Идеята за здравословен начин на живот набира все по-голяма скорост, затова ще ви предложим три бързи и лесни рецепти при клетъчно хранене. С тяхна помощ не просто ще се заситите, но и ще се погрижите за тялото си.

 

 

Какво е клетъчно хранене?

Клетките са малките микроскопични градивни елементи на живота. В тялото има трилиони от тях с много различни функции. Поддържането на тяхното здраве е като поливане на корените на растението – подхранват се неговите основи.

Нашите клетки използват хранителните вещества от консумираните храни, за да захранват всички функции в тялото. Можем да използваме тези вещества само ако клетките работят правилно. В резултат на това снабдяването с необходимите нутриенти за ефективно функциониране, или клетъчно хранене, е критичната основа за здравословен живот.

То е насочено специално към здравето на клетките, за да могат те да функционират оптимално. Благодарение на тях мислим, дишаме, движим се и функционираме. Ежедневният начин на живот, като например хранителен режим, нива на стрес и дори модели на сън, могат да повлияят на това колко добре работят клетките и в крайна сметка колко бързо човек остарява.

Ако приемем, че тялото е нашият дом, можем да мислим за нашите клетки като за основа. Колкото и красива да изглежда една къща отвън, тя е податлива на пукнатини и повреди, ако основата е отслабена. В крайна сметка, ако нещата се влошат достатъчно, сградата може напълно да се разпадне.

Но с правилната поддръжка или подсилване, клетъчната основа може да остане силна и да помогне на тялото да бъде издръжливо дори с напредване на възрастта.

В идеалния случай общите препоръки за хранене трябва да се фокусират върху всички аспекти на нуждите от хранителни вещества, включително макронутриенти (протеини, мазнини и въглехидрати) и микроелементи (витамини и минерали). Всички те са важни части от пъзела, съставляващ оптималното клетъчно и цялостното здраве.

 

Бързи и лесни рецепти при клетъчно хранене

Рецепта за пилешки гърди с подправки

 

Бързи и лесни рецепти при клетъчно хранене.

 

Време за приготвяне: 15 минути
Порции: 2
Хранителна стойност в порция: 1,5 г въглехидрати

Необходими продукти:

• 400 г пилешки гърди
• 3 с. л. краве масло Гхи, разтопено
• сол на вкус
• 1 щипка къри
• 1 стрък прясна мащерка (около 0,66 г)
• сок от половин лимон (около 1-1,5 с. л.)

Приготвяне:

1. Поставете в чиния пилешките гърди и ги залейте с маслото.
2. Овкусете ги със солта и кърито, като ги омесвате хубаво с ръце, за да разпределите равномерно подправките.
3. Накъсайте на ситно мащерката и разпределете върху вече овкусените пилешки гърди.
4. Изстискайте сока на половин лимон върху месото.
5. На предварително загрят тиган поставете пилешките филета. Не е нужно да го намазнявате, тъй като предварително сте намазали месото с Гхи.
6. Запечете на тиган филетата както от едната, така и от другата страна, докато се зачервят, след което можете да ги сервирате.

 

Рецепта за спанак с гъби и „ориз“

 

Бързи и лесни рецепти при клетъчно хранене.

 

Време за приготвяне: 15 минути
Порции: 2
Хранителна стойност в порция: 7,9 г въглехидрати

Необходими продукти:

• 200 г карфиолен ориз – рецептата ще откриете в кулинарния ни блог
• 100 г спанак
• 100 г гъби печурки
• 2 скилидки чесън (за аромат, не се консумират от хора на кето режим)
• 2 с. л. краве масло Гхи
• сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

1. Измийте добре спанака и го нарежете на ситно.
2. В тиган задушете чесъна и нарязаните гъби с мазнината и малко вода за около 3 минути.
3. Отстранете скилидката чесън, а след това добавете карфиоления ориз. Оставете за още 3-4 минути. Добавете малко топла вода, ако се сгъсти прекалено.
4. Овкусете с черен пипер и сол и добавете нарязания спанак. Разбъркайте, за да се смесят добре всички съставки. Оставете за още 3-4 минути, след което вкусното, бързо и засищащо ястие е готово!

 

Рецепта за кето салата в листа от маруля

Време за приготвяне: 15 минути
Порции: 4
Хранителна стойност в порция: 8,6 г въглехидрати

Необходими продукти:

• 4 сварени яйца
• 1 средно авокадо
• 2 ч. л. лимонов сок
• 3 с. л. майонеза (без захар, най-добре кето майонеза)
• 2 с. л. пресен лук, нарязан на ситно
• ½ ч. л. сол
• ¼ ч. л. черен пипер
• 8 листа от маруля

Приготвяне:

1. Нарежете сварените яйца на кубчета и и ги сложете в голяма купа.
2. Нарежете авокадото на кубчета и добавете към яйцата.
3. Добавете лимоновия сок, майонезата, пресния лук, солта и черния пипер в купата и разбъркайте внимателно.
4. Разпределете от сместа във всеки лист маруля и се насладете.

 

Какво прави клетъчното хранене различно?

 

Бързи и лесни рецепти при клетъчно хранене. НВХ, СПКЯ, Захранване след кето диета.

 

Клетъчното хранене се потапя по-дълбоко в специфичните нужди на човешките клетки, което оказва цялостно влияние върху тялото.

Макронутриентите са необходими, за да оцелеем, но микроелементите са необходими, за да живеем добре. Двете работят заедно за оптимално клетъчно здраве.

Нашите тела са бойно поле срещу инфекции и болести. Нормалните функции на тялото, като дишане или физическа активност, както и други навици (например тютюнопушене), произвеждат вещества, наречени свободни радикали. Те атакуват здравите клетки, а когато те са отслабени, са по-податливи на сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

Антиоксидантите, сред които витамин С и витамин Е, и каротеноидите, включващи бета-каротин, ликопен и лутеин, помагат за защитата на здравите клетки от увреждане, причинено от свободните радикали.

Каротеноиди

Сред 600 или повече каротеноиди в храните, бета-каротинът, ликопенът и лутеинът са добре познати лидери в борбата за намаляване на щетите от свободните радикали.

Храните с високо съдържание на каротеноиди могат да бъдат ефективни за предотвратяване на някои видове рак и в намаляване на риска от дегенерация на макулата.

Храните с високо съдържание на каротеноиди включват червени, оранжеви, жълти и някои тъмнозелени листни зеленчуци:

  • спанак
  • червена чушка
  • домати
  • брюкселско зеле
  • броколи

Витамин Е

Изследванията показват широката роля на витамин Е за подобряване на здравето. Основната му роля е като антиоксидант. Той подпомага защитата на тялото от увреждане на клетките, което може да доведе до рак, сърдечни заболявания и катаракта с напредване на възрастта.

Витамин Е работи с други антиоксиданти като витамин С, за да осигури защита от някои хронични заболявания. Витамин Е се намира в растителни масла, бадеми, лешници, спанак, авокадо.

Витамин С

Може би най-известният антиоксидант, витамин С предлага голямо разнообразие от ползи за здравето. Те включват защита на тялото от инфекция и увреждане на телесните клетки, подпомагане на производството на колаген и усвояването на желязо.

За да се възползвате от тези предимства, хапвайте храни, богати на витамин С, например червени чушки, ягоди, домати и броколи.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Бързи и лесни рецепти при клетъчно хранене. Шоколадови топчета. Кето шоколадови трюфели.

Тези три бързи и лесни рецепти при клетъчно хранене се комбинират идеално помежду си, а за десерт ви съветваме да опитате нашите нисковъглехидратни шоколадови трюфели.

 

Ако нашите предложения за бързи и лесни рецепти при клетъчно хранене са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в кулинарния ни блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!