Пчелите събират нектар от хиляди растения в района на своите кошери. Здравите пчелни колонии зависят от наличието на разнообразие от източници на цветен прашец. Също толкова разнообразни са и техните здравословни свойства, поради това и медът е една от най-полезните храни.

За съжаление, медът не е подходящ за кето режим, тъй като е с голямо съдържание на захари. Затова пък може да заложите на медоносни растения, богати на омега-3 и други хранителни вещества и да се насладите на същите ползи. С няколко такива примера ще ви запознаем днес.

 

Медоносни растения – какво представляват?

В света на пчеларството терминът медоносно растение не се отнася до едно растение, а до няколко семейства цъфтящи растения, които произвеждат нектар.

 

omega3 400
omega3 600

Някои растения произвеждат малко количество нектар и дори никакъв. Други са основни източници на нектар и привличат пчелите. Терминът „медоносни“ често се дава на тези растения и означава „добив или производство на мед“.

Сред многото видове цъфтящи растения, членовете на следните семейства са често срещани в повечето пчелни градини:

 • Fabaceae – Бобови (детелини, рожков, соя, акация)
 • Lamiaceae – Устноцветни (мента, салвия, мащерка, маточина, босилек, лавандула)
 • Brassicaceae – Кръстоцветни (ряпа, броколи, рапица)
 • Asteraceae – Сложноцветни (слънчоглед, глухарче, ехинацея)
 • Rosaceae – Розоцветни (ябълки, праскови, къпини)

 

5 медоносни растения, богати на омега-3

И така, ако не можете да се насладите на ползите на меда, по една или друга причина, задължително трябва да включите няколко медоносни растения, богати на омега-3 в менюто си.

Можете да започнете с тези:

 

 1. Слънчоглед

 

Медоносни растения, богати на омега-3.

 

Освен слънчогледови семки, консумираме и слънчогледово олио като продукт на растението. То съдържа и двата вида ненаситени мазнини омега-3 и омега-6.

Полиненаситените и мононенаситените мазнини могат да бъдат добър избор, който да ви помогне да намалите наситените мазнини в диетата си. Те са вредни, защото могат да повишат нивата на LDL („лошия“) холестерол.

Известно е, че омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителни свойства, докато омега-6 всъщност могат да причинят възпаление в тялото, ако приемаме твърде много от тях.

Въпреки това се нуждаем както от омега-3, така и от омега-6 мастни киселини – в различни количества – за да останем здрави. Различните слънчогледови масла съдържат различни съотношения на омега-3 и омега-6.

Слънчогледовото олио с по-високо съдържание на омега-3 се счита за по-здравословно. Всъщност има четири основни типа състав на слънчогледовото олио:

 • Високоолеиновото слънчогледово олио (75-91% олеинова киселина) – то има най-високо съдържание на омега-3 и е най-здравословният избор. Доказано е, че олеиновата киселина помага за понижаване на LDL (или „лошия“) холестерол и повишаване HDL (или „добрия“) холестерол.
 • Средноолеиново (около 43-72% олеинова киселина) – има по-висока стойност на омега-3 от омега-6, но не съдържа толкова много, колкото високоолеинова разновидност.
 • Високо олеиново със стеаринова киселина – с високо съдържание на омега-3 и по-ниско в омега-6, то също се счита за здравословно.
 • Високо линолово (около 14-39% олеинова киселина) – то е с най-високо съдържание на омега 6 и не се смята за здравословно.

Когато говорим за медоносни растения, богати на омега-3, слънчогледът може да бъде добър избор, както виждате. Просто трябва продуктът да е внимателно подбран.

 

 1. Акация

 

Медоносни растения, богати на омега-3.

 

Дървото акацията отделя лепкава слуз, която представлява диетични фибри, разтворими във вода. Именно това привлича пчелите и е източник на полезни свойства.

Като лек, акацията се приема орално под формата на добавка или чай, за да намали нивата на холестерола и да помогне за увеличаване на загубата на тегло. Влиза също така в състава на лекарства за възпалено гърло и като филмообразуващ агент в маски за кожата.

Всички тези ползи се осъществяват и благодарение на високото съдържание на омега-3 в акацията. Омега-6 мастни киселини също могат да бъдат открити в състава й, но в по-малки количества.

 

 1. Къпини

Къпините са вкусно допълнение към всяка диета и са снабдени с основни хранителни вещества и антиоксиданти. Те са едни от представителите на плодовете с най-високо съдържание на омега-3.

Една порция къпини съдържа 135 мг. омега-3 мастни киселини. Общото съдържанието на полиненаситени мазнини е почти половин грам, което се счита за оптимално здравословно количество.

Освен че са богати на омега-3 мастни киселини, къпините също не съдържат холестерол и само 1 мг натрий на порция. Да не забравяме и, че предлагат 35% от препоръчителната дневна доза на витамин С.

Така че не е изненадващо, че пчелите ги обичат. Ако пък точно къпините не са вашето нещо, можете да ги замените с каквито и да е други бери плодове, но при тях количеството на омега-3 ще бъде една идея по-малко.

 

 1. Броколи

 

Медоносни растения, богати на омега-3. Крем супа от броколи. Сурови броколи върху дъска - позволена храна при кето диета

 

Известно е, че броколите са вкусен зеленчук, богат на десетки хранителни вещества. Когато мислим за зелени зеленчуци, които да включим в диетата си, броколите са един от най-важните.

Mоже да се изненадате да научите, че броколите съдържат основната омега-3 мазнинa, ALA, която предпазва от сърдечни заболявания.

Повечето хора също не знаят, че те са богати на калций и витамин К, които поддържат здравето на костите.

Високото съдържание на фибри пък може да намали хроничното възпаление, да понижи холестерола и да подобри инсулиновата чувствителност.

С високо съдържание на хранителни вещества и ниско съдържание на калории, броколите заслужено са си спечелили титлатакрал на кръстоцветните зеленчуци.

С всичко това няма как да не го включим в списъка с медоносни растения, богати на омега-3. Следващия път, когато видите пчели да се навъртат около броколите, не се учудвайте, и те се възползват от многобройните им здравословни ползи.

 

 1. Мащерка

 

Чай от мащерка. Медоносни растения, богати на омега-3.

 

Много билки могат да се категоризират като медоносни растения, богати на омега-3, но избрахме да ви представим една от най-познатите и използваните. Мащерката е култивирана в много региони по света, заради своите незаменими предимства за здравето.

Тя съдържа много витамини и минерали като витамин С, А, Е К, фолиева киселина и холин.

Богата е също на омега-3  и омега-6 мастни киселини, диетични фибри, натрий и калий, които имат много ползи за здравето. Освен това съдържа и калций, магнезий, желязо, цинк, мед и нулев холестерол.

Мащерката е с идеалното съотношение между омега-3 и омега-6 мастни киселини, така че да действат в полза на сърдечното здраве, зрението и настроението.

Най-лесно е да се насладите на тези свойства с чаша топъл чай от мащерка, но вече има и редица добавки и екстракти със същите ползи.

 

Омега-3 мастни киселини и тяхното значение

 

Медоносни растения, богати на омега-3.

 

Есенциалните мастни киселини са вид мазнини, от които тялото се нуждае, за да изпълнява редица важни функции.

Te не могат да се синтезират в тялото, така че е от съществено значение да присъстват в диетата ни.

Има два различни вида есенциални мастни киселини. Първият вид се нарича алфа-линоленова киселина (ALA) и е тип омега-3 мастна киселина. Той се намира в мазни риби, ядки, семена, някои видове водорасли и медоносни растения.

Вторият тип се нарича линолова киселина (LA) и е тип омега-6 мастна киселина. Омега-6 се намират в месото, растителните масла и преработените храни. Тези източници са много по-често срещани в западната диета.

Оптималното съотношение на омега-6 към омега-3 мастни киселини, препоръчано за добро здраве, е 1:1. С други думи, трябва да консумираме равни части от всеки вид масло.

За съжаление средностатистическата диета осигурява големи количества омега-6 и малки количества омега-3.

Подобно на хората, насекомите също се нуждаят от омега-3 и омега-6 мастни киселини, за да оцелеят и да произвеждат качествен мед. Така че медоносните растения, богати на омега-3, могат да бъдат полезни за всички.

 

И така, ако сте алергични към мед или сте на кето диета, можете да се обърнете към някои медоносни растения, богати на омега-3, които ще ви снабдят и с още полезни вещества.

Бъдете здрави!