Ранна менопауза – причини и често срещани симптоми

Обновена: 01.03.2024|
Рициново масло. Моминска вратига. Изпотяване, хиперхидроза. Ранна менопауза. Кето диета против мигрена.

Разликата между късна и ранна менопауза е периодът, през който се случва. Късната се проявява около 51-та година на жените, а ранната – преди 45-та. Много от причините и за двете са сходни, както и техните симптоми.

Това, което може да предизвика ранна менопауза, са генетиката, начинът на живот, автоимунните заболявания и други. Днес ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за нея.

 

Причини за ранна менопауза

Съществуват няколко фактора, които могат да предизвикат това състояние. Нека ги разгледаме подробно.

Генетика

В случай, че няма медицинско обяснение за това защо изпитваме ранна менопауза, най-вероятно ни е генетично заложено. Наследили сме възрастта, през която да се случи това, от наш родител.

vitd3 400
vitd3 600
vitd3 400
vitd3 600

Хубаво е да придобием информация дали това се е случвало на нашата майка или баба. Ако дори само при едната менопаузата се е появила по-рано, това означава, че и при нас е много вероятно да стане същото.

Нека обаче не забравяме, че генетиката е само един от факторите, които биха повлияли на това състояние.

Начин на живот

Някои обстоятелства в начина ни на живот биха повлияли на това кога ще се появи менопаузата при нас. Пушенето например, влияе негативно на тялото ни по много начини, но в случая ще обърнем внимание на факта, че то разрушава естрогена – женският полов хормон. Той подпомага развитието и регулирането на женската репродуктивна система. Освен това отговаря и за оформянето на гърдите, окосмяването и балансирането на менструалния цикъл.

Според анализ от 2012-та година, който е източник на няколко проучвания, жените пушачи са по-склонни да получат ранна менопауза.

Индексът на телесната мазнина също може да я предизвика. Причината е, че естрогенът се складира в мастните тъкани. Поради това жените, които са много слаби, имат ниски нива на този хормон.

Заседналият начин на живот, липсата на слънчева светлина и активност също могат да предизвикат ранна менопауза.

Дефекти в хромозомите

Понякога съществуват грешки в хромозомите, които причиняват това състояние. При синдромът на Търнър например, жената се ражда с непълна хромозома. При това положение яйчниците не функционират правилно и поради това менопаузата подранява.

Други хромозомни дефекти, като дисгенезия на половите жлези (дефект на репродуктивната система), също могат да предизвикат ранна менопауза.

При това състояние яйчниците също отказват да работят. В този случай месечният цикъл и други сексуални характеристики (като либидото) трябва да бъдат предизвикани по изкуствен начин. Това означава, че жените с този синдром се подлагат на хормонална терапия, най-често в юношеска възраст.

Тези два синдрома се предават през поколенията. Поради тази причина е хубаво, в случай, че не сме намерили други основания за ранната менопауза, да си направим генетично изследване.

Автоимунни заболявания

Ранната менопауза може да бъде симптом на автоимунно заболяване като Хашимото (заболяване на щитовидната жлеза) или ревматоиден артрит (засяга множество стави и от двете страни на тялото).

При автоимунните заболявания, имунната система атакува някои части на тялото, защото ги възприема като заплаха. Някои от тези болести предизвикват възпалителни процеси в организма. Това може да повлияе негативно на нашите яйчниците и те да спрат да функционират правилно. Менопаузата започва в момента, в който те преустановяват пълноценната си работа. 

Епилепсия

Това е група дълготрайни неврологични нарушения, известни като припадъчно разстройство. Епилепсията може да произтича от претърпяна мозъчна травма. Жените, страдащи от това заболяване, са по-склонни да получат преждевременна недостатъчност на яйчниците. Както вече споменахме, това предизвиква менопауза.

Въпреки всички изброени причини, понякога точната от тях за поява на ранната менопауза може да остане неизвестна.

 

Симптоми на ранна менопауза

 

Ранна менопауза.Главоболието.

 

Тя може да започне след като менструалният цикъл стане много нередовен, или дори не се проявява няколко месеца. Изпитването на по-продължително кървене често отново е предпоставка за менопауза.

Още някои симптоми могат да бъдат:

 • обилно кървене по време на цикъл;
 • менструация, която продължава повече от седмица;
 • по-дълъг период на време между менструациите.

В тези случаи е добре да се консултираме с лекар, за да се провери дали няма други причини за тези признаци.

Допълнителни често срещани симптоми са:

 • рязка промяна в настроенията;
 • липса на либидо;
 • сухота на вагината;
 • проблеми със съня;
 • горещи вълни;
 • изпотяване през нощта;
 • нужда да уринираме по-често;
 • емоционални промени (ставаме по-лесно раздразними, тъжни или щастливи);
 • чувствителни гърди;
 • често сърцебиене;
 • болки в мускулите и ставите;
 • загуба на коса;
 • качване на килограми.

 

Как се диагностицира ранна менопауза?

Периодът на преход към менопауза се нарича перименопауза. През това време може да изпитаме нередовни менструации и други симптоми, като спазми и по-обилно кървене, които не са постоянни.

Обикновено се смята, че една жена е в менопауза, ако цяла година не е имала менструален цикъл и няма друго медицинско обяснение (като анорексия) за това.

При анорексията, нивата на мазнини в организма са много под нормата. Както вече споменахме, женският полов хормон естроген се складира точно в мастните тъкани. При жените, страдащи от това заболяване, хормонът е в остър дефицит. Това е причината те да нямат цикъл няколко месеца или дори година.

Можем да си направим хормонални изследвания, които ще помогнат да се установи причината, поради която изпитваме признаци на менопауза. Най-често изследваните хормони, в този случай, са:

 • Антимюлеров хормон – той се произвежда от гранулозните клетки (от тях зависи развитието на първичните репродуктивни клетки). Чрез изследване на този хормон, може да стане ясно дали наближаваме менопауза.
 • Естроген – хубаво е да проверим и нивата си на естроген, защото той е главният женски полов хормон.
 • Фоликулостимулиращ хормон – произвежда се от хипофизата, като има за цел да стимулира фоликулите в яйчника всеки месец, което допринася за развитието на зряла яйцеклетка. Ако нивата на този хормон са постоянно над 30 mIU / mL и не сме имали менструация 12 месеца, най-вероятно навлизаме в менопауза. Трябва да имаме предвид, че това не може да се установи само от едно такова изследване.

 

Начини за облекчаване на симптомите на ранна менопауза

 

Ранна менопауза.Красива руса жена, почиваща на диван. Красива коса, кожа и нокти, в следствие на добри количества на биотин в тялото. Ползи от маслото от чаено дърво. Пременопауза и перименопауза.

 

Наясно сме с факта, че е много вероятно да изпитаме неприятни симптоми при появата на менопаузата. Лекарствата не са единственото решение за справяне с проблема. Нека видим кои са някои от алтернативните начините за облекчаване на признаците.

 1. Прием на храни или добавки с калций и витамин D

Хормоналните промени, които се появяват по време на менопауза, могат да изтънят костите ни. Това повишава риска от заболяване с остеопороза.

Калцият и витамин D са важни за здравето на костите ни, затова е хубаво да си ги набавяме редовно.

Храните, които съдържат калций, включват: млечни продукти като кисело мляко, прясно мляко, сирене, зелени листни зеленчуци, спанак, сардини. Ако не можем да го приемаме под тази форма е добре да взимаме хранителна добавка. Същото се отнася и за витамин D, поради факта, че с възрастта кожата губи способността си да го усвоява от слънчевата светлина.

 

 1. Поддържане на здравословно тегло

Често срещано е по време на менопауза да качим килограми. Това може да бъде предизвикано от промяната в хормоните, остаряването, генетиката или начина на живот.

Натрупването на излишни телесни мазнини, особено около кръста, увеличава риска от заболяване от диабет или сърдечни болести. Това може да се отрази негативно и на симптомите на менопаузата. По тези причини е най-добре да се храним здравословно и да бъдем активни.

 1. Избягване на определени храни

Има храни и напитки, които могат да предизвикат горещи вълни, потене през нощта или промяна в настроенията. Те могат да бъдат: кофеин, алкохол, сладки изделия или прекалено подправени ястия.

Добра идея е да си записваме как се чувстваме след приема на храни. Ако забележим, че някои от тях задействат по-силни признаци на менопаузата, просто трябва да ги избягваме.

 

Ранната менопауза може да бъде причинена от фактори, като генетика, начин на живот, автоимунни заболявания, епилепсия. Тя има сходни симптоми с късната менопауза, които включват най-вече горещи вълни, промяна в настроенията и сърцебиене.

Добре е да се изследваме, за да разберем дали навлизаме в менопауза, или има друга здравословна причина за нередовната менструация.

Категории: Бременност и женско здраве, Здраве|Публикувана: 02.02.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Михаела Ахчиева

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Боряна Славова 10.02.2021 at 11:33 - Отговор

  Благодаря за информацията .Беше ми много полезна .

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 09:51 | Публикувана: 2 февруари 2021 в 10:23 | Категория: Бременност и женско здраве, Здраве