5 Кето барбекю рецепти, които да приготвим лятото

Обновена: 26.02.2024|
Кето барбекю - халапеньо, сирене и бекон.

Кето барбекю рецептите са също толкова добри, колкото обикновените, също могат да вкарат малко разнообразие в обичайните ни хранителни навици, дори и да не правим първи крачки в кето диета за начинаещи.

Много храни, подходящи за кето са в основата на барбекюто, а лятото е един от най-подходящите сезони, в които да запалим скарата и да се насладим на вкусна и прясна храна на пикник, на плажа, в гората, в двора или у дома на терасата.

Кето барбекю халапеньо със сирена, обвити в бекон

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 минути 12 2 г нетни въглехидрати, 115 калории

В тази рецепта може да се насладим на пикантна, кремообразна и солена комбинация от вкусове.

 

keto 02
keto 01
keto 02
keto 01

Необходими продукти:

  • 120 г крема сирене
  • 60 г настърган чедър
  • 6 бр. пресни чушки Халапеньо
  • 6 бр. тънки и дълги резена бекон
  • 1 бр. лайм
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. лук на прах
  • ½ ч. л. червен пипер
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Пускаме скарата да загрее на средно високи градуси и покриваме решетките с алуминиево фолио.
  2. Измиваме и разрязваме чушките на две през средата и ги почистваме от семките и ципите.
  3. В купа смесваме всички останали продукти без бекона и пълним всяка половинка на чушките със сместа и леко притискаме, за да се запълни добре.
  4. Разрязваме парчетата бекон на 2 равни части и с тях увиваме всяка чушка. Ако е необходимо, може да закрепим с клечка за зъби.
  5. Подреждаме чушлетата върху фолиото равномерно и ги захлупваме с капака на скарата (или метален клош) за около 15-20 минути, докато беконът придобие златист цвят.
  6. След като се сготвят, махаме внимателно клечките за зъби от всяка чушка, ако има такива, и ги оставяме за малко настрани, за да изстинат.

Кето барбекю сос

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
10 минути 16 4,4 г нетни въглехидрати, 61 калории

Представяме ви кето вариант на един от най-обичаните сосове, именно барбекю. Може да го комбинираме и с други храни, които не са част от барбекю кухнята, за да им придадем приятния опушен вкус, който предлага.

 

Необходими продукти:

  • 500 г доматена паста
  • 60 мл студенопресован зехтин
  • 2 с. л. ябълков оцет (суров)
  • 2 с. л. сос Уорчестър
  • 2 с. л. соев сос (с по-малко натрий)
  • 1 с. л. течен дим
  • 1 с. л. дижонска горчица
  • 1 с. л. пушен червен пипер
  • 1 с. л чесън на прах
  • 1 с. л. лук на прах
  • ½ с. л. чили (по желание)

 

Начин на приготвяне:

  1. Слагаме всички продукти в подходящ съд с капак и бъркаме, докато всички съставки не се смесят напълно.
  2. Затваряме съда и го оставяме да престои в хладилник за 1 седмица.

Кето барбекю авокадо брускети

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
20 минути 8 8,6 г нетни въглехидрати, 264,4 калории

Представяме ви една кето барбекю алтернатива на любимите брускети.

 

Необходими продукти:

  • 120 г пушен бекон
  • 3 с. л. зехтин
  • 4 бр. авокадо
  • 300 г чери домати
  • 300 г черни маслини
  • 2 с. л. нарязан босилек (може и сушен)
  • 1 с. л. босилек за поръсване
  • 50 г настъргана моцарела
  • 50 г настърган чедър
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Първо загряваме скарата на средно висока температура, след това измиваме, разрязваме авокадото на половинки и махаме костилката.
  2. Намазваме коричките на авокадото с 1 с.л. зехтин и го поставяме на скарата с вътрешността нагоре, докато не придобие “следи от скара“ – около 2-3 минути.
  3. Докато авокадото се пече, почистваме маслините от костилките и ги нарязваме на ситно заедно с доматите и бекона.
  4. Смесваме наситнените продукти и подправките в купа, махаме 1/2 от вътрешността на авокадото и до смесваме с останалата плънка. Пълним вече грилованите парчета авокадо с тях и ги връщаме на скарата. Похлупваме ги с клош за 2- 3 минути, докато се разтопят сирената.
  5. Преместваме авокадо брускетите в чиния и ги поръсваме с пресен босилек.

 

Кето барбекю кростини с нектарини и козе сирене

 

Кето барбекю - нектарини на грил.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
20 минути 12 3,3 г нетни въглехидрати, 171,7 калории

Разнообразяваме със смесица между сладки и солени вкусове – кростини с нектарини и козе сирене.

 

Необходими продукти:

  • Разтопено масло Гхи за намазване, около 1-2 с. л.
  • 12 бр. тънки филийки кето хляб
  • 2 бр. нектарини
  • 300 г меко козе сирене
  • Нарязан босилек за поръсване (около 10 листа)

 

Начин на приготвяне:

  1. Първо загряваме скарата на среден огън, намазваме филийките със масло от двете страни и ги печем на скарата, отново от двете страни – до хрупкавост.
  2. Измиваме нектарините и ги нарязваме на 12 равни парчета. Печем ги на грил за около 40-60 секунди от всяка страна, докато омекнат.
  3. Махаме продуктите от скарата, след което намазваме филийките с козето сирене, поставяме по едно парче грилована нектарина и поръсваме всяко с пресен босилек.

Ако не сме фенове на нектарините или козето сирене, може да ги заменим с кайсии и синьо сирене, но трябва да имаме предвид, че това малко ще повлияе на въглехидратните стойности.

 

Пилешки кето барбекю шишчета с дзадзики

 

Кето барбекю - пилешки шишчета с дзадзики.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
55 минути 4 4,7 г нетни въглехидрати, 294 калории

Споделяме ви тази кето барбекю рецепта за сочни гръцки пилешки шишчета с дзадзики сос, подходящи за една лека и лятна кето барбекю вечеря.

 

Необходими продукти:

  • 500 г нарязани пилешки филенца
  • 3 с. л. зехтин
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 2 ч. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. кимион
  • ¼ ч. л. куркума
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус

 

За соса:

  • 1 чаша обикновено, нискомаслено гръцко кисело мляко
  • 1 с. л. пресен копър, нарязан на ситно
  • 200 г настъргана краставица
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 с. л. лимонов сок
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Взимаме торбичка, поставяме пилешкото вътре, заедно с 3 с. л. зехтин, 1 с.л. лимонов сок, 1 ч. л. чесън, кимиона, куркумата, солта и пипера. Размачкваме го, за да може месото и подправките да се омешат, след което го оставяме в хладилник за 30 минути.
  2. В купа за смесваме останалата 1 с. л. зехтин, 1 с. л. лимонов сок, 1 ч. л. чесън, сол, киселото мляко и копъра. Разбъркваме, за да се комбинират напълно.
  3. Поставяме краставицата между 2 парчета домакинско руло, за да попием по-голямата част от водата, след което добавяме краставицата към йогурта и разбъркваме добре.
  4. Загряваме скарата на средно висока температура и през това време разпределяме месото по равно на 4 шишчета.
  5. Печем от всички страни, докато кето барбекю шишчетата не добият приятен златист загар – за около 10-15 минути.
  6. Сервираме кето барбекю шишчетата със сос дзадзики.

Може да видите още вкусни кето рецепти в 2-те части на книгата ни – Кето фантазии.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Домашна кето майонеза.

Какво е барбекю без сосове? Освен рецептата за кето барбекю сос ви предлагаме домашна кето майонеза, с която може да „украсим“ нашите грилования ястия.

Вижте още по кето барбекю темата в статията ни за сочни свински пържоли на скара, където ще откриете 2 рецепти, съвети за изпичането и марината на месото.

Може да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар