Цветна бременност – какво трябва да знаете?

Обновена: 21.03.2024|

Кървенето по време на бременност, особено в ранните етапи, е доста често явление. Всъщност 1 от всеки 4 жени има цветна бременност или зацапване/кървене през първия триместър. Тя обаче не е причина за притеснение и обикновено протича нормално и приключва с раждането на здраво бебе.

Днес ще ви разкажем подробно какво представлява цветната бременност и как да я различите от други възможни сериозни проблеми, свързани с бременността. Преди всичко ви съветваме, когато получите кървене от какъвто и да е характер, да се посъветвате с лекар. Такива симптоми могат да бъдат много притеснителни.

 

Бременност – същност

Бременността започва, когато оплодена яйцеклетка се имплантира в лигавицата на матката. Случва се до 2-3 седмици след полов акт. Ще ви припомним как точно, за да обясним и причините за цветна бременност.

Сперматозоидите са микроскопични клетки, които се образуват в тестисите. Те се смесват с други течности, за да се получи спермата, която се отделя от пениса по време на еякулация. Милиони сперматозоиди излизат всеки път, но е необходим само един да се срещне с яйцеклетката, за да настъпи бременност.

Яйцеклетките се образуват в яйчниците, а хормоните, които контролират менструалния цикъл, помагат на няколко от тях да узряват всеки месец. Една зряла яйцеклетка е готова да бъде оплодена от сперматозоид. Същите хормони правят лигавицата на матката по-дебела и пореста, подготвяйки женското тяло за бременност.

Около средата на менструалния цикъл една зряла яйцеклетка напуска яйчника (процесът се нарича овулация) и преминава през фалопиевите тръби към матката. Това става за около 12-24 часа. Времето, необходимо на сперматозоидите да стигнат до яйцеклетката, е от 15 до 45 минути. Но в репродуктивната система на жената спермата може да живее до пет, шест дни след полов акт и така да изчака предстояща овулация и да доведе до зачеване.

Ако това се случи, яйцеклетката започва да се дели на все повече и повече клетки, образувайки нещо като топка (бластоциста). Тя се прикрепя към лигавицата на матката (имплантиране) и бременността започва. След това ембрионът се развива от клетки от вътрешната страна на бластоциста, а плацентата от клетките от външната й страна.

Когато оплодената яйцеклетка се имплантира в матката, тя освобождава хормони на бременността, които предотвратяват отделянето на лигавицата на матката. Ето защо жените нямат цикъл, когато са бременни.

Ако яйцеклетката не бъде оплодена от сперматозоид или не се имплантира в матката, удебелената лигавица на матката не е необходима и тя напуска тялото по време на менструация.

 

Цветна бременност – какво представлява и съпътстващи симптоми?

 

Цветна бременност. Преждевременно прекъсване на бременността, аборт.

 

В ранна бременност (4 до 5 гестационна седмица) някои жени могат изпитат имплантационно кървене. Това е леко зацапване или слабо кървене, което се получава, когато оплодената яйцеклетка се прикрепя към лигавицата на матката. Тогава говорим за „цветна бременност“, защото кървенето се появява приблизително по същото време, когато се очаква и менструацията.

Всъщност двете нямат нищо общо. Имплантационното кървене е много по-слабо в сравнение с менструалното.

Така че основните неща, на които трябва да обърнете внимание при съмнение, са цветът, силата и продължителността на кървенето. При цветна бременност кръвта е по-бледа и „цикълът“ по-кратък.

Характерни са и леки крампи за около ден около момента на имплантирането. От друга страна, също е обичайно да няма абсолютно никаква индикация за това.

Все пак сред често срещаните симптоми на цветна бременност са:

 • Гадене
 • Умора
 • Чувствителни гърди
 • Често уриниране

За да сте сигурни, че това са признаци на цветна бременност обаче, се консултирайте със специалист, който ще изключи по-сериозни проблеми.

 

Ефективни ли са тестовете за бременност при цветна бременност?

Няма никакво значение дали бременността е „цветна“ или не. Можете да направите тест винаги когато имате съмнение за бременност. Някои тестове са достатъчно чувствителни, за да открият хормона hCG (произвежда се от плацентата по време на бременност) в урината 5 дни преди очакваната менструация.

Все пак, имайте предвид, ако го направите твърде рано, може да получите фалшиво отрицателен резултат. Тогава количеството на hCG може да е твърде ниско, дори да има наличие на бременност.

Ако видите отрицателен резултат, но все още имате съмнение за бременност, изчакайте 3 дни, преди да си направите тест отново. HCG се повишава бързо в ранна бременност, така че дотогава трябва да видите заветните две чертички.

Добра новина! Кръвният тест за бременност е 100% верен, дори в много ранен етап от бременността. Така че, ако нямате търпение и се съмнявате в ефективността на тестовете от аптеката, насочете се към близката лаборатория.

 

Кои са най-честите опасни причини за кървене в ранна бременност?

 

Цветна бременност. Септицемия. Антибиотик-асоциирана диария и псевдомембранозен колит Наследствени заболявания при човека. Аборт, преждевременно прекъсване на бременността. Панкреатогенен диабет, Т3сЗД. Кръвоизлив в окото. Ахалазия. Онкологични заболявания. Най-честите лабораторни изследвания. Добър и лош естроген. Хормон естроген - следене на нива при гинеколог.

 

За съжаление, невинаги кървенето е индикация за цветна бременност. Има редица проблеми, някои от които много сериозни, които причиняват кървене в ранна бременност.

 

Спонтанен аборт

Статистиките тук не са благоприятни. Приблизително половината от жените, които изпитват кървене в ранна бременност, правят спонтанен аборт. Най-честите признаци са кървене от влагалището и болка в корема.

Други симптоми могат да включват гадене и повръщане. Ако имате висока температура, силно кървене и необичайно вагинално кървене с неприятна миризма, незабавно се консултирайте с вашия акушер-гинеколог.

Запомнете, че спонтанният аборт най-често е резултат от генетични проблеми на плода, които причиняват спиране на растежа и развитието – нещо, което е извън контрола на майката. По-рядко може да се дължи на проблеми с матката или нещо друго.

 

Извънматочна бременност

Извънматочната бременност се случва, когато оплодената яйцеклетка се имплантира извън матката. Симптомите могат да включват зацапване или леко кървене и болка в таза или корема.

Това се случва сравнително рядко и се счита за спешен медицински случай. Предизвикателството при извънматочна бременност е, че симптомите често наподобяват характерните за спонтанен аборт или тези в началото на нормална бременност.

Първите симптоми, за които жените съобщават, включват вагинално кървене, гадене и болка в корема или таза. В екстремни случаи, тъй като оплодената яйцеклетка продължава да расте, тя може да причини разкъсване или спукване на фалопиевата тръба, което да предизвика животозастрашаващо вътрешно кървене.

 

Моларна бременност

Моларната бременност възниква, когато анормална тъкан расте вътре в матката, вместо ембрион. Може да мислите, че сте бременна, но ултразвукът да не показва сърдечна честота на плода. Често моларна бременност се открива по време на ултразвук през първия триместър.

Моларната бременност се характеризира с множество малки кисти (торбички с течност). Хубавото е, че образуванието обикновено е доброкачествено. За съжаление, може да се разпространи в близките тъкани и да се превърне в злокачествен тумор, наречен хориокарцином.

Някои жени спонтанно приключват моларната си бременност. Когато това се случи, се наблюдава кървене, заедно с отделянето на малки, подобни на гроздове кисти. По-често моларните бременности трябва да бъдат отстранени хирургически, обикновено чрез процедура кюретаж, която използва изсмукващо устройство за отстраняване на тази тъкан от матката.

 

Какво да предприемете в случай на кървене в ранна бременност?

 

Цветна бременност. Витамин А. Хормонални промени през бременността. Калории през бременността.

 

Ако изпитате леко до умерено кървене по време на бременност, незабавно се свържете с медицински специалист.

Той ще ви даде съвет какво да правите по-нататък след като споделите подробности като:

 • количеството и цвета на всеки секрет
 • дали сте отделили някакви съсиреци
 • дали сте имали болки в корема или друга част на тялото

Със сигурност ще бъде необходим и преглед – вагинален и ултразвуково сканиране, който е важен за проверка на сърдечната дейност на бебето и позицията и качеството на плацентата.

Може да отнеме известно време, за да се установи какво причинява кървенето – дали е признак на цветна бременност или нещо друго. Да се назначат кръвни и други изследвания. Важно е да имате доверие на своя лекуващ лекар и да запазите спокойствие.

Посетете най-близкото спешно отделение, ако:

 • кървенето ви става много силно
 • имате силни болки
 • чувствате се замаяни, изпитвате световъртеж
 • имате недостиг на въздух

Ако кървенето е много силно, изпитвате силна болка или се чувствате зле като цяло, незабавно се обадете на 112 и помолете за линейка. Вашият живот и този на вашето бебе може да са в опасност!

Имплантационното кървене е напълно безвредно, но е много лесно да се обърка с по-сериозен проблем, така че е изключително важно да разпознавате неговите симптоми, а при притеснение, веднага да се консултирате с лекар.

Бъдете здрави!

Какво е цветна бременност?

В ранна бременност (4 до 5 гестационна седмица) някои жени могат изпитат имплантационно кървене. Това е леко зацапване или слабо кървене, което се получава, когато оплодената яйцеклетка се прикрепя към лигавицата на матката. Тогава говорим за „цветна бременност“, защото кървенето се появява приблизително по същото време, когато се очаква и менструацията.

Какви са симптомите на цветна бременност?

Сред често срещаните симптоми на цветна бременност са гадене, умора, чувствителни гърди, често уриниране.

Кои са най-честите опасни причини за кървене в ранна бременност?

Невинаги кървенето е индикация за цветна бременност. Причина може да е и спонтанен аборт, извънматочна бременност или моларна бременност. Ако изпитате леко до умерено кървене по време на бременност, незабавно се свържете с медицински специалист

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 03.10.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 21 март 2024 в 16:20 | Публикувана: 3 октомври 2022 в 12:59 | Категория: Бременност и женско здраве