Бял трън – 5 ценни ползи

Обновена: 12.03.2024|

Употребата на бял трън в природната медицина откриваме векове назад. Едногодишно (до двугодишно) тревисто растение, то ни изненадва с изключителни качества в здравословно отношение.

Не бива да се бърка с магарешки бодил, въпреки голямата прилика помежду им.

Едно от най-разпространените негови действия е това върху черния дроб, но не само. Научете повече за полезните свойства на растението в следващите редове.

 

1. Белият трън в полза на черния дроб

Една от най-големите ползи, които човекът извлича от растението бял трън, са за черния дроб. Разбира се, от полезните вещества се облагодетелства целият организъм. Въпреки това, ако потърсите още информация за това растение, вероятно ще попаднете на информация за това колко добре действа за детоксикация на организма.

Активните съставки в белия трън са група флавоноиди, известни като силимарин. Билковият екстракт е под формата на таблетки или масло, които често се срещат и под името на активната съставка.

Съдържат високо количество силимарин (между 65–80%), извлечен от плодовете на растението.

Известно е, че силимаринът, извлечен от бял трън, има антиоксидантни, антивирусни и противовъзпалителни свойства. Бори се със свободните радикали и помага на правилното движение на електролитите в системата ни. Затова, когато купувате изсушен бял трън или екстракт от него, е важно да прочетете в описанието колко процента силимарин съдържа.

Силибинът е основната активна съставка на силимарина. Като основен компонент на извлека от бял трън и най-активен флавоноид, силибинът е използван за предотвратяване на увреждане на чернодробните клетки.

Когато говорим за ефектите върху черния дроб, е много важно да знаем кога тази билка е ефективна. Многобройни изследвания доказват, че белият трън помага, като възстановява клетките на органа.

Известно е, че черният дроб е способен да се регенерира, но белият трън е от природните средства, които подпомагат възпроизвеждането на клетките и по-бързото възстановяване на органа.

Затова и бял трън с успех се прилага при следните заболявания:

 • Алкохолна цироза – състояние, причинено от продължителна употреба на алкохол, което води до хронично възпаление на черния дроб.
 • Хроничен и вирусен хепатит – известен още като „болест на мръсните ръце“, това е инфекциозно заболяване, характеризиращо се с увреждане на черния дроб.
 • Увреждания, предизвикани от външни фактори – наркотици и алкохол.
 • Чернодробна стеатоза – затлъстял черен дроб или омазняване.
 • Чернодробна фиброза – започва да се образува, когато настъпи възпаление на черния дроб (раздразнение и подуване) поради хепатит Б, хепатит С, алкохолизъм, токсини и други фактори.
 • Чернодробна цироза.
 • Увреждане на черния дроб след стероидно лечение.
 • Увреждания на организма вследствие на външни токсини от околната среда и въздуха.

И това е само част от магията на това чудотворно растение.

 

2. Ползи при висок холестерол и кръвна захар

 

Бял трън. Холестерол. Висок холестерол.

 

Чудили ли сте се откъде идва името на белия трън? Учените го наричат така, защото, когато смачкаме листата му, те изпускат млечно-бяла течност.

Латинското му наименование е  Silybum marianum, където silybum означава „туфа“, „пискюл“ (заради формата на цвета). Marianum идва от легендата, че белите петна по листата на растението идват от млякото на Дева Мария, която кърми детето си, бягайки към Египет с Йосиф.

Извлечените от растението ползи се оказват незаменими при хора, страдащи от високи нива на т.нар. лош холестерол. Билката успешно намалява неговите нива. Вследствие на това той позволява на системата да се изчисти от ненужните вещества.

В допълнение – белият трън доказано нормализира и нивата на кръвната захар. Правени са опити в лабораторни условия и на опитни субекти във връзка с лечението на диабет, върху който билката също оказва благоприятно въздействие.

Нещо повече – тя намалява инсулиновата чувствителност. Това я прави прекрасен съюзник в нормализирането и контролирането на състоянието при диабет тип 2. Чрез антиоксидантните си действия, белият трън намалява риска от увреждане на органите при диабетици, като ги защитава и същевременно регенерира черния дроб.

 

3. Бял трън за по-силна имунна система

Основното свойство на билката тук е свързано не толкова с принос откъм витамини и минерали, колкото с премахването на оксидативния стрес. По-големите количества свободни радикали в системата доказано намаляват ефективността на имунитета ни и способността му да се справя с инфекциите и бактериите.

Затова, премахвайки или поне намалявайки тази заплаха, белият трън гарантирано помага да бъдем по-здрави – независимо от сезона.

И ако това не е достатъчно убедително за ефекта му, е важно да споменем и това, че белият трън стимулира производството на бели кръвни клетки.

 

4. За здрава храносмилателна система и против натравяния

 

Пропускливи черва. Бял трън.

 

Поначало дива билка, белият трън отдавна е доказан съюзник на лечителите срещу натравяния. В летописите откриваме именно тази билка като едно от малкото средства, които могат да ви спасят при натравяне с гъби. Ефектът му е толкова силен, че действа дори при натравяне с мухоморка. Още по-забележителното е, че белият трън е способен да подейства буквално за минути и да неутрализира смъртоносни количества токсини.

Във връзка с храносмилателната система , не бива да пренебрегваме и ефекта му за стимулиране на производство на повече жлъчен сок. В допълнение той стимулира и по-бързото обработване на мазнините и разграждането им. Цялостен ефект има и върху храносмилането. Доказано е, че белият трън подобрява обработката на храните и усвояването на полезните вещества.

 

5. Бял трън при кърмене

Не бива да пренебрегваме и още едно ценно свойство на белия трън: при всички изследвания на билката не са установени странични ефекти! За разлика от много други растения и медикаменти, използвани за лечение на гореописаните състояния, белият трън не отбелязва никакви негативни влияния върху човешката система с изключение на съвсем лек слабителен ефект.

Билката е безопасна за използване дори от бременни и кърмачки без нездравословни реакции и последици за плода/бебето.

Нещо повече – белият трън е една от малкото билки в света, които могат да стимулират кърмата след раждане. Опитите показват, че при прием на бял трън по рецепта кърмата се увеличава с около 60% след първите 30 дни и около 80% след 60 дни прием.

Разбира се, винаги се консултирайте с наблюдаващия бременността лекар, преди да започнете прием на билката.

Белият трън цъфти през месеците април-септември, но най-често през месеците май-юни, а цветовете му са наситени: от червени до виолетови. Можете да наберете и да изсушите от него за чай, както и да потърсите екстракт или таблетки в аптеките или билковите магазини.

Не пропускайте да се насладите на полезните качества на поредното чудо от природата.

Какво представлява белият трън?

Едногодишно (до двугодишно) тревисто растение. Не бива да се бърка с магарешки бодил, въпреки голямата прилика помежду им.

Кои са активните съставки на белия трън?

Активните съставки в белия трън са група флавоноиди, известни като силимарин. Силибинът е основната активна съставка на силимарина. Силимаринът, извлечен от бял трън, има антиоксидантни, антивирусни и противовъзпалителни свойства

За какво е полезен белият трън?

Проявява лечебни свойства при лечение на чернодробни проблеми, при висок холестерол и кръвна захар, подобрено храносмилане.

Категории: Билки, Здраве|Публикувана: 27.01.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Бай Цеко 01.12.2021 at 10:33 - Отговор

  помага и за бъбреците с намалена функция сега с този ковид мн. хора попиля!!!

 2. Митака 25.05.2021 at 14:58 - Отговор

  Купихме си семена от Бял трън -м/у 10 и 12 лв за 1кг.Аз имам висока Пикочна к-на, а съпругата ми Диабет.Всяка сутрин смелено 5-6 лъжици в кафемелачка семе в 150г кисело млеко разбърквам – 2 супени лъжици ( ако са средно големи – с връх) на жена ми и пак толкова на мен и закусваме на гладно.Така един месец.През следващите 3 месеца се минава на една супена лъжица.И така 4 месеца.На 3-тия месец на жена ми кръвната и захар падна от 12 на 4 и моята Пик. к-на влезе в нормите.Но в Нета пише че се пие 4 месеца и след това се прави почивка 6 месеца.Така че за следващите месеци ще видим,какви ще са показателите и ако се вдигат ще търсим нещо друго.А м/у другото 1кг семе стига за първия месец.След това върви по 0,5 кг семе за двама на месец. !!! Белият трън е супер полезен,направо си е вълшебен.Имам усещането че той освен на черния дроб помага на всички органи.Перфектен.

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 15:20 | Публикувана: 27 януари 2021 в 09:49 | Категория: Билки, Здраве