Кашу – ползи и употреба в кухнята
Ядката е цилиндрична и извита, като наподобява формата на бъбрек. Лесно се разделя на две равни части по дължина.
В ботаниката
Дървото, от което си набавяме ядките кашу, е вечнозелено и достига 10-12 метра. То може да роди около 300 плода в годината, ако се отглежда правилно. Именно тези плодове, наречени кашу-ябълка, правят вкусната ядка интересна по произход. Плодът е жълт или червен, мек и сладникав на вкус. На неговия връх откриваме ядката, скрита зад твърда двойна черупка. Поради тази специфика на растежа кашуто е всъщност семе, но в кулинарията се е наложило като ядка, тъй като се доближава до качествата на останалите ядки.Двойната черупка съдържа токсични масла, които причиняват кожни раздразнения и мехури.
Хранителна стойност
В 100 г сурово кашу откриваме:- 553 килокалории
- 18 г белтъчини
- 30 г въглехидрати (3 г фибри)
- 44 г мазнини
- Мед – 244% от дневната стойност
- Магнезий – 94% от дневната стойност
- Манган – 92% от дневната стойност
- Фосфор – 85% от дневната стойност
- Цинк – 72% от дневната стойност
- Омега-6 мастни киселини – 65% от дневната стойност
- Витамин Б1 – 38% от дневната стойност
- Желязо – 37% от дневната стойност
- Селен – 36% от дневната стойност
- Витамин Б6 – 32% от дневната стойност
- Витамин К – 38% от дневната стойност
Ползи за здравето от консумацията
Подобно на другите видове ядки тези също са пълни със здравословни мазнини и антиоксиданти. Поради тях кашу ядките са важна част от здравословната и балансирана диета, стига да се консумират с мярка.Подобрява холестерола и здравето на сърдечно-съдовата система
Подходяща храна при диабет тип 2
Кашуто има нисък гликемичен индекс, което го прави чудесно допълнение към диетата на диабетици. Консумацията му не повишава кръвната захар, което е важно за захарния баланс на тялото.Благоприятно влияние върху храносмилателната система
Тази ядка е засищаща храна, която е част от здравословната и балансирана диета. Високото количество мазнини и белтъчини в тези ядки в комбинация с ниския гликемичен индекс ни кара да се чувстваме сити за по-дълго време. Стабилните нива на кръвна захар също помагат на чувството на ситост да се удължи.Кашуто съдържа пробиотични компоненти, които се отразяват много добре на чревната флора и полезните бактерии в стомаха.
Борба със свободните радикали
С тяхна помощ се намаляват възпалителните процеси в организма и се оказва помощ на имунната система.
Подобрява мозъчните функции и когнитивните способности
Естествените мастни киселини, които откриваме в изобилие в ядките, са добър приятел на мозъка и нервната система. Селенът е един от важните елементи, които укрепват мозъка и му помагат да се справя със стреса. Това съединение е особено важно за хората в напреднала възраст, които желаят да поддържат здравето на ума си.Потенциални вреди от кашуто
Хапването на тези ядки е безопасно, ако нямаме алергии. Трябва обаче да внимаваме с консумацията, тъй като са богати на калории и може да доведат до нежелано напълняване.Възможни реакции са стомашен дискомфорт и затруднено дишане.Ако имаме алергия към бразилски орех, бадеми, пекан, лешници или шамфъстък, има голям шанс кашуто също да причини алергична реакция.
Как да го хапваме?
- В засищаща салата
- Натрошени в марината за месо
- Натрошени и осолени върху зеленчуци на грил или фурна
- В комбинация с плодове и кисело мляко за полезна и засищаща закуска
- В пържен ориз
- Тахан от кашу с домашно сладко върху филийка хляб
- Под формата на веган продукт – растително мляко, крема сирене, йогурт
Кулинарни предложения
Кашуто може да участва в направата на различни ястия – тук ще ви предложим 2 интересни идеи за употреба на полезните ядки под нова форма.Вкусен млечен сос с тахан и лимон
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност за 1 порция |
---|---|---|
5 минути | 4 | 5 г нетни въглехидрати 74 калории 3 г белтъчини 5 г мазнини |
- 150 г кисело мляко – 3,6% или повече
- 2 с.л. (40 г) тахан от кашу
- 2 скилидки чесън
- Прясно изстискан сок от ½ лимон
- 1 ч.л. сол
- ½ ч.л. черен пипер
- Смесваме киселото мляко, тахана, ситно нарязания чесън и лимоновия сок.
- Разбъркваме добре и добавяме подправките.
- Сосът може да престои 30 минути в хладилник, за да е още по-свеж при поднасяне.
Мляко от кашу
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 100 мл |
---|---|---|
12 часа | 4 порции по 250 мл | 4 г нетни въглехидрати 72 калории 2 г белтъчини 6 г мазнини |
- 130 г сурово кашу
- 1 л вода
- Щипка сол
- 1 ч.л. екстракт от ванилия (по желание)
- Накисваме ядките кашу във водата за една нощ.
- На следващия ден блендираме кашуто заедно с водата и щипката сол. Добавяме ванилията, ако използваме.
- С помощта на тензух прецеждаме течността. Сухата смес, която остава, можем да използваме в друг десерт.
- Млякото от кашу се съхранява в хладилник. Годно е за консумация в рамките на 3-4 дни.
Заключение
Кашуто е една от най-популярните и вкусни ядки, които се консумират редовно в целия свят. Те са подходящи за директно хапване, но и като допълнение към редица сладки и солени ястия. Техните полезни съставки са още един техен плюс, от който може да се възползваме.Често задавани въпроси
Какво представлява кашуто?
Кашуто расте като семе върху плод, наречен кашу-ябълка. Дървото, от което си набавяме ядките, е вечнозелено и достига 10-12 метра.
Какви витамини и минерали съдържа?
В него откриваме изобилие от мед, магнезий, манган, фосфор, цинк, витамин Б1, желязо, омега-6 и редица други полезни компоненти.
Как се консумира?
Най-често се хапва директно под формата на сурови или печени ядки. Ненатрапчивият му вкус позволява комбиниране с различни храни - солени и сладки ястия, десерти, закуски и салати.
Има ли вреди и странични ефекти?
Възможно е да причини алергична реакция при някои хора.
Източници
- Dendena, B. & Corsi, S.. Cashew, from seed to market: a review, Agronomy for Sustainable Development, Published: 30 July 2014 Volume 34, pages 753–772, (2014)
- Oliveira, N., et al. Cashew nut and cashew apple: a scientific and technological monitoring worldwide review, Journal of Food Science and Technology, Published: 27 August 2019 Volume 57, pages 12–21, (2020)
- Blazdell, P., et al. The mighty cashew, Volume 25, Issue 3, First published March 2000
Свързани публикации
Вероятно няма човек, който да не е опитвал поне веднъж вкусните кайсиеви ядки. Познати на човечеството от много
Ядките са хранителен продукт, който в последните години преживя метаморфоза. От храна, която присъстваше на трапезата само по
Подходящи за консумация са ядките при кето диета, поради това, че са нисковъглехидратни и съдържат редица полезни хранителни