Закъснение на цикъл – какви могат да са причините?

Обновена: 13.05.2024|
Закъснение на цикъл.

Закъснение на цикъл може да се предизвика от много неща, например хормонални проблеми, смяна на времето, бременност.

В някои случаи, зависи от симптомите, ретроградният Меркурий отнася вината за това.

Но е важно да се обърне внимание в такива случаи, тъй като може да е симптом за сериозен здравословен проблем.

Какво трябва да знаем за менструацията?

Менструацията е известна още под терминологичните названия мензис, менструален период, цикъл и под разговорните – "това време от месеца", “гостите от Червен бряг“ и други.

Това е процес, който се случва ежемесечно. При него част от маточната лигавица се отделя и изхвърля от тялото заедно с други тъкани, кръв и течности.

 

Менструацията може да се разглежда и като състояние, ако се има предвид времето, което обхваща. То продължава между 3 и 7 дни.

Това е естествен, натурален процес, който подготвя женското тяло за оплождане. За съжаление при много жени менструацията е придружена с куп силни болки, които могат да са симптом на ендометриоза. Но при други минава доста леко, почти неусетно.

Цикълът се управлява от хормони. Хипофизната ни жлеза в мозъка си партнира с яйчниците като отделя хормони, наречени гонадотропини.

Един от тях е фликулостимулиращият хормон. Той активира растежа на яйчниковите фоликули. Най-често един или два от фоликулите узряват. Когато те достигнат определен размер, хипофизната жлеза секретира друг гонадотропин, наречен лутеинизиращ хормон.

Той стимулира отделянето на зрялата яйцеклетка от яйчника и навлизането й в една от маточните тръби. Процесът се нарича овулация. Това обикновено се случва в средата на цикъла, около 14-тия ден преди следващата очаквана менструация.

След овулацията останалите клетки във фоликула се развиват в жлезиста структура, известна като жълто тяло или corpus luteum. Жълтото тяло произвежда хормони и подготвя матката за приемане на оплодената яйцеклетка.

Ако обаче не настъпи оплождане, corpus luteum се разпада и нивата на хормоните намаляват, което поставя началото на следващия месечен цикъл.

 

Кои са най-честите причини за закъснение на цикъла?

Закъснение на цикъл може да се получи, освен от най-предполаганата причина – бременност, така и от различни хронични, автоимунни заболявания, прием на лекарства и различни външни фактори.

Менопауза или преждевременна менопауза

Жените се раждат с определен брой яйцеклетки, който се нарича овариален резерв. Този брой е уникален за всеки организъм и варира между 1 и 2 милиона яйцеклетки. Всеки месец те биват освобождавани една по една. С навлизането в по-напреднала възраст някои от яйцеклетките се губят, умират или са некачествени.

Обикновено това се случва около 45-годишна възраст, но има случаи на преждевременна менопауза. Причината е, че ако яйчниците спрат да произвеждат качествени яйцеклетки, овулацията спира, а след нея и менструалният цикъл.

Закъснение на цикъл поради теглото

Прекалено голямата загуба на килограми, булимия, анорексия или друг вид хранителни нарушения може да са причина за смущение на месечния цикъл. Възможно е той да стане нередовен или дори да спре напълно.

Това се случва, защото при ниска телесна маса тялото не произвежда достатъчно естроген, а липсата на мазнини, необходими за производството на хормони, може да прекрати овулацията.

При наднормено тегло също могат да се получат недоразумения. Тогава организмът – и яйчниците, и мазнините, произвежда прекалено много естроген.

По време на първата част от цикъла естрогенът се увеличава до определено ниво, след което настъпва овулацията. Но когато производството е константно, тялото не прави разлика в хормоналните нива и това пречи.

Закъснение на цикъл от стрес

 

Закъснение на цикъл заради стрес

 

Стресовите ситуации могат да доведат до закъснение на менструалния цикъл. В такова положение е препоръчително да започнем да извършваме различни практики за успокоение и релаксация.

Хроничният стрес не е нещо, което трябва да игнорираме, защото въздейства на цикъла по няколко начина:

 • Увеличава продукцията на хормона кортизол, отделян от надбъбречните жлези, а кортизолът нарушава баланса на хормоните, регулиращи менструалния цикъл.
 • Засяга функцията на хипоталамуса – мозъчна структура, която произвежда хормони, влияещи на хипофизната жлеза, а тя, както отбелязахме по-горе, отделя гонадотропин, отговорен за стимулирането на овулацията.
 • В някои случаи хроничният стрес е условие за изчерпване на овариалния резерв и причинява преждевременна менопауза.

Следователно след време е възможно стресът да предизвика още други заболявания, рязко понижаване или повишаване на теглото. Това води до следващата причина.

Синдром на поликистозни яйчници

Поликистозни яйчници или още познато под абревиатурата СПКЯ, е синдром, при който женското тяло произвежда прекалено много мъжки хормони – андрогени.

При овулация жените отделят много фоликули, но само един се освобождава. Жените със СПКЯ произвеждат много малки по размер фоликули, поради силно развитите андрогени. Това пречи на работата на яйчниците, блокира овулацията и може да доведе до закъснение на цикъл.

Усложнения с щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза произвежда хормони, които имат влияние върху много дейности на тялото, включително менструацията.

Най-често се срещат проблеми поради хипотиреоидизъм – понижена функция на щитовидната жлеза, или хипертиреоидизъм, което е повишена функция на жлезата. Тези състояния предизвикват удължаване на цикъла с по-оскъдно кървене.

Симптоми за нередности с щитовидната жлеза може да са още:

 • Сърцебиене
 • Промени в апетита
 • Нервност
 • Треперене на ръцете
 • Безпокойство
 • Необясними промени в теглото
 • Проблеми със съня
 • Умора
 • Косопад

Закъснение на цикъл поради противозачатъчни

Много противозачатъчни съдържат изкуствено направени алтернативи на хормоните прогестерон и естроген.

Те изтъняват лигавицата на матката, следователно отделянето на тъкани и кървенето стават по-леки и менструацията може да се прекъсне изцяло.

Има контрацептиви, които могат да запазят цикъла или да намалят честотата му. В началото отклоненията са нормални, защото тялото трябва да се адаптира и да свикне с хапчетата.

Закъснение на цикъл поради активен спорт

 

Закъснение на цикъл заради активен спорт

 

Когато жена се занимава прекалено усилено със спорт, въпреки че е здравословно, високото натоварване поставя тялото под стрес и започва да пести енергия. Това, както и вероятно малкото телесни мазнини, могат да са причина за забавяне на цикъл.

Закъснение на цикъл поради вид промяна

Когато в живота ни се случи нещо ново, различно, независимо дали е хубаво или лошо, тялото ни бива подложено на вид стрес.

Всяка една промяна, от  редовния час на събуждане до сменяне на работното място, може да повлияе на нашата редовна менструация за определен момент, докато тялото не се пригоди към възникналите новости.

Закъснение на цикъла поради бременност

Масово, първият въпрос, който изниква в ума на една жена при закъснение на цикъл, е „Да не съм бременна?“. За някои това може да е повод за радост, за други – не чак толкова.

Това може лесно да се провери с тест за бременност, който е добре да се направи поне седмица след закъснение на цикъл, за да може да се отчете правилно.

Много често прекалено ранното тестване дава грешен резултат, защото за краткото време тялото не е успяло да произведе достатъчен брой от хормона, който трябва да бъде отчетен.

При закъсняване на цикъла, по-слабо и кратко кървене е добре да проверим състоянието си, защото това може да са знаци на „цветна бременност“. Най-сигурно е да си направим кръвен тест.

 

Колко дни е нормално да ти закъснее цикъла?

 

Закъснение на цикъл - чудене защо?

 

Стандартно, цикълът започва до 30 дни от първия ден на последния цикъл. Времевият диапазон може да е 25-30 дни, а посочената “златна среда“ е 28 дни.

Обикновено се случва менструацията да ни се губи или да подрани с 2-3 дни, но това е нормално.

При по-дълъг период на липса на мензис може влияние да имат някои от по-горе изброените фактори за забавяне на цикъл.

 

Кога трябва да потърсим специалист?

Ако чувстваме и забелязваме, че менструацията ни е нередовна и сме сигурни, че причината не е бременност, то тогава е хубаво възможно най-скоро да се консултираме с нашия лекар, тъй като вариантите за закъснение не са малко.

Ако усещаме някои от следните симптоми, то тогава веднага трябва да се свържем с лекар:

 • Нетипично силно кървене
 • Симптоми на треска
 • Кървене, след навлизане в менопаузата и липсата на менструация поне година
 • Силни болки
 • Повръщане и гадене
 • Кървене, продължаващо повече от седмица

 

Заключение

За някои хора ситуацията при закъснение на цикъла е радост, за други направо шаш. Това е един от най-естествените процеси, подготвящи тялото на жената за създаване на нов живот.

Важно е да следим менструалния си цикъл и да отбелязваме моментите на овулация, на започване и приключване, за да разберем, ако възникне проблем с организма ни.

Ако забележим или усетим, че нещо наистина не е наред, трябва да изключим самодиагностицирането като вариант и да се консултираме със специалист.

При някои хора болките са неизбежен спътник на менструалния цикъл. Често поради превишаване на прага ни на болка искаме възможно най-скоро тя да спре, прибягваме до медикаменти, които трябва да пием в много крайни случаи.

Съществуват и други билки и добавки (омега-3, калций, витамин Б, куркума например), които са в помощ на неприятните симптоми през първите дни от менструацията.

 

Често задавани въпроси

Защо цикълът закъснява?

Закъснение на цикъл може да се получи, освен от най-предполаганата причина - бременност, така и от различни хронични, автоимунни заболявания, прием на лекарства и различни външни фактори.

Колко е нормалното закъснение на цикъл?

"Златната среда" е 28 дни. Обикновено се случва менструацията да ни се губи или да подрани с 2-3 дни, но това е нормално.

Кога да се тестваме за бременност при закъснение на цикъл?

Добре да се прави след поне една седмица след закъснение на цикъл, за да може да се отчете правилно. Най-сигурно е да си направим кръвен тест.

Категории: Бременност и женско здраве, Здраве|Публикувана: 21.04.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Фанче Огнянова 02.05.2024 at 22:17 - Отговор

  Хора на мен ми закъснява с цял месец днес сме 2ри и още ми го няма и ми е много лошо боли ме главата имам много гадно повръща ми се ‍не се чувствам добре някои може ли да ми каже защо точно съм така в това състояние благодаря

Оставете коментар

Обновена: 13 май 2024 в 10:11 | Публикувана: 21 април 2023 в 13:56 | Категория: Бременност и женско здраве, Здраве