Имунитетът по време на бременност – най-важното, което трябва да знаем

Обновена: 16.04.2024|
Акне пи време на бременност. Имунитетът по време на бременност.

По време на бременност с женското тяло се случват значителни промени. Коремът започва да нараства, появяват се сутрешно гадене, подути глезени, но наред с тези видими признаци, се променят ключови процеси и функции в тялото.

В това число имунитетът по време на бременност също претърпява промени. Това се дължи най-вече на хормоните. Днес ще разгледаме именно влиянието на бебето върху имунната система на майката и как се отразяват тези промени на здравословното състояние и на двамата.

 

Имунитетът по време на бременност – основни промени и как се отразяват на майката и бебето

На първо място имунната система на майката се променя, така че да не отхвърли бебето, както например неподходящ трансплантиран орган. Това се постига чрез промяна на броя, местоположението и активността на множество от майчините имунни клетки.

Моноцитите (вид бели кръвни клетки) стават по-активни например, докато неутрофилите (друг вид бели кръвни клетки) се увеличават. И двата типа клетки играят роля в защитата на тялото срещу бактерии, гъбички и вируси.

Настъпват промени и в Т-клетките на тялото – вид лимфоцити, които също са бели кръвни клетки и имат важна роля в това, което е известно като имунологична памет. Така имунната система „си спомня“, че е срещала определена опасност преди и може да реагира по-бързо при второ или следващо излагане.

Т-клетките постигат това, като секретират много различни видове протеини и други медиатори (химикали, които могат да накарат другите клетки да реагират по определен начин).

Различните модели на тези медиатори поддържат различни видове имунни отговори. Някои са добри за борба с вирусите, други за борба с бактериите. Нарушаването на тези медиатори е свързано с рак или автоимунно заболяване.

Тези промени в имунната система предпазват бебетата, но също така правят бременните жени по-уязвими към тежко протичане на вируси и грип. Това се дължи на промените в имунния отговор.

Същевременно жените, които страдат от автоимунни заболявания, често получават подобрение или влошаване на симптомите на заболяването си, докато са бременни.

Например, жените с множествена склероза и ревматоиден артрит често се чувстват по-добре, докато жените със системен лупус еритематозус често страдат от по-тежки симптоми. Много скоро след раждането на бебето моделите на симптоми на автоимунни заболявания се връщат към това, което са били като преди бременността.

Някои от тези промени в имунната система се използват в утробата, за да оптимизират растежа и развитието на бебето и плацентата.

Имунни клетки се натрупват в матката и осигуряват протеини и хормони. Те действат върху плацентата чрез специфични рецептори, за да подпомогнат преминаването на хранителни вещества към и отпадни вещества далеч от бебето.

Поддържането на правилното функциониране на плацентата гарантира, че бебето расте нормално и спокойно по време на бременността.

 

Как бременността променя имунната функция на мозъка?

 

Имунитетът по време на бременност. Витамин D3 при бременност. Въпроси и отговори за бременността. Уроинфекции при бременни. Омега 3 за бременни. Хигиена на бременността.

 

По време на бременност и известно време след раждането имунният отговор на мозъка на жената може да бъде нарушен. Това е причина за откриването на връзката между имунната функция на мозъка, тревожността и разстройствата на настроението, които са често срещани по време на бременност и в следродилния период.

Промените в имунната система на мозъка отразяват това, което се случва в останалата част на тялото по време на бременност. Реакцията на периферната имунна система на тялото се потиска по време на бременност, за да се предпази плода от имунния отговор на майката.

Докато за повечето жени тези промени са твърде фини, за да се забележат, тези с автоимунни заболявания като ревматоиден артрит или множествена склероза, както споменахме, могат да получат временно облекчение от симптомите си по време на бременност.

Ако се наблюдават хипокампуса и медиалната префронтална кора (две области на мозъка, отговорни за появата на депресия и тревожност) на бременни жени, се установява намален имунен отговор в тези области, особено по време на по-късните етапи на бременността.

Времето около раждането също е свързано с повишен риск от тревожност и депресия при жените. Тези нарушения са свързани с промени в хормоналната и имунната функция в организма.

 

Защо бременните жени се разболяват по-лесно и какви предпазни мерки са необходими?

Всъщност на този въпрос донякъде отговорихме по-горе. Имунитетът по време на бременност се засилва в полза на бебето, но имунният отговор на майката намалява. В резултат бременните са изложени на по-висок риск от някои заболявания, като настинка, грип, хранително отравяне и пикочни инфекции.

Като цяло промените в имунната система водят до повишена чувствителност към някои вирусни, бактериални и паразитни инфекции.

Трябва да ви успокоим, че в повечето случаи не се отразява на бебето, ако майка му се разболее по време на бременност. В редки случаи по-тежки инфекции могат да се предадат на бебетата чрез плацентата или по време на раждането, и когато това се случи, да има по-сериозни последици.

За съжаление, не можете да избегнете всички източници на инфекции и заболявания, докато сте бременна. Това би означавало да живеете като под стъклен похлупак 9 месеца, което няма да се отрази добре нито на вас, нито на бебето.

Тревожността не може да се избегне, особено в размирните времена на пандемията от COVID-19. Затова можете да предприемете определени стъпки, за да намалите вероятността да се разболеете и да намалите риска от сериозни проблеми за вас и вашето бебе.

 

Ваксинирайте се

Много е важно да се убедите, че имате всички задължителни ваксини, преди да забременеете. Особено значение има ваксината срещу тетанус, дифтерия и коклюш, чрез която можете да предадете имунитета на бебето. Препоръчват се и сезонните противогрипните ваксини, ако прекарвате грип тежко. За ваксината срещу COVID-19 все още няма ясни доказателства как се отразява на бебето, така че с нея е по-добре да се изчака.

 

Взимайте пренатални витамини

 

Имунитетът по време на бременност. Витамини по време на бременност.

 

Витамините, препоръчани от лекар, и балансираното хранене също ще ви помогнат да останете здрави и ще помогнат за развитието на бебето. Освен задължителният прием на метилирана фолиева киселина, витамин С и витамин В6 могат да повишат имунитета ви, като увеличат естественото производство на интерферон в организма. Можете да получите тези витамини и от естествени източници. Например зелените зеленчуци са с високо съдържание на В6.

Поддържайте стриктна хигиена

Основните предпазни мерки, като често миене на ръцете и използване на лични прибори и кърпи, са задължителни, и не само за бременните. Редовно дезинфекцирайте ръцете  си и след използване на обществен транспорт, посещение на мероприятия и магазини. Разбира се, стоенето далеч от болни хора ще намали риска от заболяване.

 

Пийте повече вода

Добрата хидратация също е важна, за да предотвратите заболяване и да се справите по-бързо със симптомите, ако сте болни. Телата ни са съставени предимно от вода, така че имунната система се нуждае от нея, за да работи ефективно. Други източници също могат да помогнат за хидратирането, но избягвайте кофеиновите напитки и напитките с високо съдържание на захар.

 

Почивайте пълноценно

Може да е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, особено по време на бременност, но един от най-ефективните начини за естествено засилване на имунната система е да спите добре. Вашето тяло работи извънредно, за да поддържа вас и едновременно с това и растящо бебе, а пълноценната почивка е неразделна част от поддържането на здравето.

 

Посещавайте редовно своя лекар

 

Имунитетът по време на бременност. Рискови фактори при бременност. Ваксини по време на бременност. ХИВ и бременност. Женска консултация. Хипертензивни нарушения. Фолиева киселина по време на бременност. Хранене при бременност. Цинк при бременност. Бременност - диагноза и развитие. Лека бременност. Списък преди раждане. Гестационен диабет: признаци.

 

Редовните прегледи имат за цел не само да следят нормалното протичане на бременността и развитието на бебето, но и здравословното състояние на майката. Така могат да се забележат първите симптоми и да се реагира навреме.

Ако почувствате неразположение по време на бременност, веднага се консултирайте с лекар. Много лекарства без рецепта са относително безопасни по време на бременност, но все пак трябва да бъдат препоръчани от специалист, така че не прибягвайте до самолечение.

Можем да заключим, че имунитетът по време на бременност се променя и до някаква степен отслабва за майката, но тези промени са в полза на бебето. За една здрава жена, тази трансформация не би се отразила отрицателно.

Така че бъдете спокойни, пазете се, водете здравословен начин на живот и всичко с вас и вашето бебе ще бъде наред.

Лека бременност и успешно раждане!

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 28.05.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 16 април 2024 в 11:49 | Публикувана: 28 май 2021 в 10:07 | Категория: Бременност и женско здраве