Често срещаната комбинация от мед и канела, която прави чая толкова вкусен, всъщност е много по-здравословна, отколкото сме си представяли. Защо е така, ще разгледаме в статията.

 

Какви съставки притежават медът и канелата?

За начало ще разгледаме основните съставки в изкушаващия мед и ароматната канела.

 

Мед

Той е сладко и лепкаво вещество, което пчелите произвежда от нектара на цветята. Състои се основно от въглехидрати, по-специално фруктоза и глюкоза, които осигуряват на тялото енергия. Освен глюкоза и фруктоза, медът съдържа и малки количества сахароза и малтоза.

magnezii 01 400
mgnezii 01 600

Има ензими, които допринасят за неговите антимикробни и антиоксидантни свойства.

Известно е, че медът съдържа фенолни съединения и флавоноиди. Не е значителен източник на витамини и минерали, но в него има малки количества витамин С, калций, желязо, калий и магнезий.

 

Канела

Тя е подправка, получена от вътрешната кора на дървета, принадлежащи към семейство Cinnamomum. Известна е със своя топъл и ароматен вкус.

Основното активно съединение в канелата е канеленият малдехид, който е отговорен за нейния характерен вкус и аромат. 

Канелата съдържа етерични масла, които допринасят за нейния аромат и терапевтични ефекти.

В нея откриваме и съединение, наречено кумарин, което във високи дози може да има токсични ефекти върху черния дроб. Въпреки това нивата му в повечето видове канела обикновено са безопасни за редовна консумация.

Когато консумирате канела, избирайте цейлонска канела, когато е възможно, тъй като има по-ниско съдържание на кумарин в сравнение с по-лесно достъпната канела от касия.

 

Ползи от консумацията на мед

 

Мед и канела.

 

Консумацията на мед се свързва с няколко потенциални ползи за здравето поради неговия уникален състав и естествени свойства.

Ето някои от ползите от консумацията на мед:

 • Антиоксидантни свойства. Медът съдържа различни антиоксиданти, включително фенолни съединения и флавоноиди, които помагат за защитата на тялото срещу оксидативен стрес. Затова той може да помогне за намаляване на възпалението и поддържане на имунната функция.
 • Заздравяване на рани. Медът притежава антибактериални свойства и може да създаде защитна бариера върху кожата, подпомагайки процеса на зарастване на изгаряния, порязвания, язви. Особено полезен в това отношение е мед от манука. Действа благоприятно и при кожни инфекции.
 • Облекчаване на кашлица и настинка. Медът е ценен при лечението на кашлица, като осигурява временно облекчение чрез овлажняване на гърлото и намаляване на дразненето. Проучванията показват, че антимикробните свойства на меда също могат да помогнат за инхибиране на растежа на бактерии, които причиняват респираторни инфекции.
 • Подобрено храносмилане. Може да има лек слабителен ефект и да помогне за успокояване на храносмилателната система. Освен това медът може да действа като прибиотик, осигурявайки храна за полезните чревни бактерии.

 

Важно е да се отбележи, че докато медът предлага потенциални ползи, той трябва да се консумира умерено, тъй като е с високо съдържание на калории и естествени захари.

Дори консумирането на една чаена лъжичка мед всеки ден преди лягане е повече от достатъчно да извлечем здравословни ползи. Яденето му нощем е препоръчително, защото той спомага релаксацията и спокойния сън. Може да се консумира разтворен в чаша топла вода.

Не се препоръчва за кърмачета под една година поради риск от ботулизъм. Освен това хората с диабет трябва да следят приема на мед и да обмислят консултация със здравен специалист.

Когато избирате мед, се спирайте на сурови, непреработени сортове, когато е възможно, тъй като те запазват повече от естествените си полезни съединения.

 

Ползи от консумацията на канела

 

Мед и канела.

 

Канелата най-често се използва като подправка под формата на канела на прах или цяла, като парчета кора. Среща се и като етерично масло или добавки от канела.

Консумацията й има доста потенциални ползи за здравето:

 • Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Полифенолите предпазват тялото от оксидативен стрес и намаляват възпалението. Тези свойства на канелата могат да допринесат за намален риск от хронични заболявания като сърдечни заболявания и някои видове рак.
 • Контрол на кръвната захар. Канелата може да подейства позитивно на инсулиновата чувствителност, да понижи нивата на кръвната захар, да подобри способността на тялото да използва глюкозата и да подпомогне опитите за отслабване. Тези ефекти могат да бъдат полезни за хора с диабет тип 2 или за такива, които са изложени на риск от развиване на това състояние.
 • Сърдечно здраве. Смята се, че канелата помага за понижаване на нивата на лошия холестерол и същевременно повишава тези на добрия, затова може да допринесе за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.
 • Антимикробни свойства. Тези свойства могат да помогнат за инхибиране на растежа на бактерии, гъбички и определени вируси.

Точната здравословна доза за прием не може да се определи точно, но се препоръчва половин до една чаена лъжичка канела на ден.

 

Какво трябва да знаем за комбинацията мед и канела?

 

Мед и канела.

 

Комбинацията от мед и канела се използва в традиционната медицина от векове. Ще отделим време за основните качества на комбинацията от мед и канела.

Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства

Както медът, така и канелата притежават антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Това означава, че те могат да помогнат за намаляване на оксидативния стрес, борбата с възпалението и защитата на тялото от увреждане, причинено от свободните радикали.

Подкрепа на имунната система

Комбинацията от мед и канела често се свързва с имуностимулиращи свойства.

Медът има антимикробни свойства, които могат да помогнат за инхибиране на растежа на определени бактерии и да поддържат имунната система. Канелата, със своите антимикробни и противовъзпалителни ефекти, също може да осигури подкрепа на имунната система.

Здраве на храносмилането

Мед и канела традиционно се използват за поддържане на здравословното храносмилане.

Медът има пробиотични свойства, а канелата може да помогне за подобряване на храносмилането чрез стимулиране на ензимната активност и намаляване на възпалението в стомашно-чревния тракт.

Контрол на кръвната захар

Медът, въпреки естествената си сладост, има по-нисък гликемичен индекс от рафинираната захар, което означава, че може да доведе до по-бавно покачване на нивата на кръвната захар.

Канелата може също да помогне за подобряване на инсулиновата чувствителност и метаболизма на глюкозата.

Въпреки това е важно хората с диабет или склонност към развиване на такъв здравословен проблем да следят нивата на кръвната си захар и да се консултират със здравен специалист, преди да включат мед и канела в диетата си.

Кулинарни приложения

Комбинацията от мед и канела за овкусяване и приятен аромат често се използва в различни ястия и напитки.

Ето няколко популярни кулинарни приложения:

 • Подсладител. Сместа от канела и мед може да се използва като естествен подсладител в различни ястия и напитки. 
 • Подправки и маринати. Комбинацията от мед и канела може да се използва в смес от подправки или маринати за месо, птици или дори зеленчуци. 
 • Печени изделия. Можете да добавите към хляб, мъфини, торти и бисквити, за да подобрите вкуса и да добавите естествена сладост.
 • Ястия за закуска. Поръсете смес от мед и канела върху овесени ядки, кисело мляко или зърнени храни. Може също се сложи върху палачинки или вафли.
 • Дресинг за салата. Създайте вкусен и здравословен дресинг за салата, като комбинирате канела, мед, зехтин и оцет. Добавя уникален привкус към вашите салати и балансира вкусовете.
 • Горещи напитки. Разбъркайте лъжица мед и щипка канела във вашия чай, кафе или горещ шоколад. Това е естествена и по-здравословна алтернатива на рафинираната захар.

 

Какво казва науката?

Въпреки че има недостатъчно научни сведения специално върху комбинираните ефекти от мед и канела, отделни проучвания върху всяко от тях подчертават ползите им за здравето.

Например, изследвани са потенциалните антимикробни свойства на меда и способността му да лекува рани, както и потенциала на канелата за подобряване на контрола на кръвната захар и намаляване на възпалението.

Необходими са обаче по-задълбочени изследвания, за да се установят конкретните ползи от тяхната комбинация.

 

Заключение

Мед и канела е страхотна комбинация от две естествени съставки с множество лечебни свойства.

Медът има антиоксидантни свойства и успокояващ ефект, докато канелата има антиоксидантни, противовъзпалителни и регулиращи кръвната захар свойства.

Комбинацията от мед и канела се смята за полезно допълнение към една балансирана диета, въпреки че не е толкова добре изследвана от учените до момента, колкото самостоятелните им ползи.

Какви основните съставки има медът?

Състои се основно от въглехидрати, по-специално фруктоза и глюкоза, които осигуряват на тялото енергия.

Коя е най-здравословната канела за консумация?

Канелата съдържа кумарин, който във високи дози може да има токсични ефекти върху черния дроб. Когато консумирате канела, избирайте цейлонска канела, тъй като има по-ниско съдържание на кумарин в сравнение с по-лесно достъпната канела от касия.

Какви са здравословните ползи от мед и канела?

Консумирани умерено, те могат да помогнат на имунната система и храносмилането, както и да регулират кръвната захар.

Какви са употребите на комбинацията от мед и канела?

Комбинацията от мед и канела за овкусяване и приятен аромат често се използва в различни ястия и напитки – най-често в чайове, смутита, печива и солени рецепти.

Публикувана: 3 ноември 2023 в 12:12 | Категория: Хранене и видове храни