Кашу – ползи и употреба в кухнята

Обновена: 08.05.2024|
Кашу.

Неповторимият вкус на кашуто може да е причина да го предпочетем пред ядковата конкуренция.

Най-много дървета кашу виреят в Мозамбик, Танзания, Кения, Индия и Бразилия. Неговото разпространение по целия свят дължим на португалските изследователи, които го откриват в Бразилия, откъдето произхожда.  

Ядката е цилиндрична и извита, като наподобява формата на бъбрек. Лесно се разделя на две равни части по дължина. 

calc magn 400
cosmetic 01 600
calc magn 400
cosmetic 01 600

В ботаниката 

Дървото, от което си набавяме ядките кашу, е вечнозелено и достига 10-12 метра. То може да роди около 300 плода в годината, ако се отглежда правилно. Именно тези плодове, наречени кашу-ябълка, правят вкусната ядка интересна по произход.  

Плодът е жълт или червен, мек и сладникав на вкус. На неговия връх откриваме ядката, скрита зад твърда двойна черупка. Поради тази специфика на растежа кашуто е всъщност семе, но в кулинарията се е наложило като ядка, тъй като се доближава до качествата на останалите ядки.  

Двойната черупка съдържа токсични масла, които причиняват кожни раздразнения и мехури.  

Хранителна стойност 

В 100 г сурово кашу откриваме: 

  • 553 килокалории 
  • 18 г белтъчини 
  • 30 г въглехидрати (3 г фибри) 
  • 44 г мазнини 

 

Полезни витамини и минерали в 100 г от ядките: 

  • Мед – 244% от дневната стойност 
  • Магнезий – 94% от дневната стойност 
  • Манган – 92% от дневната стойност 
  • Фосфор – 85% от дневната стойност 
  • Цинк – 72% от дневната стойност 
  • Омега-6 мастни киселини – 65% от дневната стойност 
  • Витамин Б1 – 38% от дневната стойност 
  • Желязо – 37% от дневната стойност 
  • Селен – 36% от дневната стойност 
  • Витамин Б6 – 32% от дневната стойност 
  • Витамин К – 38% от дневната стойност 

 

Други важни за здравето елементи, които откриваме в по-големи количества, са калий, витамин Б5 и други витамини и минерали. Печените ядки съдържат по-малко количество от полезните микроелементи и затова се препоръчва да ги консумираме в суровия им вид.  

 

Ползи за здравето от консумацията

Подобно на другите видове ядки тези също са пълни със здравословни мазнини и антиоксиданти. Поради тях кашу ядките са важна част от здравословната и балансирана диета, стига да се консумират с мярка.  

Подобрява холестерола и здравето на сърдечно-съдовата система 

 

кашу

 

В кашуто откриваме стеаринова киселина, която влияе благоприятно на кръвоносните съдове и намалява количеството на вредния холестерол. Високото съдържание на мед и желязо помага за синтеза на хемоглобин, който е ценна част от състава на кръвта ни. 

Магнезият укрепва сърцето и намалява риска от сърдечни заболявания. Той е полезен за укрепване на кръвоносните съдове, което намалява риска от инсулт. Тези ефекти се отразяват добре и на повишеното кръвно налягане, като го доближават до нормалните граници.  

Подходяща храна при диабет тип 2 

Кашуто има нисък гликемичен индекс, което го прави чудесно допълнение към диетата на диабетици. Консумацията му не повишава кръвната захар, което е важно за захарния баланс на тялото. 

Благоприятно влияние върху храносмилателната система 

Тази ядка е засищаща храна, която е част от здравословната и балансирана диета. Високото количество мазнини и белтъчини в тези ядки в комбинация с ниския гликемичен индекс ни кара да се чувстваме сити за по-дълго време. Стабилните нива на кръвна захар също помагат на чувството на ситост да се удължи. 

Кашуто съдържа пробиотични компоненти, които се отразяват много добре на чревната флора и полезните бактерии в стомаха.  

Борба със свободните радикали 

 

Кашу, дърво.

 

В кашуто откриваме редица полезни антиоксиданти, които са известни със свойствата си за борба с оксидативния стрес и свободните радикали, с които се сблъскваме в ежедневието си. Антиоксидантите помагат за предотвратяване на хронични болести и заболявания на сърцето.  

С тяхна помощ се намаляват възпалителните процеси в организма и се оказва помощ на имунната система.  

Подобрява мозъчните функции и когнитивните способности 

Естествените мастни киселини, които откриваме в изобилие в ядките, са добър приятел на мозъка и нервната система.

Селенът е един от важните елементи, които укрепват мозъка и му помагат да се справя със стреса. Това съединение е особено важно за хората в напреднала възраст, които желаят да поддържат здравето на ума си.  

 

Потенциални вреди от кашуто 

Хапването на тези ядки е безопасно, ако нямаме алергии. Трябва обаче да внимаваме с консумацията, тъй като са богати на калории и може да доведат до нежелано напълняване. 

Ако имаме алергия към бразилски орех, бадеми, пекан, лешници или шамфъстък, има голям шанс кашуто също да причини алергична реакция.

Възможни реакции са стомашен дискомфорт и затруднено дишане. 

 

Как да го хапваме? 

 

кашу

 

Кашуто има приятен и ненатрапчив вкус, поради което е перфектна добавка в множество различни ястия:

  • В засищаща салата 
  • Натрошени в марината за месо 
  • Натрошени и осолени върху зеленчуци на грил или фурна 
  • В комбинация с плодове и кисело мляко за полезна и засищаща закуска 
  • В пържен ориз  
  • Тахан от кашу с домашно сладко върху филийка хляб 
  • Под формата на веган продукт – растително мляко, крема сирене, йогурт 

 

Кулинарни предложения

Кашуто може да участва в направата на различни ястия – тук ще ви предложим 2 интересни идеи за употреба на полезните ядки под нова форма.

Вкусен млечен сос с тахан и лимон 

 

кашу

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност за 1 порция
5 минути 4

5 г нетни въглехидрати
74 калории
3 г белтъчини
5 г мазнини

 

Нужни продукти: 

  • 150 г кисело мляко – 3,6% или повече 
  • 2 с.л. (40 г) тахан от кашу 
  • 2 скилидки чесън 
  • Прясно изстискан сок от ½ лимон 
  • 1 ч.л. сол 
  • ½ ч.л. черен пипер 

 

Начин на приготвяне: 

  1. Смесваме киселото мляко, тахана, ситно нарязания чесън и лимоновия сок. 
  2. Разбъркваме добре и добавяме подправките. 
  3. Сосът може да престои 30 минути в хладилник, за да е още по-свеж при поднасяне. 

Млечно-тахановият сос е перфектно допълнение към зеленчуци и месо на грил, печени картофи, фалафели и други видове зеленчукови кюфтенца.  

Мляко от кашу 

 

кашу

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 100 мл
12 часа 4 порции по 250 мл

4 г нетни въглехидрати
72 калории
2 г белтъчини
6 г мазнини

 

Нужни продукти: 

  • 130 г сурово кашу 
  • 1 л вода 
  • Щипка сол 
  • 1 ч.л. екстракт от ванилия (по желание) 

 

Начин на приготвяне: 

  1. Накисваме ядките кашу във водата за една нощ. 
  2. На следващия ден блендираме кашуто заедно с водата и щипката сол. Добавяме ванилията, ако използваме.
  3. С  помощта на тензух прецеждаме течността. Сухата смес, която остава, можем да използваме в друг десерт.
  4. Млякото от кашу се съхранява в хладилник. Годно е за консумация в рамките на 3-4 дни.

 

Заключение 

Кашуто е една от най-популярните и вкусни ядки, които се консумират редовно в целия свят. Те са подходящи за директно хапване, но и като допълнение към редица сладки и солени ястия. Техните полезни съставки са още един техен плюс, от който може да се възползваме.  

 

Често задавани въпроси

Какво представлява кашуто?

Кашуто расте като семе върху плод, наречен кашу-ябълка. Дървото, от което си набавяме ядките, е вечнозелено и достига 10-12 метра.

Какви витамини и минерали съдържа?

В него откриваме изобилие от мед, магнезий, манган, фосфор, цинк, витамин Б1, желязо, омега-6 и редица други полезни компоненти.

Как се консумира?

Най-често се хапва директно под формата на сурови или печени ядки. Ненатрапчивият му вкус позволява комбиниране с различни храни - солени и сладки ястия, десерти, закуски и салати.

Има ли вреди и странични ефекти?

Възможно е да причини алергична реакция при някои хора.

 

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 23.10.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 май 2024 в 17:24 | Публикувана: 23 октомври 2023 в 14:42 | Категория: Хранене и видове храни