Домашни средства за избелване на зъби

Обновена: 23.02.2024|
Средства за избелване на зъби.

Усмивката е най-красивата украса на лицето. Всеки иска да я показва с увереност. За щастие, има и домашни средства за избелване на зъби, които ще ви помогнат да изразявате радостта си с увереност.

Но какво да направите, ако се сблъскате с неприятно оцветяване вследствие на определени храни и напитки? Имаме предложения, които ще ви помогнат да се справите с неприятните ситуации.

 

Какво причинява пожълтяване на зъбите?

Съществуват различни фактори, които могат да накарат зъбите ви да изглеждат оцветени, матови или жълти. Някои храни могат да оцветят емайла ви, който е най-външният слой на зъбите. Също така натрупването на плака е вероятно да доведе до пожълтяването им.

Оцветяването може да се контролира с редовно почистване и различни средства за избелване на зъби. Понякога цветът се дължи на това, че твърдият емайл е ерозирал, разкривайки дентина под него. Дентинът е естествено жълта костна тъкан, която се намира под емайла.

При избелване на зъбите се премахва жълтият цвят на зъбите. Продуктите за него включват химикали като карбамид и водороден пероксид, за чието използване са сертифицирани само специалисти по дентална медицина.

Тези техники могат да бъдат скъпи, както и да увредят зъбите.

 

Причини за оцветяване на зъбите

Храните, включително тъмнооцветените плодове, напитките като кафе, червено вино и газирани напитки са известни причинители, но не е нужно да се отказвате напълно от тях.

Наслаждавайте им се в умерени количества и веднага след това изплаквайте устата си с вода, за да има по-малък шанс да повлияят на зъбите ви. Все пак, изчакайте 30 минути след хранене преди да измиете зъбите си, за да предпазите емайла.

Тютюнопушенето и дъвченето на тютюн също могат да причинят петна, което е още една причина да се откажете от тях.

 

Средства за избелване на зъби

 

Средства за избелване на зъби. Увреждане на зъбите при диабет.

 

Зъболекарите предлагат избелващи процедури, които могат да са по-ефективни при силно обезцветяване на зъбите. Повечето продукти за избелване обаче използват химикали, което може да е проблем за много хора. Имайте предвид, че прекомерната употреба на които и да са средства за избелване на зъби може да ги увреди.

Нека първо да разграничим различните видове петна. Повечето продукти за домашно приложение третират външни петна – оцветявания от външната страна на зъбите. Тези видове петна се причиняват от такива неща като червено вино, чай, кафе и тютюнопушене.

Вътрешните петна са резултат от обезцветяването на самия зъб емайла или дентина. Понякога това може да се дължи на генетични нарушения или на лекарства, които сте приемали като дете. Възрастта също има много общо с това. С напредването на годините външната повърхност на зъба, белият емайл, става по-тънка, а дентинът, който е отдолу, пожълтява.

Съществуват няколко естествени средства за избелване на зъби. Повечето от тях действат чрез внимателно отстраняване на повърхностните петна по тях. Ако искате да имате по-бели зъби, но искате да избегнете химикалите, веднага изброяваме няколко варианта.

 

Домашни средства за избелване на зъби

 

Средства за избелване на зъби. Прекомерна консумация на сол. Алтернативи на токсичните прерарати за почистване на дома са сода бикарбонат, оцет, сол и лимонов сок.

 

Ябълков оцет

Оцетната киселина в ябълковия оцет е антимикробно средство, което може да бъде ефективно за избелване на зъбите. Въпреки това трябва да ограничите честотата и продължителността, с които го използвате, тъй като може да разруши зъбния емайл.

Ябълковият оцет съдържа оцетна киселина, калий, магнезий, пробиотици и ензими. Тези помощници премахват вредните бактерии, като същевременно насърчават развитието на полезните такива.

Понеже е естествено киселинен, той помага за разграждането на плаката или други полепнали вещества. Рh на ябълковия оцет може да премахне петната от зъбите, което спомага за естественото им избелване.

За да използвате ябълковия оцет като изплакващо средство, смесете го с равни части вода и жабурете 40-50 секунди. След употреба изплакнете с вода. Това може да се прави безопасно няколко пъти седмично.

 

Сода бикарбонат

 

Средства за избелване на зъби. Сода-лечебни свойства и употреба

 

Това е от полезните средства за избелване на зъби, което премахва повърхностните петна и естествено полира. Доказано е също, че содата за хляб създава алкална среда в устата, която възпрепятства развитието на бактерии. Проучвания показват, че четкането с паста за зъби със сода за хляб е по-ефективно за премахване на жълти петна, отколкото четкането с такава, която не съдържа съставката.

За да почистите зъбите, направете паста от сода за хляб и вода и почистете зъбите си внимателно. Можете спокойно да го правите няколко пъти седмично.
Също така, тази комбинация освобождава свободни радикали, които разграждат молекулите, оцветяващи зъбния емайл.

Смесете около две супени лъжици кислородна вода с една супена лъжица сода за хляб. Разбъркайте ги на паста и измийте зъбите си. Оставете пастата да престои около минута и след това изплакнете обилно с вода.

Безопасно е да използвате тези две домашни средства за избелване на зъби 2 или 3 пъти седмично.

 

Кокосово масло

 

Средства за избелване на зъби. Кокосово масло срещу зехтин. Кето треска. Метаболитни бустери. МСТ масло. Кокосово масло за изгаряне на коремните мазнини.

 

Лауриновата киселина в кокосовото масло помага в борбата с бактериите, предизвикващи жълтеникавия оттенък на плаката. Това чудодейно масло подобрява здравето на венците и премахва лошия дъх.

Този метод включва жабурене с маслото в продължение на 15-20 минути. То се свързва с токсините, плаката и бактериите в устата и между зъбите. След това се изплюва, отнасяйки със себе си бактериите. Безопасно е за ежедневна употреба, тъй като в него няма вредни киселини или химикали.

Преди да измиете зъбите си, използвайте лъжица, за да загребете подходящо количество кокосово масло. Сложете го в устата си, за да се разтопи. След това, подобно на вода за уста, жабурете с течността в продължение на 10-15 минути.

Уверете се, че сте достигнали до всяка част от вътрешността на устата си няколко пъти, изплюйте кокосовото масло и завършете с миене на зъбите. Повтаряйте, ако е необходимо, ежедневно, ежеседмично или ежемесечно, това няма да навреди.

 

Плодове и зеленчуци

Яденето на твърди, хрупкави плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода е сред безопасните и ефективни средства за избелване на зъби. Използването на паста от ягоди и сода за хляб е възможно да направи чудеса. Ягодите съдържат ябълчена киселина, която може да предизвика ексфолиращ ефект.

 

Редовно миене на зъбите и използване на конец за зъби

 

Средства за избелване на зъби. Заболявания на венците. Ползи от ябълковия оцет. Млада дама, която почситва своите зъби с конец за почистване.

 

Добрата орална хигиена е ефективен начин да поддържате зъбите и венците си здрави, а усмивката си – в най-добрия вид! Пастата за зъби помага за премахване на петната от повърхността, а използването на конци за зъби –  почиства храната и бактериите между зъбите, което автоматично ги прави да изглеждат по-светли и бели.

Бонус съвети:

  • Ограничете оцветяващите храни и напитки

Това не означава, че трябва напълно да ги избягвате. По-скоро, трябва да намалите времето, през което тези вещества са в контакт със зъбите ви. Ако е възможно, пийте напитките, за които е известно, че оцветяват, от сламка, за да предотвратите директния контакт.

Освен това мийте зъбите си поне 30 минути след консумацията на тези храни или напитки, за да ограничите въздействието им върху цвета на зъбите. Избягвайте пушенето и дъвченето на тютюн, тъй като и двете могат да причинят оцветяване на зъбите.

  • Ограничете приема на захар

Ако искате по-бели зъби, намалете приема на захар. Диетата с високо съдържание на захар подпомага растежа на Streptococcus mutans – основният вид бактерии, които причиняват плака и гингивит.

Когато консумирате сладка храна, не забравяйте да измиете зъбите си скоро след това.

  • Набавяйте си достатъчно калций в храната

Промяната в цвета на зъбите може да се дължи и на ерозия на емайла и разкриване на дентина под него. Затова всичко, което правите за укрепване на емайла, ще ви помогне да запазите зъбите си искрящо бели. Богатите на калций храни, като мляко, сирене и броколи, могат да помогнат за предпазване на зъбите ви от ерозия на емайла.

 

Заключение

Страхотно е, че лесно и достъпно може да се грижите за красотата на усмивката си.

Все пак, бъдете внимателни с многообразието от средства за избелване на зъби в домашни условия, защото е възможно да си навредите, ако продуктите се използват неправилно или прекалено дълго време.

Възможно е да изтъркате твърде голяма част от емайла си, което може да ви изложи на риск от чувствителност и кариеси.

Кои домашни средства за избелване на зъби са ефективни?

Най-щадящи зъбния емайл и ефективни средства за избелване на зъби са ябълков оцет, сода бикарбонат, кокосово масло и консумацията на твърди и хрупкави плодове и зеленчуци.

Как да се грижим за белотата на зъбите си?

Освен ежедневният хигиенен навик за измиване на зъбите, използването на конец за зъби също ги поддържа чисти. Намалената консумация на оцветяващите храни и напитки, като вино и куркума например, както и избягването на цигарите предпазват зъбите от неприятни петна.

Как да поддържаме здравето и добрия вид на зъбите си?

Богатите на калций храни, като мляко, сирене и броколи, могат да помогнат за предпазване на зъбите ви от ерозия на емайла.

Категории: Любопитно|Публикувана: 16.09.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

b62de4c4a5eedad27dfe9e55a693b8f3?s=96&d=mm&r=g

Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 12:02 | Публикувана: 16 септември 2022 в 14:39 | Категория: Любопитно