Мед и канела – здравословна комбинация или не?

Обновена: 09.08.2024|
Мед и канела.
Често срещаната комбинация от мед и канела, която прави чая толкова вкусен, всъщност е много по-здравословна, отколкото сме си представяли. Защо е така, ще разгледаме в статията.  

Какво трябва да знаем за комбинацията мед и канела?

Комбинацията от мед и канела се използва в традиционната медицина от векове. Освен вкусна тя е и много полезна, като има ценни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Може да подсили имунната система, да подкрепи храносмилането и да спомогне за овладяване нивата на кръвната захар.

 

Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства

Както медът, така и канелата притежават антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Това означава, че те могат да помогнат за намаляване на оксидативния стрес, борбата с възпалението и защитата на тялото от увреждане, причинено от свободните радикали.

Подкрепа на имунната система

Комбинацията от мед и канела често се свързва с имуностимулиращи свойства. Медът има антимикробни свойства, които могат да помогнат за инхибиране на растежа на определени бактерии и да поддържат имунната система. Канелата, със своите антимикробни и противовъзпалителни ефекти, също може да осигури подкрепа на имунната система.

Здраве на храносмилането

Мед и канела традиционно се използват за поддържане на здравословното храносмилане. Медът има пробиотични свойства, а канелата може да помогне за подобряване на храносмилането чрез стимулиране на ензимната активност и намаляване на възпалението в стомашно-чревния тракт.

Контрол на кръвната захар

Медът, въпреки естествената си сладост, има по-нисък гликемичен индекс от рафинираната захар, което означава, че може да доведе до по-бавно покачване на нивата на кръвната захар. Канелата може също да помогне за подобряване на инсулиновата чувствителност и метаболизма на глюкозата. Въпреки това е важно хората с диабет или склонност към развиване на такъв здравословен проблем да следят нивата на кръвната си захар и да се консултират със здравен специалист, преди да включат мед и канела в диетата си.

Кулинарни приложения

  Мед и канела.   Комбинацията от мед и канела за овкусяване и приятен аромат често се използва в различни ястия и напитки. Ето няколко популярни кулинарни приложения:
  • Подсладител. Сместа от канела и мед може да се използва като естествен подсладител в различни ястия и напитки.
  • Подправки и маринати. Комбинацията от мед и канела може да се използва в смес от подправки или маринати за месо, птици или дори зеленчуци.
  • Печени изделия. Можете да добавите към хляб, мъфини, торти и бисквити, за да подобрите вкуса и да добавите естествена сладост.
  • Ястия за закуска. Поръсете смес от мед и канела върху овесени ядки, кисело мляко или зърнени храни. Може също се сложи върху палачинки или вафли.
  • Дресинг за салата. Създайте вкусен и здравословен дресинг за салата, като комбинирате канела, мед, зехтин и оцет. Добавя уникален привкус към вашите салати и балансира вкусовете.
  • Горещи напитки. Разбъркайте лъжица мед и щипка канела във вашия чай, кафе или горещ шоколад. Това е естествена и по-здравословна алтернатива на рафинираната захар.
 

Какво казва науката?

Въпреки че има недостатъчно научни сведения специално върху комбинираните ефекти от мед и канела, отделни проучвания върху всяко от тях подчертават ползите им за здравето. Например, изследвани са потенциалните антимикробни свойства на меда и способността му да лекува рани, както и потенциала на канелата за подобряване на контрола на кръвната захар и намаляване на възпалението. Необходими са обаче по-задълбочени изследвания, за да се установят конкретните ползи от тяхната комбинация.  

Какви съставки притежават медът и канелата?

За начало ще разгледаме основните съставки в изкушаващия мед и ароматната канела.

Мед

Той е сладко и лепкаво вещество, което пчелите произвежда от нектара на цветята. Състои се основно от въглехидрати, по-специално фруктоза и глюкоза, които осигуряват на тялото енергия. Освен глюкоза и фруктоза, медът съдържа и малки количества сахароза и малтоза.

Има ензими, които допринасят за неговите антимикробни и антиоксидантни свойства. Известно е, че медът съдържа фенолни съединения и флавоноиди. Не е значителен източник на витамини и минерали, но в него има малки количества витамин С, калций, желязо, калий и магнезий.

Канела

Тя е подправка, получена от вътрешната кора на дървета, принадлежащи към семейство Cinnamomum. Известна е със своя топъл и ароматен вкус.

Основното активно съединение в канелата е канеленият малдехид, който е отговорен за нейния характерен вкус и аромат. Канелата съдържа етерични масла, които допринасят за нейния аромат и терапевтични ефекти.

В нея откриваме и съединение, наречено кумарин, което във високи дози може да има токсични ефекти върху черния дроб. Въпреки това нивата му в повечето видове канела обикновено са безопасни за редовна консумация.

Когато консумирате канела, избирайте цейлонска канела, когато е възможно, тъй като има по-ниско съдържание на кумарин в сравнение с по-лесно достъпната канела от касия.

 

Ползи от консумацията на мед

  Мед и канела.   Консумацията на мед се свързва с няколко потенциални ползи за здравето поради неговия уникален състав и естествени свойства. Ето някои от ползите от консумацията на мед:
  • Антиоксидантни свойства. Медът съдържа различни антиоксиданти, включително фенолни съединения и флавоноиди, които помагат за защитата на тялото срещу оксидативен стрес. Затова той може да помогне за намаляване на възпалението и поддържане на имунната функция.
  • Заздравяване на рани. Медът притежава антибактериални свойства и може да създаде защитна бариера върху кожата, подпомагайки процеса на зарастване на изгаряния, порязвания, язви. Особено полезен в това отношение е мед от манука. Действа благоприятно и при кожни инфекции.
  • Облекчаване на кашлица и настинка. Медът е ценен при лечението на кашлица, като осигурява временно облекчение чрез овлажняване на гърлото и намаляване на дразненето. Проучванията показват, че антимикробните свойства на меда също могат да помогнат за инхибиране на растежа на бактерии, които причиняват респираторни инфекции.
  • Подобрено храносмилане. Може да има лек слабителен ефект и да помогне за успокояване на храносмилателната система. Освен това медът може да действа като прибиотик, осигурявайки храна за полезните чревни бактерии.
 

Важно е да се отбележи, че докато медът предлага потенциални ползи, той трябва да се консумира умерено, тъй като е с високо съдържание на калории и естествени захари.

Дори консумирането на една чаена лъжичка мед всеки ден преди лягане е повече от достатъчно да извлечем здравословни ползи. Яденето му нощем е препоръчително, защото той спомага релаксацията и спокойния сън. Може да се консумира разтворен в чаша топла вода.

Не се препоръчва за кърмачета под една година поради риск от ботулизъм. Освен това хората с диабет трябва да следят приема на мед и да обмислят консултация със здравен специалист. Когато избирате мед, се спирайте на сурови, непреработени сортове, когато е възможно, тъй като те запазват повече от естествените си полезни съединения.  

Ползи от консумацията на канела

  Мед и канела.   Канелата най-често се използва като подправка под формата на канела на прах или цяла, като парчета кора. Среща се и като етерично масло или добавки от канела. Консумацията й има доста потенциални ползи за здравето:
  • Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Полифенолите предпазват тялото от оксидативен стрес и намаляват възпалението. Тези свойства на канелата могат да допринесат за намален риск от хронични заболявания като сърдечни заболявания и някои видове рак.
  • Контрол на кръвната захар. Канелата може да подейства позитивно на инсулиновата чувствителност, да понижи нивата на кръвната захар, да подобри способността на тялото да използва глюкозата и да подпомогне опитите за отслабване. Тези ефекти могат да бъдат полезни за хора с диабет тип 2 или за такива, които са изложени на риск от развиване на това състояние.
  • Сърдечно здраве. Смята се, че канелата помага за понижаване на нивата на лошия холестерол и същевременно повишава тези на добрия, затова може да допринесе за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.
  • Антимикробни свойства. Тези свойства могат да помогнат за инхибиране на растежа на бактерии, гъбички и определени вируси.
Точната здравословна доза за прием не може да се определи точно, но се препоръчва половин до една чаена лъжичка канела на ден.  

Заключение

Мед и канела е страхотна комбинация от две естествени съставки с множество лечебни свойства. Медът има антиоксидантни свойства и успокояващ ефект, докато канелата има антиоксидантни, противовъзпалителни и регулиращи кръвната захар свойства. Комбинацията от мед и канела се смята за полезно допълнение към една балансирана диета, въпреки че не е толкова добре изследвана от учените до момента, колкото самостоятелните им ползи.  

Често задавани въпроси

Какви основните съставки има медът?

Състои се основно от въглехидрати, по-специално фруктоза и глюкоза, които осигуряват на тялото енергия.

Коя е най-здравословната канела за консумация?

Канелата съдържа кумарин, който във високи дози може да има токсични ефекти върху черния дроб. Когато консумирате канела, избирайте цейлонска канела, тъй като има по-ниско съдържание на кумарин в сравнение с по-лесно достъпната канела от касия.

Какви са здравословните ползи от мед и канела?

Консумирани умерено, те могат да помогнат на имунната система и храносмилането, както и да регулират кръвната захар.

Какви са употребите на комбинацията от мед и канела?

Комбинацията от мед и канела за овкусяване и приятен аромат често се използва в различни ястия и напитки - най-често в чайове, смутита, печива и солени рецепти.

Категории: Пълноценно хранене, Хранене и видове храни|Публикувана: 03.11.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

e3068472fd962c573f33ef5bad5bd124456a84410dcf1b60bc690679d1503a9d?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова завършва "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар