Сумак – екзотика от ориента

Обновена: 27.02.2024|

Сумакът, наричан „съкровището на ориента“ е популярна подправка в арабските страни, която привлича вниманието с характерния си кисел и леко пикантен вкус. Това растение има богата история и широко приложение в кулинарията и традиционната медицина, тъй като освен че придава на храната уникален вкус, предлага и редица здравословни ползи.

 

Сумак – ботаническо описание

Сумакът (Rhus coriaria), известен също като дъбилен шмак, е храстовидно растение, което принадлежи към семейство Смрадликови (Anacardiaceae) и расте предимно в средиземноморските региони, Азия и Северна Африка.

Известно е с червените си плодове, които се сушат и смилат, като от тях се прави едноименната подправка. Те притежават характерен кисел вкус, подобен на прясно изцеден лимонов сок и придават флорална нотка към ястията.

vitc 400 1
vitc 600 1

Обикновено храстът достига височина от 1 до 3 метра и има продълговати листа. Цъфти през летните месеци, особено през юни — август, а плодовете му узряват през септември-октомври.

vitc 400 1
vitc 600 1

 

История

 

сумак

 

Сумакът има дълга история, която се простира до античните времена. Древните гърци и римляни са били сред първите, които са открили уникалните качества на този храст.

Те са го използвали, за да придадат на храната си изразен вкус, сравним с този на лимоните, преди да стигнат до Европа. С течение на времето сумакът започва да се използва по-широко в арабската кухня, като става основен компонент в много традиционни ястия.

Благодарение на благоприятния му ефект върху храносмилането, сумакът бързо става важна част от техните кулинарни традиции. В регионите на Средиземноморието и Близкия Изток, от древността до днес, тази подправка е важен елемент в кухнята.

От Ливан, където се използва за подправяне на кебап, до Иран и Турция, където овкусява ориз, салати и разядки, тази подправка допринася за богатството на вкусове на ориента.

А за някои индийски племена дъбилният шмак пък е нещо повече от проста подправка. Те го считат за свещено растение и му придават особено значение в техните религиозни и културни обичаи.

 

Химически състав

В сумака се съдържат разнообразни съединения, които му придават неговите уникални свойства и вкус.

Танини и галотанини

Богат е на танини и галотанини. Тези съединения са известни със своите антиоксидантни и антибактериални свойства, които подпомагат в борбата със свободните радикали и предпазват организма от инфекции.

Флавоноиди и антоцианин

Флавоноидите, включително антоцианините и флавоните, предоставят на сумака цветните му пигменти и допълнителни антиоксидантни свойства. Тези съединения са свързани с подобряването на сърдечното здраве и забавянето на процесите на стареене.

Флавоните, които се срещат в сумака, имат антиинфламаторни и антиканцерогенни свойства. Те също така могат да подпомогнат в борбата с различни видове хронични заболявания.

Други полезни съединения

Откриваме още:

 • Фибри и фитохимикали – фибрите допринасят за подпомагането на храносмилателния процес и поддържане на здравословната функция на стомаха и черния дроб.
 • Мастни киселини – сумакът съдържа различни мастни киселини като палмитинова, стеатинова, олеинова и линолова, които са от значение за енергийния обмен.
 • Витамин С – богат е и на витамин С, който е важен за поддържането на имунната система в изправност и производствотото на колаген.
 • Каротеноиди – каротеноидите, като бета-каротен, са прекурсори на витамин А и допринасят за поддържането на зрението и здравето на кожата.
 • Органични киселини – сумакът се отличава с високо съдържание на органични киселини като лимонена, ябълчена и винена. Тези киселини не само му придават характерния кисел вкус, но и обогатяват растението с антиоксидантни свойства.
 • Минерали – в него се открива разнообразие от минерали като калий, фосфор, мед, сяра, хлор, калций, магнезий, желязо, цинк, стронций, магнезий и други.
 • Етерични масла – съдържа и етерични масла, които имат благоприятен ефект върху дихателната система и общото чувство на благополучие.

 

Кулинарни приложения

 

сумак

 

Сумакът е изключително популярен в средиземноморската и близкоизточната кухня, където се използва за подправяне на разнообразни ястия. Той е неотменен акцент в салатите, сосовете, месните ястия и много други.

Подправката притежава уникален аромат и кисел вкус, комбиниращ сладост и лека пикантност. Този комплексен профил на вкусовете я прави подходяща за приготвянето на разнообразни ястия, като им придава свежест и оригиналност.

Например:

 • Кебап и месни ястия – в Ливан и други средиземноморски региони, сумакът е незаменимо средство за постигане на характерния кисел вкус на храната. Преди печене на кебапа, сумакът се поръсва върху месото, предоставяйки му уникален вкус. Също така сумакът се използва като сос към кебапа, когато се смеси с кисело мляко.
 • Ориз, разядки, салати – в Иран и Турция тази подправка се добавя в ориза или се смесва с пресен нарязан лук, като разядка. С нея се подправя и турската чобан салата.
 • Смеси за подправки – в Йордания и други арабски страни, сумакът е съставна част от популярната смес захтар. Тази смес включва също мащерка, риган, майорана, сусам, сол и пипер. Често се използва за подправяне на пържено месо или месо за барбекю.
 • Други – чероките използват подправката за приготвяне на напитка, наречена sumacade или розова лимонада. Освен в кулинарията, плодовете и листата се пушат в комбинация с тютюн.

 

Полезни свойства

Отвъд своята кулинарна употреба, сумакът се цени и за своите лечебни свойства, тъй като е богат на множество витамини, минерали и антиоксиданти. Традиционно се използва за облекчаване на храносмилателни проблеми и подобряване на общото здравословно състояние.

Ето няколко примера за неговото действие:

 • Антиоксидантни свойства – сумакът е източник на мощни антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали в организма и така участват в поддържането на здравето на клетките.
 • Противовъзпалителен ефект – екстрактът се използва традиционно за намаляване на възпалението в тялото, като има благоприятен ефект върху здравето на ставите и мускулите.
 • Подобряване на храносмилането – тъй като подобрява процесите на храносмилане, може да бъде полезен при проблеми като метеоризъм и подуване на стомаха.
 • Регулиране на кръвната захар – някои изследвания показват, че има благоприятно въздействие върху нивата на кръвната захар и инсулина.
 • Хепатопротективни свойства – сумакът се отличава с хепатопротективни свойства, които подпомагат здравето на черния дроб. Този ефект е от особено значение, тъй като допринася за поддържането на общото здравословно състояние на организма.
 • Антимикробни ефекти – те го правят полезен за борбата с бактерии и други микроорганизми.

 

Противопоказания

Сумакът е считан за безопасен, когато се консумира в разумни количества като подправка. Въпреки това, имайте предвид, че някои хора могат да проявят алергични реакции или да изпитват проблеми при консумацията му.

Противопоказанията варират от индивид до индивид, и включват:

 • Алергии – хора с алергии към растенията от семейството на Смрадликови (Anacardiaceae), трябва да бъдат внимателни, тъй като може да се появят алергични реакции.
 • Бременност и кърмене – информацията относно безопасността на подправката по време на бременност и кърмене е ограничена. Преди да го добавите към храната си по време на тези периоди, консултирайте се с лекар.
 • Стомашна язва – хора със стомашна язва може да изпитат дразнене след консумация на сумак поради неговия кисел вкус.

 

Заключение

 

сумак

 

От древни времена до днес, сумакът продължава да бъде неизменна част от арабската кухня. Със своето съчетание от аромат, вкус и ценни ползи за здравето, тази подправка е истинско вдъхновение за ценителите на добрата храна по целия свят.

Не само че обогатява нашите ястия, но и ни предлага възможността да се потопим в културното богатство на Изтока. Тя е пътешествие в тайнствения свят на ориенталската гастрономия, където всяко ястие е история, а всяка подправка – магия.

Какво представлява растението сумак?

Сумакът (Rhus coriaria), известен също като дъбилен шмак, е храстовидно растение, което принадлежи към семейство Смрадликови (Anacardiaceae) и расте предимно в средиземноморските региони, Азия и Северна Африка. Известно е с червените си плодове, които се сушат и смилат, като от тях се прави едноименната подправка.

Какви вещества съдържа?

В сумака се съдържат разнообразие от полезни вещества, сред които танини, флавоноиди, фибри, мастни киселини, витамин С, минерали и други.

Какви са приложенията на сумака в кулинарията?

В средиземноморската и арабската кухня тази подправка се използва в кебапи, ориз, салати, различни разядки и смеси за подправки.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 09.02.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 16:10 | Публикувана: 9 февруари 2024 в 14:28 | Категория: Хранене и видове храни