Често или рядко включвате праз лук в менюто си? А знаете ли, че той има много полезни свойства за организма? Французите през Средните векове например, са знаели много за тях и той е присъствал на видно място на трапезата на не един френски благородник. Разказваме ви повече за плюсовете и начина, по който можете да използвате праз лук пълноценно.

 

Праз лук – за какво е полезен

Историята на праз лука – или още познат като просто праз, започва преди векове. В действителност, още древните египтяни, гърците и дори римляните са познавали добре свойствата на този зеленчук.

Той е роднина на лука и чесъна, а и до днес е един от националните символи на Уелс, за който пише дори Шекспир. Празът е голяма част от френската кухня и по-специално: тяхната класическа супа вишисоаз (vichyssoise). Шотландия също има традиции в кулинарията с праз лук.

 

Един от големите плюсове на праза в кухнята е, че е наличен пресен през цялата година. Това се дължи на факта, че е много издръжлив зеленчук и може да произвежда реколта два пъти в годината. В свежо и прясно състояние празът се използва в салати и неслучайно го наричат кралят на гурме ястията.

В българската кухня също е популярен – особено в рецептите за баница с праз, лучник и зелник. В съседните страни се използва и като съставка за месни ястия, като кебап например.

Освен вкусен, празът е и много полезен. Затова и е познат още като един от най-здравословните зеленчуци. Защо? На първо място празът е много силно средство срещу настинки, грипове и изобщо – всякакви инфекции.

Тези негови свойства се дължат на едно вещество в състава му, което носи името алицин. То се съдържа още в чесъна и е силно антибактериално, както и противогъбично средство.

Затова и се счита, че предпазва от грип, настинка и дори – бронхит.

Освен алицин, празът съдържа и инулин в съотношение между 3 и 10% от съдържанието на зеленчука. За него е добре известно, че помага на организма да се прочисти и подобрява чревното здраве. Нещо повече – той “храни” полезните бактерии в чревната флора и ги кара да работят по-добре, подобрявайки състоянието на чревните стени. Така самата храносмилателна система работи по-добре, по-здрава е и неподатлива на инфекции.

Това не е единствената полза за храносмилателната система от праза. Той помага на самия процес по обработка на храната, засилва метаболизма ни и така ни помага да отслабнем. Именно гореспоменатият инулин предизвиква този ефект в тялото.

Една от най-големите сили на праза се крие в това, че веществата в състава му защитават клетките в организма от мутации, като унищожават свободните радикали в тялото. Затова и някои изследвания твърдят, че празът е зеленчук, който ни брани от генетични изменения, отключвания на заболявания и дори от рак.

 

Антиоксидантни свойства на праза

 

Праз лук, ползи и употреба.

 

Не може да не споменем и вещество, наречено полифенол кемпферол, в състава на праза. То присъства в комбинация с гореспоменатите съединения и също има немалка роля в здравословните ползи на този изключителен зеленчук.

Полифенол кемпферолът е силен антиоксидант. Той също се бори със свободните радикали в тялото и наред с това действа срещу всички възпаления в организма – не само във връзка с храносмилателната система, но и навсякъде другаде в организма.

Нещо повече – това вещество помага и на сърдечно-съдовата система. Кардиозащитното действие на полифенол кемпферолът се изразява в подхранване на повърхността на кръвоносните съдове и така – подсилване на цялата система. Това предпазва и от едно от най-опасните заболявания на тази част от нашето тяло – отлаганията в кръвоносните съдове, които могат да доведат до запушвания. Наред с това понижава риска от високо кръвно налягане.

Не бива да забравяме и за още едно полезно свойство в арсенала на антиоксидантите в праза. Тъй като действат на възпаленията, те работят и срещу остеопорозата и потенциалното й развитие във времето.

На последно място, но не и по важност, антиоксидантите имат положителен ефект и върху нервната ни система. Те подобряват нервните връзки и предпазват клетките, което от своя страна оказва благоприятен ефект върху мозъка и начина, по който цялото ни тяло работи във връзка с нервните импулси и как те го управляват.

 

Праз лук – източник на витамини и минерали

Трудно е да повярваме, но в тези крехки наглед зелени стебла се крият изключително много полезни вещества. Сред тях са едни от най-важните за тялото:

Те се съдържат в големи количества в праза. Затова и ако го добавим към менюто си на седмична база, няма да е нужно да се притесняваме от дефицит на тези вещества в тялото си. Освен това, ако хапваме праз, няма да се тревожим и за приема на витамините С и А – и двата поддържат имунната система и ни помагат да сме по-здрави и неподатливи на възпаления. В допълнение – в състава на праза влиза и витамин K, който отговаря за правилното съсирване на кръвта при нараняване.

Празът е хубаво да присъства и в диетата на бременните и кърмещите жени. Причината се корени в това, че той съдържа много фолиева киселина – съединение, още познато като витамин B9. То помага на клетките да се развиват правилно и с добро темпо, което е изключително важно за плода или съответно, бебето.

 

Правилна употреба на праз лук

 

Праз лук, супа, рецепта.

 

През годините хората са открили стотици, дори хиляди начини да приготвят праз лук. Хубаво е обаче да го подлагаме на минимална термична обработка, за да запазим възможно най-много от качествата му.

Затова и един от най-популярните начини да се консумира праз лук е, ако го направим на прясна салата. Освен това супите с праз са много полезни и питателни. Прекрасен пример за това е нашето предложение за немска супа с праз и кайма.

Ако не сте фенове на супите, винаги можете да приготвите зелеви сарми с гъби и праз лук. Рецептата се приготвя с листа кисело зеле, 2 стръка праз, 10-15 пресни печурки, 1/2 чаена чаша ориз (при кето режим на хранене такъв си правим карфиолен ориз). Добавяме малко подправки: черен пипер, сол, риган, екстра върджин зехтин и чубрица. Процесът включва сотиране на гъбите и праза. Добавяме карфиоления ориз и задушаваме. След това завиваме сармите заедно с готовата смес и ги запичаме, като добавяме подсолена вода, за около 50 минути в зависимост от фурната.

Друга много подходяща рецепта е за киш със спанак и праз лук, както и гювече с пиле, праз и сирене. Още вкусни рецепти можете да откриете в нашия блог или в книгата ни “Кето фантазии”.

Обновена: 12 юли 2022 в 02:27 | Публикувана: 8 октомври 2021 в 10:28 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни