Влияние на цинка върху косата и кожата

Обновена: 11.03.2024|
Млада жена, с чуплива коса, която пада , при ресане. Косопад, вследствие на недостиг на цинк

Едва ли има човек, който да не иска да има красива коса и здрава кожа. Тези две части от тялото ни обаче са може би най-уязвими на влияния – както външни, така и вътрешни. Сред външните се нареждат температура на околната среда, твърдост на водата, влажност на въздуха, количество слънчева светлина. Вътрешните, от друга страна, са главно свързани с баланса на веществата в организма ни и най-вече на витамина цинк. За влияние на цинка върху кожата и косата всъщност сме чували много, но какво точно знаем?

 

Най-важното, което трябва да знаете за цинка

Откриваме цинка както в естествено състояние на метал в природата, така и в състава на растения, животни и микроорганизми. Една от най-значимите му роли се свързва с ензимите в тялото – молекулите, които помагат на правилното извършване на всички процеси в клетките ни. Нещо повече – много изследвания установяват и ролята му в структурата на ДНК. Освен това, като количество, той е вторият от металите в природата, които се срещат в най-голямо количество в телата ни след желязото.

В този смисъл, средното количество цинк, което е добре да поддържаме в тялото си, е между 2 и 4 грама. Голяма част от веществото се намира в мозъка, мускулите, костите, бъбреците и черния дроб. Немалко количество откриваме и в различните части от структурата на окото. Това доказва, че влияние на цинка срещаме в цялото тяло.

 

zink 400
zink 600
zink 400
zink 600

Влияние на цинка върху косата

 

Влияние на цинка върху косата.

 

Защо се счита, че цинкът е един от елементите, които се грижат и за кожата и косата ни, при положение, че има толкова голямо значение за целия организъм?

Отговорът се крие в това, че металът има немалка роля и в цялостния растеж и развитието ни по време на съществуването ни. Влиянието му започва още от зараждането на ембриона в тялото на майката и продължава чак до смъртта на организма. По време на целия този период две от характеристиките, които постоянно подлежат на развитие и промяна, са кожата и косата ни. Именно те най-обикновено сигнализират и за дефицит на елемента.

Цинкът има най-голяма роля при косата в производството на себум – естествената мастна субстанция, която поддържа кожата на главата ни и косата ни жизнена и в добър вид. Твърди се, че на нея и количествата й се дължи наличието или отсъствието на пърхот.

Това обаче не е всичко. Съвременни изследвания прибавят към способностите на цинка дори благотворно действие върху скалпа като цяло и по-точно – намаляване на оплешивяването. 

 

Цинк и здрава кожа

Кожата ни, като най-голям орган, е първа пречка пред всички външни влияния. Тя понася големи натоварвания и устоява на редица заплашващи здравето ни външни фактори. Затова и за нея цинкът е дори още по-важен, отколкото за косата.

Тъй като участва в синтеза на вещества в клетките, тук може да се каже, че елементът има основна роля за тези от тях, които поддържат еластичността й. Освен това, металът има изявени функции и за имунитета. В комбинация с влияние на цинка върху епидермиса, за кожата ни наличието на достатъчни количества цинк в организма значи по-бързо зарастване на нараняванията и по-малко инфекции.

 

Как да разпознаем дефицит на цинка в организма

Косопад, бавен растеж на косъма, петна по кожата и кожни проблеми – това са знаците, с които тялото ни сигнализира дефицит на още известния като „козметичен елемент“ цинк в организма. Ако косата ви се къса по-лесно, а кожата е необичайно нееластична, причините също може да се крият в намалени количества от цинка в тялото.

Към тях може да се добавят и хронична умора и отслабен имунитет. Не се доверявайте и радвайте и на липсата си на апетит – причината може да се крие в недостига на този иначе така важен елемент.

Има няколко рискови групи, които са заплашени от дефицит на цинк.

 

Влияние на цинка върху бременноста.

 

  • бебета – при тях абсорбирането на елементи в организма става изключително бързо през първите години на развитието им. Препоръчително е да приемат около 2мг цинк на ден. И тук важното влияние на цинка не е за подценяване.
  • бременни жени – процесите по време на бременността водят всички елементи към развитието на бебето. Затова и майката трябва да си набавя по-големи дози от всички витамини и минерали. За цинка препоръчителните количества са около 11мг. Повече за цинка и бременността чети тук.
  • кърмещи жени – след раждането много от полезните елементи в тялото на жената се пренасочват към кърмата и захранването на бебето. Затова и е добре приемът на витамини да продължи.
  • мъже – важното влияние на цинка е не по-нмалко необходимо на мъжката система. Елементът има много голяма роля за репродуктивната система при мъжете, е важно те да поддържат нивата му в организма. Техните препоръчителни дневни нужди са от около 11 мг.

 

Препоръчителен прием и храни, от които да си го набавим

Част от количеството цинк в организма ни е постоянно, но е нужно и да подкрепяме тялото си с ежедневен прием. За да се радваме на резултатите от работата на цинка – бърза мисъл, здрави мускули и очи, красива кожа и коса, на дневна база е добре да приемаме около 8 mg/ден за жени и 11 mg/ден за мъже.

Хубавото е, че елементът се среща в много леснодостъпни храни.

При месото го откриваме в червените меса. Най-големи количества от него има в телешкото и агнешкото, както и черният дроб. Затова и вегетарианците и спазващите строг веган режим най-често са заплашени от дефицит на цинк.

Ако пък наблягате на храненето с растителни храни, можете да се доверите, че ще си набавите нужните количества цинк от пшеницата, например. Освен в нея го откриваме в най-големи дози и в различни видове полезни семена – сусам и мак, например.

Доверете се и на ядките: бадемите, тиквените и слънчогледовите семки няма да ви разочароват с богатото си съдържание на цинк. От плодовете можете да се насладите на касиса като плод с по-високо от средното съдържание на метала. А ако спазвате кето режим на хранене – насочете се към посочените по-горе месни продукти.

Цинкът може да бъде приеман и под формата на хранителна добавка, която да ви осигури достатъчен дневен прием от нужния елемент, както и да засили положителното му влияние в тялото.

 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Категории: Витамини и минерали, Хранене и видове храни|Публикувана: 11.10.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 09:58 | Публикувана: 11 октомври 2019 в 11:38 | Категория: Витамини и минерали, Хранене и видове храни