Свинско сувлаки със сос дзадзики

Обновена: 14.03.2024|

Ако някога сте били в Гърция, няма начин да не сте опитвали ароматно свинско сувлаки, придружено от апетитен сос дзадзики.

Сувлаки е сред най-класическите гръцки рецепти и представлява шишче с малки парчета добре овкусено месо. Звучи много лесно, нали? Така е, освен това ви гарантираме, че ще си оближете пръстите!

 

Рецепта за свинско сувлаки със сос дзадзики

Вкусно, ароматно и просто – какво повече може да искаме от едно ястие?!

keto baner 011
keto 01
Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати за 1 порция
30 минути 4 4,25 г

Необходими продукти:

За сувлаки:

keto baner 011
keto 01
  • 450 г свинско месо, нарязано на хапки
  • 1 с. л. зехтин екстра върджин
  • 1 с. л. пресен лимонов сок
  • 1 с. л. риган
  • ½ ч. л. сол
  • 1 щипка прясно смлян черен пипер

За сос дзадзики:

  • 250 мл пълномаслено кисело мляко
  • 100 г настъргана обелена краставица
  • 1 с. л. зехтин екстра върджин
  • 1 ч. л. пресен лимонов сок
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • сол на вкус

Приготвяне:

Свинско сувлаки:

  1. В голяма купа смесете парчетата месо със зехтина, лимоновия сок и останалите подправки. Разбъркайте, за да се овкусят добре. По желание може да ги оставите да се мариноват за 30 минути до 1 час.
  2. Нанижете мръвките на дървени или метални шишчета и ги запечете за 8-10 минути на скара или оребрен тиган до готовност, като завъртате от всички страни.

Сервирайте върху нисковъглехидратна пърленка от карфиол с кашкавал и пармезан.

Сос дзадзики:

  1. Пригответе соса дзадзики, като смесите киселото мляко, настърганата краставица, зехтина, лимоновия сок и подправките. Разбъркайте добре.
  2. Сервирайте готовия сос в чиния заедно с изпечените сувлаки шишчета.

Гръцка кухня – защо е толкова вкусна и полезна?

 

Гръцка кухня-сувлаки-салата.

 

Наред с невероятното свинско сувлаки със сос дзадзики, гръцката кухня изобилства от вкусни ястия.

Гърция има късмета да е с едни от най-добрите климатични условия в света. Обилното слънце и мекият климат помагат за производството на едни от най-вкусните плодове и зеленчуци.

Тъй като суровите съставки от градината, полето и морето са вкусни сами по себе си, тамошната кухня е еволюирала по такъв начин, че има вродено уважение към целостта на тези сурови съставки.

Гръцкият метод за готвене като цяло е прост. Основният принцип е, че храната трябва да се сервира възможно най-близо до естественото й състояние.

Това не е кухня, която може да се похвали с репертоар от сложни сосове или трудни техники. Кулинарните ефекти и дългите приготовления отстъпват място на директни и семпли кулинарни прийоми.

Гърция винаги е била културен кръстопът между Изтока и Запада и това се усеща осезаемо и в кухнята. Може да доловите в нея италианско влияние, особено що се отнася до употребата на билки и екстра върджин зехтин.

Той е сред най-качествените в света и е най-често използваната мазнина в кухнята. В много ястия се усещат и кулинарните нотки на съседна Турция.

 

Предложения за още рецепти от гръцката кухня

 

Саганаки. Кето гръцка мусака.

 

Ако гръцката кухня ви е слабост и бихте искали да опитате и друго, освен сочното свинско сувлаки, ви предлагаме да се гмурнете още по-дълбоко в нея.

С удоволствие ще ви дадем още няколко предложения, които да изпробвате.

Простотата на приготвяне на тези рецепти, както и достъпността на продуктите, ги прави идеални за заети хора, които ценят качествената и вкусна храна, но нямат много време за готвене.

За хората, които спазват кето диета и ограничават въглехидратния прием, също могат лесно да се открият подходящи здравословни рецепти без захар и излишни въглехидрати.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Свинско сувлаки. Шотландски яйца. Кексчета. Джинджифилов крем брюле.

За десерт опитайте тази страхотна рецепта за джинджифилов крем брюле без захар.

 

Ако това предложение за свинско сувлаки със сос дзадзики ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ пък ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 11:46 | Публикувана: 18 март 2022 в 09:36 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф