Приготвихме поредното леко, кето и здравословно предложение за обяд или вечеря – зелеви, кето пилешки рулца с бързи и лесни за приготвяне кето хлебчета. В горещите дни нямаме много желание дълго да стоим в кухнята и над котлона, затова се стараем ястията ни да са с приготвени с минимални усилия, но да са свежи и вкусни. Изпробвайте тази комбинация, спестете си време и въпреки това – изненадайте с вкус и визия.

Тъй като за рецептата ще ни е необходим кетчуп, ще ви покажем и рецептата за домашен такъв. Както знаете, не е препоръчително този тип сосове да се купуват, тъй като вероятността да съдържат захар е много голяма.

 

Домашен кетчуп за вашите пилешки рулца

  • 200 г смлени домати
  • 1 ч. ч. вода
  • 2 с. л. стевиола на прах
  • ¼ ч. ч. оцет
  • 1 щипка смлян карамфил
  • 1 с. л. лук на прах
  • ½ ч. л. пушен пипер или нарязана на дребно паприка
  • 1 ч. л. сол

 

Приготвяне:

  • В средна тенджерка комбинирайте доматите, оцета, водата, стевиолата, чесъна, паприката/пипера, лука и карамфила. Покрийте с капак и на средна температура гответе и 20-25 минути, докато кетчупът се сгъсти.
  • Фиксирайте вкуса, като добавяте сол и подправки по желание.
  • Тъй като в домашния кетчуп няма стабилизатори, е необходимо да го съхранявате в хладилник.

Сега можем да пристъпим към приготвянето на нашите зелеви, кето пилешки рулца.

 

Необходими продукти за 8 пилешки рулца:

За рулцата:

Пилешки рулца и кето хлебчета.

  • 8 по-големи зелеви листа
  • 250 г сготвено и нарязано на дребно пилешко
  • 1 и ½ ч. ч. настърган пармезан
  • ½ ч. ч. изцедено кисело зеле

За соса:

  • ½ ч. ч. майонеза (виж как да си приготвиш домашна майонеза в нашия кулинарен блог)
  • ¼ ч. ч. домашен кетчуп
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 1 с. л. чили или домашна лютивка (по желание)
  • Сол и пипер на вкус

Приготвяне на кето пилешки рулца:

  • Загрейте фурната до 175°C.
  • Кипнете малко вода, поставете зелевите листа в широка купа и ги залейте. Нека да престоят 3 до 5 минути. Необходимо е да станат достатъчно меки, за да можете да ги завивате. Оставете ги настрани.
  • В купа разбъркайте заедно съставките за соса.
  • В друга купа сложете пилешкото, пармезана, киселото зеле и 1/3 от соса. Разбъркайте всичко заедно. Пълнежа за рулцата ви е готов.
  • Разгънете едно по едно зелевите листа и с лъжица поставяйте от пълнежа по средата на листото, завивайки го на руло (или както завивате сърми).
  • Наредете ги в съд за печене и намажете отгоре с останалия сос.
  • Печете във фурната около 30 минути.

 

Други варианти за пълнеж

Пълнежа можете да приготвите по ваш вкус и да му добавите любимите си съставки. Вместо пилешко, пробвайте и с кайма. Можете да си приготвите и алтернативна кайма от бланширан  и настърган карфиол, ако желаете да са вегетариански.

 

90-секунден кето хляб за вашите пилешки рулца

 

Пилешки рулца и кето хлебчета. Бадемово брашно в стъклена купа с дървена лъжица и кутия с яйца, поставени на масата

 

 

Към вашите зелеви кето рулца можете да приготвите и бързи кето хлябчета. Вижте как в няколко лесни стъпки.

Необходими продукти за 1 кето хлебче:

  • 3 с. л. бадемово брашно (можете да добавите и 1 с. л. кокосово брашно за плътност)
  • 1 с. л. масло Гхи, разтопено
  • 1 яйце
  • 2 с. л. пармезан, настърган
  • ½ ч. л. бакпулвер

 

Приготвяне:

  • Приготвянето на кето хлебчета е изключително лесно – смесете и разбъркайте добре всички съставки в огнеупорна и по-широка чаша за микровълнова. Сложете в микровълновата за 75 до 90 секунди.
  • В зависимост от микровълновата ви, може да пробвате да пускате вашите кето хлебчета първо на 60 секунди и след това да удължите времето, за да не станат прекалено сухи.

 

Още от здравословната ни кухня

Ако тези рецепта са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит и слънчево лято!