5 Кето барбекю рецепти, които да приготвим лятото

Обновена: 20.08.2024|
Кето барбекю - пилешки шишчета с дзадзики.

Кето барбекю рецептите са също толкова добри, колкото обикновените, също могат да вкарат малко разнообразие в обичайните ни хранителни навици, дори и да не правим първи крачки в кето диета за начинаещи.

Много храни, подходящи за кето са в основата на барбекюто, а лятото е един от най-подходящите сезони, в които да запалим скарата и да се насладим на вкусна и прясна храна на пикник, на плажа, в гората, в двора или у дома на терасата.

 

Пилешки кето барбекю шишчета с дзадзики

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
55 минути 4 382.75 калории
4.7 г нетни въглехидрати
44.5 г протеин
19.6 г мазнини

Споделяме ви тази кето барбекю рецепта за сочни гръцки пилешки шишчета с дзадзики сос, подходящи за една лека и лятна кето барбекю вечеря.

 

Необходими продукти:

  • 500 г нарязани пилешки филенца
  • 3 с. л. зехтин
  • 1 с. л. лимонов сок
  • ½ ч. л. кимион
  • ¼ ч. л. куркума
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус

 

За соса:

  • 200 г обикновено, нискомаслено гръцко кисело мляко
  • 1 с. л. пресен копър, нарязан на ситно
  • 200 г настъргана краставица
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 с. л. лимонов сок
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Вземете торбичка, поставете пилешкото вътре, заедно с 3 с. л. зехтин, 1 с.л. лимонов сок, кимиона, куркумата, солта и пипера.
  2. Размачкайте го, за да може месото и подправките да се омешат, след което го оставете в хладилник за 30 минути.
  3. В купа смесете останалите 1 с. л. зехтин, 1 с. л. лимонов сок, 1 ч. л. чесън, сол, киселото мляко и копъра. Разбъркайте, за да се комбинират напълно.
  4. Поставете краставицата между 2 парчета домакинско руло, за да попие по-голямата част от водата, след което добавете краставицата към йогурта и разбъркайте добре.
  5. Загрейте скарата на средно висока температура и през това време разпределете месото по равно на 4 шишчета.
  6. Печете от всички страни, докато кето барбекю шишчетата не добият приятен златист загар – за около 10-15 минути.
  7. Сервирайте кето барбекю шишчетата със сос дзадзики.

Може да видите още вкусни кето рецепти в двете части на книгата ни – Кето фантазии.

 

Кето барбекю халапеньо със сирена, обвити в бекон

 

Кето барбекю - халапеньо, сирене и бекон.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 минути 12 2 г нетни въглехидрати, 115 калории

В тази рецепта може да се насладим на пикантна, кремообразна и солена комбинация от вкусове.

 

Необходими продукти:

  • 120 г крема сирене
  • 60 г настърган чедър
  • 6 бр. пресни чушки Халапеньо
  • 6 бр. тънки и дълги резена бекон
  • 1 бр. лайм
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. лук на прах
  • ½ ч. л. червен пипер
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Пуснете скарата да загрее на средно високи градуси и покрийте решетките с алуминиево фолио.
  2. Измийте и разрежете чушките на две през средата и ги почистете от семките и ципите.
  3. В купа смесете всички останали продукти без бекона и напълнете всяка половинка на чушките със сместа и леко притиснете, за да се запълни добре.
  4. Разрежете парчетата бекон на 2 равни части и с тях увийте всяка чушка. Ако е необходимо, може да я закрепите с клечка за зъби.
  5. Подредете чушлетата върху фолиото равномерно и ги захлупете с капака на скарата (или метален клош) за около 15-20 минути, докато беконът придобие златист цвят.
  6. След като се сготвят, махнете внимателно клечките за зъби от всяка чушка, ако има такива, и ги оставете за малко настрани, за да изстинат.

Кето барбекю сос

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
10 минути 16 4,4 г нетни въглехидрати, 61 калории

Представяме ви кето вариант на един от най-обичаните сосове, именно барбекю. Може да го комбинираме и с други храни, които не са част от барбекю кухнята, за да им придадем приятния опушен вкус, който предлага.

 

Необходими продукти:

  • 500 г доматена паста
  • 60 мл студенопресован зехтин
  • 2 с. л. ябълков оцет (суров)
  • 2 с. л. сос Уорчестър
  • 2 с. л. соев сос (с по-малко натрий)
  • 1 с. л. течен дим
  • 1 с. л. дижонска горчица
  • 1 с. л. пушен червен пипер
  • 1 с. л чесън на прах
  • 1 с. л. лук на прах
  • ½ с. л. чили (по желание)

 

Начин на приготвяне:

  1. Сложете всички продукти в подходящ съд с капак и бъркайте, докато всички съставки не се смесят напълно.
  2. Затворете съда и го оставете да престои в хладилник за 1 седмица.

 

Кето барбекю филийки с козе сирене

 

Кето барбекю - филии.

 

Разнообразяваме с вкусни барбекю филийки с козе сирене.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
15 минути 12 169.6 калории
1.3 г нетни въглехидрати
10.8 г протеин
12.7 г мазнини

Необходими продукти:

  • 2 с. л. разтопено краве масло Гхи (~30 мл)
  • 12 бр. тънки филийки кето хляб
  • 300 г меко козе сирене
  • Нарязан босилек за поръсване (около 10 листа)

Начин на приготвяне:

  1. Първо загрейте скарата на среден огън, намажете филийките със масло от двете страни и ги печете на скарата, отново от двете страни – до хрупкавост.
  2. Махнете филийките от скарата, след което ги намажете с козето сирене и поръсете с босилек.

 

Кето барбекю авокадо брускети

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
20 минути 8 8,6 г нетни въглехидрати, 264,4 калории

Представяме ви една кето барбекю алтернатива на любимите брускети.

 

Необходими продукти:

  • 120 г пушен бекон
  • 3 с. л. зехтин
  • 4 бр. авокадо
  • 300 г чери домати
  • 300 г черни маслини
  • 2 с. л. нарязан босилек (може и сушен)
  • 1 с. л. босилек за поръсване
  • 50 г настъргана моцарела
  • 50 г настърган чедър
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Първо загрейте скарата на средно висока температура, след това измийте, разрежете авокадото на половинки и махнете костилката.
  2. Намажете коричките на авокадото с 1 с.л. зехтин и го поставете на скарата с вътрешността нагоре, докато не придобие “следи от скара“ – около 2-3 минути.
  3. Докато авокадото се пече, почистете маслините от костилките и ги нарежете на ситно заедно с доматите и бекона.
  4. Смесете наситнените продукти и подправките в купа, махнете 1/2 от вътрешността на авокадото и го смесете с останалата плънка. Пълните вече грилованите парчета авокадо с тях и ги връщате на скарата. Похлупете ги с клош за 2- 3 минути, докато се разтопят сирената.
  5. Преместете авокадо брускетите в чиния и ги поръсете с пресен босилек.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Домашна кето майонеза.

Какво е барбекю без сосове? Освен рецептата за кето барбекю сос ви предлагаме домашна кето майонеза, с която може да „украсим“ нашите грилования ястия.

Вижте още по кето барбекю темата в статията ни за сочни свински пържоли на скара, където ще откриете 2 рецепти с чудесни съвети за изпичането и марината на месото.

Може да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог. Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар