Колко съдържание на захар в алкохола откриваме?

Обновена: 13.03.2024|
Детокс и отслабване. Чаша джин с тоник, на фона на много лед и лайм.

Консумирането на алкохолни напитки присъства в ежедневието ни. Това не звучи толкова странно, когато разберем, че Европа е континентът, на който се употребяват най-много спиртни напитки. Макар на спиртните напитки да са нужни едва 6 минути, за да въздействат върху мозъка, то трябва доста повече, за да се отървем от скритата захар в алкохола.

 

Можем да заключим най-общо, че захарта:

 • Способства възпаленията в тялото – при грипни епидемии медът, в който има захар, може да има обратно въздействие, в комбинацията с чай; при кожни проблеми, захарта засилва възпаленията.
 • Причинява сърдечно-съдови заболявания.
 • Директно влияе на мозъка – тя може да засили състоянията на депресии.
 • Ускорява стареенето на кожата – появата на бръчки е неизменен фактор.

След като бумът на затлъстяването се разпростря в цял свят, много от нас започнаха да обръщат внимание на начина си на хранене и ежедневни физически навици.  Предимно фокусът е върху балансираната консумация на храна и отстъствието на бяло брашно и захар от менютото ни.

Все повече хора осъзнават, че захарта е бич на новото време. Тя присъства в почти всички храни, а нейното прекомерно съдържание в организма, освен че вреди, застоява под формата на мазнини.

grifonia 400
02 drob 600 copy
grifonia 400
02 drob 600 copy

Днес сме решили да обърнем внимание на захарта, която се крие в алкохола.

 

Скритата захар в алкохола – рискове

Алкохолните напитки са тези, които съдържат етанол. Бройката е значителна, а употребата им широко разпространена.

Етанолът се произвежда от естествен процес, в който маята превръща захарта от плодовете, зърнените култури и захарната тръстика в алкохол. Създаването на алкохола се получава от атакуването на захарта от маята. В целия ход на този процес се получават алкохол и въглероден двуокис. Чистият алкохол е безцветна течност, а процесът на добиването му се нарича ферментация.

Спиртните напитки като уиски, джин, водка, ром, коняк и ракия се произвеждат чрез процеса дестилация, което означава увеличаване на количеството алкохол в течността. Съдържанието на алкохол в тези напитки е 40%. В процеса на дестилация водата и алкохолът се отделят чрез изпаряване, като по този начин се постига по-висока концентрация на етанол.

Алкохолните напитки оказват по-високо въздействие върху здравето, отчасти защото съдържат високи нива на калории. Това обаче са празни калории –  напитките не съдържат основните витамини и минерали, така че калориите по никакъв начин не допринасят за здравето.

В някои случаи дори точно обратното! Редовното пиене може да доведе до увеличаване на теглото, а според редица проучвания – съдържанието на „скрити“ захари в алкохола допринася за редица здравни проблеми.

 

Допустими количества и препоръки

 

Friends hands with glasses of wine and desserts, close up

 

Решили сте да промените начина си на хранене с балансирана диета или искате да намалите количеството захар, което приемате? В този случай ограничете приема на алкохол, тъй като скритата добавена захар е най-големият нарушител в една диета/режим. Без дори да подозираме, една чаша сладко вино може да бъде огромна захарна бомба.

Световната здравна огранизация се е произнесла по този въпрос и е определила орентировъчен максимум за прием на захар на дневна база за хора, които нямат никакви здравословни проблеми. За дамите това са шест супени лъжици, а при мъжете е не повече от 9. Това съответства на 24  и 36 грама.

С това оптимално количество ще се избегнат нарастващите проблеми, включително и затлъстяването. Ние ви препоръчваме да изключите захарта изцяло от менюто си, особено когато говорим за нейните изкуствени форми. Неслучайно един от най-ефективните режими на хранене – кетогенният- изключва от ежедневното меню захарта и въглехидратите!

 

Защо да внимаваме за количествата захар в алкохола?

 

чаша червено вино със здравословни сандвичи, опднесени на стара дървена табла с място за поставки.

 

Редовният прием на алкохол е свързан с повишаваното на риска от развитие на рак на гърдата, дебелото черво и черния дроб. Рискът от цироза на черния дроб и високо кръвно налягане е също голям.

Ето и информация за начини, по които алкохолът и скритата захар влияят на тялото:

 • Алкохолът дава еуофрично усещане, влияещо на мозъка и нервотрансмитера серотонин и допамин.  Те влияят на чувството за щастие, значимост и важност.
 • Съдържанието на въглехидрати в алкохола до голяма степен пречи на контрола на кръвната захар. Това пък има стимулиращ ефект върху панкреаса за отделяне на инсулин.
 • Не на последно място поставяме повишеното тегло.

 

Колко захар съдържат най-употребяваните алкохолни напитки?

Решихме да направим кратко проучване относно напитките, които повечето хора употребяват в ежденевието си. Колко захар мислите се съдържат в тях? Нека да видим:

 • Джин с тоник – 4 чаени лъжици захар. В самия джин няма захар, но ако добавите чаша 250 мл. тоник (13g захар) , то нещата доста се променят.
 • Водка със сок – 7,5 чаени лъжички захар. На практика няма захар във водката, но ако решите да добавите сок от червена боровинка към него, тази напитка ще стане необичайно сладка и изключително вредна, тъй като количеството захар ще бъде 30 грама.
 • Ром с кола – 7 чаени лъжички захар. Комбинацията на ром с кола е подобна на тази с водката и сока – около 27,5 грама захар. Каквото и да добавите към рома – Coca-Cola, Pepsi или Tesco Classic Cola, в чаша с 250 мл все още ще има 7 ч.л. захар.
 • Бяло вино – 1,5 чаени лъжици захар. Съдържанието на захар в бялото вино, разбира се, зависи от това дали е сухо или полусухо, сладко или полусладко. Въпреки това, според Министерството на земеделието на САЩ, в чаша сладко бяло вино (125 мл) има 1,25 грама захар, което е само 1,5 ч.л.
 • Червено вино – 1/4 чаена лъжичка захар. Що се отнася до количеството захар в чаша червено вино (125 мл), данните на американските и британските отдели на земеделието се различават в това отношение. Първото твърдение е, че червеното вино съдържа 1/4 ч.л. захар, а второто – 1 ч. л.
Категории: Здраве|Публикувана: 16.04.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

4559c8467fde8e4002d4ed2eafed370b?s=96&d=mm&r=g

Автор: For Life

Свързани публикации

3 Коментара

 1. Jonh_s 04.07.2024 at 23:36 - Отговор

  А ракийка с шопски салатка колко захар има ,или солта и е в повече ?

 2. Петар 21.08.2023 at 0:07 - Отговор

  Много точно !
  Няма никаква захар в алкохола.
  Единствено калориите, те са проблема за затлъстяване и наднормено тегло при честа употреба на алкохол . ))

 3. БЛАГОЙ МАРИНОВ 01.01.2021 at 17:22 - Отговор

  КАКТО РАЗБИРАМ ОТ СТАТИЯТА, В ДЖИНА, ВОДКАТА И РОМА, КОГАТО СЕ ПИЯТ ЧИСТИ НЯМА ЗАХАР. БИХТЕ ЛИ МИ ОБЯСНИЛИ ЗАЩО СА ВРЕДНИ ЗА РЕЖИМА НА Г-Н УЗУНОВ

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 14:37 | Публикувана: 16 април 2019 в 14:40 | Категория: Здраве