец с южно изложение. Редовно проверявайте почвата за брашнести червеи, които могат да повредят корените на растението.

Традицията и съвременната наука са доказали предимствата на жасмина като лековито растение. Може да се възползвате много лесно от тях и да направите жасмина част от здравословния си начин на живот.

Същевременно ще се радвате на красиво и ароматно цвете, ако го имате у дома.

Бъдете здрави!

Какво представлява цветето жасмин?

Жасминът, още известен като „кралицата на нощта“, освобождава своя характерен аромат само по тъмно. Много търговски продукти имат в състава си жасмин. Те включват сапуни, шампоани, парфюми, лекарства и, разбира се, билков чай.

Какво влиза в състава на жасмина?

Дотриаконтанова киселина, дотриаконтанол, олеанолова киселина, витамините C, B, A и D присъстват в корените на растението. Рутин, кверцетин и изокверцетин са само малка част от флавоноидите, открити в листата.

Колко вида жасмин има?

Растението е от семейство Маслинови. Има около 200 вида жасмин и външният им вид може да варира в зависимост от сорта – от изправен храст до увивна лоза. Най-известните са Jasminum officinale (летен), Jasminum nudiflorum (зимен), Jasminum angustifoliumJasminum grandiflorum и Jasminum tortuosum.

Какви са ползите от жасмин?

Използва се под формата на етерично масло или чай срещу депресия, безсъние, за по-бързо зарастване на рани, при настинка и кашлица.

Категории: Билки|Публикувана: 06.10.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 21 март 2024 в 16:17 | Публикувана: 6 октомври 2022 в 13:52 | Категория: Билки