Хеликобактер пилори – какво представлява?

Обновена: 08.03.2024|

Хеликобактер пилори (Helicobacter pyloriHpylori) е често срещан вид бактерии, които растат в храносмилателния тракт и имат склонност да атакуват стомашната лигавица. Те засягат приблизително 60% от възрастното население в света.

Инфекциите с хеликобактери обикновено са безобидни, но до голяма степен са предпоставка за появата на язви в стомаха и тънките черва.

Преди тези бактерии са били много по-разпространени, но тъй като вече по-голямата част от хората получават достъп до чиста вода, процентът е намалял.

Така че с добри здравословни навици можете да защитите себе си от хеликобактер пилори. Ако все пак не успеете, в тази статия ще разгледаме какво представлява инфекцията и до какво може да доведе.

 

Как хеликобактер пилори ни разболява?

В началото лекарите смятали, че хората получават язви на стомаха от стрес, пикантни храни, тютюнопушене или други вредни навици. Но в крайна сметка през 1982 г. са открити бактериите от вида хеликобактер пилори, които се оказват главния виновник.

След като тези бактерии влязат в тялото, те започват да атакуват лигавицата на стомаха, която обикновено предпазва от киселината, използвана за усвояване на храната.

Ако бактериите са успели да нанесат достатъчно щети, киселината може да попадне извън лигавицата, а това води до появата на язви. Те могат да кървят, да причинят инфекции или да попречат на храната да се движи през храносмилателния тракт.

Можете да се заразите с хеликобактер пилори от храна, вода или мръсни прибори. Затова, както вече споменахме, тази бактерия по-често се среща в държави или общности, в които липсва чиста вода или добри канализационни системи.

Можете също да се заразите и чрез контакт със слюнката или други телесни течности на вече заразени хора. По-често хората се заразяват още в детството, но не е изключено и в по-късна възраст.

Зародишите живеят в тялото години наред, преди симптомите да започнат, но повечето хора, които го имат, не получават язви. Лекарите не са сигурни защо това се случва само при отделни индивиди.

 

Какви са симптомите на инфекцията?

 

Хеликобактер пилори. Жена, която страда от силни болки в стомаха. Дисбиоза.

 

Повечето хора с хеликобактер пилори нямат никакви симптоми. Когато обаче инфекцията доведе до язва, симптомите могат да включват болка в корема, особено когато стомахът е празен, през нощта или няколко часа след хранене.

Обикновено болката се описва като остра и внезапна, която отминава бързо. Приемът на антиацидни лекарства може да облекчи дискомфорта. Ако при вас се появи подобна болка, която не отшумява, трябва да се консултирате с лекар.

Редица други симптоми могат да бъдат свързани с инфекция с хеликобактер пилори, включително:

 • често оригване
 • подуване на корема
 • гадене
 • киселини
 •  треска
 • липса на апетит или анорексия
 • необяснима загуба на тегло
 • проблеми с преглъщането
 • анемия
 • кръв в изпражненията

 

Това обаче са често срещани симптоми, които биха могли да бъдат причинени и от други състояния. Някои от симптомите на инфекцията се преживяват и от здрави хора. Ако все пак имате съмнения, лекарят е този, който ще ви даде най-точна диагноза.

 

Рискови фактори, които предразполагат към развитие на инфекция с хеликобактер пилори

Децата са по-склонни да развият инфекцията. Шансът при тях е по-висок най-вече заради липса на строга хигиена.

Рискът от инфекция отчасти зависи от околната среда и условията на живот. Така по-голяма вероятност да се заразят с хеликобактер пилори имат хората, които:

 • живеят в слабо развити страни
 • споделят жилища с други, които са заразени с хеликобактер пилори
 • живеят в пренаселени жилища
 • нямат достъп до чиста вода

 

Пептичните язви също се причиняват от този вид бактерии, а не от стрес или храни с високо съдържание на киселина. Около 10% от хората, заразени с хеликобактер пилори, развиват пептична язва.

Дългосрочната употреба на нестероидни противовъзпалителни средства също допълнително увеличава риска от получаване на пептична язва.

 

Какви са усложненията от инфекция с хеликобактер пилори?

 

хеликобактер пилори

 

Инфекцията с Хеликобактер пилори може да предизвика различни усложнения и заболявания, особено ако не се диагностицира и лекува своевременно. Някои от най-честите усложнения и свързани с нея заболявания включват:

 • стомашни и дуоденални язви – най-честите усложнения са язви в стомаха и дванадесетопръстника (първата част от тънкото черво). 
 • хроничен гастрит – хеликобактер пилори може да предизвика хронично възпаление на стомашната лигавица, наричано хроничен гастрит. Този възпалителен процес може да доведе до развитие на други стомашни проблеми и усложнения.
 • рак на стомаха – дългогодишната инфекция увеличава също и риска от развитие на рак на стомаха. Този тип рак може да бъде труден за лечение, особено ако не се открие рано.

 

Как се диагностицира инфекцията?

Първото нещо, което ще направи лекарят, е да ви разпита за вашата медицинска история и фамилна обремененост, както и за всички лекарства, които приемате, включително витамини или добавки. След това може да извърши различни тестове и процедури, които ще спомогнат да се потвърди диагнозата:

 • Физически преглед

По време на физическия преглед лекарят ще огледа стомаха, за да провери за признаци на подуване на корема, чувствителност или болка, както и за наличие на странни шумове.

 • Кръвен тест

Може да се наложи да дадете кръвна проба, която ще се използва за търсене на антитела срещу хеликобактер пилори. Това се прави само ако никога досега не сте се лекували срещу инфекцията.

 • Тест на изпражнения

Може да е необходима проба от изпражнения, за да се провери за признаци на хеликобактер пилори. Това изследване, както и дихателните тестове, обикновено налагат да спрете лекарства като антибиотици и инхибитори преди анализа.

 • Дихателен тест

Ако се наложи дихателен тест, ще ви накарат да погълнете препарат, съдържащ урея. Ако присъстват бактериите хеликобактер пилори, те ще отделят ензим, който разгражда уреята и ще освободи въглероден диоксид, който специално устройство открива.

 • Ендоскопия

Тази процедура представлява поставяне на тънък инструмент, наречен ендоскоп, в устата и надолу в стомаха и дванадесетопръстника.

Прикрепената камера ще изпрати обратно изображения на монитор, за да може лекарят да ги огледа. Ако е необходимо, чрез специални инструменти се взимат проби от тези области.

 

Полезни съвети за превенция срещу хеликобактер пилори

 

Хеликобактер пилори. Жена в розова, която показва полезния ефект от изчистване от токсините в червата.

 

И накрая ще ви помогнем да намалите риска от заразяване с хеликобактер пилори. Можете да се предпазите от тази и други бактериални инфекции като спазвате следните съвети:

 • Мийте редовно ръцете си – след използване на тоалетната, преди приготвяне на храна и преди самото хранене. Особено важно е това да правят и децата.
 • Избягвайте храна и вода, които не са чисти – ползвайте преварена или филтрирана вода и измивайте добре плодовете и зеленчуците.
 • Не яжте нищо, което не е сготвено добре – консумацията на сурови или недобре приготвени храни, особено месо и риба, може да увеличи риска от инфекция.
 • Поддържайте здравословен начин на живот – здравословният начин на живот може да подобри имунната ви система и да ви помогне да се справите по-добре с инфекции. 
 • Редовни медицински прегледи – редовните посещения при лекар могат да помогнат за ранното откриване и лечение на инфекцията с хеликобактер пилори и свързаните с нея заболявания.

 

Заключение

Въпреки че стресът, пикантните храни, алкохолът и тютюнопушенето не причиняват язви, те могат да влошат симптомите и да увеличат времето за лечение, така че е хубаво да ограничите и тях.

Ако се пак получите някои от симптомите и не можете да ги облекчите, задължително се посъветвайте с лекар.

Ранното диагностициране и адекватното лечение на инфекцията с хеликобактер пилори са от съществено значение за предотвратяване на сериозни последици за здравето.

Бъдете здрави!

Какво представлява бактерията хеликобактер пилори?

Хеликобактер пилори е грам-отрицателна бактерия, което може да се намери в стомашно-чревния тракт на човека. Тя представлява главната причина за възникването на хронични гастрити и язви в стомаха и дванадесетопръстника.

Какви са симптомите при инфекция с хеликобактер пилори?

Инфекцията може да причини различни симптоми, включително подуване и болка в стомаха, киселини, треска, анемия, чувство на тежест след хранене и неудобство и др.

Какви са възможните усложнения при инфекция?

Инфекцията с хеликобактер пилори може да доведе до различни усложнения, като например язви в стомаха или дванадесетопръстника, които могат да се развият в кръвоизливи или перфорация. Съществува риск и от рак на стомаха.

Категории: Здраве|Публикувана: 04.08.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Николай Николов 15.08.2020 at 13:28 - Отговор

  Много добър резултат при наличие на хеликобактер се постига с ОЗОНОТЕРАПИЯ.

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 10:55 | Публикувана: 4 август 2020 в 11:06 | Категория: Здраве