Здравословни храни, наподобяващи телесни органи

Обновена: 07.03.2024|
Храни, наподобяващи телесни органи.

Казват, че правилният избор на храна винаги е добра инвестиция. Несъмнено този подход е полезен, но решим ли да го приложим, възниква трудност – как да направим правилен избор? Как отделният човек да се ориентира сред многобройните хранителни съставки, например на плодовете и зеленчуците, за да консумира най-подходящите за организма си?

Оказва се, че има лесен начин – храни, наподобяващи определен телесни органи, са изключително благотворни за същите тези органи. Този факт е бил установен интуитивно още в древността, а днес е научно доказан чрез експерименти и клинични наблюдения.

 

Как в миналото оценявали храните, наподобяващи телесни органи?

Древните лечители били убедени, че природата оставя свои „подписи“ върху всичките си дарове. Бележи ги чрез цвят, текстура, аромат, форма и други особености. Опитът им подсказвал, че билки, които приличат на части от тялото, могат да се прилагат за изцеление на същите части.

За такива природни сигнали се споменава в трудовете на римския лекар Клавдий Гален. През Средновековието швейцарският философ, алхимик и изцелител Парацелз, изучавайки различни растения, отбелязва, че вътрешната природа на билките може да бъде разкрита чрез техните външни форми. Той пренася това виждане върху храните, като изтъква: „важно е не количеството, а качество на това, което ядем“.

vitc 400 1
omega3 600
vitc 400 1
omega3 600

Според Парацелз „в качеството се крие духът на живота“. По-късно американският ботаник Коулс също обсъжда връзката между формата на плодовете и терапевтичните им ефекти. Той казва, че орехите са добри за лечение на заболявания на главата, защото „имат перфектните характеристики на главата“.

 

Какво доказва днешната наука за храни и напитки, наподобяващи телесни органи?

Многобройни изследвания потвърждават сигналите на природата за това каква храна на коя част от тялото помага най-активно. Ето примери.

 

Орех и човешки мозък

Както отдавна е забелязано, ореховите ядки и гънките по тях напомнят на лявото и дясното полукълбо на главния мозък.

Според съвременната нутрициология, орехите съдържат голямо количество антиоксиданти, които подобряват сигнализирането между мозъчните клетки и допринасят за поддържане на естествения химически баланс в централната нервна система. Неотдавнашни проучвания сочат, че редовната консумация на орехи ограничава риска от деменция.

Те са идеална храна за мозъка, благодарение на високото си съдържание на омега-3, омега-6 и омега-9 мастни киселини, фолиева киселина (витамин В9) и витамин Е.

 

Моркови и очи

 

Телесни органи, храни.

 

Сигурно сте забелязали, че след напречно нарязване на морков се получават кръгчета, подобни на човешко око. По тях има следи от излъчващи се линии, които напомнят на зеницата и ириса.

Морковът получава оранжевия си цвят от растителен пигмент, наречен бета-каротин. Неслучайно името на този пигмент произлиза от латинската дума carota (т.е.морков). В човешкия организъм бета каротинът се превръща във витамин А, който се отличава с мощни антиоксидантни свойства.

Доказано е, че честият прием на моркови намалява риска от развитие на катаракта и макулна дегенерация. Тези кореноплодни зеленчуци са полезни за зрението и поради намиращите се в тях витамини – В1, В2, В3, В6, В9,С, Е, К, като и микроелементи – калий, магнезий, желязо, калций и фосфор.

 

Гъби и уши

Разрежете гъба наполовина и ще се удивите от получените форми, които приличат на уши.

Сега се знае, че гъбите подобряват слуховите способности на човека, защото съдържат витамин D. Той е необходим за здравето на голям брой телесни органи, включително на 3-те малки костици в средното ухото – чукче, наковалня и стреме, които предават звука от тъпанчето към вътрешното ухо.

 

Домат и сърце

 

Телесни органи, храни.

 

Приликата е не само в цвета, а за някои сортове – и във формата.

При разрязване на домата по средата му, се открояват камери, съдържащи семена. Сърцето също се състои от 4 камери.

Доматите изобилстват с растителен пигмент – ликопен, който унищожава негативните ефекти на холестерола и помага за предотвратяване на сърдечно-съдови проблеми.

Ликопенът води до умерено понижаване на кръвното налягане. Затова на пациенти, страдащи от хипертония, се препоръчва да консумират редовно ястия с домати. И още – доматите са чудесен източник на витамин С, който укрепва кръвоносните съдове.

 

Грозде и белодробни алвеоли

Белите дробове са изградени от разклонения – бронхи и бронхиоли, които завършват с малки мехурчета, наречени алвеоли. Тези структури позволяват на кислорода да премине от белите дробове в кръвния поток. Доказано е, че честата консумация на свежо грозде ограничава риска от развитие на емфизем и рак на белия дроб.

В гроздовите семки е открито вещество, наречено проантоцианидин, който е мощен антиоксидант. Полезното му действие е близо 20 пъти по-силно от това на витамин С.

Проантоцианидинът укрепва имунната система, намалява тежестта на алергичните реакции и допринася за подобряване на дишането при бронхиална астма.

 

Боб и бъбрек

Очевидно е, че бобените зърна имат бъбрековидна фирма.

Отдавна е изяснено, че те са полезни за доброто функциониране на бъбреците, тъй като осигуряват на организма:

  • протеини
  • витамини – В1, В2, В3, В5, В6
  • микроелементи – желязо, магнезий, калий, натрий, цинк, селен и др.

Освен това са богати на фибри, които участват в изхвърлянето на отпадните продукти на обмяната. Бобът е известен и като ефективно домашно средство срещу образуване на камъни в бъбреците.

 

Сладък картоф и задстомашна жлеза (панкреас)

 

Храни, телесни органи, сладък картоф, панкреас.

 

След консумация на този вид картоф, наподобяващ външно панкреаса, не настъпва прекален скок на кръвната захари. Това създава благоприятни условия за нормализиране на гликемичния индекс – скоростта, с която въглехидратните храни влияят върху продукцията на инсулин от Лангерхансовите острови на задстомашната жлеза.

Сладкият картоф се отличава с високо съдържание на бета-каротин. Както отбелязахме по-горе, този пигмент е мощен антиоксидант. Той забавя процесите на стареене и предпазва от увреждане всички телесни органи, включително и задстомашната жлеза.

 

Смокини и тестиси

Подчертавайки визуалната прилика между структурата на разрязани смокини и отворени по хирургичен път тестиси, изследователи препоръчват консумация на тези плодове за профилактика на мъжкия стерилитет.

Основание за това им дава фактът, че смокините са богати на витамини (В9,А, С и К) и микроелементи (калций, магнезий, фосфор цинк, селен, мед и други). Изброените биологично активни вещества повишават количеството и подвижността на сперматозоидите.

 

Маслини и яйчници

Маслините не само приличат по форма на яйчници, но се оказват полезни за функцията на тези телесни органи. Италианско проучване сочи, че при жените, консумиращи много зехтин, опасността от рак на яйчниците е с 30% по-ниска.

Смята се, че ненаситените мастни киселини в зехтина допринасят за потискане на гените, предразполагащи към развитието на злокачествени процеси в яйчниците.

 

Портокали и млечни жлези

Портокалите, грейпфрутът и други цитрусови плодове наподобяват млечните жлези. Сега се знае, че цитрусите са богати на лимоноиди – вещества, които забавят клетъчното разрастване и така се превръщат в бариера пред рака на гърдата. Проучвания сочат, че тези мощни съединения спират метастазите.

 

Сок от червено цвекло и кръв

 

Храни, наподобяващи Ттелесни органи.

 

Приликата е не само в цвета. Червеното цвекло съдържа желязо, което възстановява и активизира червените кръвни клетки. Високото съдържание на флавоноиди в червения сок укрепва капилярите, а наличието на цинк удължава действието на инсулина при диабетици.

Единственото условие за постигане на въпросния инсулинов ефект е цвеклото да се консумира редовно.

 

Женшен и човешко тяло

Още в древността китайските лекари са забелязали, че коренът на женшена прилича на човешко тяло и това ги е насърчавало да препоръчват билката срещу огромен брой заболявания.

Известни са разнообразни рецепти с женшен. Днес лековитият корен се ползва като антистресово и антираково средство.

Прилага се и за укрепване на:

  • мозъка
  • сърцето
  • кръвоносните съдове
  • ендокринната и имунната система

Сигурно ще откриете още много прилики между телесните органи и храните, които консумираме. И от собствен опит ще се убедите колко мощни са сигналите на природата. Трябва само да сме информирани, за да ги разчитаме.

Каква е връзката между храните и телесните органи?

Древните лечители били убедени, че природата оставя свои „подписи“ върху всичките си дарове. Бележи ги чрез цвят, текстура, аромат, форма и други особености. Опитът им подсказвал, че билки, които приличат на части от тялото, могат да се прилагат за изцеление на същите части.

Кои храни приличат на телесни органи?

Храни, които приличат на телесни органи, са орехите (мозък), морковите (напречен разрез прилича на човешки ирис и зеница), домат (сърце), грозде (белодробни алвеоли) и други.

За какво са полезни храните, които приличат на телесни органи?

Много от тях съдържат мощни антиоксиданти, които са много важни за намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания, белодробни проблеми, засилват имунитета. Прием на моркови например, намалява риска от развитие на катаракта и макулна дегенерация, благодарение на бета-каротина, който в организма се превръща във витамин А.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 24.11.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 14:43 | Публикувана: 24 ноември 2022 в 16:53 | Категория: Здраве, Любопитно