Прочистване на черния дроб и отслабване – има ли връзка?

Обновена: 01.02.2024|

Малко са сведенията, които доказват връзката между прочистване на черния дроб и отслабване, но всъщност тя е много значителна.

Черният дроб на повечето хора страда от претоварване поради неправилна диета и начин на живот. Това прави неефективно храносмилането и разграждането на мазнините и води до наддаване на тегло, усещане за тежест и подуване.

 

Какви са най-честите симптоми за проблем с черния дроб?

Постепенно могат да се появят и други симптоми за чернодробни проблеми:

 • умора
 • безсъние
 • акне
 • запек
 • киселини
 • висок холестерол
 • често уриниране

Но нека да се фокусираме върху наддаването на тегло. Лошата функция на черния дроб неминуемо води до него.

Когато този орган започне да трупа прекалено много мазнини в чернодробните клетки, се получава „надебеляване“ на черния дроб, а оттам и на цялото тяло. Отслабването става почти невъзможно, независимо какво правите.

Всъщност това състояние често се превръща в диагноза и тялото трудно може да се пребори с нея. Ето защо не бива да го допускате, а да се грижите своевременно за здравето на черния си дроб като го пречиствате от токсини.

 

Каква е връзката между прочистване на черния дроб и отслабването?

Повечето хора не могат да свържат здравето на черния дроб с отслабването, защото не знаят, че той играе важна роля в метаболизма на мазнините.

Черният дроб произвежда вещество, което разгражда мазнините, като същевременно работи като филтър за прочистване на токсичните вещества от кръвта ни (като алкохол и лекарства) и ни помага да се чувстваме по-енергични.

Този важен орган подпомага и усвояването на мастно- и водоразтворими витамини и минерали, регулира глюкозата, кръвното налягане, естрогена, тестостерона.

Участва в изграждането на имунитета.

Ето защо чрез подпомагане здравето на черния дроб ще можете да заздравите целия си организъм. Допълнително сте една крачка напред в борбата с килограмите.

 

Как да прочистим черния си дроб?

 

Жена, която държи макет на черен дроб - връзка между прочистването на черния дроб и отслабването.

 

Ако сте се убедили, че се нуждаете от прочистване на черния дроб и отслабване, сме ви приготвили няколко лесни и естествени начина, които няма да донесат рискове за здравето ви. Имайте предвид, че тези стратегии се отнасят главно за поддържане здравето на черния дроб, за да може той да работи оптимално и да се прочиства сам от токсините.

 

Прочистване на черния дроб и отслабване чрез подходящи храни

Как прочистването на черния дроб ще ви помогне да се отървете от мазнините в коремната област, например? За щастие има много храни, които могат да направят това по естествен начин, като стимулират способността на черния дроб да елиминира токсичните вещества от тялото.

Тези няколко храни ще ви помогнат да детоксикирате черния си дроб и да ускорите отслабването. От кето позволените храни най-ефективни са броколите. Доказано е, че помагат да се предотврати натрупването на мазнини в черния дроб. Консумирането на повече зелени зеленчуци, като спанак, брюкселско зеле и кейл, също може да увеличи общата загуба на тегло.

Определени изследвания сочат, че авокадото също е супер храна за черния дроб. Богато на здравословни мазнини, то съдържа и специални химикали, които могат да забавят увреждането на черния дроб.

Авокадото помага и за производството на глутатион – съединение, което е от съществено значение за прочистване на черния дроб от вредните токсини и отслабване (да не забравяме, че то е богато и на фибри, които също подпомагат за отслабването).

 

Прочистване на черния дроб и отслабване чрез билки

Следващите билки се считат за безопасни и водят до добри резултати. Все пак трябва да се консултирате с медицински специалист, преди да ги приемате, за да сте сигурни, че няма да взаимодействат с определени лекарства и така вместо да прочистят, да натоварят черния дроб още повече.

Става дума за белия трън и куркумата.

Най-известната билкова добавка за здравето на черния дроб е белият трън (не бива да се бърка с магарешки бодил). Той има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които се дължат на активните съставки в белия трън – група флавоноиди, известни като силимарин.

Изследванията показват, че помага да се стимулира регенерацията на чернодробните клетки и да ги предпази от увреждания, предизвикани от вещества като алкохол и парацетамол.

Доказано е също така, че повишава нивата на глутатиона, който вече споменахме по-горе.

Защо е важно да приемаме куркума, сме говорили неведнъж. Допълнително екстрактът от куркума и куркуминът предпазват от увреждане на черния дроб като намаляват оксидативния стрес и също насърчават производството на глутатион.

 

Прочистване на черния дроб и отслабване чрез специални прочистващи коктейли

Следващите две рецепти са напълно безопасни за консумация ежедневно като само трябва да изберете коя от тях отговаря на вкусовите ви предпочитания.

 1. Първият вариант е половин лимон в чаша топла вода 20 минути преди закуска. Важно е водата да е топла, защото за студената ще е необходимо време да се затопли, а темперираната ще достигне по-бързо до черния дроб. Лимонът има очистително действие и ще „отпуши“ филтъра на черния дроб. Той действа и като диуретик и ще помогне на токсините по-бързо да напуснат тялото.
 2. Вторият вариант е една супена лъжица ябълков оцет в чаша топла вода преди всяко хранене. Действието е подобно на това с лимона, но може би една идея по-бързо. Ако забравите да го приемете преди хранене, можете да го изпиете и след това, но ефективността ще бъде по-малка.

 

Методи за детокс

 

Жена, която показва на картинка вредните навици, пречещи на прочистването на черния дроб и отслабването.

 

Методите за детокс са вариант за прочистване на черния дроб и отслабване, но имат определена особеност. Преди да пристъпим към тях, трябва да напомним: много важно нещо, което трябва да се има предвид, е, че детоксът може да се случи само в парасимпатиковото състояние. Това е състоянието, при което тялото може да си почива, храносмила, да се лекува и възстановява.

Така че е задължително да се уверите, че ще спите достатъчно всяка вечер, да работите в разумни граници, да намерите начини да намалите стреса си и да спортувате ежедневно.

Детокс чрез сокове

Прочистването на организма чрез сокове не е добър начин за детоксикация на черния дроб, тъй като соковете не съдържат мазнини. Ако няма мазнини, тялото не може да отделя токсините чрез жлъчката. Ако все пак идеята за детокс чрез сокове ви харесва, тогава не забравяйте да добавите малко сурова сметана или сурови жълтъци към тях. Така черният дроб и жлъчният мехур ще могат да отделят токсините от тялото, а и излишните килограми.

Детокс чрез кетоза – прочистване на черния дроб и отслабване

Когато сте в състояние на кетоза, тялото ви разгражда запасите от мазнини до свободни мастни киселини, които след това се превръщат в кетони за енергия. Това означава, че на теория трябва да можете да „активирате“ и детоксикацията на тялото (включително на черния дроб), като изпадате в хранителна кетоза.

Още едно страхотно предимство на кето режима! Можете да подпомогнете процеса чрез приема на активен въглен и повече тренировки.

Детокс чрез сауна ефект

Проучванията показват, че инфрачервените сауни са най-ефективни за детоксикация. Те не са толкова горещи – около 130-150 градуса, докато традиционните се загряват до 180-200 градуса. А и не изсушават въздуха, защото загряват директно тъканите. Имайте предвид, че потенето изтегля освен токсините и електролитите от тялото. Така че е важно да пиете много течности и да получите много сол (за предпочитане хималайска розова сол или друга богата на минерали натурална сол), ако ще използвате сауна с цел детоксикация.

Детокс чрез редовни тренировки

Редовните упражнения са друг начин за изхвърляне на токсините от тялото ви чрез активното потене. Тренировката увеличава липолизата (разграждането на мастната тъкан), освобождавайки токсините, съхранявани в мастната тъкан. Липолизата е особено ефективна за подпомагане на черния дроб и бъбреците. Тя подобрява циркулацията и осигурява повече кислород на черния дроб и бъбреците, за да могат по-добре да филтрират токсините.

 

Детоксикация на дебелото черво – защо?

Въз основа на гореизброените методи можем да разделим видовете детокс и според мястото, където се извършва той. Открояват се 4 местонахождения – черният дроб, който е основен в борбата с токсините, бъбреците, кожата и храносмилателната система или по-точно дебелото черво. Всички са еднакво важни и работят в синхрон, за да изчистят от токсини цялото тяло. Но защо ще отделим специално внимание на детоксикацията на дебелото черво?

Всъщност, ако се замислите храносмилателната система е основен път за детоксикация. Ако страдате от нередовен стомах или запек, това означава, че не извеждате вредните вещества от организма си. И ако целта ви е да изчистите целия си организъм от токсините, трябва да започнете оттам, а след това да се насочите и към прочистване на черния дроб и отслабване. За по-бързи резултати опитайте и нашия комплекс за чревно пречистване.

 

Първи стъпки към промяната

При всички положения няма вълшебна пръчица, когато говорим за детокс, прочистване на черния дроб и отслабване. Всичко е свързано с промени в начина на живот. Първо трябва да направите стъпки, за да не натоварвате толкова органите, които отговарят за отвеждането на токсините от тялото.  И не на последно място – да укрепнете цялостното си здраве. Успех!

Каква е връзката между черния дроб и отслабването?

Повечето хора не могат да свържат здравето на черния дроб с отслабването, защото не знаят, че той играе важна роля в метаболизма на мазнините.

Какви са симптомите за чернодробни проблеми?

Освен наддаване на тегло, се проявяват умора, безсъние, запек, киселини и др.

Как да прочистим черния дроб?

За пълноценна чернодробна функция обърнете внимание на хранителния си режим, хапвайте повече броколи и авокадо. Включете билки като бял трън и подправки като куркума в диетата си.

Категории: Здраве|Публикувана: 04.05.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

3 Коментара

 1. Yo 10.01.2024 at 15:00 - Отговор

  Много полезни съвети!

 2. Ст. Митева 16.10.2020 at 14:53 - Отговор

  Полезно!

 3. Ana 23.06.2020 at 21:08 - Отговор

  Bravo!

Оставете коментар

Обновена: 1 февруари 2024 в 00:00 | Публикувана: 4 май 2020 в 17:07 | Категория: Здраве