Хранене според Аюрведа
Аюрведичната традиция се корени още от дълбока древност в културата на Индия и Непал, като от санскрит означава „знание за живота“. В основата си е философска система от познания за вселенските закономерности и пътя на постигането на съзвучие и хармония с тях.
Най-съществената част от това древно познание за човека и връзката му с природата е как да бъде опазен балансът между тялото и духа. В тази статия ще ви разкрием принципите на правилното хранене според Аюрведа.
Концепцията на Аюрведа е постигането на хармоничен начин на живот, като самият той е превенция срещу болестите.
Във Ведите, които са най-старите писания познати на човечеството, е казано, че всичко в природата е изградено от петте основни елемента- етер (пространство), огън, земя, въздух и вода.
Според мъдреците, човек се състои от три вида енергии, наречени доши, като това понятие характеризира комбинацията и преплитането на елементите. Всяка доша, отговаря за определен физиологичен и психичен процес в организма на човек и съответства на два от основните елементи.
- Кафа отговаря за имунната система и процесите на растеж на тялото, като е свързана с елементите земя и вода.
- Питта осъществява метаболитните процеси в организма и преобразуването на материята. Нейните елементи са огън и вода.
- Вата е енергията на движението, като във физическото тяло всеки процес, при който се осъществява движение, е от Вата. Ритмичните процеси като дишане, кръвообръщение и пулс се случват, благодарение на Вата. Нейните елементи са въздух и етер.
При всеки човек две от тези енергии са водещи, което в аюрведичната медицина е определящо към какви неразположения е склонен човек. Заболяванията на тялото възникват, вследствие на нарушение на този енергиен баланс, тъй като от него зависят функциите и биохимичните процеси в организма.
Основната цел в аюрведичното лечение е да бъде възстановен първо енергийният баланс, което ще нормализира функциите на физическото тяло.
Хранене според Аюрведа
В аюрведичната философия начинът на приготвяне на самата храна, тоест дали ще е чрез печене, варене, задушаване и т.н. , е важно да бъде съобразен с телесния тип и преобладаващите енергии.
Самото приготвяне на храната, нейното поднасяне и начинът на хранене са от съществено значение, тъй като в този момент човек е в общение с природата и духа. Сам по себе си този рутинен процес трябва да се превърне в медитация, в ритуал и начин на по-дълбоко опознаване на тялото и неговите истински нужди.
Важно е кой и в какво емоционално състояние ще приготви храната, тъй като по време на готвенето, той й предава част от своята енергия. Нужно е да бъде с чисто съзнание и ведри мисли, тъй като негативните емоции като гняв, тревожност и безпокойство могат да бъдат попити от храната и предадени на хранещия се.
Кухнята трябва да е светла, чиста и приветлива, а поднасянето на храната да бъде правено с любов.
Храненето също трябва да се случва бавно и тихо, в спокойна и приятна обстановка, като се дъвче добре, за да се усети вкусът на храната и да се изпита насладата от нея.
Шестте вкуса в Аюрведа
Според Аюрведа съществуват шест вкуса, които произлизат от петте основни градивни елемента на Вселената.
Сладкият вкус
Той се образува от елементите вода и земя.
Подхранва тялото, утолява глада и увеличава телесните тъкани. При прекомерна употреба води до нарастване на телесното тегло, мудност, летаргия и прекалена сънливост.
Лютивият вкус
Лютивият вкус е резултат от елементите огън и въздух.
Действа апетитостимулиращо, подобрява метаболизма и поддържа секреторното равновесие в тялото. Той повишава телесната температура и потене. Прекомерната му употреба предизвиква парене в стомаха и сърцето. Може да доведе до замаяност и загуба на съзнание.
Соленият вкус
Той е образуван от вода и огън.
Подобрява храносмилателните процеси и почиства телесните тъкани. При прекомерна употреба води до възпаления, кожни раздразнения, обриви и високо кръвно налягане.
Киселият вкус
Получава от комбинацията на елементите земя и огън.
Той действа положително върху храносмилането и изчиства токсините от тялото. Прекомерната му употреба увеличава чувствителността на зъбите и киселинността в тялото. Може да доведе до отоци и язви.
Горчивият вкус
Той се образува от въздух и пространството.
Действа тонизиращо, изчиства черния дроб и укрепва кожата. Трябва да се използва в малки количества, тъй като при прекомерна употреба води до изтощение и обезводняване. Намалява количеството на костния мозък и сперматозоиди при мъжете.
Стипчивият вкус
Стипчивият вкус е резултатът от смесването на елементите въздух и земя.
Действа затягащо, намалява секрецията и е най-чистият от шестте вкуса. Подобно на горчивото и този вкус трябва да се употребява в минимални количества, тъй като води до подуване на корема, констипация и сухота в устата, а прекомерната му употреба затруднява сърдечната функция.
Един от принципите при хранене според Аюрведа е, че усещането на вкусовете влияе не само върху храносмилателните процеси, но и върху самите доши.
- Сладките храни увеличават кафа доша и намаляват вата и питта, тъй като са проявление на елементите земя и вода.
- Солените храни увеличават питта и кафа, но в принципите на хранене според Аюрведа, тяхното действие е най-благоприятно за вата.
- Лютивият вкус оказва най-добро въздействие върху кафа и в по-малка степен върху вата. При питта трябва да се използва съвсем пестеливо.
- Киселите храни според принципите на хранене в Аюрведа са най-полезни за вата, в по-малка степен за кафа и в съвсем малка за питта.
- Горчивият вкус в малки количества е полезен за всички телесни типове, но най-добро въздействие има върху питта.
- Стипчивото може да се употребява също от всички типове в малки количества, като от вата в по-малки количества в сравнение с питта и кафа.
Сладки храни | Солени храни | Люти храни | Горчиви храни | Кисели храни | Стипчиви храни |
---|---|---|---|---|---|
пшеница | морска сол | люти чушки | алое вера | цитрусови плодове | бамя |
ориз | каменна сол | чесън | кафе | оцет | боб |
прясно мляко | келп | лук | маруля | кисело мляко | вишни |
захар | тиквички | репички | ряпа | сирене | нар |
повечето плодове | краставици | горчица | градинска жлъчка | ферментиралите продукти | незрели банани |
сладък корен | домати | лют червен пипер | бял трън | шипки | куркума |
мента | кафяви водорасли | джинджифил | сминдух | киви |
Трите гуни на материалната природа
Според теорията на Самкхя, която е една от шестте класически школи в индуистката философия, материалната природа се състои от три вида „гуни“ или наричани на запад принципи (поради липса на съответен термин), които поддържат динамичното равновесие във Вселената.
- Тамас (пр. от tam „мрак“) е гуната на тъмнината, инертността, сцеплението и невежеството, при което настъпва състояние на мрак, апатия и несъзнателност.
- Раджас (пр. от raj „това което е оцветено“) е гуната на възбудата, енергията, движението, чувствата и страстите, при което възниква „оцветяване“ и „емоционална замърсеност“.
- Сатва (пр. от sat „това, което е реално съществуващо“) e гуната на добродетелта, благородството, чистото съзнание и ясната мисъл, което ще доведе до състояние на Мокша (освобождение от страданието).
Начинът на хранене според Аюрведа е базиран на тези три типа гуни и съответствието им с различните храни, като това е тясно свързано с трите енергийни принципа в човека.
Трите типа храни според Аюрведа
В зависимост какво въздействие оказва върху съзнанието и от там на тялото, в аюрведичната традиция храната се разделя на три основни групи.
Тамастична храна
Това е нездравословната и престояла храна, която в принципите на хранене според Аюрведа води до застой, мудност и причинява физически болести. В тази категория спадат полуфабрикатите, бялото брашно, маргаринът, захарта, трудносмилаемите храни, месото, рибата и алкохолът.
Раджастична храна
Тази храна носи страст, енергия, активност и в нейната категория влизат горещите, лютивите и сухите храни. Сред тях са лешниците, бадемите, тиквичките, краставиците, чесънът, лукът, ръжта, зеленият чай, кафето, черният пипер. В тази категория влизат месото и рибата, като тяхното консумиране е желателно да бъде умерено, за да не се наруши баланса на енергията.
Сатвична храна
Това е храната на благостта, която избистря съзнанието и носи чисти и възвишени мисли. Тя е отгледана в естествени условия, под прякото въздействие на слънчевата светлина и не е подлагана на обработването с химикали. Топлинната преработка при приготвянето й е минимална.
Сред сатвичните храни са пълнозърнестите храни, покълналите семена, лещата, пресните плодове и зеленчуци, млечните продукти и гхи, билковите чайове, медът, куркумата, джинджифилът, босилекът, канелата, ментата, кимионът и други.
В принципите на хранене според Аюрведа е правилно да се комбинират раджастичните със сатвичните храни. По този начин се поддържа балансът на енергиите в тялото и правилното функциониране на чакрите.
Хранене според Аюрведа на базата на трите типа Доши
Според древните текстове, телесните типове се оформят в зависимост от преплитането на трите доши, като се получават общо 7 типа конституции, които са следните:
- Телесен тип кафа
- Телесен тип питта
- Телесен тип вата
- Телесен тип питта-кафа
- Телесен тип вата-питта
- Телесен тип вата-кафа
- Телесен тип вата-пита-кафа
Кафа
Хората с конституция кафа са спокойни и бавни, държат се дружелюбно и обичат семейния уют. Те притежават по-тежка и масивна телесна конструкция и са склонни към инертност, застой и напълняване.
За балансиране на кафа, в режима на хранене според Аюрведа се препоръчва храната да бъде лека и суха, като се избягват млечните и замразени продукти. При хората с кафа конституция най-добрият режим на хранене според Аюрведа е включването на лютиви, горчиви и стипчиви храни и избягването на солени, сладки и кисели храни.
Питта
Хората с конституция питта притежават проницателен, аналитичен и критичен ум и се характеризират като практични, рационални и взискателни. Те са лесно възбудими, неспокойни и са склонни към често влизане в спорове.
За балансиране на питта, в начина на хранене според Аюрведа се ограничава солта и се избягват мазнините и по-тежките храни. Препоръчват се хладки храни и напитки, без много подправки. Най-подходящият режим на хранене според Аюрведа за хората с конституция питта е като се наблегне на сладки, горчиви и стипчиви храни и се избягват киселите, солените и лютивите.
Вата
Хората с конституция вата се характеризират като много подвижни, приспособими, креативни, мечтателни и чувствителни. Склонни са към непостоянство и имат слабо чувство за ориентация.
За балансиране на вата, препоръките от хранене според Аюрведа са да се избягват студени храни и напитки, като се набляга на топлата храна и повечето подправки в ястията. Най-подходящият режим на хранене според Аюрведа при хората с вата конституция е като се включат по-често в диетата солените, сладките и киселите храни и се ограничат горчивите, лютивите и стипчивите.
При повечето хора преобладават две от трите доши, като едната от тях е водещата, при което се оформят още три телесни типа. В зависимост от преобладаващата доша, двойните типове съществуват в две разновидности, като доминиращата ще определи кой от режимите е най-благоприятен.
Има хора, които притежават и три-доша конституция, които са рядкост. При тях и трите енергии са в баланс и те могат да следват всички режими на хранене.
Обобщение
Принципите на хранене според Аюрведа е нужно да се следват в зависимост от индивидуалните характеристики, тъй като класификациите на различните телесни типове са общи, а всеки човек има своя собствена уникалност.
Важно е в диетата да се включват разнообразни храни и да се приемат в различни количества и от шестте вкуса, за да се постигне хармония и в трите доши. Здравословният и балансиран начин на живот може да се постигне като се вслушваме по-често в нуждите и сигналите на нашето тялото.
Често задавани въпроси
Какво представлява Аюрведа?
Аюрведа е най-древната лечебна система в света.
Какви са основните принципи на хранене според Аюрведа?
Да се избягват тамастичните храни и да се наблегне на комбинацията от раджастична и сатвична храна.
Кои са примерни сатвични и раджастични храни в Аюрведа?
Пресните плодове и зеленчуци, медът, куркумата, босилекът, канелата, покълналите семена, лещата, ръжта, лукът и чесънът са едни от благоприятните храни в Аюрведа.
Източници
- Payyappallimana, U.,Venkatasubramanian, P. Exploring Ayurvedic Knowledge on Food and Health for Providing Innovative Solutions to Contemporary Healthcare, Pub Med Central, Published online 2016 Mar 31
- Gupta, A. Ayurvedic Nutrition: Food as Medicine, NAMA, September 22, 2022
- Shilpa, S., Murthy, C. Understanding personality from Ayurvedic perspective for psychological assessment, Pub Med Central
- Gupta, A. Doshas: what are they and how can they transform your health?, Kerala Ayurveda January, 14, 2022
Блог
Рецепти
Свързани публикации
В статията разглеждаме ползите и приложенията на аюрведичния лек за стави - босвелия серата или известен още като индийски тамян.
Какви са принципите на лечение на множествена склероза с Аюрведа и какво казва тя за заболяването, разглеждаме в статията.
В статията разглеждаме какво представляват болестите според Аюрведа и какви са методите й на превенция и лечение.