Как да поддържаме здравето на стомаха

Обновена: 08.03.2024|
Млада жена яде здравословна храна с мюсли на дивана вкъщи.

Стомахът е един от органите в тялото, които играят голяма роля за цялостното състояние на организма. От неговите функции зависи как се чувстваме, какви вещества успяват да приемат останалите системи, дали пълнеем или отслабваме. В сезона на честите стомашни възпаления – лятото, и коремните вируси, обръщаме специално внимание именно на стомаха.

 

Функция и устройство

Като орган в тялото стомахът има крушовидна форма и жизненоважни функции. По правило, след като приемем храната, тя преминава през хранопровода, преди да достигне стомаха. Там престоява между 3 и 5 часа и частично се смила, преди да продължи към дванадесетопръстника.

Стомахът има 4 основни слоя: лигавица, подлигавица, мускулатура и обвивка.

Върху лигавицата са разположени кухини за различните жлези, произвеждащи стомашни сокове и киселини. Нейната функция е сред най-важните за храносмилането. Подлигавицата я отделя от мускулатурата и така защитава гладката мускулна тъкан, която позволява на стомаха да се свива и разширява според натоварването на храносмилателната система. Обвивката, от своя страна, служи за защита и закрепване на стомаха на мястото му в тялото и към останалите органи и тъкани в областта.

В празно състояние стомахът има вместимост около 50 мл и стегнати стени, откъдето идват и характерните му сигнали, когато изпитваме глад.  След хранене еластичната стомашна стена се разтяга и при нормална физиология стомашният обем се увеличава до 4 литра. За това съдейства също стомашната мускулатура. Тя има роля и за още един любопитен фактор – подреждането на храната в самия стомах за по-лесното й храносмилане – на слоеве и по реда на постъпването й. Когато процесът започне, се дава начало и на постоянната двигателна дейност от страна на мускулите за преработване на храната.

 

Как да се грижим за стомаха

Важно е да подчертаем, че въпреки че има няколко универсални правила за грижа за стомаха, винаги е важно да се вслушваме в сигналите на организма си!

И след като вече споменахме, че едни от най-основните проблеми и болести на стомаха произлизат от неправилното хранене, на първо място трябва да поставим именно него, когато става въпрос за грижа за храносмилателната система. Освен тях обаче, има няколко тайни и хитринки, с които да й помагате. Ето кои са те:

Хранете се бавно и дъвчете старателно – така ще улесните работата на стомаха многократно при преработката и разграждането на веществата.

Не преяждайте – така ще избегнете т.нар. “вълчи глад”, който вечер честно ни кара да преяждаме, и то с тежки храни. Тук е добре да се има предвид, че подобни практики нарушават и качеството на съня, а оттам и функциите на нервната система. И докато говорим за вечеря – последното хранене за вечерта е добре да е с готвени храни, а не бърза храна или сурови продукти.

Избягвайте и храните и напитките, които подуват корема – газирани и енергийни напитки, бързи храни, богати на вещества, предизвикащи газове, продукти. Всички те затрудняват храносмилането.

Старайте се и да намалите стреса в ежедневието си – той е източник на постоянни проблеми от различно естество за стомаха. От една страна стоят ускоряване или забавяне на метаболизма, но от друга – поривите за храна при това състояние. Всичките те са заплаха за стомаха и качеството на живот като цяло.

 

Опасности през лятото

 

Двойка обядва на плажа здравословно кето меню.

 

Сред най-разпространените заболявания на стомаха по правило са гастрит, гастроезофагеална рефлуксна болет и язва. Всички те се предизвикват от неправилни хранителни навици. По-рядко, но и много по-фатално заболяване, е ракът на стомаха.

През летните сезони обаче това, което най-често заплашва здравето на стомаха, са стомашните вируси. Те най-често се пренасят с водата и храната, която приемаме. Недобре филтрирана течност или пък лоша термична обработка могат да разстроят трайно нормалните функции на органа и чувствително да повлияят на настроението и почивката ни от една страна и на теглото и цялостното здраве на организма, от друга.

Вирусите и недобре приготвената храна обаче не са единствените заплахи за храносмилателната система. Честичко приемаме, че когато сме на почивка, сме дали “пауза” и на обичайните хранителни навици, които спазваме. Отдаваме се на сладки изкушения, големи порции храна и големи количества пържена храна. Именно последните два фактора са сред най-разстройващите стомаха в летните сезони.

Нашата главна препоръка: не преяждайте, особено вечер, за да не утежнявате работата на стомаха си. Не прекалявайте и с алкохолните напитки – те забавят метаболизма и не влияят добре на количеството и състава на соковете и киселините в храносмилателната система. И на последно, но не и по важност място – внимавайте с пържените и панирани храни – по-застояла и многократно използвана мазнина може да доведе до по-трудно смилане на храната, повече вредни вещества в организма и разстройване на нормалните функции на стомаха.

 

Храни, които влияят най-добре на стомаха

 

sezonni zelenchuc

 

Преди да изясним кои са храните, които влияят добре на стомаха, е важно да уточним няколко неща. Престоят на всяко вещество в стомаха зависи преди всичко от неговия състав.

Млечните храни, например, преминават през системата за 1-2 часа.

Смесените храни остават в стомаха повече, докато се разградят до по-леки за преработка елементи – до 4 часа.

Най-тежки за обработка са богатите на мазнини ястия – мазната храна се задържа над 5 часа в стомаха. Освен заради състава на мазнините, това се случва и поради допълните им функции – потискане на моториката и секрецията на стомаха. Ето защо при режим на хранене, богат на мазнини, се препоръчва приемът на храна 2 пъти дневно. Така стомахът има достатъчно време да я преработи и тя да се усвои от организма.

От друга страна, течностите напускат стомаха почти веднага след постъпването си в него – за тях отговорност имат отделителната система и бъбреците.

И все пак, сме ви подготвили кратък списък с храни, които помагат на стомаха да работи по правилния за него начин.

Сред тях са:

  • Артишок и аспержи: помагат при нередовна храносмилателна система, подутост и раздразнителен стомах.
  • Зелен чай: достатъчно е да споменем, че намалява стреса и нервността, които, от своя страна, силно влияят на стомаха.
  • Джинджифилът е магическа съставка за много ястия, а и се използва при газове и подут стомах.
  • Рибата, морските дарове и копривата също имат своя принос – както на съдържание на така важното за стомаха желязо.

Списъкът им е значително по-дълъг от тези, които са в помощ на стомаха.

Тук трябва да споменем всички храни, в състава на които влизат рафинираните продукти като олио и бяло брашно. Те затрудняват много работата на стомаха, тъй като се разграждат много по-трудно от него. Същото важи и за изкуствените подсладители.

Не прекалявайте и с прясното мляко и кафето – те имат диуретично действие. Особено приети на гладно, те по-скоро дразнят стомаха, отколкото да помагат на която и да е от системите в тялото.

Внимавайте и с царевицата – недобре сдъвкана тя не може да бъде добре преработена и може да причини храносмилателни проблеми.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 23.08.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 16:52 | Публикувана: 23 август 2019 в 15:36 | Категория: Хранене и видове храни