Ползи от сминдух – за какво и как да прилагаме билката
Сминдухът е ценна билка, която отдавна се използва в алтернативната медицина.
Въз основа на направени до момента проучвания, ползи от сминдух са установени за понижаване на кръвната захар, за повишаване на тестостерона и увеличаване на производството на мляко при кърмачките.
Семената и прахът от сминдух се използват широко в индийската кухня заради хранителните им качества и леко сладкия, ядков вкус. Билката е много популярна и в персийската, арменската и много други кухни. Освен като обичайна домашна подправка, сминдухът се използва също и като сгъстител или част от състава на продукти като сапун и шампоан.
Има и изследвания, според които сминдухът също така може да намали нивата на холестерола, да успокои възпаленията и да помогне за контрола на апетита.
Полезен състав
Сминдухът съдържа много важни хранителни вещества, които го правят силен антиоксидант.
В него ще открием витамин A, витамини от групата B, витамин C, витамин D, лецитин, етерични масла, ниацин и калий, още:
- холин
- инозитол
- биотин
- разтворими и неразтворими фибри
Една супена лъжица с цели семена от сминдух (около 11 г) съдържа 35 калории, както и:
- протеин – 3 г
- въглехидрати – 6 г
- мазнини – 1 г
- фибри – 3 г
- магнезий – 5% от препоръчителния дневен прием
- желязо – 20% от препоръчителния дневен прием
- манган – 7% от препоръчителния дневен прием
Употреба
Сминдухът се използва като билка и подправка. Пресни или изсушени листа от сминдух могат да се превърнат във финален щрих към сосове, къри, зеленчукови ястия и супи. Семената на растението могат да се използват цели или смлени – в смеси от подправки или в сухи натривки за месо.
Когато употребявате семена от сминдух, запечете ги на средна температура, за да намалите горчивия им вкус, и опитайте да ги комбинирате с други силни подправки като кориандър, кимион и червен пипер.
Едно изстискване на лимонов сок в края на готвенето също може да помогне за балансиране на горчивината. Цели семена от подправката могат да се счукат леко и да се използват за приготвяне на билков чай, пълен с полезни вещества. Други места, където ще открием подправката, са хранителните добавки и някои лекарствени средства, както и в редица билкови продукти.
Въпреки че са необходими повече изследвания, много проучвания показват, че има разнообразни ползи от сминдух за здравето.
По-надолу ще изброим част тях.
Ползи от сминдух при диабет
Употребата на сминдух помага за контрола на кръвната захар, както при лечението на диабет тип 1, така и на тип 2, като едновременно с това повишава общата поносимост към въглехидрати на хора без тези заболявания. Намалява кръвната захар, подобрява инсулиновата функция и понижава нивата на лошия холестерол.
Възможно е отчасти изброените ползи от сминдух да се дължат на високото съдържание на фибри. Но това, от своя страна, е още един чудесен повод да го добавим в ежедневното си меню.
Тестостерон
Сминдухът може да повиши нивата на тестостерон и да подобри сексуалната функция при мъжете. Освен това повишава либидото и издръжливостта. В допълнение, увеличава броя на сперматозоидите. Екстрактът от семена на сминдух допълнително подобрява умствената бдителност и настроението.
Контролира апетита – намаля чувството на глад и приема на мазнини
Интересен факт е, че семената от сминдух съдържат около 48% диетични фибри. Те са много трудни за храносмилане и образуват вискозен гел в червата, който затруднява усвояването на захарите и мазнините. Освен това фибрите се свързват с токсините от храната и изхвърлят вредните вещества навън. Това, от своя страна, спомага за предпазване на лигавицата на дебелото черво и намалява риска от рак.
Ползи от сминдух са установени и при запек, като в същото време билката успокоява разстроения стомах при нужда и намалява киселините.
Понижава нивата на холестерола и триглицеридите
Сминдухът може да помогне за регулиране на нивата на холестерола и за подобряване на кръвното налягане, което може да намали риска от развитие на сърдечни заболявания и да подобри здравето на сърцето.
Ползи от сминдух като обезболяващо средство
Още от древността сминдухът се използва за облекчаване на болката. Смята се, че това се дължи на съединенията, наречени алкалоиди, които се съдържат в билката и помагат да се блокират сензорните рецептори в мозъка, възприемащи болката. Освен това сминдухът е известен и със своето противовъзпалително действие.
Женско здраве
Чаят от сминдух облекчава спазмите по време на месечния цикъл при жените, а също така и намалява дискомфорта на дамите в менопауза.
Единствено по време на бременност е препоръчително сминдухът да се избягва под каквато и да е форма. Може да предизвика контракции и да ускори раждането, което да доведе до аборт, ако е прекалено рано за това.
След раждането обаче, чаят от сминдух може да помогне за увеличаването на кърмата при майките и темпа на наддаване при новородените. Въпреки че това звучи като полезна и безопасна алтернатива на лекарствата, винаги е добре първо да се обсъди с наблюдаващият лекар.
За здрава и красива кожа
Благодарение на своите противовъзпалителни и успокояващи свойства, в комбинация с витамин C, сминдухът скъсява времето за оздравяване на рани и възпаления. Облекчава кожата при екзема и други видове кожни заболявания. Затова е част от много лекове, свързани с тези състояния на епидермиса.
Измиването на лицето с вода, сварена със семена от сминдух, или нанасянето на паста от пресни листа от растението за двадесет минути върху лицето може да направи чудеса за кожата ви. Все пак, първо пробвайте на малък участък, за да не станете жертва на алергична реакция. Има и рецепти за различни маски за коса със сминдух, за които се смята, че намаляват пърхота и стимулират растежа на косата.
Вероятно ползите от растението в тази насока се дължат на антисептичния ефект в комбинация с противогъбичното му действие.
Ползи от сминдух за дихателните пътища
Чудодейната билка може да се окаже пръв помощник в сезона на вирусните инфекции или в случай при възпаление на дихателните пътища.
Успокояващият ефект на слузта в сминдуха помага при кашлица и възпалено гърло. Лесна рецепта за отвара, която може да пробвате в такива случаи, е да варите 30 минути 2 супени лъжици семена от сминдух в литър вода.
Ако пък ви мъчи висока температура, приемът на чаена лъжичка сминдух с лимон и мед може да направи чудеса за намаляване й, като в същото време ще даде мощна подкрепа на организма.
Прекалена употреба и противопоказания
Макар в общия случай употребата на сминдух да се счита за безопасна, е възможно да се проявят и някои странични ефекти, когато прекалим с приема на билката. Често срещаните симптоми включват диария, замаяност и газове. В редки случаи е възможно да се проявят и алергични реакции.
Интересен факт е, че ако сте алергични към фъстъци, има голяма вероятност да сте алергични и към сминдух.
Поради въздействието му върху кръвната захар и калия може да се наложи сминдухът да се избягва при хора, приемащи лекарства за диабет или някои диуретици. Въпреки че може да донесе много ползи за здравето ни, както с всяка останала билка, трябва да бъдем внимателни при употребата му. „ Особено предпазливи трябва да бъдат хората с хронични заболявания, тези, които приемат лекарства, действащи върху съсирването на кръвта, и кърмещите жени.
При всички тях е задължително да се консултират с лекар, преди да започнат да приемат добавки със сминдух или да го включат в менюто си.
Заключение
Сминдух е полезна билка и любима ароматна подправка. Въпреки нейните доказани ползи за здравето, с нея трябва да се внимава, тъй като в някои случаи може и да ни навреди.
Често задавани въпроси
Какво е сминдух?
Той е растение, високо между 60 и 90 см, със зелени листа, малки бели цветове и шушулки със златистокафяви семена. Използва се като подправка и вероятно всеки от нас го е срещал като съставка на ароматната шарена сол. Има и някои специфични ползи за здравето.
Как се използва сминдух?
Семената и прахът от сминдух се използват широко в индийската кухня заради хранителните им качества и леко сладкия, ядков вкус. Билката е много популярна и в персийската, арменската и много други кухни. Освен като обичайна домашна подправка, сминдухът се използва също и като сгъстител или част от състава на продукти като сапун и шампоан.
Може ли да ни навреди?
Макар в общия случай употребата на сминдух да се счита за безопасна, е възможно да се проявят и някои странични ефекти, когато прекалим с приема на билката. Често срещаните симптоми включват диария, замаяност и газове. В редки случаи е възможно да се проявят и алергични реакции.
Източници
- Srinivasan, K.. Fenugreek (Trigonella foenum-graecum): A Review of Health Beneficial Physiological Effects, Taylor & Francis Online, Food Reviews International Volume 22, 2006 - Issue 2
- Al-Habori, M. & Raman, A> . Antidiabetic and hypocholesterolaemic effects of fenugreek, Wiley Online Library, Phytotherapy ResearchVolume 12, Issue 4 p. 233-242, First published: 18 December 1998
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Представяме ви традиционното индийско ястие матар панир – грах със сирене панир и приятно пикантен вкус.
В тази статия ще ви предложим да опитате едно традиционно прясно сирене от индийската кухня - панир.
Чували ли сте за билката сминдух? Известна по нашите ширини и просто с името „обикновен сминдух“, тя има