Язва на стомаха и дванадесетопръстника

Обновена: 29.02.2024|
Язва на стомаха, болка в корема.

Язвената болест е едно от най-често срещаните заболявания на стомашно-чревния тракт. В зависимост от това кой орган е засегнат, се различават язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника.

 

Кой е предразположен към язвена болест?

Средно 10% от всички възрастни развиват язва на стомаха или дванадесетопръстника поне веднъж в живота си, въпреки че броят им се понижава. Това се дължи главно на подобрената хигиена, по-доброто лечение и по-внимателната употреба на лекарства, които могат да причинят язвена болест.

Много по-често се среща язва на дванадесетопръстника. Докато язвите на стомаха се срещат с еднаква честота при жените и мъжете, язвите на дванадесетопръстника засягат мъжете около три-четири пъти по-често.

 

Възможни причини за развитие на язва на стомаха

Развитието на язва на стомаха или дванадесетопръстника се дължи на несъответствие между увреждащите фактори и защитните механизми.

Изброяваме някои от основните причини.

Колонизация с Helicobacter pylori

При три четвърти от всички пациенти със стомашна язва бактерията може да бъде открита в стомашната лигавица, а при пациентите с язва на дванадесетопръстника този процент достига до 90. Въпреки това при половината от здравите хора бактерията се открива и в лигавицата на стомаха или червата.

В развитието на язвата участват и други фактори

Те включват безконтролен прием на някои лекарства от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, като ацетилсалицилова киселина, ибупрофен или диклофенак.

Нестероидните противовъзпалителни средства намаляват отделянето на простагландини, които са от съществено значение за производството на слуз.

Пикантните храни

Също могат да раздразнят лигавицата при някои хора. Освен това тютюнопушенето, консумацията на алкохол и кафе увеличават производството на стомашна киселина, което също повишава риска от язва на стомаха.

Твърде много стомашна киселина

Ако защитните фактори на стомашната лигавица не са в равновесие с агресивната стомашна киселина, това спомага за образуването на стомашна язва. Тогава стомашната киселина може да увреди лигавицата и тя да се възпали. Това води до гастрит, а ако възпалението продължи по-дълго време (хроничен гастрит) или ако то продължава да се връща, може да се развие стомашна язва.

Психологически причини

Продължителният стрес може да благоприятства развитието на язва на стомаха. Тогава организмът произвежда прекомерно количество стомашна киселина, като в същото време произвежда по-малко защитна слуз.

Нарушени движения на стомаха

Ако стомахът се изпразни със закъснение и в същото време в него се върне повече жлъчна киселина, това може да насърчи развитието на стомашна язва.

Генетична предразположеност

Хората, в чиито семейства има висока честота на язвена болест, са генетично предразположени.

 

Какви са симптомите на язвена болест?

 

Язва на стомаха, болка в корема.

 

Някои хора нямат симптоми. Други могат да изпитат някои от следните симптоми:

 • Най-честият клиничен такъв е болка в горната част на корема – язвите в стомаха често причиняват болка непосредствено след като човек се нахрани. Тези, разположени близо до изхода на стомаха (пилора) или в дванадесетопръстника често предизвикват болка или парене, когато стомахът е празен, или късно през нощта.
 • Често чувство за пълнота, метеоризъм и гадене
 • Липса на апетит
 • Повръщане

Всички тези симптоми могат да бъдат причинени и от други състояния.

Понякога язвената болест може да доведе до сериозни проблеми:

 • Кръвоизлив – може да се съпътства от черни на цвят изхождания или повръщане на кръв.
 • Перфорация – характеризира се с внезапна и силна болка в корема.
 • Обструкция – състоянието представлява запушване на червата. То може да причини чувство за пълнота, подуване на корема, лошо храносмилане, гадене, повръщане, болки в корема скоро след хранене и загуба на тегло.

 

Как се поставя диагнозата язвена болест на стомаха или дванадесетопръстника?

 

Язва на стомаха.

 

Диагнозата може да бъде поставена със сигурност само чрез ендоскопия на стомаха и дванадесетопръстника (гастроскопия).

За целта малък ендоскоп се вкарва внимателно през устата и хранопровода в стомаха. По този начин се виждат всички промени в лигавицата. По време на този преглед обикновено се взема и тъканна проба (биопсия).

Биопсията ще покаже дали подозрителните промени в лигавицата се дължат на язва на стомаха или дори на рак на стомаха. Пробата може да се използва и за определяне на това дали в стомаха е колонизирана бактерията Helicobacter pylori.

В допълнение към ендоскопията може да се направи и неинвазивен тест за урея в дъха, за да се открие Helicobacter pylori. За тази цел пациентът изпива специална течност с маркирана 13C-урея. Ако бактерията е налична в стомаха, в издишания въздух може да се установи въглероден диоксид, маркиран с 13С.

Обикновено се прави и пълна кръвна картина, а също така се изследват чернодробната функция и панкреатичните ензими.

 

Каква е прогнозата?

Ако неусложнената язва се лекува последователно в ранен стадий, тя обикновено оздравява без последствия. Особено инфекцията с H. pylori като основна причина може да се лекува много добре с антибиотици. Тогава процентът на излекуване е около 90%.

Язва на стомаха и дванадесетопръстника може да доведе до различни усложнения – кървене или перфорация на язвата, която да доведе до остър корем. Освен това може да възникне стеноза на пилора, която да доведе до запушване на хранителния тракт.

 

Какво е лечението при язва на стомаха?

 

Язва на стомаха, спиране на цигарите.

 

Общите мерки за лечение могат да включват спиране на тютюнопушенето, намаляване на стреса, промяна на диетата с храни, които се понасят добре индивидуално и избягване на нестероидни болкоуспокояващи.

За терапията е важно да се знае дали е налице инфекция с Helicobacter pylori. Хората с инфекция с H. pylori често се лекуват с 3 или повече лекарства в продължение на 2 седмици, за да се премахне инфекцията. Това лечение може да включва:

 • Лекарство за намаляване на количеството киселина, която стомахът произвежда
 • Различни видове антибиотици

Важно е да се спазват всички указания на лекаря относно приема на лекарствата. Хората, които имат сериозни и закъснели проблеми след язвена болест, може да се наложи да бъдат лекувани и оперативно.

 

Какво се случва след лечението?

След лечението често се правят контролни изследвания. Те могат да включват:

 • Пълна кръвна картина
 • Тестове за проверка дали инфекцията с H. pylori е налична
 • Горна ендоскопия (оглед с ендоскоп на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника ), за да се провери дали язвената болест е премахната

 

Какво още мога да направя, за да помогна за оздравителния процес? Как да се предпазя от повторен случай на язвена болест?

 

Язва на стомаха, билков чай.

 

Избирайте лесна за консумация храна и избягвайте пикантни и мазни храни, които дразнят стомаха. Избягвайте кафето, алкохола и никотина.

Наслаждавайте се на кафето и алкохола само в умерени количества, тъй като и двете стимулират производството на киселини.

Можете също така:

 • Да пиете билков чай. Добър избор е чаят от лайка.
 • Да намалите нивото на стрес в ежедневието.
 • Да практикувате активни методи за релаксация като йога или медитация.
 • Да избягвате храни и стимуланти, които предизвикват болка.
 • По-добре е да се храните на няколко малки порции през деня, отколкото на няколко големи.
 • Да избягвате преяждането.
 • Да приемате пробиотици, съгласувани с лекуващия лекар.

Ако някои лекарства допринасят за симптомите, трябва да обсъдите с вашия лекар дали медикаментът може да бъде променен или преустановен. Понякога е полезно да приемате допълнително стомашнопротективно лекарство, което да обсъдите със специалист.

Кои са причините за развитие на язва на стомаха?

Язвена болест се дължи на несъответствие между увреждащите фактори и защитните механизми. Причините могат да са хеликобактер пилори, пикантни храни, твърде много стомашна киселина и др.

Какви са симптомите на язвена болест?

Най-честият клиничен такъв е болка в горната част на корема – язвите в стомаха често причиняват болка непосредствено след като човек се нахрани.

Как се диагностицира язвена болест?

Диагнозата може да бъде поставена със сигурност само чрез ендоскопия на стомаха и дванадесетопръстника (гастроскопия).

Какво е лечението на язва на стомаха?

Общите мерки за лечение могат да включват спиране на тютюнопушенето, намаляване на стреса, промяна на диетата с храни.

Категории: Здраве|Публикувана: 23.03.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5e17a6da2049e7215ffd2f855426a390?s=96&d=mm&r=g

Петя Маркова е стажант-лекар, учила в престижния немски университет „Алберт Лудвиг“ в гр. Фрайбург и в Тракийски университет, гр. Стара Загора със специалност „Хуманна медицина“. Трудовият й опит е свързан с медицинска практика по работна медицина и като експерт по медицинска информация. Интересите й са насочени към вътрешните болести и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 12:52 | Публикувана: 23 март 2023 в 11:08 | Категория: Здраве