Рецепти с праз лук – 5 пролетни предложения
Рецепти с праз лук има много и това не е случайно. Той е универсален зеленчук с мек, сладък вкус и дълга, тънка форма. Принадлежи към семейството на лука и е роден в Средиземноморието и Близкия изток.
Рецепти с праз лук през годините
Празът е много питателен, със страхотен състав и може да се използва в различни ястия, което го прави популярна съставка в много кухни по света.
Приготвянето на рецепти с праз лук датира много назад, още от древни времена. Например, древните римляни вярвали, че яденето на праз лук може да подобри гласа им и го добавяли към супи и яхнии заради свойствата на растението.
В древен Египет празът бил използван за лечебно средство, смятало се е, че лекувал гърлени инфекции и лош дъх. През Средновековието селяните често приготвяли рецепти с праз лук, където той бил “звездата“ в чинията.
Французите и великобританците до днес съчетават собствените си уникални продукти с него, създавайки неповторими рецепти с праз лук като яхнии, гювечи, супи, гарнитури.
Рецепти с праз лук – защо да ги приготвим?
Има няколко причини затова защо би било полезно да използваме праз лук в нашата кухня. Една от причините е, че той е чудесен източник на диетични фибри, значими за храносмилателната ни система. Съдържа витамин С, който подсилва имунната ни система и помага за по-добро състояние на кожата.
Празът притежава антиоксидантни свойства, които могат да предпазят клетките ни от увреждания от свободните радикали.
Растението е нискокалорично , което го прави подходящо за хора, искащи да управляват нивата на кръвната си захар, такива, които имат желание да поддържат здравословно тегло или са на някакъв вид диета.
Общо казано, рецепти с праз лук може да включим, както в диетата си, така и генерално в хранителния си режим. Има много варианти на приготвянето му и комбинации с всеразлични продукти. Още за праз лука може да прочетете в статията ни Праз лук – ползи и употреба.
Ето някои 5 лесни рецепти с праз лук.
1. Супа от карфиол и праз лук
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 3 | 13 г |
Необходими продукти:
- 300 г праз лук
- 400 г карфиол
- 150 мл зеленчуков бульон
- 50 мл сметана за готвене
- 350 м вода
- 100 г краве масло Гхи
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Слагаме маслото и праза в тенджера да се запържи до омекване, след което прибавяме и накъсания на розички карфиол.
- Изсипваме водата, солта и бульона, захлупваме тенджерата и оставяме да се вари за около 20 минути.
- Махаме от котлона, пасираме и поръсваме с магданоз.
По желание може да поръсим супата с крутони, магданоз или натрошено сирене.
2. Спагети Конджак с праз лук
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
15 минути | 2 | 10 г |
Необходими продукти:
- 200 г спагети Конджак
- 150 г праз лук
- 1 с. л. дижонска горчица
- 50 г чедър
- 150 мл нискомаслена готварска сметана
- 1 с. л. гръцки зехтин
- 1 с. л. песто
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Слагаме тенджера с вода на котлона да заври и през това време измиваме спагетите. Изсипваме спагетите в заврялата вода за около 2 минути, след което ги изцеждаме.
- Взимаме един тиган и в него изсипваме зехтина, заедно с праз лука. Запържваме докато не омекне, около 5 мин.
- Към него прибавяме чесъна, солта, сметаната, горчицата, чедъра, пестото и бъркаме за около 1 минута на слаб огън.
- Добавяме спагетите Конджак в тигана с другите съставки, разбъркваме и сервираме.
3. Пица с праз лук и кето блат
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
70 минути | 4 | 10 г |
Необходими продукти:
- 2 супени лъжици масло
- 200 г стрък праз лук
- 2 с. л. смлян див лук
- 100 г моцарела (рендосана)
- 100 г пармезан (рендосан)
- 2 с. л зехтин
- 2 с. л вода
- Сол на вкус
За блата:
- 350 г карфиол
- 80 г бадемово брашно
- 1 бр яйце
- чубрица на вкус
- бял пипер на вкус
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- За да направим тестото, бланшираме карфиола за 10 минути. Оцеждаме и го смиламе в чопър заедно с бадемовото брашно.
- Разбиваме яйцето с подправките и го прибавяме към сместа. Оставяме за 30 минути в хладилник.
- Взимаме дълбок тиган, в който слагаме маслото, праз лука и меда. Готвим докато празът не омекне, след което прибавяме солта и дивия лук. Разбъркваме и махаме от котлона.
- Пускаме фурната да загрее, след което в тавичка (24 диаметър) слагаме хартия за печене и разстиламе тестото от карфиол. Запичаме блата за около 25 минути на около 180°C
- Поръсваме ½ от пармезана и ½ от моцарелата, върху тях слагаме праз лука, останалите пармезан и моцарела слагаме най-отгоре.
- Печем докато коричката не стане златиста и сиренето не се разтопи.
4. Топеница с праз лук
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 3 | 11 г |
Необходими продукти:
- 300 г праз лук
- 4 с. л зехтин
- 2 бр яйца
- 3 бр домати
- Сол и черен пипер
- Сирене по желание
Начин на приготвяне:
- Слагаме олиото в голям тиган на котлона да загрее. Нарязваме праз лука на дребно и го изсипваме в тигана да се запържи до омекване.
- Нарязваме доматите на ситно (преди това може да ги обелим) и ги пасираме. Когато празът е почти готов, изсипваме доматите при него и бъркаме до пълната готовност на праза.
- След това счукваме яйцата в тигана и ги омешваме с доматите и праз лука. Овкусяваме с подправките и махаме ястието от котлона.
Накрая може да поръсим с магданоз или сирене по желание.
5. Кюфтенца с праз лук и пуешка кайма
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 3 | 15 г |
Необходими продукти:
- 2 с.л масло Гхи
- 2 с. л зехтин
- 450 г пуешка кайма
- 1 стрък праз лук
- 2 с. л кориандър
- 1 яйце
- ¼ чаена чаша галета
- Сол и черен пипер на вкус
- Олио или зехтин за пържене на кюфтетата
Начин на приготвяне:
- За кюфтенцата първо нарязваме праза на ситно, отделяме и го задушаваме до омекване в маслото и зехтина, след което го оставяме да изстине.
- В голяма купа смесваме всички съставки и започваме да оформяме малки кюфтенца.
- Загряваме олиото/зехтина в тиган и пържим кюфтенцата до златисто.
А ако нямаме проблем с по-острия му вкус, най-лесно може да си хапваме праза суров с малко сол, за да усвоим всичките му полезни свойства максимално.
Ако сте фенове на кето продуктите и по-здравословния начин на хранене и живот, може да се вдъхновите от поредицата ни “Кето фантазии“ и да се присъедините към нашето кето семейство в здравословната ни и споделена кухня във Фейсбук.
Добър апетит и успех!
Видове рецепти с праз лук?
Има много различни видове рецепти с праз лук – кюфтенца, баници, крем супи, яхнии, пици и други.
Ползи от рецепти с праз лук?
Една от причините да приготвяме рецепти с праз лук е, че той е чудесен източник на диетични фибри, значими за храносмилателната ни система. Съдържа витамин С, който подсилва имунната ни система и помага за по-добро състояние на кожата.
Лесни рецепти с праз лук?
Едни от най-лесните рецепти с праз лук са салата, супа или баница.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Една от любимата на българина рецепта против махмурлук е известната супа с кисело зеле и праз или армеева чорба.