5 Кето барбекю рецепти, които да приготвим лятото
Кето барбекю рецептите са също толкова добри, колкото обикновените, също могат да вкарат малко разнообразие в обичайните ни хранителни навици, дори и да не правим първи крачки в кето диета за начинаещи.
Много храни, подходящи за кето са в основата на барбекюто, а лятото е един от най-подходящите сезони, в които да запалим скарата и да се насладим на вкусна и прясна храна на пикник, на плажа, в гората, в двора или у дома на терасата.
Кето барбекю халапеньо със сирена, обвити в бекон
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 12 | 2 г нетни въглехидрати, 115 калории |
В тази рецепта може да се насладим на пикантна, кремообразна и солена комбинация от вкусове.
Необходими продукти:
- 120 г крема сирене
- 60 г настърган чедър
- 6 бр. пресни чушки Халапеньо
- 6 бр. тънки и дълги резена бекон
- 1 бр. лайм
- ½ ч. л. чесън на прах
- ½ ч. л. лук на прах
- ½ ч. л. червен пипер
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Пускаме скарата да загрее на средно високи градуси и покриваме решетките с алуминиево фолио.
- Измиваме и разрязваме чушките на две през средата и ги почистваме от семките и ципите.
- В купа смесваме всички останали продукти без бекона и пълним всяка половинка на чушките със сместа и леко притискаме, за да се запълни добре.
- Разрязваме парчетата бекон на 2 равни части и с тях увиваме всяка чушка. Ако е необходимо, може да закрепим с клечка за зъби.
- Подреждаме чушлетата върху фолиото равномерно и ги захлупваме с капака на скарата (или метален клош) за около 15-20 минути, докато беконът придобие златист цвят.
- След като се сготвят, махаме внимателно клечките за зъби от всяка чушка, ако има такива, и ги оставяме за малко настрани, за да изстинат.
Кето барбекю сос
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
10 минути | 16 | 4,4 г нетни въглехидрати, 61 калории |
Представяме ви кето вариант на един от най-обичаните сосове, именно барбекю. Може да го комбинираме и с други храни, които не са част от барбекю кухнята, за да им придадем приятния опушен вкус, който предлага.
Необходими продукти:
- 500 г доматена паста
- 60 мл студенопресован зехтин
- 2 с. л. ябълков оцет (суров)
- 2 с. л. сос Уорчестър
- 2 с. л. соев сос (с по-малко натрий)
- 1 с. л. течен дим
- 1 с. л. дижонска горчица
- 1 с. л. пушен червен пипер
- 1 с. л чесън на прах
- 1 с. л. лук на прах
- ½ с. л. чили (по желание)
Начин на приготвяне:
- Слагаме всички продукти в подходящ съд с капак и бъркаме, докато всички съставки не се смесят напълно.
- Затваряме съда и го оставяме да престои в хладилник за 1 седмица.
Кето барбекю авокадо брускети
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 8 | 8,6 г нетни въглехидрати, 264,4 калории |
Представяме ви една кето барбекю алтернатива на любимите брускети.
Необходими продукти:
- 120 г пушен бекон
- 3 с. л. зехтин
- 4 бр. авокадо
- 300 г чери домати
- 300 г черни маслини
- 2 с. л. нарязан босилек (може и сушен)
- 1 с. л. босилек за поръсване
- 50 г настъргана моцарела
- 50 г настърган чедър
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Първо загряваме скарата на средно висока температура, след това измиваме, разрязваме авокадото на половинки и махаме костилката.
- Намазваме коричките на авокадото с 1 с.л. зехтин и го поставяме на скарата с вътрешността нагоре, докато не придобие “следи от скара“ – около 2-3 минути.
- Докато авокадото се пече, почистваме маслините от костилките и ги нарязваме на ситно заедно с доматите и бекона.
- Смесваме наситнените продукти и подправките в купа, махаме 1/2 от вътрешността на авокадото и до смесваме с останалата плънка. Пълним вече грилованите парчета авокадо с тях и ги връщаме на скарата. Похлупваме ги с клош за 2- 3 минути, докато се разтопят сирената.
- Преместваме авокадо брускетите в чиния и ги поръсваме с пресен босилек.
Кето барбекю кростини с нектарини и козе сирене
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 12 | 3,3 г нетни въглехидрати, 171,7 калории |
Разнообразяваме със смесица между сладки и солени вкусове – кростини с нектарини и козе сирене.
Необходими продукти:
- Разтопено масло Гхи за намазване, около 1-2 с. л.
- 12 бр. тънки филийки кето хляб
- 2 бр. нектарини
- 300 г меко козе сирене
- Нарязан босилек за поръсване (около 10 листа)
Начин на приготвяне:
- Първо загряваме скарата на среден огън, намазваме филийките със масло от двете страни и ги печем на скарата, отново от двете страни – до хрупкавост.
- Измиваме нектарините и ги нарязваме на 12 равни парчета. Печем ги на грил за около 40-60 секунди от всяка страна, докато омекнат.
- Махаме продуктите от скарата, след което намазваме филийките с козето сирене, поставяме по едно парче грилована нектарина и поръсваме всяко с пресен босилек.
Ако не сме фенове на нектарините или козето сирене, може да ги заменим с кайсии и синьо сирене, но трябва да имаме предвид, че това малко ще повлияе на въглехидратните стойности.
Пилешки кето барбекю шишчета с дзадзики
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
55 минути | 4 | 4,7 г нетни въглехидрати, 294 калории |
Споделяме ви тази кето барбекю рецепта за сочни гръцки пилешки шишчета с дзадзики сос, подходящи за една лека и лятна кето барбекю вечеря.
Необходими продукти:
- 500 г нарязани пилешки филенца
- 3 с. л. зехтин
- 1 с. л. лимонов сок
- 2 ч. л. чесън на прах
- ½ ч. л. кимион
- ¼ ч. л. куркума
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
За соса:
- 1 чаша обикновено, нискомаслено гръцко кисело мляко
- 1 с. л. пресен копър, нарязан на ситно
- 200 г настъргана краставица
- 1 с. л. зехтин
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 с. л. лимонов сок
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Взимаме торбичка, поставяме пилешкото вътре, заедно с 3 с. л. зехтин, 1 с.л. лимонов сок, 1 ч. л. чесън, кимиона, куркумата, солта и пипера. Размачкваме го, за да може месото и подправките да се омешат, след което го оставяме в хладилник за 30 минути.
- В купа за смесваме останалата 1 с. л. зехтин, 1 с. л. лимонов сок, 1 ч. л. чесън, сол, киселото мляко и копъра. Разбъркваме, за да се комбинират напълно.
- Поставяме краставицата между 2 парчета домакинско руло, за да попием по-голямата част от водата, след което добавяме краставицата към йогурта и разбъркваме добре.
- Загряваме скарата на средно висока температура и през това време разпределяме месото по равно на 4 шишчета.
- Печем от всички страни, докато кето барбекю шишчетата не добият приятен златист загар – за около 10-15 минути.
- Сервираме кето барбекю шишчетата със сос дзадзики.
Може да видите още вкусни кето рецепти в 2-те части на книгата ни – Кето фантазии.
Още от здравословната ни кухня
Какво е барбекю без сосове? Освен рецептата за кето барбекю сос ви предлагаме домашна кето майонеза, с която може да „украсим“ нашите грилования ястия.
Вижте още по кето барбекю темата в статията ни за сочни свински пържоли на скара, където ще откриете 2 рецепти, съвети за изпичането и марината на месото.
Може да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
С тези кето шишчета с панир ще съберете овациите на вашите гости и ще може да се насладите на лятото без излишни въглехидрати.
В сезона на барбекютата ви предлагаме няколко рецепти за вегетариански кето шишчета.
Всички имаме нужда от апетитна рецепта за свински ребра в арсенала си. Поднесете тези