Вредни храни и последствията от консумацията им

Обновена: 08.03.2024|
Сваляне при кето диета. Вредни храни.

Много се говори за нездравословните, вредни храни и последствията от консумацията им, но колко точно знаем за тях? Какво ги прави вредни и какви са трайните последствия от тях върху тялото ни?

Ако тези въпроси ви вълнуват и искате да живеете по-здравословно, продължавайте да четете – разглеждаме подробно темата в следващите редове.

 

Кои храни са вредни?

Вероятно сте срещали израза „Ние сме това, което ядем.“ – тази поговорка е добре известна от векове, а днес тя е подкрепена с доказателства и от науката. И въпреки че е трудно да отговорим на въпроса кои храни са вредни директно, можем да ги разделим в няколко категории.

Те са:

 • Продукти, вредни заради произхода си – рафинирани, с добавени съставки и други.
 • Продукти, вредни заради състава си – с наличие на пестициди, консерванти, непозволени оцветители, рафинирани съставки и други.
 • Продукти, вредни заради ефекта върху здравето ни – алкохол, наркотици, тютюн. Макар и не точно храни, те спадат към продуктите, които консумираме всеки ден.

За съжаление на дневна база се изправяме пред консумацията на много продукти, които спадат в една или повече от тези категории.

Често е достатъчно единствено да се зачетем в етикетите на храните, които поставяме в пазарската си кошница, за да установим, че редица от тях съдържат:

 • консерванти
 • оцветители
 • рафинирана захар (бяла)
 • рафинирано брашно (бяло)
 • индустриални растителни масла и трансмазнини
 • канцерогенни вещества
 • изкуствени подсладители и други

Факт е, че понякога е трудно да избягаме от консумацията на вредни храни. Лесно е да кажем, че те са навсякъде около нас и няма смисъл да се борим с това. Трудно е да ги премахнем от менюто си.

Трябва дисциплина, желание за опознаване на продуктите, с които се храним, внимателен анализ и довеждане на здравословното хранене до навик – нещо, за което рядко имаме особено време в натовареното ежедневие. Важно е обаче да го направим – особено ако искаме да бъдем по-здрави в дългосрочен план.

 

Топ 10 на най-вредните храни

 

Вредни храни. Забранени храни при кето диета.

 

След като вече класифицирахме вредните храни, е време да разгледаме кои от тях оказват най-голям негативен ефект върху здравето ни. Ето кои вредни храни влизат в топ 10 на нездравословните продукти, с които се храним.

 

1. Рафинирано бяло брашно

За него и вредите, които нанася на тялото ни, се говори от години. Все още обаче е много разпространено заради евтиното масово производство и приложението в безброй продукти по цял свят. В това число влизат хлябът, различни тестени и сладки изделия и други.

То си остава и един от най-евтините видове брашно. Това го прави чест гост на трапезата ни у дома, но и в ресторантите при приготвяне на различни видове сосове, супи, панировки и други.

Рафинираното бяло брашно е лишено от всички полезни вещества, които зърнените храни иначе биха могли да ни дадат.

Консумацията на продукти, които съдържат бяло рафинирано брашно води до приемането на така наречените „бързи въглехидрати„. Те довеждат до рязко повишаване на глюкозата в кръвта ни, скачане на нивата на енергия и също толкова бърз спад, както и затруднено храносмилане.

В дългосрочен план това може да бъде предпоставка за :

 • проблеми с панкреаса
 • инсулинова резистентност
 • преддиабетни и диабетни състояния
 • затлъстяване
 • сърдечно-съдови заболявания

Всяко едно от тези състояния не е за пренебрегване. Затова и е хубаво още днес да преразгледате използването и консумацията на бяло рафинирано брашно в ежедневието си.

 

2. Рафинирана бяла захар

 

Вредни храни. Болки в ставите. Гликация. Витамини без захар. Съдови усложнения при диабет.

 

Мнозина я класифицират като скрития убиец на нашето здраве, тъй като почти няма продукт, който да не я съдържа, а последиците от повишената й консумация могат да бъдат пагубни през годините. Подобно на рафинираното брашно, захарта не дава хранителни вещества на тялото ни, а повишава нивата на глюкозата и кръвната захар.

По-голямата част от от сладките храни и напитки съдържат рафинирана бяла захар. Ето затова трябва да се подхожда с най-голямо внимание към напитките: те съдържат огромни количества от нея, за да имат примамливия си вкус.

В това число влизат :

 • газирани напитки
 • енергийни напитки
 • натурални сокове
 • сайдери
 • бутилирани лимонади и други

За съжаление рядко говорим за „скритите захари“ – количества захар, за които обикновено не се споменава, налични в алкохолни напитки, сосове, дресинги, консервирани храни, плодови млека, конфитюри и консерви, сушени плодове и други.

 

3. Маргарин

Евтин заместител на по-голямата част от мазнините, в миналото той е широко рекламиран с наличието на полезни вещества и дори аромат на масло. Истината е, че в състава му присъстват трансмазнини, които далеч не са полезни за здравето.

За производството на маргарин се използват хидрогенирани растителни масла. Растителните масла, сами по себе си, не са опасни и носят своите ползи за здравето. Но процесът хидрогениране ги превръща в известните на всички трансмазнини.

 

4. Преработени меса /колбаси/

 

Вредни храни, колбаси, меса.

 

В културата ни е включена от векове идеята за присъствие на колбаси на масата под формата на аперитив преди основното ядене. Похапваме луканки, шунки, филета, наденици, кренвирши. В действителност те, заедно с различни видове пастети и консервирано месо, попадат в списъка с преработени меса.

Много пъти, освен смес с често неустановен произход, те съдържат богат набор от оцветители, ароматизатори, консерванти. Доказано е, че комбинацията от тези съставки в продуктите от този тип е канцерогенна и в дългосрочен план причинява изключително сериозни вреди на здравето ни.

 

5. Вредни храни като чипсове, снаксове и подобни

Похапваме ги в свободното си време и когато просто ни се „хрупа“ нещо, а те са калорийна бомба за тялото ни, пълна с токсини.

По-голямата част от тях са с високо съдържание на сол, натрий и трансмазнини.

Всички те са вредни за тялото ни поотделно, а заедно стават още по-токсични и повишават риска от развиване на тежки за лечение състояния в бъдеще.

 

6. Пържени храни

Тук е редно да отбележим, че не всички пържени храни са непременно вредни. Ситуацията изцяло зависи от мазнината, в която са приготвени (дали е олио, зехтин, кокосово масло например), нейното качество, както и на каква температура се е случвало пърженето. Точката на димене при готвене с различните видове мазнини трябва да е съобразена.

Въпреки това не бива да забравяме, че в днешно време има достатъчно здравословни алтернативи на пърженето: печене, приготвяне на пара, задушаване. При тях не се използва толкова мазнина, но и не се убиват много от хранителните вещества, които иначе бихме приели с храната.

 

7. Пакетирани сладки храни

 

Вредни храни. Видове захари. Дизахариди. Бисквитена фуния за сладолед, напълнена с френски макарони - тип сладки в различни цветове.

 

Обичаме да се глезим с тях, но, за съжаление, по-голямата част ни вредят. Те съдържат големи количества рафинирано брашно и рафинирана захар. В състава им често откриваме оцветители и консерванти.

Нашият съвет – когато решите да се подадете на изкушението, гледайте в състава му да няма добавки с номерация между Е-102 и Е-954.

 

8. Вредни храни с изкуствени подсладители

Не се подлъгвайте веднага по етикетите, на които пише „без захар“ – това изобщо не значи, че те са по-полезни. Четете внимателно състава, защото много често захарта е заменена с канцерогенни изкуствени подсладители, които нанасят допълнителни вреди на тялото ни.

Затова е хубаво да подхождате с повишено внимание към диетичните продукти.

 

9. Зърнени закуски

В продължение на години те са маркетирани като полезен и здравословен начин да започнете деня си. Само че истината за много от тях е малко по-различна. Дори и да ви дават определено количество фибри и полезни вещества, те крият в състава си с наличието на захар, изкуствени подсладители и всякакъв тип оцветители и консерванти.

Нека не забравяме, че много от тях съдържат и сушени плодове, които също са обработвани със захар, сиропи и други вещества, за да запазят по-дълго трайността и вкуса си.

Четете внимателно етикетите, за да избегнете подводните камъни в тези продукти.

 

10. Бързата храна

 

Вредни храни. Отслабване без захар, съвети.

 

Всички знаем колко е вредна, но нека си припомним защо. Обикновено продуктите, с които се приготвя, са пълни с консерванти и оцветители.

Често се среща и така вредния и доказано пристрастяващ мононатриев глутамат, използван за подобряване на вкуса. Това, комбинацията от наситените вредни мазнини, използвани масово при приготвяне на пържени картофи например, захарите и още куп други вещества, доказано превръщат бързите храни във вредни, и трябва да ги избягваме в ежедневието си.

 

До какво би довело консумирането на вредни храни?

Светът е голям, а изкушенията под форма на вредни храни, както виждаме, дебнат зад всеки ъгъл и от всяка витрина.

Проблемът е, че те трудно се изключват от менюто ни поради различни причини. Въпреки това нашата препоръка е да се опитате максимално да ги намалите, тъй като те имат огромен негативен ефект върху тялото в дългосрочен план.

Всяка от гореописаните вредни храни може да нанесе големи щети върху здравето ни при консумация в големи количества или при продължителен прием.

Последиците често са:

 • високо кръвно налягане
 • наднормено тегло, което често води до затлъстяване
 • диабетни и преддиабетни състояния
 • запушвания и наслоявания в кръвоносните съдове
 • инфаркт и инсулт
 • увреждания на панкреаса, черния дроб
 • сърдечно съдови заболявания
 • повишени нива на лошия холестерол
 • забавяне на метаболизма и увреждане на храносмилателната система

Смята се, че част от гореописаните вредни храни могат да доведат дори до възникването на някои видове рак, както и отключването на генетични заболявания, умствени и когнитивни проблеми.

Какво да направим, за да ги избегнем?

Добре е още днес да преразгледате менюто си и да премахнете възможно най-много вредни храни от него. Заменете ги с по-здравословни алтернативи под формата на плодове и зеленчуци, по-качествени брашна и заместители на захарта (стевиола например), по-добре приготвени храни със съдържание на мазнини, които са здравословни.

Възможностите са буквално безброй – и ви очакват, за да подобрят здравето ви!

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 27.04.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 16:59 | Публикувана: 27 април 2022 в 11:52 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни