Чували сте за екзотичния мед от манука, но не знаете много за ползите му? Името на меда произхожда от храста, който пчелите опрашват – Leptospermum Scoparium, малко дърво, което расте в Нова Зеландия и Австралия.

Трябва да имате предвид, че продуктът не се препоръчва по време на кето режим, тъй като е с висок гликемичен индекс, а съдържанието на въглехидрати на 100 г е 81.9 г, от които 70.9 г са захари.

Отговаряме на всичките ви въпроси за това чудо на природата: от това дали е прехвален продукт на висока стойност до твърдението, че има лечебни способности, по-силни от тези на съвременната медицина. Всичко това и още много – в следващите редове!

 

 

Мед от манука – същност и ползи за организма

Мнозина определят меда от манука като повече от обикновен продукт, а годините на проучвания потвърждават многобройните му полезни качества. Нещо повече – специалистите предоставят доказателства за това, че той действително може да се отрази много добре на тялото ни в дългосрочен план. Кое е обаче това, което го прави специален?

Екзотичният мед от манука се определя от съвременната наука като супер храна. Причината се крие в това, че в състава му влизат десетки витамини, минерали и микроелементи. В комбинация с това, той е един от най-силните антисептици, антибактериални и антиоксидантни продукти, които човечеството познава днес.

И още: работи ефективно срещу различни типове инфекции и гъбички със своето мощно противовъзпалително действие. Освен забележителните си дотук съставки, медът от манука ни изненадва с още нещо.

В него откриваме още три естествени съединения, които го отличават:

 • MGO (метилглиоксал) – вещество, срещано в най-големи количества в меда от манука, което се бори с гъбички и бактерии, и отговаря за антимикробните качества на продукта.
 • Лептосперин – открива се само в растението манука и по-точно: в нектара му и няколко сродни в ботаниката растения.
 • DHA (дихидроксиацетон) – вещество, което е уникално за меда от манука, и се преобразува в MGO.

 

Уникален манука фактор

Отличаващото в случая е, че за разлика от повечето продукти, в които антибактериалните качества изчезват, подложени на светлина и топлина, в меда от манука това не е така.

Това се нарича UMF или иначе казано: уникален манука фактор. Тази характеристика е ключова, затова търсете стойностите й върху етикета, преди да купите мед от манука – колкото по-висок е УМФ (UMF), толкова по-силни са неговите качества. В допълнение не можем да пренебрегнем и богатството на витамин B, калций, калий, цинк, желязо.

Затова и от всичко, казано дотук, следва да уточним, че ползите за здравето ни от меда от манука са многобройни, като най-забележителните сред тях са:

 • Повишаване на имунитета
 • Борба с бактерии и инфекции – включително и издръжливи на лекарствени средства
 • По-добро здраве на храносмилателната и стомашно-чревната система
 • По-красива и здрава кожа

 

Мед от манука за по-добър имунитет

 

Мед от манука - ползи.

Цъфтящ храст манука.

 

Високите антибактериални нива на меда от манука го правят изключително ценен продукт за нашата имунна система. Хроники от миналото твърдят, че той се е използвал от коренните жители на Нова Зеландия и Австралия за лечение на голям списък от болести.

В днешно време специалистите доказват, че медът от манука влияе добре при язви, херпеси, кожни инфекции и разнообразни болести, които се базират на отслабена имунна система. В допълнение той повишава нейните защитни способности заради наличието на витамини и минерали в състава и така ни помага по-леко да преминем през грип и други вирусни инфекции, характерни за съответния период от годината.

 

Мед от манука за храносмилателната ни система

Не можем да не отбележим колко голяма роля има медът от манука за здравето на една от най-важните системи в тялото ни: храносмилателната система, и начина, по който тя функционира. Любопитното при меда от манука е, че съдържа вещества, които действат като пробиотици.  Забелязва се голям ефект, ако страдате от хронични стомашни и храносмилателни проблеми.

В списъка влизат:

 • Киселини (киселинен рефлукс)
 • Разстройство
 • Синдром на раздразнените черва
 • Чревни възпаления и инфекции
 • Подуване на корема
 • Язви и други

Медът от манука действа по два начина при тези състояния: антибактериално и противогъбично, също и пробиотично, като увеличава и подпомага работата на полезните бактерии в чревната микрофлора.

 

Мед от манука и ефектът му върху кожата ни

 

Мед от манука. Лизин. Срив в имунитета отключва псориазис.

 

Свикнали сме да мислим за проблемите на кожата като за външен проблем, но това в редица случаи не е така. Оказва се, че има няколко кожни проблема, при които приемът на мед от манука помага бързо и ефективно.

Пример за такъв кожен проблем е екземата. Тези от вас, които са се сблъсквали с нея, знаят, че различните видове са упорити и изискват специална грижа във времето. Медът от манука се бори ефективно с нея и облекчава болката и сърбежа и ускорява лечението.

Ако имате подръка мед от манука, можете бързо да забравите и за неприятните ухапвания от насекоми и болката от изгаряния. Той влияе добре дори при отворени рани и белези, като дезинфекцира и чрез антибактериалното си действие не позволява възникване и развитие на инфекция.

В този списък можем да включим спокойно и болезнените слънчеви изгаряния. Нужно е единствено да нанесем мед от манука върху засегнатата област за бързо облекчаване на проблема.

 

Видове мед от манука

Ако потърсите онлайн мед от манука ще получите много резултати, но не много разяснения за този не чак толкова известен по нашите ширини продукт. Вероятно ще се изненадате и от високата му стойност дори за малки грамажи.

За това обаче има причина и тя е, че той представлява изключително мощен лечебен продукт, който подлежи на сериозен контрол за качество, подчинен на строги изисквания за производство, така че да се запазят максимално много от полезните му свойства.

Има два вида мед от манука:

 • Монофлорен (монофлорален) – произвежда се предимно от нектара на храста манука.
 • Мултифлорен (мултрифлорален) – прави се от микс нектари от различни растения.

Съдържанието на нектар се установява чрез комплексна технология и редица тестове, които могат да гарантират произхода и качеството на продукта.

Важно е да знаем, че качеството на меда от манука зависи пряко от количеството MGO, за което говорихме по-горе. Може да срещнете мед от манука с MGO 30+ на по-ниска стойност, например, но този мед няма да има много от здравословните качества на меда с по-високо количество метилглиоксал.

Ето и кой мед от манука да изберете според целите си:

 • MGO 100+ – подходящ за подсилване на имунитета и добро общо здраве.
 • MGO 250+ – за грижа за храносмилателната система – болки, рефлукс, киселини, недобро храносмилане и други.
 • MGO 400+ – незаменим при кожни проблеми и трудно лечими рани, вътрешни болести на червата, както и язви.
 • MGO 550+ – най-полезен и лекува комплексни проблеми дори при бактериални инфекции като ангина, синузит, екземи, стрептококи и херпес.

Затова и преди да изберете мед от манука, е желателно да проверите внимателно произхода и производството му, но и точно колко MGO съдържа, за да сте сигурни, че ще получите оптималното за цената му.

 

За какво да внимаваме ?

 

Мед от манука. Глюкоза. Малтитол. Видове захар - бяла и кафява в различни форми, готови за консумация, скритата захар в продуктите

 

Важно е да знаете, че медът от манука, подобно на всички други видове мед, е с високо съдържание на захар. Затова и ако спазвате нисковъглехидратен режим, трябва да бъдете много внимателни с консумацията му, защото захарта е около 15 грама за 2 чаени лъжички и около 50 калории. За съжаление съдържанието му на фибри и протеини е много ниско.

Извън това, за меда от манука важат същите съображения, които бихте имали към обикновения мед. Той е безопасен за повечето хора с изключение на тези от вас, които имат история на алергии и реакции към прополисови продукти и пчели.

Заради високото съдържание на захари трябва да бъдете внимателни, ако имате диабет.

Не се препоръчва употребата от деца поради опасност от трансфер на бактерии, които имунната система на деца и кърмачета под 1 година не може да неутрализира.