Пилешки рулца със зелеви листа + 90-секундни кето хлебчета
Приготвихме поредното леко, кето и здравословно предложение за обяд или вечеря – зелеви, кето пилешки рулца с бързи и лесни кето хлебчета.
В горещите дни нямаме много желание дълго да стоим в кухнята и над котлона, затова се стараем ястията ни да са приготвени с минимални усилия, но да са свежи и вкусни. Изпробвайте тази комбинация, спестете си време и въпреки това – изненадайте с вкус и визия.
Тъй като за рецептата ще ни е необходим кетчуп, ще ви покажем и рецептата за нисковъглехидратен такъв. Както знаете – не е препоръчително този тип сосове да се купуват, тъй като вероятността да съдържат захар е много голяма.
Пилешки рулца със зелеви листа
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
60 минути | 8 | 2,96 г |
Необходими продукти
За рулцата:
- 8 по-големи зелеви листа
- 250 г пилешко месо, сготвено и нарязано на дребно
- 1 и ½ ч. ч. настърган пармезан
- 120 г кисело зеле (или прясно, според сезона), нарязано ситно
За соса:
- ½ ч. ч. домашна кето майонеза
- ¼ ч. ч. домашен кетчуп (по-долу ще откриете рецептата)
- 1 с. л. чесън на прах
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. чили/домашна лютивка (по желание)
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне на кето пилешки рулца
- Загрейте фурната до 175 градуса.
- Кипнете малко вода, поставете зелевите листа в широка купа и ги залейте с врящата вода. Нека да престоят така за 3 до 5 минути.
- Необходимо е да станат достатъчно меки, за да можете да ги завивате. Оставете ги настрани.
- В купа разбъркайте заедно съставките за соса.
- В друга купа пригответе пълнежа за рулцата, като смесите пилешкото месо, пармезана, киселото зеле и 1/3 от соса. Разбъркайте.
- Разгънете едно по едно зелевите листа и с лъжица поставяйте от пълнежа по средата на листото, завивайки го на руло (или както завивате сърми).
- Наредете ги в съд за печене и намажете отгоре с останалия сос.
- Печете във фурнатаза около 30 минути или до готовност.
Други варианти за пълнеж
- Пълнежа можете да приготвите по ваш вкус и да му добавите любимите си съставки. Вместо пилешко, пробвайте с кайма.
- Можете да си приготвите и алтернативна кайма от бланширан и настърган карфиол, ако желаете да са вегетариански.
Домашен кетчуп за пилешките рулца
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 1 | 6,8 г |
Необходими продукти:
- 200 г смлени домати
- 60 мл оцет
- 1 ч. ч. вода
- 1 с. л. лук на прах
- ½ ч. л. пушен пипер или нарязана на дребно паприка
- 1 щипка смлян карамфил
- 2 с. л. стевиола на прах
- 1 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
- Смесете в тенджера смлените домати заедно с оцета и водата. Подправете с лук на прах, пушен пипер, смлян карамфил и стевиола на прах.
- Покрийте с капак и гответе на средна температура за 20-25 минути, докато кетчупът се сгъсти. Не забравяйте да разбърквате често.
- Фиксирайте вкуса, като добавите сол и подправки по желание.
- Тъй като в домашния кетчуп няма стабилизатори, е необходимо да го съхранявате в хладилник.
90-секунден кето хляб за вашите пилешки рулца
Към вашите зелеви кето рулца можете да приготвите и бързи кето хлябчета. Вижте как в няколко лесни стъпки.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 кето хлебче |
---|---|---|
12 минути | 1 | 9,75 г |
Необходими продукти:
- 3 с. л. бадемово брашно (можете да добавите и 1 с. л. кокосово брашно за плътност)
- 1 с. л. краве масло Гхи, разтопено
- 1 яйце
- 15 г пармезан, настърган
- ½ ч. л. бакпулвер
Начин на приготвяне:
- Приготвянето на кето хлебчета е изключително лесно – смесете и разбъркайте добре всички съставки в огнеупорна и по-широка чаша.
- Сложете в микровълновата за 75 до 90 секунди.
- В зависимост от микровълновата ви, може да пробвате да пускате вашите кето хлебчета първо за 60 секунди и след това да удължите времето, за да не станат прекалено сухи.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Още от здравословната ни кухня
Ако тези рецепта са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит и слънчево лято!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Опитайте тези постни лозови сарми с карфиолен ориз, които са напълно подходящи за кетогенен режим на хранене.
Семпло, вкусно и сочно ястие за пости, веганство, кето или друга нисковъглехидратна диета – постно прясно зеле на
Апетитно вкусни, ароматни и сочни зелеви сарми – така можем да опишем традиционното ястие, което е неизменна част