Бамята е чудесен зеленчук за яхния с телешко, сосове или месни супи, защото има свойството да сгъстява. И тъй като в кето режима не можем да използваме нишесте или брашно за сгъстяване, това е чудесна нисковъглехидратна и здравословна алтернатива.
Така се получава вкусно, плътно, обилно ястие, особено в комбинация с бавно приготвено месо, чиято крехкост на финала е неустоима.
Може да използвате прясна бамя, замразена или консервирана, ако имате такава, за вашата яхния с телешко.
Рецепта за яхния с телешко и бамя
Използваме разнообразни, имуностимулиращи подправки, като куркумата, която има противовъзпалителни свойства, и канела с антиоксидантен потенциал.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 3 | 6,97 г нетни въглехидрати |
Необходими продукти:
- 2 с.л. краве масло гхи
- 100 г зелен лук (около 3 стръка)
- 450 г телешко месо
- 120 г бамя
- 1 червена чушка (около 100 г)
- 100 г доматено пюре
- 500 мл телешки бульон или вода, по избор
- 1 с.л. червен пипер
- 1 ч.л. куркума на прах
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. чесън на прах
- ½ ч.л. канела на прах
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете зеления лук на ситно и сотирайте в мазнината до омекване.
- Добавете нарязаното на хапки телешко месо към лука и гответе, докато не покафенее.
- След което сложете при месото нарязаната на кръгчета бамя и разбъркайте.
- Налейте доматеното пюре, смесете добре и сложете и бульона.
- Похлупете с капах вашата яхния с телешко и гответе на средна температура около 30 минути.
- След това добавете останалите подправки – червения пипер, куркумата, черния пипер и чесъна на прах, канелата. Посолете на вкус.
- Гответе под капак още 30 минути.
Месото във вашата яхния с телешко трябва да е крехко, а сосът – ароматен и сочен.
Други сочни и месни ястия сме скрили за вас между страниците на поредицата ни кулинарни книги от 2 части „Кето фантазии“.
Кето хляб (смес) 250 г | 7.20лв. | ||
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Кето фантазии 2 | 31.62лв. | ||
Краве масло Гхи | 18.40лв. |
С какво да сервирам яхния с телешко и бамя?
Наличието на много сос в ястието е чудесна предпоставка да добавим карфиолен ориз, който да попие аромата на нашата яхния с телешко.
Ако обичате да хапвате яхния с хляб – пригответе си кето такъв с нашата смес за нула време.
Защо да консумираме бамя по-често?
Бамята, известна още като дамски пръст или гъмбо (от думата на централен банту, означаваща „бамя“), е питателен и универсален зеленчук, който предлага няколко ползи за здравето.
Ето 10 причини да обмислим включването на повече бамя в диетата си:
- Богата на хранителни вещества: Бамята е добър източник на основни хранителни вещества, включително витамини (като витамин С и витамин К), минерали (като калий и магнезий) и диетични фибри. Също така е с ниско съдържание на калории.
- Високо съдържание на антиоксиданти: Бамята съдържа антиоксиданти като полифеноли, които помагат за защитата на нашите клетки от оксидативен стрес и могат да намалят риска от хронични заболявания.
- Полезна за храносмилането: Диетичните фибри в бамята могат да поддържат здравословното храносмилане и да предотвратят запек. Той също така насърчава здрав микробиом на червата, който е важен за цялостното благосъстояние.
- Контрол на кръвната захар: Някои проучвания показват, че бамята може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар поради високото си съдържание на фибри и потенциални антидиабетни свойства. Може да бъде от полза за хора с диабет или такива в риск.
- Здраве на сърцето: Фибрите и антиоксидантите в бамята могат да допринесат за по-добро здраве на сърцето, като намаляват нивата на холестерола и намаляват риска от сърдечни заболявания.
- Регулиране на теглото: Бамята е с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, което я прави добър избор за регулиране на килограмите. Фибрите ни помагат да се чувстваме сити и удовлетворени, което може да помогне за контролиране на апетита.
- Здраве на костите: Бамята е източник на витамин К, който е от съществено значение за здравето на костите. Той играе роля в минерализацията на костите и помага за предотвратяване на остеопороза.
- Здраве на кожата: Витамин С в бамята може да подпомогне производството на колаген, което е важно за здравето на кожата и намаляване на признаците на стареене.
- Подкрепа на имунната система: Витамин С в зеленчука може да засили имунната система, като помага на тялото да се бори с болести и инфекции.
- Универсална съставка за готвене: Бамята е универсален зеленчук, който може да се използва в различни кулинарни ястия, включително супи, яхнии.
Докато бамята предлага множество ползи за здравето, важно е да се отбележи, че индивидуалните реакции към храните може да варират.
Ако имате специфични хранителни проблеми или медицински състояния, добра идея е да се консултирате със здравен специалист или регистриран диетолог, преди да направите значителни промени в диетата си.
Още от здравословната ни кухня
Ако телешкото месо не е по вкуса ви, предлагаме ви да опитате и рецептата за грузинска яхния с пилешко от нашия кулинарен блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
А в Ютуб канала ни ще откриете кулинарни видеа за някои от фюворитите сред кето рецептите.
Приятен апетит!
Оставете коментар