Кето диетата: 10 задължителни групи храни при спазването й

Обновена: 12.03.2024|
Кето диета за начинаещи. Кето хранене. Кето диетата. Ранната вечеря.

Ясно е, че никой не е особен фен на диетите, но при кето диетата е различно – тя има хиляди фенове. В името на здравето, повече енергия и красива фигура, все повече хора я спазват, постигат резултати и се чувстват чудесно.

Ако тепърва ще започвате кето диетата, не пропускайте първо да прочетете какво представлява и какви разновидности има, за да може да изберете точната за вас. А сега: напред към десет от най-важните хранителни продукта, които не бива да изключвате от предстоящия кето режим.

 

1. Кето диетата и морските продукти

Всички знаем, че е хубаво поне веднъж в седмицата да похапваме риба или морски дарове под някаква форма. Това важи с особена сила при кето режима, който залага много на приема на полезни храни, богати на хранителни съставки. Едновременно с това, рибата перфектно се включва в идеята на диетата за ниско съдържание на въглехидрати, които активират способностите на организма ни да гори натрупаните мазнини.

 

omega3 400
omega3 600
omega3 400
omega3 600

Може да бъде сьомга, пъстърва, риба тон, треска, скариди… Разбира се, с внимание към произхода им. Целта е да предотвратим натрупване на вредни вещества или тежки метали, но да приемаме Омега-3 и Омега-6 мастни киселини и още десетки полезни витамини и минерали.

 

2. Без пържено, но с консумация на полезни мазнини

Едно от основните предимства на кето режима е, че ни кара да преразгледаме консумацията си на продукти основно. И няма как да не минем и през точката мазнини. При кето-режима е желателно да избягваме преработени и рафинирани мазнини. За сметка на това в днешно време вече имаме достатъчно алтернативи със силно изявени здравословни качества: различни видове масла с природен произход. Сред тях са:

  • Чисто маслиново масло/зехтин върджин или екстра върджин/
  • Кокосово масло
  • Бадемово масло
  • Пречистено масло Гхи

Някои разновидности на кето-режима позволяват и използването на масло от авокадо. Нашият съвет – внимавайте с него, тъй като то съдържа значително количество мазнини и при прекаляване може да има негативен ефект, вместо така желаното отслабване.

 

3. Месото по време на кето диетата – позволено

 

Кето диетата. Нисък хемоглобин. Червено месо във формата на сърце. Полезни ли са животинските мазнини за здравето ни.

 

Много режими забраняват консумацията на месо или позволяват само един тип, и то приготвен по строго специфичен начин.

При кето режима можете да консумирате месо, като единствено е желателно да следите за количеството мазнини в него от гледна точка на дневен прием. Ограничения – дали да е пилешко, свинско, агнешко или дори пушено от типа на шунка или бекон – няма.

Няколко рецепти, които препоръчваме, са за пилешко кето къри с ориз от броколи и паста от тиквички с пилешко и бадеми.

 

4. Яйцата – задължителни

Полезните им свойства са ясни от хилядолетия, но ето, че намират място и в кето режима.

Те доставят витамин B12 на организма, но и с това, че ни зареждат с повече енергия. Неслучайно някои специалисти ги наричат храна за мускулите и мозъка. Подобряват и зрението.

В кето режима яйцата имат ролята на засищащ елемент, който ни помага да се чувстваме по-сити и енергични, без да прекаляваме с храната. Препоръчва се консумация на закуска (ако закусвате), за по-леки ястия през деня и оттам – плавно сваляне на мазнините.

 

5. Кето режимът и зеленчуците

Когато говорим за зеленчуци, е важно да отбележим, че те са незаменима част от всеки режим. При кето диетата обаче е хубаво да преценим количествата им и вида на тези, които ни се иска да похапваме.

Позволени при кетозата са по-голямата част от зелените билки и зеленчуци. Те са доказано и сред най-богатите на витамини и минерали, така че със сигурност няма да сгрешите, ако заложите на пресни:

Всички те гарантирано ще ви донесат енергия и много ползи. А междувременно ще отслабвате, докато ги похапвате.

 

6. Позволени млечни изкушения

За разлика от много други режими, кето диетата позволява и дори налага използването на млечни продукти. Разбира се – с мярка и разнообразие на разновидностите.

Без притеснения можете да похапвате и комбинирате с други продукти различни видове сирене и кашкавал. Сметаната също е сред съставките, които можете да използвате в кето режима за готвене и приготвяне на ястията.

Колкото до млякото – препоръчително е да консумирате ядкови млека, като заместител на класическите млечни продукти. Противно на очакванията обаче, е хубаво да избягвате нискомаслените млечни продукти – те по-скоро ще попречат на целите на кето режима.

 

7. Любимите ядки – и в кето диетата

 

Кето диетата. Ядки на различни орехи. Преобладават ядките на бразилския орех. Върху дъска на дървен плот.

 

Едно от най-хубавите неща в кето режима е, че можем да продължим да похапваме от любимите ядки. Бадеми, кашу, орехи, лешници… изберете тези, които ви харесват най-много и ги включете в личното си кето меню.

Разбира се, и тук няма да пропуснем да ви напомним да консумирате ядки с мярка. В малки количества те са полезни, но не бива да забравяме, че са тежка храна, богата на мазнини. Затова и е хубаво да ги балансираме в менюто си според организма, способностите му и избрания кето режим.

 

8. Плодове: може, но кои?

Консумацията на плодове по време на кето диетата е деликатна тема, която няма да подминем. Истината е, че в стремежа си да намалим приема на захар, понякога ограничаваме тялото си и от източниците на естествени захари. От това страда само тялото ни.

И все пак, кои плодове можем да похапваме по време на кето диетата?

Съвсем спокойно можем да се отдадем на изкушението на бери плодовете – малини, къпини, боровинки, ягоди. Всички те крият незаменими свойства и съставки. От една страна ще си осигуряваме повече витамини и енергия, а от друга – няма да се лишаваме от любимото сладко.

Избягвайте при всички положения цитрусовите плодове, грозде, праскови, череши.

 

9. Какви течности можем да приемаме по време на кето диетата?

Едно от основните правила при кето режима е свързано с това, че трябва да ограничим продуктите със скрити захари. За съжаление, това са много от напитките, които консумираме. Към това число спадат сокове, газирани напитки, енергийни напитки, някои видове алкохол.

Затова, когато сме на кето режим, е добре да консумираме главно вода и чай, но без захар или мед. Същото важи и за кафето – при него не бива да имаме добавена захар, но и е желателно да е без мляко. Вижте рецептата за приготвяне на бронирано кафе в нашия блог- чудесен заместител на закуската. В краен случай може да се използва ядково мляко по ваш избор. Както и подсладители като стевиола на таблетки.

Смутитата също не е добре да са ви първи избор. Изключение е, ако са приготвени от позволени в кето режима съставки – рецепти и идеи можете да намерите в блога ни.

 

10. Подправки и билки

Добра новина за всички, които обичат да готвят с повече билки и подправки: няма подобен вид съставки, забранени от кето режима. Разбира се, не бива да прекалявате с нито една от тях поради опасност от разстройване на стомаха. Внимавайте единствено с количествата сол и разбира се – избягвайте на всяка цена добавянето на захар, особено рафинирана.

 

Още полезна информация

 

Кето фантазии.

Много полезни съвети и алтернативни предложения за нисковъглехидратни ястия, подходящи за спазване на кето диета, ви очакват в кулинарната ни книга Кето фантазии.

 

Не пропускай и 7 лесни идеи за кето обяд в офиса.

Успех и приятен апетит!

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 21.08.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Михаела 02.09.2020 at 20:19 - Отговор

    Само да поправя в раздела с ядките. Фъстъците не са добър избор при кето диетата :)

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 10:11 | Публикувана: 21 август 2020 в 11:24 | Категория: Хранене и видове храни