Защо е важно да си набавяме колаген?

Обновена: 13.03.2024|

Когато чуем, че е важно да си набавяме колаген, първата асоциация на почти всеки от нас е кожата. Знаем, че той отговаря за еластичността и здравината й, но какво всъщност представлява колагенът и какви функции изпълнява той? Нека да разгледаме от биологична гледна точка неговата структура, както и хранителните вещества, включени в естественото му производството в тялото.

 

Как тялото ни произвежда колаген и какви проблеми се появяват при дефицит?

 

skin aging

zink 400
zink 600

 

zink 400
zink 600

Нашето тяло синтезира колаген по естествен път от ключови витамини и минерали чрез множество сложни процеси. С напредването на възрастта естествено и нормално е колагенът в тялото да намалява, което може да доведе до намаляване гъвкавостта на ставните връзки, отслабването на мускулите, болки в ставите, поява на бръчки по кожата, както и до проблеми с лигавицата на храносмилателния тракт, т.е до проблеми с храносмилането. Затова е важно да си набавяме колаген допълнително.

Освен остаряването на тялото, най-честата причина, поради която организмът не синтезира достатъчно колаген, е лошото или нередованото хранене, с липси на важни минерали и витамини, както и прекомерният прием на захар. По този начин, в тялото не се натрупват нужните градивни елемнти, с чиято помощ организмът ни да синтезира така нужния ни колаген.

Специално внимание трябва да обърнем на това, че тялото освен да синтезира колаген, може и да го катаболизира. Този необратим процес се предвизвиква при прекаленото излагане на слънце, често срещано през летните месеци, както и в следствие на тютюнопушенето.

 

Ключови хранителни вещества, включени в производството на колаген

Витамин С

Витамин С е от ключово значение за производството на колаген, тъй като играе роля в три реакции на хидроксилиране, които са важни, за да може молекулата на колагена да се конфигурира в тройна спирала, т.е в неговата нормална структура.

Желязо

Vector illustration about collagen. Metabolism and cardiovascular health diagram. Medical scheme with fibers, fibrils, molecules, helices, alpha and amino acids chains with HYP and GLY visualizations

Освен витамин С, желязото също играе важна роля като кофактор, което означава, че в този процес желязото се окислява по време на реакцията на хидроксилиране. По този начин то преминава в ново състояние, за да може да активира действието на витамин С. В крайна сметка, виамин С и желязото действат симбиотично, тъй като зависят един от друг в производството на колагена.

Рядко се замисляме какви сложни процеси преминават в нашето тяло, за да имаме здрава коса, кожа, нокти, здрава опорно-двигателна система, зъби и т.н. Ето защо е изключително важно да подаваме на тялото си нужните му витамини и елементи, за да работи правилно и да бъде здраво.

Цинк

Витамин С и желязото са основни и много важни елемнти са синтеза на колаген в тялото. Но цинкът е ключов елемент за усвояването на колагена в тялото. Той се съдържа до голяма степен в месните продукти, но за различни хранителни режими, изключващи месото, е важно да се следят неговите нива в организма. Ако сме решили да си набавяме колаген допълнително, може да го съчетаем с прием на цинк. Това ще засили усвояването на колагена.

 

Свойства на колагена

Както споменахме и по-горе, колагенът има основни функции за поддържането на структурата и движението на нашето тяло. Той отговаря още за:

 • подобряването на здравето на ставите
 • обелкчава болката в ставите
 • намалява чревни възпаления
 • отговаря за еластичността и хидратацията на кожата
 • подобрява качеството на съня
 • подобрява заздравяването на кожата, при наличието на рани
 • подпомага мускулите и мускулните влакна
 • поддържа здравето на кръвоносните съдове, тъй като влиза в състава на стените на вените, капилярите и артериите.

Както споменахме и по-рано, липасата на колаген води до сериозни последици за нашето тяло. За да си набавяме колагенв  нужното количество трябва да знаем какви са нуждите на нашето тяло и какви липси изпитва то. Прочетете повече за типовете колаген и състава им.

 

Какво представлява колагенът?

 

Млада дама с красива кожа, държата грейпфрут

 

Колагенът е влакнест протеин, намиращ се в костите, зъбите, кожата, сухожилията, хрущялите, кръвоносните съдове, косата и ноктите. Този структурен протеин заема ключова роля в опорно-двигателната система на тялото. Казано по друг начин, колагеновият протеин играе ролята на градивен елеменент, който споява отделните елементи на структурата ни, като ни поддържа здрави, стегнати и във форма. Той представлява една трета от общия протеин на тялото. Ето защо е важно да си набавяме колаген, след като мина периодът, в който да се синтезира самостоятелно в тялото.

Колагенът е съставен от три полипептидни вериги, които са омрежени за сила с глицин, пролин, хидроксилизин и хидроксипролин – важни аминокиселини, като последните две не се срещат в други протеини. Биологичната му структура представлява три алфа-спирални структурни протеини, които са спираловидно навити в полипептидна верига. Тези три дълги полипептидни алфа-вериги са усукани и омрежени в една здрава прътоподобна структура.

Колагеновите полипептиди са прикрепени към други въглехидратни вериги, което ги превръща в гликопротеини. Именно те отговарят за имунната, репродуктивната и храносмилателната системи.

 

Защо препоръчваме колагенов протеин на прах?

Опаковка на колагенов протеин на пудра, удобна за директна консумация.

След 25 годишна възраст, колагенът в тялото ни започва значително да намалява, а неговият синтез в определен момент спира. Това веднага може да се забележи с появата на бръчки и сухота по кожата. Именно ползите от колаген хидролизат играят главна роля тук.

Често колагенът се използва в козметичната индустрия за подобряване вида и здравината именно на кожата. Но много кремове, в които се съдържа колаген, не изпълняват своята функция, тъй като молекулите колаген са твърде големи, за да се абсорбират чрез локално приложение през кожата. Това е едно от основните предимства на колагеновия протеин на прах. Той се приема и разтваря от организма мигновенно. По този начин свободно изпълнява гореспоменатите си функции. Ние ви предлагаме колагеновият протеин на NU U Nutrition, който е с доказано качество и контрол при производството и най-важното – в прахообразна форма, която организмът ни може да усвои на 100 %.

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 15.03.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

10 Коментара

 1. Иван 02.10.2022 at 12:24 - Отговор

  Може ли да се пие от човек на 21 години?

  • For Life 03.10.2022 at 10:44 - Отговор

   Здравейте, разбира се, няма проблем да се приема, следвайте препоръчителната доза от 6 г на ден. :)

 2. Неда Милетиева 13.05.2022 at 5:02 - Отговор

  Здравейте!
  Колагена може ли да се пие от дете на 6г., което е с хипермобилност на ставите /халтави колена/?

  • For Life 13.05.2022 at 9:14 - Отговор

   Здравейте,

   Продуктът е чист, 100% животински, хидролизиран колаген, но препоръчваме, преди да се дава на деца, да се направи консултация с лекар. При необходимост свържете се с нас по имейл, за да Ви изпратим сертификати. :)

 3. Десислава Димитрова 04.04.2020 at 15:06 - Отговор

  Здравейте.
  Когато сме на режима на Атанас Узунов позволено ли е да приемаме този колаген? Благодаря!

 4. Валентина Митева 17.03.2019 at 8:01 - Отговор

  Каква е цената

  • For Life 18.03.2019 at 10:34 - Отговор

   Здравейте, цената е 64 лв. за 600 гр. опаковка. Према се по една лъжица дневно, разтворена във вода или на шейк. Една опаковка е достатъчна за около 4 месеца, при редовна консумация.

 5. Донка Нейкова 16.03.2019 at 13:55 - Отговор

  Харесва ми и може би ще си поръчам по-късно.Благодаря!

 6. Мария Атанасова 16.03.2019 at 12:50 - Отговор

  Привет,а каква е цената на колагена на прах/

  • For Life 18.03.2019 at 10:36 - Отговор

   Здравейте, цената е 64 лв. за 600 гр. опаковка. Према се по една лъжица дневно, разтворена във вода или на шейк. Една опаковка е достатъчна за около 4 месеца, при редовна консумация.

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 15:14 | Публикувана: 15 март 2019 в 16:23 | Категория: Витамини и минерали, Здраве