Яхния с телешко и бамя

Обновена: 15.03.2024|
Яхния с телешко и бамя.

Бамята е чудесен зеленчук за яхния с телешко, сосове или месни супи, защото има свойството да сгъстява. И тъй като в кето режима не можем да използваме нишесте или брашно за сгъстяване, това е чудесна нисковъглехидратна и здравословна алтернатива.

Така се получава вкусно, плътно, обилно ястие, особено в комбинация с бавно приготвено месо, чиято крехкост на финала е неустоима.

Може да използвате прясна бамя, замразена или консервирана, ако имате такава, за вашата яхния с телешко.

 

Рецепта за яхния с телешко и бамя

Използваме разнообразни, имуностимулиращи подправки, като куркумата, която има противовъзпалителни свойства, и канела с антиоксидантен потенциал.

keto baner 011
keto banner site 01
keto baner 011
keto banner site 01
Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
50 минути

3

6,97 г нетни въглехидрати
496 калории
31 г мазнини
2,67 г фибри
40,33 г протеин

 

Необходими продукти:

  • 2 с.л. краве масло гхи
  • 100 г зелен лук (около 3 стръка)
  • 450 г телешко месо
  • 120 г бамя
  • 1 червена чушка (около 100 г)
  • 100 г доматено пюре
  • 500 мл телешки бульон или вода, по избор
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 ч.л. куркума на прах
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • ½ ч.л. канела на прах
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете зеления лук на ситно и сотирайте в мазнината до омекване.
  2. Добавете нарязаното на хапки телешко месо към лука и гответе, докато не покафенее.
  3. След което сложете при месото нарязаната на кръгчета бамя и разбъркайте.
  4. Налейте доматеното пюре, смесете добре и сложете и бульона.
  5. Похлупете с капах вашата яхния с телешко и гответе на средна температура около 30 минути.
  6. След това добавете останалите подправки – червения пипер, куркумата, черния пипер и чесъна на прах, канелата. Посолете на вкус.
  7. Гответе под капак още 30 минути.

Месото във вашата яхния с телешко трябва да е крехко, а сосът – ароматен и сочен.

Други сочни и месни ястия сме скрили за вас между страниците на поредицата ни кулинарни книги от 2 части „Кето фантазии“.

 

С какво да сервирам яхния с телешко и бамя?

Наличието на много сос в ястието е чудесна предпоставка да добавим карфиолен ориз, който да попие аромата на нашата яхния с телешко.

Ако обичате да хапвате яхния с хляб – пригответе си кето такъв с нашата смес за нула време.

 

Защо да консумираме бамя по-често?

 

Яхния с телешко и бамя.

 

Бамята, известна още като дамски пръст или гъмбо (от думата на централен банту, означаваща „бамя“), е питателен и универсален зеленчук, който предлага няколко ползи за здравето.

Ето 10 причини да обмислим включването на повече бамя в диетата си:

  1. Богата на хранителни вещества: Бамята е добър източник на основни хранителни вещества, включително витамини (като витамин С и витамин К), минерали (като калий и магнезий) и диетични фибри. Също така е с ниско съдържание на калории.
  2. Високо съдържание на антиоксиданти: Бамята съдържа антиоксиданти като полифеноли, които помагат за защитата на нашите клетки от оксидативен стрес и могат да намалят риска от хронични заболявания.
  3. Полезна за храносмилането: Диетичните фибри в бамята могат да поддържат здравословното храносмилане и да предотвратят запек. Той също така насърчава здрав микробиом на червата, който е важен за цялостното благосъстояние.
  4. Контрол на кръвната захар: Някои проучвания показват, че бамята може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар поради високото си съдържание на фибри и потенциални антидиабетни свойства. Може да бъде от полза за хора с диабет или такива в риск.
  5. Здраве на сърцето: Фибрите и антиоксидантите в бамята могат да допринесат за по-добро здраве на сърцето, като намаляват нивата на холестерола и намаляват риска от сърдечни заболявания.
  6. Регулиране на теглото: Бамята е с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, което я прави добър избор за регулиране на килограмите. Фибрите ни помагат да се чувстваме сити и удовлетворени, което може да помогне за контролиране на апетита.
  7. Здраве на костите: Бамята е източник на витамин К, който е от съществено значение за здравето на костите. Той играе роля в минерализацията на костите и помага за предотвратяване на остеопороза.
  8. Здраве на кожата: Витамин С в бамята може да подпомогне производството на колаген, което е важно за здравето на кожата и намаляване на признаците на стареене.
  9. Подкрепа на имунната система: Витамин С в зеленчука може да засили имунната система, като помага на тялото да се бори с болести и инфекции.
  10. Универсална съставка за готвене: Бамята е универсален зеленчук, който може да се използва в различни кулинарни ястия, включително супи, яхнии.

Докато бамята предлага множество ползи за здравето, важно е да се отбележи, че индивидуалните реакции към храните може да варират.

Ако имате специфични хранителни проблеми или медицински състояния, добра идея е да се консултирате със здравен специалист или регистриран диетолог, преди да направите значителни промени в диетата си.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Грузинска пилешка яхния Чахохбили.

 

Ако телешкото месо не е по вкуса ви, предлагаме ви да опитате и рецептата за грузинска яхния с пилешко от нашия кулинарен блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

А в Ютуб канала ни ще откриете кулинарни видеа за някои от фюворитите сред кето рецептите.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 март 2024 в 16:02 | Публикувана: 27 октомври 2023 в 11:41 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф