Полова система – репродукция и съхранение на генетичния материал

Обновена: 11.01.2024|
Полова система.

Съвкупността от всички органи с репродуктивно значение са част от обособена полова система при организмите.

Освен че половата система, заедно с другите органи, участва в поддържането на динамично вътрешно равновесие в организма, тя има за главна цел да осигури оцеляването на вида.

 

Полова система – същност и функции

Половата или още репродуктивната система е съставена от вътрешни и външни органи, които са ангажирани с възпроизвеждане на организма. Тя функционира заедно с ендокринната система, включваща жлезите, отделящи хормони, включително полови хормони.

Половата система често се разглежда като едно с отделителната система, поради това, че са разположени в близост една до друга и защото имат един и същ ембрионален строеж.

По своите особености мъжката и женската полови системи се различават значително, което позволява размяна на генетичен материал и създаване на нов живот от обединението на половите клетки (гамети) на двата пола.

 

Полови клетки

 

полова система, същност и функции

 

Чрез половото размножаване се получава потомство, което наследява генетичната комбинация и от двамата родители, като така се осигурява по-голямото генетично разнообразие на видовете.

В процеса на оплождане участват и двата вида полови клетки – яйцеклетката и сперматозоидът, и в резултат на тяхното сливане се образува зиготата.

За да се появи нов живот, е нужно сливането на гаметите – клетките на двамата родители, които предоставят половината от генетичния си материал.

Процесът, при който се образуват половите клетки с намален наполовина (хаплоиден) хромозомен набор, се нарича гаметогенеза.

При жените яйчниците произвеждат и съхраняват незрели яйцеклетки, чието формиране започва вътреутробно. Процесът на развитие на женската полова клетка до превръщането й в зряла, годна за оплождане яйцеклетка, се нарича овогенеза.

При мъжете в семенните каналчета на тестисите се натрупват незрели полови клетки. С настъпване на половата зрелост започва образуване на зрели полови клетки – сперматозоиди. Процесът се нарича сперматогенеза.

 

Полови хормони

Половите хормони се отделят от половите жлези – яйчници и тестиси, и имат роля в оформянето на вторичните полови белези. Докато първичните полови белези са репродуктивните органи, чрез които се извършва половата диференциация, то вторичните възникват при половото съзряване и придават характерните белези на двата пола.

Половите хормони при жените са естрогени и прогестини, които се образуват в яйчниците, а при мъжете семенниците синтезират андрогени.

И при мъжете, и при жените се произвеждат хормони, типични за противоположния пол.

Естрогените са главните полови хормони при жените, които поддържат женската репродуктивна система, но се синтезират и в минимални количества при мъжете.

Естрогенните хормони са:

  • естрон
  • естриол
  • естрадиол

Андрогените се произвеждат в тестисите при мъжете и имат маскулинизиращо действие. В минимални количества се срещат и при жените.

Андрогенните хормони са:

 

Мъжка полова система

полова система, същност и функции

 

Изброяваме органите, образуващи мъжката полова система, и техните функции.

Семенници (тестиси)

Тяхната функция е да произвеждат сперматозоиди и тестостерон. Те представляват чифтен орган с овална форма, които са разположени в скротума (кожната торбичка), като левият семенник е по-голям от десния и се намира малко по-надолу.

По време на ембриологичното развитие семенниците са разположени в коремната кухина, като след раждането преминават в кожната торбичка.

Скротумът е богат на нервни окончания, кръвоносни съдове и лимфни възли. Той обвива не само семенниците, но и надсеменника и семеотводния канал. За едно денонощие семенниците произвеждат над 500 милиона сперматозоиди.

Семенна течност (сперма) е основното вещество, чрез което се пренасят мъжките полови клетки, като в състава й само от 2 до 5% е съдържанието на сперматозоиди. Останалата част се заема от простатния секрет и фруктоза, която обезпечава енергийния ресурс за сперматозоидите.

Надсеменник (епидидим)

Семеносните канали на тестиса се обединяват и образуват т.нар. епидидим. Разполага се над семенниците, като в него се съхраняват и узряват сперматозоидите. Представлява дълга и навита тръба, която при разгъване достига 6 м.

По време на сексуална възбуда, в резултат на контракции, сперматозоидите преминават в семеотводния канал.

Семеотводен канал

Той започва от надсеменника, преминава през коремната кухина и по задната стена на простатната жлеза, като се влива в пикочния канал.

Пикочен канал (уретра)

Той се намира по долната повърхност на пениса, като представлява общ изходен път за урината и семенната течност.

Семенни мехурчета

Те се намират над простатната жлеза и тяхната роля е да произвеждат секрет, който да увеличава подвижността на сперматозоидите.

Простата

Простата е жлеза от мъжката полова система, която става активна по време на пубертета в резултат на действието на тестостерона.

Тя е разположена непосредствено под пикочния мехур, като има секреторна функция.

В простатната жлеза се произвежда алкална течност, която неутрализира киселинността на влагалището и така подпомага придвижването на сперматозоиди в женската полова система.

Булбоуретрални жлези

Представляват две малки жлези, които се намират от двете страни на пикочния канал. Тяхната функция е да отделят секрет, чрез който да се улеснява еякулацията.

Пенис

Пенисът е част от мъжката полова система, но освен за коитус (полов акт) и семеполагане, служи и за уриниране.

При него се различават анатомично следните три части:

  1. Корен – прикрепя пениса към тазовите кости.
  2. Тяло – има цилиндрична и слабо приплесната форма.
  3. Главичка – с нея завършва половият член, като му придава конична форма със заоблен връх.

По-голямата част от пениса се развива от същата ембрионална тъкан както клитора при жените.

Чрез ерекцията на пениса се осъществява половият акт, като за разлика от други бозайници, при човека в пениса няма кост, а само еректилна тъкан.

Пенисът при хората се състои от:

  1. две пещеристи тела
  2. едно спонгиозно (гъбесто) тяло

Двете пещеристи тела са разположени успоредно едно до друго в горната част на пениса, а краят на гъбестото тяло се намира в долната му страна и оформя главичката на пениса.

Ерекцията се предизвиква от разширението на артериите, които кръвоснабдяват пениса. В резултат на полова възбуда двете пещеристи тела се изпълват с кръв, при което пенисът се втърдява и еректира.

При ерекция препуциумът (тънка еластична кожа) се изтегля назад, като оголва главичката.

В някои култури е прието да се отстранява хирургически препуциума поради религиозни причини.

 

Женска полова система

 

полова система, същност и функции

 

Ето кои са органите, образуващи женската полова система.

Яйчници

Яйчниците са основният орган на половата система при жените, чиято функция е да съхраняват и освобождават зрелите полови клетки при жените.

През фертилния период на жените яйчниците произвеждат по една зряла яйцеклетка на приблизително 28 дни, което прави 13 броя годишно.

Те също така имат и функция на ендокринни жлези, чрез които се секретират женските полови хормони.

В анатомично отношение яйчниците се състоят от кортекс – периферната част и медула – срединната частq и са разположени в малкия таз.

Маточни (фалопиеви) тръби

Те са пътят, по който зрялата яйцеклетка преминава в матката, където може да се имплантира, ако бъде оплодена. От единия си край са прикрепени към яйчниците, а от другия към матката.

По време на овулацията, зрялата яйцеклетка се отделя от яйчника и навлиза във фалопиевата тръба, където се достига от настъпващите сперматозоиди.

Матка

След като яйцеклетката бива оплодена, тя преминава по маточната тръба и достига до матката, където зародишът започва да се развива в ембрион.

Лабии (малки и големи срамни устни)

Те представляват кожни гънки, с голямо кръвоснабдяване и нервни окончания, като тяхната роля е да предпазват отвора на вагината, клитора и уретрата от увреждания.

В някои култури се извършва женско обрязване, като лабиите или клиторът се премахват или пришиват заедно с цел ритуална инициация и опазване на девствеността преди сключване на брак.

Въпреки че този ритуал се определя като много опасен за физическото и психическото здраве на жените и се осъжда от повечето организации за човешките права, в някои части на Африка и Азия продължава да се практикува.

Влагалище (вагина)

Влагалището представлява мускулеста тръба, която свързва външните полови органи с тези, които са разположени вътрешно.

През нея преминава менструалната кръв и изхвърлянето на семенната течност след полов акт.

Клитор

Клиторът се намира между уретрата и пубиса, като се прикрива от големите срамни устни. Той също може да еректира в резултат на полова възбуда, като достига 4 см.

Клиторът е най-чувствителният орган, като има приблизително 8 000 нервни окончания, докато при пениса са около 6 000.

 

Заключение

Според някои учени половата система има най-важната роля сред останалите органни системи, тъй като осигурява оцеляването на вида и съхранението на генетичния материал от еволюцията на видовете.

Благодарение на нея, животът продължава да се обновява и поддържа, като най-ценното от него се съхранява и предава на поколенията.

Какво представлява половата система?

Съвкупността от всички клетки, тъкани, органи и жлези, произвеждащи полови хормони за целите на размножаването са част от репродуктивната или още полова система.

Какви са главните функции на половата система?

Главната функция на половата система при организмите е възпроизвеждането и осигуряването на потомство.

Защо е важна половата система?

Благодарение на половата система се предава точен генетичен материал и се осъществява оцеляването на видовете.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 01.03.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 1 март 2023 в 16:05 | Категория: Здраве, Любопитно