Маточината – силно средство срещу стреса

Обновена: 11.03.2024|

Много често сме писали за стреса и последствията му за организма. На фокус днес поставяме именно едно такова средство срещу стреса, изцяло натурално. То идва от природата, класифицира се като билка и най-вече – бори нервното психологическо състояние по изцяло естествен път чрез въздействие върху тялото и системите му. Чудите се кое е то? Маточината е билката, на която ще обърнем внимание днес.

Кратки характеристики на маточината

Много от нас са чували за тази билка само като една от многобройните съставки на сиропи и чайове. В действителност, тя крие в себе си много тайни – и то все такива, полезни за тялото ни.

От гледна точка на ботаниката маточината е дългогодишно, относително непретенциозно откъм климата, растение. То обитава главно области в Южна Европа и Средиземноморието, но е и сред често срещаните билки в България. Среща се още с имената маточник, лимонче, пчелник. Разпознава се по дребните цветчета с бял, жълтеник или розов цвят и отличителната форма на листенцата.

Листенцата на маточината имат лек аромат на лимон, заради който в древността е била използвана като ароматизиращо средство. Предшествениците на днешните лекари обаче – лечителите и знахарите, откриват и част от действието й като успокояваща нервната система билка. Именно затова и най-честите приложения на билката са в чайове и понякога – сосове и дресинги, както и в някои козметични продукти.

Листенцата е препоръчително да се събират преди цъфтежа на растението през лятото. Обикновено периодът е в средата на месец юли. Изследвания твърдят, че след цъфтеж те губят много от характерния си аромат и полезни вещества. Може да се използват пресни или изсушени.

Полезни вещества, които откриваме в маточината

Вече споменахме, че в листенцата на маточината се крият полезните й вещества. Сред тях са витамин С, каротин, органични киселини и флавоноиди, но и етерични масла цитрал, цитронелол, мирцен, гераниол.

В следствие на цялото това природно богатство, маточината е силно средство срещу стреса. Затова и много често се използва не само при натоварено ежедневие, но и за облекчаване на високо кръвно налягане и симптомите му: виене на свят, шум в ушите, главоболие. Чаят от маточина може да се превърне във ваш пръв приятел, ако имате и проблеми със съня.

Нещо повече – активните вещества имат и антиспастично действие. Това значи, че тя помага на тялото да се бори с гърчове и мускулни спазми. Това важи с особена сила, ако те са на нервна почва. Не подценявайте действието на маточината и за усилване на зрението.

Освен това, маточината има немалка роля за метаболизма. При прием на билката се забелязва регулиране на апетита. Други по-малко известни свойства са доброто й влияние при възпаления на венците и устната лигавица. Твърди се, че тя помага да се отървем и от лошия дъх и бактериите, които го предизвикват. Това се дължи на етеричните масла с антисептично и противобактериално действие.

Втрити в кожата като етерично масло от маточина, те се борят и с възпаления на мускулите и ставите.

Маточината при стрес

Tired working man sleeping at the workplace full of sketches.

Стресът представлява силно физическо, нервно и психическо напрежение, предизвикано от негативни емоции или изживявания и големи натоварвания. Сериозно се изследва едва от няколко десетилетия – в годините, в които е все по-честа причина за т.нар. бърнаут и много заболявания. Въпреки че има професии, в които се счита за мотиватор за по-високи постижения, ако стресът присъства за по-продължително време в ежедневието ви, води до неприятни физически последствия. Част от тях са постоянно високо кръвно налягане, претоварване на нервната система и още много. В действителност се твърди, че поне 75% от физическите заболявания са свързани със стреса, тъй като постоянният стрес повишава образуването на тромби в кръвоносните съдове. Това може да доведе до инфаркт или инсулт.

Къде е ролята на маточината при стресови състояния?

С годините се оказва, че билката облекчават нервното напрежение и се явява силно средство срещу стреса. Голяма част от заслугите за това се дължат на етеричните масла, които маточината съдържа. Веднъж попаднали в системата ни, те на първо място помагат за успокоение на стомаха. Много често именно той е първият орган, който сигнализира за прекомерно натоварване на нервната система.

След това веществата попадат в различните системи в тялото ни и дават общ успокояващ ефект.

Как да използваме маточината

Жена в кухня, която налива чай от чайник. Бял чай за силен имунитет.

 

Билката може да се използва в прясно или изсушено състояние.

Ако решите да я събирате и сушите сами, имайте предвид, че за да запазите полезните вещества в нея, трябва да спазвате някои правила. Трябва да я сушите на сенчесто и проветриво място при температура 35 градуса. .Листата са добре изсушени, когато отгоре са зелени, а отдолу – по-светли. При стриване трябва да имат характерния си лимонов аромат. Препоръчва се съхранение в хартиен плик или картонена кутия, а не в полиетиленов плик.

Приготвянето на чай от маточина е същински ритуал. В най-добрия си и въздействащ вид той се получава при заливане на листенца с около 100мл. вряла вода. След около 30 минути прецедете и едва тогава консумирайте. Препоръчително – вечер. Така нервното напрежение ще изчезне от тялото ви и ще можете да спите по-добре. Можете да консумирате до 3-4 чаши чай от маточина на ден при по-упорити състояния.

Ако сте решили да творите кулинарни магии с маточина обаче, избягвайте да смесвате билката с растения като мента, индийско орехче, джинджифил.

Категории: Билки|Публикувана: 07.02.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 12:07 | Публикувана: 7 февруари 2020 в 15:18 | Категория: Билки