Противозачатъчните хапчета, познати още като контрацептиви под формата на таблетки, са средство за предотвратяване на нежелана бременност от десетилетия.

За първи път те навлизат в употреба след синтезирането им преди около 60 години – в средата на 20 век. От тогава досега постоянно е имало спорове за ползите и вредите, които те носят. Разглеждаме в дълбочина актуалната информация за противозачатъчните хапчета и техния ефект върху тялото в краткосрочен и дългосрочен план в следващите редове.

 

Аргументи „ЗА“ противозачатъчните таблетки

Когато за първи път противозачатъчните хапчета навлизат на пазара, те се изписват само на омъжени жени, с позволението на техния съпруг. Дори са описвани като средство за лечение на проблеми с менструалния цикъл, а контрацептивните им свойства са вписани по-скоро като страничен ефект.

 

Това обаче бързо се променя с увеличаването на правата и свободите на жените в повечето части на света в следващите две десетилетия.

На пръв поглед противозачатъчните таблетки са същинско чудо на медицината. Приемате едно хапче на ден и сте предпазени от бременност почти на 100%. Казваме почти, тъй като както в миналото, така и днес има фактори, които влияят на този процент на успеваемост. Такива например са приемът на някои медикаменти, както и стриктното спазване на предписаната схема.

Принципът на действие на хормонална контрацепция е следният:

 • блокират отделянето на яйцеклетката и спират процеса на овулация
 • променят временно лигавицата на матката, така че да не може да се задържи оплодената яйцеклетка
 • сгъстяват цервикалната слуз, което пречи на сперматозоидите да преминат в матката

Днес контрацептивите под форма на таблетки се използват масово както за предпазване от нежелана бременност, така и за лечение на някои специфични медицински състояния, свързани с дисбаланс на половите хормони.

Изреждаме няколко примера за състояния, на които противозачатъчните влияят положително.

 

Акнето и противозачатъчните

 

Противозачатъчните. Пралетни домашни маски за лице, мазна кожа.

 

Доказано е, че приемът на контрацептивни таблетки оказва положително влияние върху състоянието кожата.

Причината се крие във факта, че акнето като състояние се свързва с повишени нива на веществото андроген – хормон, който се отделя от надбъбречната жлеза. Той има по-сериозно отношение към тестостерона и мъжката полова активност, по-рядко се обръща внимание на влиянието му при жените.

При приемане на противозачатъчни, в зависимост от комбинацията хормони и техните количества в хапчето, се регулира отделянето на това вещество и влиянието му върху тялото и съответно – акнето. Затова и повечето жени, които приемат контрацептиви, отбелязват подобряване на състоянието на кожата си след прием от няколко седмици.

 

Ендометриозата и противозачатъчните

 

Противозачатъчните. Тестостерон и ендометриоза, връзка.

 

Бегло споменахме за ефекта на противозачатъчните върху някои по-сериозни заболявания. Ендометриозата е едно от тях. Тя носи своето име от т.нар. ендометриум – тъканта, която е своеобразната вътрешна обвивка на матката.

Заболяването възниква, когато образувания от тази тъкан се появят извън матката. Те се класифицират като тип кисти, които се активизират от хормоните около месечния цикъл. Това прави менструацията изключително болезнена, а в дългосрочен период ендометриозата може да причини далеч по-сериозни увреждания, включително стерилитет.

Приемането на противозачатъчни таблетки, които регулират хормоните, доказано облекчава ендометриозата и нейните симптоми във времето. В това число още можем да включим и кисти, поликистоза, фибрози, доброкачествени тумори и състояния, свързани с образуването им.

 

Предменструален синдром и противозачатъчните

По-голямата част от жените са добре запознати с така наречения предменструален синдром. Той представлява времето точно преди месечния цикъл, което е придружено с дискомфорт, промени в настроенията и много често – по-малко или повече болка и спазми.

Всички тези фактори са свързани с нивата на хормоните и приемането на противозачатъчни хапчета облекчава симптомите на ПМС (предменструалния синдром), както и състоянието, известно като метрорагия: повишено маточно кървене.

 

Извънматочна бременност и противозачатъчните

През годините са правени много изследвания и наблюдения – включително над жени, които са приемали известно време контрацептиви под формата на хапчета, а след това са пожелали и осъществили успешна бременност.

Според специалистите противозачатъчните намаляват риска от възникване на извънматочна бременност. Иначе казано: намалява се шанса оплодена яйцеклетка да остане във фалопиевите тръби и да не се закрепи за маточната стена, като така застрашава както бременността, така и майката.

 

Всички тези фактори поотделно са сериозен позитив за противозачатъчните – особено в съвременния свят, богат на избори. Въпрос на консултация със специалист е да попаднете на правилното за вас хапче с контрацептивна цел.

 

Отрицателно въздействие на противозачатъчните хапчета върху здравето

 

Противозачатъчни хапчета, контрацептиви.

 

През годините е имало много дискусии за ползите и вредите от противозачатъчните хапчета. В миналото, с първите такива медикаменти, медицинските специалисти са навлизали в непознати територии, свързани с хормоните.

Затова и във времето състава в хапчетата постоянно е модифициран, за да се намалят максимално вредните ефекти върху здравето на жените и днес милиони жени по света да могат да ги използват без притеснение за състоянието си.

За съжаление и днес има такива, на които противозачатъчните хапчета влияят негативно.

Затова и е изключително важно преди прием на орални контрацептиви от какъвто и да е вид, да:

 1. се консултирате с гинеколог
 2. направите изследване на хормоните си
 3. прочетете внимателно листовката на избраните от вашия специалист контрацептиви и да се запознаете с възможните странични ефекти

Ето и някои от рисковете, пред които може да се изправите при прием на противозачатъчни:

 

Риск от тромбоза и тромбоемболични състояния

Някои контрацептиви повишават риска от тромбоза. Причината: те засилват скоростта на съсирване на кръвта и я сгъстяват леко.

Опасността се повишава, ако сте активен пушач. За съжаление са познати случаи, в които комбинация от фактори води до запушване на кръвоносни съдове, инсулти и инфаркти.

Затова и не е добре да ги приемате или поне да ги взимате с повишено внимание, ако страдате от исхемична болест на сърцето, мигрени, тежки състояния, свързани с черния дроб.

 

Повишаване на теглото

 

Противозачатъчни. Хранителна кетоза и хормонален дисбаланс.

 

Влиянието на противозачатъчните при всеки човек е различно, но има доказателства, че при определен брой пациенти се наблюдава повишаване на теглото вследствие на хормоналната терапия. Процесът обикновено се наблюдава в първите месеци след стартирането на хапчетата.

Проблемът може да бъде решен с лек режим и повече движение в този период, за да се избегне негативният ефект.

 

Намаляване на сексуалното желание

И тук основният виновник са хормоните. В зависимост от баланса на веществата в контрацептивното хапче някои жени изпитват спад в либидото. Иначе казано, сексуалното им желание намалява. Това е неприятен и нежелан ефект за мнозина, както и за техните партньори, който отминава още в първите седмици след спирането на приема на контрацептивите.

 

Стомашни проблеми вследствие на контрацептивните хапчета

 

Противозачатъчните. Странични ефекти при кето диета. Диария при кето диета.

 

Изследвания твърдят, че високите нива на естроген в контрацептивите могат да причинят временен стомашен дискомфорт. В това число влизат влошаване на храносмилането, газове, диария. Симптомите обикновено отминават в рамките на няколко дни до няколко седмици, докато хормоните ви се балансират.

 

Дебатът за рака и противозачатъчните

Това е една от най-сериозните теми, свързани с противозачатъчните и основен глас както „за“, така и „против“ приема им.

В продължение на десетилетия учените са събирали данни, за да стигнат до изводите, че:

 • противозачатъчните хапчета предпазват до голяма степен от специфични видове рак: на яйчниците и дебелото черво
 • противозачатъчните хапчета могат да увеличат риска от рак на шийката на матката и рак на гърдата

И двете точки обаче подлежат на допълнителни изследвания в бъдеще, тъй като са свързани с допълнителни фактори: наследственост и история на рак в семейството, както и начин на живот.

Именно затова е важен и предварителния разговор, който ще проведете със своя гинеколог. В случай, че той прецени, би могъл дори да откаже да ви предпише хапчета, ако рискът от развиване на раково заболяване е по-голям.

 

За какво да внимаваме ?

Важно е да отбележим, че обикновено, когато говорим за противозачатъчни хапчета, се касае за комбинирано хапче със съдържание на естроген и прогестерон. Съответно е добре да подхождате с повишено внимание, ако имате проблеми с хормоните и винаги да следвате указанията, които са ви дадени от вашия гинеколог.

При първата ви среща той ще ви зададе редица въпроси, свързани с:

 • наследствени заболявания в семейството
 • вашето здравословно състояние
 • дали имате алергии и вредни навици, както и специфични заболявания и други

Помнете, че противозачатъчните хапчета се изписват винаги от лекар и се предоставят само с рецепта. Важно е да следите как тялото ви реагира на лекарството и ако имате негативни реакции, да се посъветвате с лекар за смяната на контрацептива, независимо от причината, поради която го приемате.

Имайте предвид, че с напредване на възрастта и промяната на нивата на хормоните вашият лекар може да промени вида хапчета.

Обновена: 12 юли 2022 в 02:23 | Публикувана: 29 април 2022 в 10:12 | Категория: Бременност и женско здраве