Прекомерно окосмяване (хирзутизъм) – какви са причините

Обновена: 14.03.2024|
Прекомерно окосмяване (хирзутизъм)- какви са причините

Прекомерно окосмяване, известно още и с медицинското си название хирзутизъм, е състояние, при което се наблюдава засилен растеж на косми на нетипични места при жените, например по лицето.

То е по мъжки модел, а космите са силно пигментирани и груби, за разлика от лекия мъх, който нормално покрива по-голямата част от човешкото тяло.

Има ефективни възможности за контрол и лечение, но първо трябва да се открие точната причина за появата му, която най-често е свързана с хормонални изменения.

 

 

Прекомерно окосмяване – първи данни и симптоми

Терминът „хирзутизъм“ се появява в началото на XVII век и идва от латинската дума „hirsutus“, която означава „космат“.

Открити са изображения на жени от този период, страдащи от проблема. Често те са били жертва на предразсъдъци поради непознаването на медицинските причини за състоянието им.

В наши дни културната стигма срещу хирзутизма също може да причини много психологически стрес и затруднения в общуването. Дискриминацията, основана най-вече на прекомерно окосмяване по лицето, често води до избягване на социални ситуации и до симптоми на тревожност и депресия.

Хирзутизмът често се бърка с хипертрихоза, която представлява засилен растеж на космите навсякъде по тялото и не се ограничава само до зависимите от мъжки хормони области.

Прекомерно окосмяване често възниква поради ендокринно неравновесие и излишък на андрогени, предимно тестостерон. Засяга най-често:

 • лицето
 • гърдите
 • долната част на корема
 • вътрешната част на бедрата
 • гърба и кръста

Има доста състояния, които могат да причинят този хормонален дисбаланс.

 

Синдром на поликистозните яйчници

 

НВХ, СПКЯ,поликистозни яйчници.

 

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е една от често срещаните причини за прекомерно окосмяване при жените, обхващайки между 70% и 85% от случаите.

СПКЯ причинява образуването на доброкачествени кисти в или върху яйчниците, които могат да повлияят на производството на хормони. Жените със затлъстяване, както и тези с фамилна анамнеза за заболяването, са изложени на по-висок риск от развитие на синдрома.

В допълнение към хирзутизма, други симптоми на СПКЯ могат да включват:

 • нередовен менструален цикъл
 • наддаване на тегло и затруднено отслабване
 • акне
 • изтъняване на косата
 • кожни проблеми
 • нарушен фертилитет (трудности при зачеване)

При някои пациентки се появява и кожно хиперпигментиране, чието латинско наименование е Acanthosis nigricans. Най-често засегнати са телесните гънки, като например тези на врата, подмишниците, слабините и други места, при които има триене.

При СПКЯ лекарите често предписват противозачатъчни хапчета за регулиране на менструацията, както и такива, понижаващи мъжките хормони.

От голямо значение е жените с това състояние да се опитат да свалят възможно най-много от излишното тегло.

Според някои изследвания спазване на кетогенна диета с нисък прием на въглехидрати, умерен на протеин и висок на здравословни мазнини може да помогне в тази посока.

 

Нарушения на надбъбречната жлеза

 

Хранителни добавки за понижаване на кортизола. Надбъбречната жлеза, функции.

 

Други форми на хормонален дисбаланс, които могат да причинят прекомерно окосмяване, са някои нарушения на надбъбречната жлеза, като например:

 • надбъбречни тумори
 • вродена надбъбречна хиперплазия
 • синдром на Кушинг (висок кортизол)

Надбъбречните жлези са отговорни за производството на хормони. Хората с вродена хиперплазия се раждат без ензима, необходим за хормоналното производство.

Тумор, от друга страна, може да причини свръхпроизводство на определени хормони, нарушавайки баланса и водейки до прекомерно окосмяване.

Пациентите със синдром на Кушинг имат по-високи от нормалните нива на кортизол, известен като „хормон на стреса“. Всички тези състояния могат да повлияят на начина, по който тялото произвежда андрогени, и да причинят хирзутизъм.

 

Хиперпролактинемия

Това е състояние, при което организмът произвежда високи нива на хормона пролактин. Той е секретиран от хипофизната жлеза и при двата пола, а една от основните му роли е свързана с производството на кърма (лактация).

Хиперпролактинемията може да доведе до безплодие или липса на менструация, а също така да причини прекомерно окосмяване. Освен това при нея се наблюдава понижено либидо, а при мъжете води до намаляване на мускулната маса и понижен брой на сперматозоидите.

 

Нарушения на щитовидната жлеза

 

Задължителни прегледи за жени. Напълняване от хормонален дисбаланс. Хипотиреоидизъм. Щитовидна жлеза

 

Щитовидната жлеза е с форма на пеперуда и се намира в предната част на шията. Макар да е с малки размери, има ключова роля за човешкото здраве. Тя произвежда хормони, които помагат за регулиране на метаболизма и телесната температура.

Двете често срещани заболявания на щитовидната жлеза са хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм. При първото нейната функция е завишена, а при второто – понижена, като и двете състояния имат различни неприятни симптоми и е необходимо да се контролират.

Когато жлезата не работи правилно, това може да създаде дисбаланс на хормоните, който в някои случаи причинява прекомерно окосмяване по тялото.

 

Инсулинова резистентност

Известна е още и като нарушена инсулинова чувствителност. При това състояние клетките в мускулите, мазнините и черния дроб не реагират както трябва на хормона инсулин.

Произвеждан от панкреаса, той е от съществено значение за живота и регулира нивата на кръвната глюкоза (захар). Инсулиновата резистентност може да бъде временна или хронична и в някои случаи е лечима.

Според някои изследвания тя е свързана с прекомерно окосмяване, независимо от възрастта, индекса на телесна маса, общия тестостерон и годишния брой менструации.

Инсулинът и инсулиноподобният растежен фактор стимулират растежа на космените фоликули. Освен това нивата на глобулин, свързващ половите хормони и модулиращ бионаличността на тестостерона, се потискат от хиперинсулинемия.

Всички тези фактори допринасят за развитието на хирзутизъм, а откритието може да бъде полезно за ранно откриване на инсулинова резистентност и оценка на риска от метаболитни заболявания при жените.

 

Медикаменти, водещи до прекомерно окосмяване

 

Прекомерно окосмяване-хирзутизъм-причини

 

Някои лекарства могат да причинят допълнителен растеж на косми. Ако забележите това явление, е добре да предупредите своя лекар. Някои от тях, свързани с хирзутизма, включват:

 • определени антипсихотични медикаменти
 • глюкокортикостероиди
 • някои лекарства против гърчове
 • определени имуносупресори
 • хормонални лекарства
 • анаболни стероиди, които са синтетични вариации на тестостерона
 • продукти, използвани за стимулиране на растежа на косата

 

Скалата на на Ferriman-Gallwey (Фериман-Голуей) – какво представлява?

За да помогнат в класифицирането на състоянието, учени създават скалата на Фериман-Галуей. Тя отчита резултат въз основа на това колко окосмяване има човек в различни области на тялото.

Според скалата лекият мъх е нормален, както и няколко по-големи единични косъма. Вероятно има проблем, когато окосмяването е гъсто в много части на тялото. Ако те наброяват повече от 7, обикновено е показател за хирзутизъм.

Оригиналната скала е разработена през 1961 г. Тя включва измерване на обема и космения растеж на 11 места по тялото, свързани с андрогените. По-късно тази система за оценяване е намалена, за да се съсредоточи само върху 9 области.

Изследванията обаче показват, че резултатите не са еднакви за хора от различни етноси и расови групи. Някои популации може да са естествено предразположени към различни нива на космен растеж.

 

Рискови фактори и диагностициране на прекомерно окосмяване

Няколко неща могат да направят хирзутизма по-вероятен, включително:

 • фамилна обремененост: някои състояния, които се срещат в едно семейство и влияят на хормоните
 • родословие: жените от средиземноморски, близкоизточен или южноазиатски произход са по-склонни да имат прекомерно окосмяване по тялото
 • затлъстяване: излишното тегло кара тялото да произвежда повече мъжки хормони, което може да допринесе за проблема

Диагностицирането на това състояние обикновено става чрез:

 • задълбочен физически преглед
 • въпроси относно семейната анамнеза на пациента за подобни симптоми, появата им и всички приемани лекарства
 • кръвни изследвания за измерване на нивата на андрогени и други хормони
 • ултразвуков преглед на яйчници и матка
 • проверка за тумори и други новообразувания
 • рентгеново изследване на надбъбречните жлези

 

Как да се справим с хирзутизма?

 

Кето и хормонът на стреса. Отслабване без захар. Колко време на кето.

 

Ако имате затлъстяване, е добре да се опитате да отслабнете, за да намалите симптомите на състоянието. Излишните килограми променят начина, по който тялото произвежда и обработва хормони. Поддържането на умерено тегло може да коригира нивото на андрогените без употребата на медикаменти.

Намаленият прием на захар и въглехидрати, на който се основава кетогенната диета, подобрява инсулиновата резистентност. Това помага за отслабване, а също така може да върне равновесието в хормоналните нива, регулирайки и излишното окосмяване.

Ако хирзутизмът е симптом на СПКЯ или надбъбречни нарушения, може да се наложи допълнително фармакологично лечение. Лекарствената терапия под формата на противозачатъчни хапчета и антиандрогени може да помогне за балансиране на хормоналните нива.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 08.06.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

3074eef98144720f31c7a7be8ea79f57?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 12:11 | Публикувана: 8 юни 2022 в 14:04 | Категория: Бременност и женско здраве