Кои са невероятните свойства на краставиците, за които не знаем?

Обновена: 08.03.2024|
Проблемна кожа. Красива дама, сложила две резенчета краставица на учите си. С хавлия на косата, готова за релаксиращи процедури. Подпомагане за добро зрение.

По време на топлите сезони темата за краставиците на трапезата и ползите от тях постоянно е на дневен ред. И как иначе – тези свежи зеленчуци са пръв приятел на всеки, който иска да подхрани организма с витамини. Те са и чудесен начин да увеличим количеството хидратация, без да консумираме само вода. Известни с разхлаждащите си качества, те крият много тайни за организма.

Вдигаме завесата пред тях и ви разказваме за някои от най-полезните им свойства, като започваме от…

 

Краставиците – основни характеристики

Едва ли има човек, който е посетил България или живее тук и не е чувал за краставиците. Съдържащите голямо количество вода зеленчуци са едни от най-разпространените съставки към салатите през топлите месеци от годината. Нека не забравяме и най-популярното ястие с тях – традиционния български таратор.

Знаете ли обаче, че краставиците всъщност произлизат от Индия? Култивирани там преди около 3000 години, те биват различни сортове. Различаваме ги най-често по техния размер, като най-отличаващите се сред тях, по тази характеристика, са по-късите и симпатични корнишони.

kurk pep 400
kurk pep 600
kurk pep 400
kurk pep 600

Краставиците намират широко приложение във всякакви салати, смутита, студени супи и разбира се, в таратора. Но присъствието им към всички изброени рецепти не е случайно! Продължи да четеш, защото предстои да ти разкажем за…

 

Витамините и антиоксидантите в краставиците

 

Разрязана наполовина краставица. В първата й част е наситнена на колелца. Положена върху дървена дъска.

 

95% – такова е съотношението на водата спрямо всички останали вещества в краставиците. Тя е и преобладаващата съставка в зеленчука.

Освен нея в краставиците откриваме и магнезий, фибри и калий. Тези три вещества сериозно влияят на нивата на кръвното и ефективно помагат да поддържаме по-добри нива на налягането в кръвоносните съдове.

Витамините в краставиците също не са за подценяване! Сред богатата гама в този зеленчук намираме витамините A, B1, B6, C, D. Пряко отговорни за здравето на имунната система и правилното функциониране на тялото, те се придружават още от така важните калций и магнезий.

В комбинация, всички тези витамини и минерали в краставиците помагат на всички системи в тялото – подкрепят имунната система в борбата й с различни бактерии и алергии, даряват ни с красива и еластична кожа, понижават кръвното налягане и още много.

Как? Разказваме ви за…

 

Лечебни свойства 

Макар в днешно време да не се считат за лекарство и медицинските им свойства да са забравени, краставиците имат положително влияние при болестни състояния. Те охлаждат организма при инфекции и температура. И до ден-днешен се препоръчва увеличена консумация и при бъбречни проблеми и заболявания на уринарния тракт.

Но има и още значително количество състояния, при които краставиците могат да бъдат помощници на организма!

Благодарение на присъствието на специфичен хормон в състава им, крехките зеленчуци с високо съдържание на вода подпомагат панкреаса в процеса на производство на инсулин в тялото. Този процес е в особена помощ на хората, които страдат от диабет или при пациенти, чието тяло не преработва добре веществото.

Имате високо кръвно налягане? Увеличете приема на краставици – те регулират нивата му и освен това, неутрализират част от вредния холестерол в тялото.

Не е за подценяване и фактът, че редовната консумация на краставици може да предотврати образуването на камъни в бъбреците и да ви помогне да изхвърлите заформили се песъчинки.

Именно заради добрия ефект върху отделителната система, краставиците се препоръчват и при детоксикация. Те предотвратяват задържането на вода в организма, помагат да се изхвърлят по-бързо вредните вещества и са чудесен природен диуретик.

Като допълнение, краставиците помагат и в борбата с лошия дъх – веществата в тях неутрализират бактериите в устната кухина за по-малко от минута.

 

Ползи от краставиците през летните месеци

 

Мъж, който реже краставица на колелца в своята кухня. Назаден план неговото семейство също приготвя храна.

 

Тонизират, рехидратират, охлаждат – това са само три от най-големите ползи от краставиците през месеците, в които ги откриваме пресни на пазара.

Освен това, след тежка вечер или безсънна нощ, краставиците ще ви освежат и ще помогнат на главоболието и махмурлука да изчезнат.

Краставиците помагат и при преяждане или бавен метаболизъм. Те успокояват храносмилателната система при раздразнения и помагат на токсините – причинител да бъдат изхвърлени по-бързо. Особено през летните месеци, когато храните се развалят по-бързо, а стомахът изпитва раздразнения по-често, е важно да имате пресни краставици под ръка именно с тази цел.

 

Консумацията им в борбата с наднорменото тегло

Краставиците имат славата на зеленчуци с изключителни диетични качества. Част от това се дължи на високото им съдържание на вода, но и на множеството полезни действия за организма. По отношение на теглото и метаболизма, голяма роля играят семената на този зеленчук. Още преди векове те стават известни като средство за лечение на глисти в храносмилателната система. Друга полезна функция за тялото е добрият им ефект при стомашно-чревни разстройства и инфекции.

В диететиката се използват активно заради ниското си съдържание на калории, високите нива на вода и многото фибри. Като допълнение, краставиците не съдържат никакви захари и мазнини. Половин порция краставици съдържа около 15 калории, което прави този зеленчук първи приятел на всички, които искат да намалят обиколката на талията си.

 

Краставиците в козметиката

Легендарните качества на краставиците за кожата са изследвани още от древността. В козметичната индустрия се използва най-често екстракт от зеленчука за охлаждане на кожата след изгаряния вследствие на продължително излагане на слънце.

Тези от вас с натоварено ежедневие и лошо качество на сън, от друга страна, могат да се възползват от освежаващите качества на резенчета краставица сутрин. Поставете ги под очите си и антивъзпалителните им свойства ще намалят драстично торбичките под очите. Освен това, ще повлияят освежаващо на епидермиса.

Чували ли сте за маска за коса с краставица? Силицият в зеленчука стимулира растежа на косъма, хидратира изтощена от боядисване коса и връща изгубения блясък.

Автор: Васи Дюлгерова

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 19.06.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 15:29 | Публикувана: 19 юни 2019 в 11:31 | Категория: Хранене и видове храни