Хранене според Аюрведа

Обновена: 11.01.2024|

Аюрведичната традиция се корени още от дълбока древност в културата на Индия и Непал, като от санскрит означава „знание за живота“. В основата си е философска система от познания за вселенските закономерности и пътя на постигането на съзвучие и хармония с тях.

Най-съществената част от това древно познание за човека и връзката му с природата е как да бъде опазен балансът между тялото и духа. В тази статия ще ви разкрием принципите на правилното хранене според Аюрведа.

 

Принципите във философията на Аюрведа

 

kurk 400
kurk pep 600

хранене според Аюрведа

kurk 400
kurk pep 600

 

Концепцията на Аюрведа е постигането на хармоничен начин на живот, като самият той е превенция срещу болестите.

Във Ведите, които са най-старите писания познати на човечеството, е казано, че всичко в природата е изградено от петте основни елемента- етер (пространство), огън, земя, въздух и вода.

Според мъдреците, човек се състои от три вида енергии, наречени доши, като това понятие характеризира комбинацията и преплитането на елементите. Всяка доша, отговаря за определен физиологичен и психичен процес в организма на човек и съответства на два от основните елементи.

 • Кафа отговаря за имунната система и процесите на растеж на тялото, като е свързана с елементите земя и вода.
 • Питта осъществява метаболитните процеси в организма и преобразуването на материята. Нейните елементи са огън и вода.
 • Вата е енергията на движението, като във физическото тяло всеки процес, при който се осъществява движение, е от Вата. Ритмичните процеси като дишане, кръвообръщение и пулс се случват, благодарение на Вата. Нейните елементи са въздух и етер.

При всеки различен човек две от тези енергии са водещи, което в аюрведичната медицина е определящо към какви неразположения е склонен човек. Заболяванията на тялото възникват, вследствие на нарушение на този енергиен баланс, тъй като от него зависят функциите и биохимичните процеси в организма.

Основната цел в аюрведичното лечение е да бъде възстановен първо енергийният баланс, което ще нормализира функциите на физическото тяло.

 

Хранене според Аюрведа

 

Хранене според Аюрведа. Кьопоолу. Кето рецепти.

 

В аюрведичната философия начинът на приготвяне на самата храна, тоест дали ще е чрез печене, варене, задушаване и т.н. , е важно да бъде съобразен с телесния тип и преобладаващите енергии.

Самото приготвяне на храната, нейното поднасяне и начинът на хранене са от съществено значение, тъй като в този момент човек е в общение с природата и духа. Сам по себе си този рутинен процес трябва да се превърне в медитация, в ритуал и начин на по-дълбоко опознаване на тялото и неговите истински нужди.

Важно е кой и в какво емоционално състояние ще приготви храната, тъй като по време на готвенето, той й предава част от своята енергия. Нужно е да бъде с чисто съзнание и ведри мисли, тъй като негативните емоции като гняв, тревожност и безпокойство могат да бъдат попити от храната и предадени на хранещия се.

Кухнята трябва да е светла, чиста и приветлива, а поднасянето на храната да бъде правено с любов.

Храненето също трябва да се случва бавно и тихо, в спокойна и приятна обстановка, като се дъвче добре, за да се усети вкусът на храната и да се изпита насладата от нея.

 

Шестте вкуса в Аюрведа

Според Аюрведа съществуват шест вкуса, които произлизат от петте основни градивни елемента на Вселената.

Сладкият вкус

Той се образува от елементите вода и земя.

Подхранва тялото, утолява глада и увеличава телесните тъкани. При прекомерна употреба води до нарастване на телесното тегло, мудност, летаргия и прекалена сънливост.

хранене според Аюрведа

Лютивият вкус

Лютивият вкус е резултат от елементите огън и въздух.

Действа апетитостимулиращо, подобрява метаболизма и поддържа секреторното равновесие в тялото. Той повишава телесната температура и потене. Прекомерната му употреба предизвиква парене в стомаха и сърцето. Може да доведе до замаяност и загуба на съзнание.

Соленият вкус

Той е образуван от вода и огън.

Подобрява храносмилателните процеси и почиства телесните тъкани. При прекомерна употреба води до възпаления, кожни раздразнения, обриви и високо кръвно налягане.

Киселият вкус

Получава от комбинацията на елементите земя и огън.

Той действа положително върху храносмилането и изчиства токсините от тялото. Прекомерната му употреба увеличава чувствителността на зъбите и киселинността в тялото. Може да доведе до отоци и язви.

Горчивият вкус

Той се образува от въздух и пространството.

Действа тонизиращо, изчиства черния дроб и укрепва кожата. Трябва да се използва в малки количества, тъй като при прекомерна употреба води до изтощение и обезводняване. Намалява количеството на костния мозък и сперматозоиди при мъжете.

Стипчивият вкус

Стипчивият вкус е резултатът от смесването на елементите въздух и земя.

Действа затягащо, намалява секрецията и е най-чистият от шестте вкуса. Подобно на горчивото и този вкус трябва да се употребява в минимални количества, тъй като води до подуване на корема, констипация и сухота в устата, а прекомерната му употреба затруднява сърдечната функция.

Един от принципите при хранене според Аюрведа е, че усещането на вкусовете влияе не само върху храносмилателните процеси, но и върху самите доши.

 • Сладките храни увеличават кафа доша и намаляват вата и питта, тъй като са проявление на елементите земя и вода.
 • Солените храни увеличават питта и кафа, но в принципите на хранене според Аюрведа, тяхното действие е най-благоприятно за вата.
 • Лютивият вкус оказва най-добро въздействие върху кафа и в по-малка степен върху вата. При питта трябва да се използва съвсем пестеливо.
 • Киселите храни според принципите на хранене в Аюрведа са най-полезни за вата, в по-малка степен за кафа и в съвсем малка за питта.
 • Горчивият вкус в малки количества е полезен за всички телесни типове, но най-добро въздействие има върху питта.
 • Стипчивото може да се употребява също от всички типове в малки количества, като от вата в по-малки количества в сравнение с питта и кафа.
Сладки храни Солени храни Люти храни Горчиви храни Кисели храни Стипчиви храни
пшеница морска сол люти чушки алое вера цитрусови плодове бамя
ориз каменна сол чесън кафе оцет боб
прясно мляко келп лук маруля кисело мляко вишни
захар тиквички репички ряпа сирене нар
повечето плодове краставици горчица градинска жлъчка ферментиралите продукти незрели банани
сладък корен домати лют червен пипер бял трън шипки куркума
мента кафяви водорасли джинджифил сминдух киви  

 

Трите гуни на материалната природа

 

Хранене според Аюрведа

 

Според теорията на Самкхя, която е една от шестте класически школи в индуистката философия, материалната природа се състои от три вида „гуни“ или наричани на запад принципи (поради липса на съответен термин), които поддържат динамичното равновесие във Вселената.

 • Тамас (пр. от tam „мрак“) е гуната на тъмнината, инертността, сцеплението и невежеството, при което настъпва състояние на мрак, апатия и несъзнателност.
 • Раджас (пр. от raj „това което е оцветено“) е гуната на възбудата, енергията, движението, чувствата и страстите, при което възниква „оцветяване“ и „емоционална замърсеност“.
 • Сатва (пр. от sat „това, което е реално съществуващо“) e гуната на добродетелта, благородството, чистото съзнание и ясната мисъл, което ще доведе до състояние на Мокша (освобождение от страданието).

Начинът на хранене според Аюрведа е базиран на тези три типа гуни и съответствието им с различните храни, като това е тясно свързано с трите енергийни принципа в човека.

 

Трите типа храни според Аюрведа

В зависимост какво въздействие оказва върху съзнанието и от там на тялото, в аюрведичната традиция храната се разделя на три основни групи.

Тамастична храна

Това е нездравословната и престояла храна, която в принципите на хранене според Аюрведа води до застой, мудност и причинява физически болести. В тази категория спадат полуфабрикатите, бялото брашно, маргаринът, захарта, трудносмилаемите храни, месото, рибата и алкохолът.

Раджастична храна

Тази храна носи страст, енергия, активност и в нейната категория влизат горещите, лютивите и сухите храни. Сред тях са лешниците, бадемите, тиквичките, краставиците, чесънът, лукът, ръжта, зеленият чай, кафето, черният пипер. В тази категория влизат месото и рибата, като тяхното консумиране е желателно да бъде умерено, за да не се наруши баланса на енергията.

Сатвична храна

Това е храната на благостта, която избистря съзнанието и носи чисти и възвишени мисли. Тя е отгледана в естествени условия, под прякото въздействие на слънчевата светлина и не е подлагана на обработването с химикали. Топлинната преработка при приготвянето й е минимална.

Сред сатвичните храни са пълнозърнестите храни, покълналите семена, лещата, пресните плодове и зеленчуци, млечните продукти и гхи, билковите чайове, медът, куркумата, джинджифилът, босилекът, канелата, ментата, кимионът и други.

В принципите на хранене според Аюрведа е правилно да се комбинират раджастичните със сатвичните храни. По този начин се поддържа балансът на енергиите в тялото и правилното функциониране на чакрите.

 

 

Хранене според Аюрведа на базата на трите типа Доши

Според древните текстове, телесните типове се оформят в зависимост от преплитането на трите доши, като се получават общо 7 типа конституции, които са следните:

 1. Телесен тип кафа
 2. Телесен тип питта
 3. Телесен тип вата
 4. Телесен тип питта-кафа
 5. Телесен тип вата-питта
 6. Телесен тип вата-кафа
 7. Телесен тип вата-пита-кафа

Кафа

Хората с конституция кафа са спокойни и бавни, държат се дружелюбно и обичат семейния уют. Те притежават по-тежка и масивна телесна конструкция и са склонни към инертност, застой и напълняване.

За балансиране на кафа, в режима на хранене според Аюрведа се препоръчва храната да бъде лека и суха, като се избягват млечните и замразени продукти. При хората с кафа конституция най-добрият режим на хранене според Аюрведа е включването на лютиви, горчиви и стипчиви храни и избягването на солени, сладки и кисели храни.

Питта

Хората с конституция питта притежават проницателен, аналитичен и критичен ум и се характеризират като практични, рационални и взискателни. Те са лесно възбудими, неспокойни и са склонни към често влизане в спорове.

За балансиране на питта, в начина на хранене според Аюрведа се ограничава солта и се избягват мазнините и по-тежките храни. Препоръчват се хладки храни и напитки, без много подправки. Най-подходящият режим на хранене според Аюрведа за хората с конституция питта е като се наблегне на сладки, горчиви и стипчиви храни и се избягват киселите, солените и лютивите.

Вата

Хората с конституция вата се характеризират като много подвижни, приспособими, креативни, мечтателни и чувствителни. Склонни са към непостоянство и имат слабо чувство за ориентация.

За балансиране на вата, препоръките от хранене според Аюрведа са да се избягват студени храни и напитки, като се набляга на топлата храна и повечето подправки в ястията. Най-подходящият режим на хранене според Аюрведа при хората с вата конституция е като се включат по-често в диетата солените, сладките и киселите храни и се ограничат горчивите, лютивите и стипчивите.

При повечето хора преобладават две от трите доши, като едната от тях е водещата, при което се оформят още три телесни типа. В зависимост от преобладаващата доша, двойните типове съществуват в две разновидности, като доминиращата ще определи кой от режимите е най-благоприятен.

Има хора, които притежават и три-доша конституция, които са рядкост. При тях и трите енергии са в баланс и те могат да следват всички режими на хранене.

 

Обобщение

 

хранене според Аюрведа

 

Принципите на хранене според Аюрведа е нужно да се следват в зависимост от индивидуалните характеристики, тъй като класификациите на различните телесни типове са общи, а всеки човек има своя собствена уникалност.

Важно е в диетата да се включват разнообразни храни и да се приемат в различни количества и от шестте вкуса, за да се постигне хармония и в трите доши. Здравословният и балансиран начин на живот може да се постигне като се вслушваме по-често в нуждите и сигналите на нашето тялото.

Какво представлява Аюрведа?

Аюрведа е най-древната лечебна система в света.

Какви са принципите на хранене според Аюрведа?

Да се избягват тамастичните храни и да се наблегне на комбинацията от раджастични и сатвична храна.

Примерни сатвични и раджастични храни в Аюрведа.

Пресните плодове и зеленчуци, медът, куркумата, босилекът, канелата, покълналите семена, лещата, ръжта, лукът, чесънът са едни от благоприятните храни в Аюрведа.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 03.10.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 3 октомври 2022 в 15:17 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни