Кога се прави тест за бременност?

Обновена: 21.01.2024|

Кога се прави тест за бременност е един от първите въпроси, които жените проверяват, след като има повод за притеснение или радост. За някои това е едно от най-стресиращите преживявания, докато за други е момент на надежда.

 

Какво представлява тестът за бременност?

Тестът за бременност е медицински диагностичен тест, използващ се, за да се определи дали сте бременна. Освен да “гадаем“ по евентуални симптоми, вариантите да разберем дали сме бременни са кръвен тест или тест с урина.

Тестът открива хормон, наречен човешки хорион гонадотропин (ЧХГ) в урината или кръвта на жената. Това е гликопротеинов хормон. Той се произвежда и отделя от специфични клетки на хориона (външния ембрионален слой, който има съществена роля за развитието на плацентата).

Секрецията на ЧХГ обикновено започва след прикрепване на зародиша към стената на матката, около 6-8 дни след оплождането. След този период хормонът може да бъде установен в кръвта като количеството му нараства през първите седмици на бременността и достига връхните си стойности 8-11 седмици след последната менструация.

В урината ЧХГ се открива най-рано 8-11 дни след оплождането, ако се използват съвременни тестове за бременност.

Това представляват тестовете за бременност днес, но едно време хората са разбирали кога се прави тест за бременност и по-интересното, как, по доста по-различни начини.

 

Как работи?

Сега ще разгледаме как работят двата, основни за днешното време, теста. Във всички случаи, позитивен тест означава бременност, а негативен – обратното.

 

Уринарен тест за бременност

Тестовете за бременност, които правим у дома и се предлагат в аптеките или супермаркетите, са на базата на урина.

При уринарния тест, зависи какъв тип закупим, вариантите са да потопим тест лентата в уринарна проба, да поставим няколко капчици урина върху тест лентата или в малката ямка на теста.

След това тестът ще покаже дали ЧХГ присъства или не в урината, обикновено чрез промяна на цвета, показване на допълнителна линия или някакъв символ.

Тестовете за бременност с урина са много надеждни, когато се използват както трябва, но понякога могат да дадат фалшиво отрицателни или фалшиво положителни резултати.

Важно е да следваме внимателно инструкциите и да извършим теста за бременност няколко дни по-късно, особено ако получим отрицателен резултат, но все още подозираме вероятността за заченатост.

При положителен резултат трябва да посетим лекар, за да потвърди бременността и да получим подходяща пренатална грижа.

 

Кръвен тест за бременност

Кръвният тест за бременност също има за цел да открие наличието на ЧХГ хормона в тялото на жената. Има два вида кръвни тестове за бременност.

 

Качествени

Този вид може да разбере присъствието на ЧХГ в кръвта ни още 10 дни след овулацията, което е значително по-рано от времето, което е необходимо да измине за акуратен резултат при уринарния тест. Тези тестове обикновено се правят в лекарски кабинет или лаборатория.

При изчисленията е добре е да се има предвид, че яйцеклетката може да бъде оплодена в продължение 12-24 часа след овулацията, а сперматозоидите оцеляват в женския репродуктивен тракт до 5-6 дни след полов контакт.

 

Количествени

При тях също се измерва нивото на ЧХГ, от което може да се разбере колко е напреднала бременността. Те са “по-чувствителни“ от качествените тестове и могат да засекат много малки нива на хормона.

Много често се използват за проследяване на бременността или за предполагаема извънматочна бременност.

За да се извърши кръвен тест, лекарите взимат проба, най-често от вена на ръката, и я изпращат в лаборатория, за да се изследва. Резултатите са в наличност до няколко дни и са 99% точни.

 

Какви видове тестове има?

 

Кога се прави тест за бременност - видове тестове. 

 

Както споменахме, има два основни типа тестове за бременност:

  • Уринарен тест
  • Кръвен тест

Преди години хората са имали по-различни методи за доказване на бременността. Често те са в основата на фолклор и суеверия, така че не бива да разчитаме само на тях. Може да ги направим просто от чисто любопитство.

 

Тестът „семена от пшеница и ечемик“

Този тест включва поставяне на семена от пшеница и ечемик в урината на жената. Ако житото поникне, се смята, че жената е бременна с момче, а ако ечемикът поникне, това означава, че е бременна с момиче.

Тестът „пръстен на връв“

Този тест включва завързване на пръстен на връв и задържането му върху корема на жената. Ако пръстенът се люшка напред-назад по права линия, се смята, че детето ще е момче, а ако се върти в кръг, означава, че ще е момиче.

Тестът за „цвят на урината“

Този тест включва изследване на цвета на урината на жената. Ако е чиста и ясна, се е смятало, че жената не е бременна, а ако е мътна или с бял слой отгоре, това означавало, че е бременна.

Тестът „сода за хляб“

Този тест включвал смесване на женска урина със сода за хляб. Приемало се е, че ако шупне или бълбука, това означава, че жената е бременна.

 

Кога се прави тест за бременност?

 

Кога се прави тест за бременности - жена се чуди.

 

Трябва да изчакаме с направата на теста за бременност, докато не ни закъснее цикълът или не получим някакви ранни симптоми, например:

След произвеждане на хормона човешки хорион гонадотропин от клетки, образувани в хориона, се изискват няколко дни, за да достигне нивата, които могат да бъдат отчетени в кръвта или урината.

Ако направим теста за бременност прекалено рано, е възможно той да излезе фалшиво отрицателен, което означава, че дори и да е възникнала бременност, тестът ще покаже обратното.

Това се получава, защото нивата на хормона ЧХГ не са достатъчни в кръвта и урината, за да бъдат засечени от теста.

В повечето случаи, отговорът на въпроса „Кога се прави тест за бременност?“ е ден след пропуснатата менструация, като обикновено това се явява 2 седмици след овулацията.

Въпреки тези твърдения, има случаи, в които уринарните тестове могат да открият хормона ЧХГ в урината няколко дни по-рано.

При нередовна менструация или ако не сме сигурни кога е следващата, тогава може да използваме календар или специални приложения, с които да следим целия цикъл и да разберем кога се прави тест за бременност.

Ако получим отрицателен тест за бременност, но все още имаме съмнения, трябва да изчакаме няколко дни, след което да повторим теста или да посетим лаборатория или лекаря си.

Те ще могат да ни осигурят сигурен резултат, откривайки по-ниски наличности на хормона ЧХГ, за разлика от домашните тестове.

 

Често срещани грешки при направата на тест за бременност

 

Кога се прави тест за бременност-грешки.

 

Често се случват грешки, когато се стигне до въпросите как и кога се прави тест за бременност, например използване на грешен тест, прекалено дълго чакане и още.

 

Тестване твърде рано

Както споменахме по-горе, трябва да знаем кога се прави тест за бременност. Правилно е да изчакаме няколко дни или 1-2 седмици преди да направим теста, за да сме сигурни в резултата.

 

Използване на тест с изтекъл срок на годност

Тестовете за бременност имат срок на годност и използването на тест с изтекъл срок може да доведе до неточни и грешни резултати.

 

Пиене на твърде много вода преди теста

Ако пием прекалено много вода преди направата на теста за бременност, има вероятност урината да се разреди и това да затрудни откриването на ЧХГ хормона.

 

Неспазване на инструкциите

Важно е внимателно да следваме инструкциите на теста, включително времето, необходимо за резултата, как да го разчетем и кога се прави тест за бременност.

 

Чакане твърде дълго за четене на резултатите

Някои тестове имат ограничение във времето, което се изчакава за четене на резултати, и ако изчакаме прекалено дълго, това може да доведе до грешни резултати.

 

Заключение

Едни от най-главните неща, които трябва да знаем, е как и кога се прави тест за бременност. На всяка опаковка, ако става дума за домашния тест за бременност, има инструкции с това как да го направим и колко трябва да изчакаме, за да получим точен, верен и сигурен резултат.

При възникване на каквито и да е питания или безпокойство относно това как и кога се прави тест за бременност, може да потърсим помощ от медицинско лице. 

Може да посетим лекар, ако при липса на симптоми все още имаме силни съмнения, за да изключим със сигурност вероятността за цветна бременност.

Освен как и кога се прави тест за бременност, има още нещо, което трябва да знаем. Ако тестовете се окажат положителни, е важно, по време на бременността, майката да си набавя достатъчно и всички необходими хранителни вещества, витамини и минерали. Всичко след консултация с лекар, разбира се.

 

Кога се прави тест за бременност?

Трябва да изчакаме с направата на теста за бременност, докато не ни закъснее цикълът или не получим някакви ранни симптоми.

Какво трябва да знаем за тестовете за бременност?

Едни от най-важните неща, които трябва да знаем е как и кога се прави тест за бременност, за да получим максимално реални резултати?

Какви са видовете тестове за бременност?

Основните видове са уринарен и кръвен. Има и още други домашни тестове, които са свързани по-скоро с фолклора и вярванията на хората още от едно време.

Има ли как да направим теста за бременност грешно?

Често се случват грешки, когато се стигне до въпросите как и кога се прави тест за бременност, например използване на грешен тест, прекалено дълго чакане и още.

Има ли как тестът за бременност да излезе с грешен резултат?

Ако направим теста за бременност прекалено рано или по грешен начин, е възможно той да излезе фалшиво отрицателен. Затова трябва да знаем как и кога се прави тест за бременност.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 09.05.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 21 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 9 май 2023 в 09:35 | Категория: Бременност и женско здраве