Проблемна кожа: 5 често пренебрегвани причини

Обновена: 11.03.2024|
Проблемна кожа. Гликация.

За да избегнем симптомите на проблемна кожа, е важно да се придържаме към определени ритуали всеки ден. И това се налага далеч не само заради естетическия й вид. 

В действителност кожата ни може да разкаже много за нас. Тя се влияе и разказва без думи за това как се храним, каква хигиена поддържаме и дори дали страдаме от по-сериозно заболяване. Затова и не трябва да пренебрегваме сигналите й. А днес ще се фокусираме върху някои ключови нейни характеристики и 5 навици и причини, които пречат кожата ни да изглежда и да се чувства добре и да изпълнява функциите си.

 

Структури на кожата

Кожата е покритието на цялото ни тяло и на първо място има основно защитна функция. Освен това често пренебрегваме факта, че тя, от една страна, помага на тялото да се охлажда, но от друга – да приема допълнителни вещества и кислород. В днешно време ролята й да ни пази от температурните колебания не е толкова изразена, но за сметка на това тя е основният ни източник на възприятия – допир, топлина, хлад, текстура. На фона на всичко това, неглижирането на добрата грижа на кожата ни е недопустимо.

Основната структура на кожата е от два основни слоя – дерма и епидермис. Всеки от тях се разделя на по още няколко слоя с различни функции. Дермата е вътрешният слой – т. нар. същинска кожа. Там откриваме и така важните за функциите колаген и еластични влакна. Дермата отговаря за това кожата ни да изпълнява основните си функции – разтегливост при развитието през годините, тактилност и реакция при температурни промени.

folieva 02 400
02 drob 600 copy
folieva 02 400
02 drob 600 copy

Епидермисът, от своя страна, е външният слой на кожата. Неговата роля е да облекчава въздействията на околната среда – да защитава, да предпазва от натиск и да издържа на опън. В основата му се намират и клетките, от които зависи пигмента на кожата ни.

Всички слоеве на кожата имат свои специфики, но се влияят силно от това как се грижим за нея. Затова преминаваме към…

 

Причина 1: Проблемна кожа и неправилни козметични продукти

 

Проблемна кожа. Какъв колаген да пия. Млада жена, която гледа своите бръчки. Проверява зрението си и нивото на хиалуронова киселина в тялото.

 

Първо правило при грижата за кожата – винаги съобразявайте средствата и методите за почистване и хидратиране с това какви нужди има кожата ви! Суха, мазна, комбинирана – в днешно време продуктите, от които можете да избирате, са много. За да можете да вземете най-доброто решение, обаче, е важно да познавате кожата си.
  • Ако забелязвате повече омазняване и лъщене в Т-зоната или по скулите, то е силно вероятно вашата кожа да е точно от по-мазен тип. Грижата за нея включва почистване с мицеларна вода и почистващ продукт с неагресивна формула. Подходящи за ежедневна употреба за подхранване пък са кремове с водна формула и матиращ ефект.
  • Сухата кожа, от своя страна, се проявява най-сериозно през хладните сезони. Често пъти сигналите за този тип състояние на дермата са опъната кожа, лющене, загрубяване, сърбеж и в крайна фаза – разраняване. За разлика от мазната кожа, когато факторът-причинител е вътрешен, степента на сухата кожа се влияе основно от външните показатели на околната среда. Такива са вятър, слънце, сухота на въздуха, коефициент на замърсяването му. Не подценявайте и липсата на достатъчно хидратация – прием на вода през деня. Замислете се да намалите и тютюнопушенето, тъй като то също влияе на кожата ви. За да се погрижите за нея при сухота, използвайте продукти с лека формула за почистване. Така едновременно ще отмивате замърсяванията, но няма да отмива липидите – веществата, които са естествената бариера между външните влияния и кожата ни. Подходящ тип продукт за това е почистващо мляко с хидратираща формула.
При хората с комбинирана кожа, от друга страна, обикновено трябва да се намери баланс между хидратация и внимание да не се постигне омазняване. Тя се счита за най-трудната за правилна грижа, тъй като е предизвикателство да се открият точните продукти. Ключът се крие в консултация при дерматолог и внимателно наблюдение на сигналите, които ни дава. Избягвайте обаче твърде агресивните почистващи продукти – те ще стимулират производството на себум в по-мазните части и ще наранят по-сухите.

Причина 2: Качеството на въздуха

Засегнахме тази причина малко по-горе, но истината е, че тя е от изключителна важност, когато става дума за здравата и красива кожа.

От една страна, ако въздухът е по-сух, това води до сухота на кожата. Промяна във влажността на въздуха и вече е налице повече себум и омазняване. Това, което често подценяваме, е че степента на замърсяване на въздуха също оказва своето влияние.

Изгорели газове, наситена със замърсявания мъгла, цигарен дим, фини прахови частици – всеки един от тези фактори изостря чувствителността на кожата ни и я прави по-податлива на омазняване или сухота. Най-често се наблюдава запушване на порите, от което произтичат възпаления.

И докато е доста трудно да предотвратим наслагването на замърсяванията върху дермата, то става още по-важно да можем да я почистваме правилно. В противен случай се забързва процеса на остаряване и се намалява еластичността й, а с времето – се променя и самата й структура. Намаляват и защитните й функции.

Затова е препоръчително всеки ден да почистваме два пъти с мицеларна вода или друг избран продукт според вида и типа кожа, да хидратираме с подходящ крем и да нанасяме подхранващ серум с витамини. Добре е той да е богат на витамини А, С и Е.

 

Причина 3: Мазната храна и връзката й с появата на проблемна кожа

Множество изследвания доказват, че проблемната кожа и мазните храни са много силно взаимосвързани. При по-мазна кожа и комедони избягвайте месо с повече мастна тъкан и намалете маслото и преработените мазнини. Добре е да ограничите рафинираното олио и пържените продукти – особено през лятото.

Вместо тях включете в менюто си повече плодове и зеленчуци. Хранете се често, на малки порции. Намалете и силните, остри подправки и сосовете.

 

Причина 4: Влиянието на хормоните при проблемна кожа

 

Проблемна кожа. Красива дама, сложила две резенчета краставица на учите си. С хавлия на косата, готова за релаксиращи процедури. Подпомагане за добро зрение.

 

Хормоните са онези незабележими елементи в тялото ни, на които дължим пола си, но и много голяма част от спокойствието и настроенията си през целия ни живот.

Много често те са причина и за състоянието на кожата ни. Мит е обаче, че те влияят само на младежите и юношеската кожа. В този период акнето е най-силно изявено, но това далеч не изключва хормоните като причина за проблемна кожа и на по-късен етап от живота. Нерядко се среща и акне при хора над 25 години.

Зависимостта между хормоните и кожата си личи изключително силно и във връзка с месечния цикъл на дамите. При бременните жени хормоните също играят сериозна роля за състоянието на дермата и често бъдещите майки могат да се похвалят с перфектна кожа по време на деветте месеца на износване на бебчето.

 

Причина 5: Замърсени повърхности на ежедневни предмети

Много често пренебрегваме факта, че постоянно докосваме предмети, които рядко почистваме. И колкото и добра хигиена да поддържаме, много често след това докосваме лицето си и пренасяме замърсяването директно върху кожата.

Най-сериозен ефект изследванията се доказват от взаимовръзката между проблемна кожа и техниката, която използваме всеки ден. Телефони, таблети, клавиатури и мишки – всички те са около нас постоянно, всеки ден, но колко често ги почистваме? Препоръката на специалистите е да почистваме клавиатурата всяка седмица, а таблета и телефона – на няколко дни. Това с особена сила важи при наслагване на грим и допълнителни замърсявания.

Категории: Kрасота|Публикувана: 25.09.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 12:17 | Публикувана: 25 септември 2020 в 10:26 | Категория: Kрасота