Свинско сувлаки със сос дзадзики
Ако някога сте били в Гърция, няма начин да не сте опитвали ароматно свинско сувлаки, придружено от апетитен сос дзадзики.
Сувлаки е сред най-класическите гръцки рецепти и представлява шишче с малки парчета добре овкусено месо. Звучи много лесно, нали? Така е, освен това ви гарантираме, че ще си оближете пръстите!
Рецепта за свинско сувлаки със сос дзадзики
Вкусно, ароматно и просто – какво повече може да искаме от едно ястие?!
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 4 | 4,25 г |
Необходими продукти:
За сувлаки:
- 450 г свинско месо, нарязано на хапки
- 1 с. л. зехтин екстра върджин
- 1 с. л. пресен лимонов сок
- 1 с. л. риган
- ½ ч. л. сол
- 1 щипка прясно смлян черен пипер
За сос дзадзики:
- 250 мл пълномаслено кисело мляко
- 100 г настъргана обелена краставица
- 1 с. л. зехтин екстра върджин
- 1 ч. л. пресен лимонов сок
- 1 ч. л. чесън на прах
- сол на вкус
Приготвяне:
Свинско сувлаки:
- В голяма купа смесете парчетата месо със зехтина, лимоновия сок и останалите подправки. Разбъркайте, за да се овкусят добре. По желание може да ги оставите да се мариноват за 30 минути до 1 час.
- Нанижете мръвките на дървени или метални шишчета и ги запечете за 8-10 минути на скара или оребрен тиган до готовност, като завъртате от всички страни.
Сервирайте върху нисковъглехидратна пърленка от карфиол с кашкавал и пармезан.
Сос дзадзики:
- Пригответе соса дзадзики, като смесите киселото мляко, настърганата краставица, зехтина, лимоновия сок и подправките. Разбъркайте добре.
- Сервирайте готовия сос в чиния заедно с изпечените сувлаки шишчета.
Гръцка кухня – защо е толкова вкусна и полезна?
Наред с невероятното свинско сувлаки със сос дзадзики, гръцката кухня изобилства от вкусни ястия.
Гърция има късмета да е с едни от най-добрите климатични условия в света. Обилното слънце и мекият климат помагат за производството на едни от най-вкусните плодове и зеленчуци.
Тъй като суровите съставки от градината, полето и морето са вкусни сами по себе си, тамошната кухня е еволюирала по такъв начин, че има вродено уважение към целостта на тези сурови съставки.
Гръцкият метод за готвене като цяло е прост. Основният принцип е, че храната трябва да се сервира възможно най-близо до естественото й състояние.
Това не е кухня, която може да се похвали с репертоар от сложни сосове или трудни техники. Кулинарните ефекти и дългите приготовления отстъпват място на директни и семпли кулинарни прийоми.
Гърция винаги е била културен кръстопът между Изтока и Запада и това се усеща осезаемо и в кухнята. Може да доловите в нея италианско влияние, особено що се отнася до употребата на билки и екстра върджин зехтин.
Той е сред най-качествените в света и е най-често използваната мазнина в кухнята. В много ястия се усещат и кулинарните нотки на съседна Турция.
Предложения за още рецепти от гръцката кухня
Ако гръцката кухня ви е слабост и бихте искали да опитате и друго, освен сочното свинско сувлаки, ви предлагаме да се гмурнете още по-дълбоко в нея.
С удоволствие ще ви дадем още няколко предложения, които да изпробвате.
Простотата на приготвяне на тези рецепти, както и достъпността на продуктите, ги прави идеални за заети хора, които ценят качествената и вкусна храна, но нямат много време за готвене.
За хората, които спазват кето диета и ограничават въглехидратния прием, също могат лесно да се открият подходящи здравословни рецепти без захар и излишни въглехидрати.
- Как да си приготвим ципура по гръцки?
- Кето гръцка мусака с патладжани
- Кето гръцка пилешка супа с лимон и яйца
- Кето гръцко саганаки с калмари и доматен сос + салата
Още от здравословната ни кухня
За десерт опитайте тази страхотна рецепта за джинджифилов крем брюле без захар.
Ако това предложение за свинско сувлаки със сос дзадзики ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ пък ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Кето барбекю рецептите са чудесен вариант, с който да разнообразим и допълним обичайното си скара меню.
Кето свински шишчета с пюре от карфиол и сос чимичури са бърз и лесен за приготвяне нисковъглехидратен обяд
Дзадзики или салата „Снежанка“, както е известна в нашата кухня, присъства редовно на трапезата ни. И неслучайно. Дзадзики