Заболяване на венците: причини, симптоми, лечение

Обновена: 08.03.2024|
Заболяванe на венците.

Увреждането на венците не засяга само устната кухина. То руши общото здраве поради факта, че микроорганизми и фактори на възпалението се пренасят по кръвен път из цялото тяло.

Известна е връзката между първично заболяване на венците и риска от развитие на диабет, атеросклероза, сърдечно-съдови, дихателни и други здравословни проблеми. От своя страна нарушенията в различни телесни органи създават условия за заболяване на венците.

Има ли начин да излезем от този порочен кръг? Отговорите са в следващите редове.

 

Как изглеждат здравите венци?

Те не кървят спонтанно или при миене на зъбите и почистване с конец. Имат светлорозов цвят, не са подути. При здрави венци зъбните корени не са оголени и не се виждат. Няма разклатени зъби. Вкусът в устата и дъхът от нея не са неприятни.

 

Защо възниква заболяване на венците?

 

Заболявания на венците.

 

Основен виновник е зъбната плака. Образува се поради натрупване на слой от различни микроби върху всички повърхности в устната кухина. Сред миниатюрните вредители са повече от 22 вида бактерии, също и различни гъбички, протозои и вируси.

Веществата, които микробите отделят при жизнената си дейност, възпаляват венците. Състоянието се нарича гингивит.

Основните му прояви са:

 • леко зачервяване
 • локален оток
 • оскъдно кървене

Ако гингивитът не се лекува, микробите продължават да се размножават и след време настъпва тежка инфекция, наречена пародонтит.

Тогава възникват:

 • интензивно зачервяване
 • обширен оток
 • обилно кървене
 • отдръпване на венците от нормалните им места
 • оголване на зъбни корени
 • увреждане на челюстите
 • разклащане на зъбите
 • поява на лош дъх от устата

 

Има ли други причини за заболяване на венците?

 

Заболяванe на венците. Трансмазнини. Фитонутриенти. Хистидин. Физическа активност, диабет.

 

В някои случаи натрупването на микроби по повърхностите в устата се улеснява от т.нар. вътрешни фактори – наследствено предразположение, обменни и други нарушения.

Например, при диабет захарта в слюнката ускорява образуването на зъбна плака.

Прекомерното натоварване – физическо и емоционално, също допринася за заболяване на венците. Изследвания показват, че когато организмът е подложен на силен стрес, тялото трудно се справя с инфекция, възникнала във венците.

Причина за проблема понякога са хормоналните промени, водещи до повишен приток на кръв към венците и прояви на свръхчувствителност, оток и кървене. Тези симптоми при жените може да се появяват точно преди началото на менструацията и да изчезват след края й.

Често настъпват и по време на бременността. В периода на менопаузата някои жени се оплакват от сухота в устата, странен вкус и усещане за нещо, разяждащо венците.

Според съобщения на уролози, мъжете, които са засегнати от повтарящи се възпаления на простатната жлеза, често страдат от тежко възпаление на венците. Независимо от пола, проблемът е типичен за всички, които са пристрастени към тютюнопушенето или редовно пренебрегват правилата за устна хигиена.

 

Какво се случва при първично заболяване на венците?

 

Заболяванe на венците. Хиалуронова киселина. Вреди от въглехидратите.

 

Клинични и лабораторни изследвания сочат пряка връзка между инфекции в устата и вторични увреждания на различни органи. Неотдавна бе установено, че възрастните хора със спад в познавателните способности обикновено страдат от напреднало заболяване на венците.

Патоанатомични анализи на пациенти, които приживе са имали когнитивни нарушения, показват повишено количество на бета-амилоид в мозъка. Това е отпаден белтъчен продукт, който се отделя при настъпили инфекции и едновременно е отличителен белег на болестта на Алцхаймер.

Смята се, че бактериите от венците по кръвен път достигат до различни органи (сърце, панкреас, бели дробове, стомах, бъбреци и т.н.). При тази микробна инвазия се задвижва каскада от реакции, които завършат с възпаление и увреждане.

Според клинични наблюдения и експериментални данни, дълготрайното възпаление на венците играе роля в развитието на атеросклероза, коронарни нарушения, диабет от втори тип, белодробни, стомашно-чревни, бъбречни и други заболявания.

При мъжете с хронично заболяване на венците съществува още един риск – еректилна дисфункция. Причината е, че възпалението на венците постепенно уврежда кръвоносните съдове в цялото тяло и впоследствие причинява импотентност.

 

Основни лечебни подходи

Необходима е помощта на лекар – пародонтолог. Първата стъпка от неговата терапия е отстраняване на твърдите отлагания по зъбите със специални инструменти. При обикновен гингивит, друга намеса може да не е необходима, ако по-нататък се спазват основните хигиенни правила срещу заболяване на венците.

При по-тежки инфекции се прилагат хирургични процедури под локално обезболяване. В някои случаи се използват биоматериали за възстановяване на увредени места в устата и ликвидиране на т.нар. „джобове“ – кухини, образувани между зъбите и венците.

Друг начин за премахване на въпросните кухини е лечение с лазер. След това се провеждат контролни прегледи на всеки 3, 6 или 12 месеца, според състоянието на всеки отделен пациент.

 

Как да се храним, за да не допуснем заболяване на венците?

 

Заболяванe на венците. Пармезан. Пармиджано. Рецепта за кето мусака с пиле и пармезан

 

При увреждане на венците нутрициолозите препоръчват следните укрепващи храни:

 • Мляко и млечни произведения (сирене, кашкавал, извара и др.). Доставят на организма в големи количества калций и протеини. Укрепват венците и зъбите. Регулират киселинния баланс в устата, намаляват възпалението. Приема се, че консумацията на парче сирене, след ядене на нещо сладко, елиминира негативния ефект на захарта в устата.
 • Мазни риби (сьомга, херинга, скумрия). Необходими са за поддържане здравината и целостта на венците, тъй като са богати на калций. Намиращите се в тях витамин D и ненаситени мастни киселини, по-известни като Омега-3, са също фактор за защита на оралното здраве.
 • Оранжевите и жълти зеленчуци и плодове (моркови, картофи, манго). Чрез тях получаваме големи количества бета-каротин, който организмът превръща във витамин А. Той заздравява венците. Спомага да се запази нормалното слюноотделяне и доброто състояние на устната лигавица.
 • Зеленчуци и плодове, богати на витамин С (броколи, цитруси, горски плодове). Този витамин укрепва съединителната тъкан. Отдавна се знае, че липсата му води до кървене от венците. Поради мощните си антиоксидантни свойства, витамин С допринася за по-бързото справяне с различни инфекции и възпаления.
 • Продукти, съдържащи коензим Q10 (нетлъсти меса, растителни масла, магданоз). Те ограничават болката и кървенето във венците, Коензим Q10 намалява възпалението.

 

10 профилактични правила срещу заболяване на венците

 

Заболяванe на венците. Ползи от ябълковия оцет. Млада дама, която почситва своите зъби с конец за почистване.

 

 1. За да премахнете остатъците от храна, мийте зъбите си с подходяща паста и четка в продължение на 3 минути, поне два пъти на ден, в идеалния случай – след всяко хранене или лека закуска.
 2. Почиствайте езика си, за да се отървете от бактериалните остатъци.
 3. Използвайте мека четка за зъби, сменяйте я всеки месец или поне веднъж на три месеца.
 4. Почиствайте междузъбните пространства с интердентални четки или орален душ.
 5. Употребявайте конци за зъби поне веднъж дневно.
 6. Изплаквайте устата си с антисептичен разтвор, най-добре – след всяко миене на зъбите.
 7. Не пренебрегвайте изпитаните народни средства за заздравяване на венците, като жабурене с отвара от лайка, смрадлика или зелен чай.
 8. Посещавайте кабинета на специалист по дентална медицина два пъти годишно, за контролен преглед и почистване на зъбната плака.
 9. Дъвчете продължително храната, която поемате. Така не затруднявате храносмилането и усвояването на необходимите за организма ви вещества. Освен това масажирате венците и укрепвате челюстните мускули.
 10. Избягвайте тютюнопушенето, което не само уврежда венците, но и затруднява лечението им.

Накратко: всекидневните хигиенни грижи, правилното хранене и редовните профилактични прегледи са най-добрите начини за поддържане на оралното здраве.

Защо възникват заболявания на венците?

Основен виновник е зъбната плака. Образува се поради натрупване на слой от различни микроби върху всички повърхности в устната кухина. Сред миниатюрните вредители са повече от 22 вида бактерии, също и различни гъбички, протозои и вируси.

Какви са другите причини за заболявания на венците?

В някои случаи натрупването на микроби по повърхностите в устата се улеснява от т.нар. вътрешни фактори – наследствено предразположение, обменни и други нарушения.
Например, при диабет захарта в слюнката ускорява образуването на зъбна плака

Какво се случва при първично заболяване на венците?

Смята се, че бактериите от венците по кръвен път достигат до различни органи (сърце, панкреас, бели дробове, стомах, бъбреци и т.н.). При тази микробна инвазия се задвижва каскада от реакции, които завършат с възпаление и увреждане.

Какво е основното лечение при заболяване на венците?

Необходима е помощта на лекар – пародонтолог. Първата стъпка от неговата терапия е отстраняване на твърдите отлагания по зъбите със специални инструменти. При по-тежки инфекции се прилагат хирургични процедури под локално обезболяване

Категории: Здраве|Публикувана: 13.09.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 10:13 | Публикувана: 13 септември 2022 в 15:47 | Категория: Здраве