Мед и канела – здравословна комбинация или не?
Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства
Както медът, така и канелата притежават антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Това означава, че те могат да помогнат за намаляване на оксидативния стрес, борбата с възпалението и защитата на тялото от увреждане, причинено от свободните радикали.Подкрепа на имунната система
Комбинацията от мед и канела често се свързва с имуностимулиращи свойства. Медът има антимикробни свойства, които могат да помогнат за инхибиране на растежа на определени бактерии и да поддържат имунната система. Канелата, със своите антимикробни и противовъзпалителни ефекти, също може да осигури подкрепа на имунната система.Здраве на храносмилането
Мед и канела традиционно се използват за поддържане на здравословното храносмилане. Медът има пробиотични свойства, а канелата може да помогне за подобряване на храносмилането чрез стимулиране на ензимната активност и намаляване на възпалението в стомашно-чревния тракт.Контрол на кръвната захар
Медът, въпреки естествената си сладост, има по-нисък гликемичен индекс от рафинираната захар, което означава, че може да доведе до по-бавно покачване на нивата на кръвната захар. Канелата може също да помогне за подобряване на инсулиновата чувствителност и метаболизма на глюкозата. Въпреки това е важно хората с диабет или склонност към развиване на такъв здравословен проблем да следят нивата на кръвната си захар и да се консултират със здравен специалист, преди да включат мед и канела в диетата си.Кулинарни приложения
- Подсладител. Сместа от канела и мед може да се използва като естествен подсладител в различни ястия и напитки.
- Подправки и маринати. Комбинацията от мед и канела може да се използва в смес от подправки или маринати за месо, птици или дори зеленчуци.
- Печени изделия. Можете да добавите към хляб, мъфини, торти и бисквити, за да подобрите вкуса и да добавите естествена сладост.
- Ястия за закуска. Поръсете смес от мед и канела върху овесени ядки, кисело мляко или зърнени храни. Може също се сложи върху палачинки или вафли.
- Дресинг за салата. Създайте вкусен и здравословен дресинг за салата, като комбинирате канела, мед, зехтин и оцет. Добавя уникален привкус към вашите салати и балансира вкусовете.
- Горещи напитки. Разбъркайте лъжица мед и щипка канела във вашия чай, кафе или горещ шоколад. Това е естествена и по-здравословна алтернатива на рафинираната захар.
Какво казва науката?
Въпреки че има недостатъчно научни сведения специално върху комбинираните ефекти от мед и канела, отделни проучвания върху всяко от тях подчертават ползите им за здравето. Например, изследвани са потенциалните антимикробни свойства на меда и способността му да лекува рани, както и потенциала на канелата за подобряване на контрола на кръвната захар и намаляване на възпалението. Необходими са обаче по-задълбочени изследвания, за да се установят конкретните ползи от тяхната комбинация.Какви съставки притежават медът и канелата?
За начало ще разгледаме основните съставки в изкушаващия мед и ароматната канела.Мед
Той е сладко и лепкаво вещество, което пчелите произвежда от нектара на цветята. Състои се основно от въглехидрати, по-специално фруктоза и глюкоза, които осигуряват на тялото енергия. Освен глюкоза и фруктоза, медът съдържа и малки количества сахароза и малтоза.
Има ензими, които допринасят за неговите антимикробни и антиоксидантни свойства. Известно е, че медът съдържа фенолни съединения и флавоноиди. Не е значителен източник на витамини и минерали, но в него има малки количества витамин С, калций, желязо, калий и магнезий.Канела
Тя е подправка, получена от вътрешната кора на дървета, принадлежащи към семейство Cinnamomum. Известна е със своя топъл и ароматен вкус.
Основното активно съединение в канелата е канеленият малдехид, който е отговорен за нейния характерен вкус и аромат. Канелата съдържа етерични масла, които допринасят за нейния аромат и терапевтични ефекти.В нея откриваме и съединение, наречено кумарин, което във високи дози може да има токсични ефекти върху черния дроб. Въпреки това нивата му в повечето видове канела обикновено са безопасни за редовна консумация.
Когато консумирате канела, избирайте цейлонска канела, когато е възможно, тъй като има по-ниско съдържание на кумарин в сравнение с по-лесно достъпната канела от касия.
Ползи от консумацията на мед
- Антиоксидантни свойства. Медът съдържа различни антиоксиданти, включително фенолни съединения и флавоноиди, които помагат за защитата на тялото срещу оксидативен стрес. Затова той може да помогне за намаляване на възпалението и поддържане на имунната функция.
- Заздравяване на рани. Медът притежава антибактериални свойства и може да създаде защитна бариера върху кожата, подпомагайки процеса на зарастване на изгаряния, порязвания, язви. Особено полезен в това отношение е мед от манука. Действа благоприятно и при кожни инфекции.
- Облекчаване на кашлица и настинка. Медът е ценен при лечението на кашлица, като осигурява временно облекчение чрез овлажняване на гърлото и намаляване на дразненето. Проучванията показват, че антимикробните свойства на меда също могат да помогнат за инхибиране на растежа на бактерии, които причиняват респираторни инфекции.
- Подобрено храносмилане. Може да има лек слабителен ефект и да помогне за успокояване на храносмилателната система. Освен това медът може да действа като прибиотик, осигурявайки храна за полезните чревни бактерии.
Важно е да се отбележи, че докато медът предлага потенциални ползи, той трябва да се консумира умерено, тъй като е с високо съдържание на калории и естествени захари.
Дори консумирането на една чаена лъжичка мед всеки ден преди лягане е повече от достатъчно да извлечем здравословни ползи. Яденето му нощем е препоръчително, защото той спомага релаксацията и спокойния сън. Може да се консумира разтворен в чаша топла вода.
Не се препоръчва за кърмачета под една година поради риск от ботулизъм. Освен това хората с диабет трябва да следят приема на мед и да обмислят консултация със здравен специалист. Когато избирате мед, се спирайте на сурови, непреработени сортове, когато е възможно, тъй като те запазват повече от естествените си полезни съединения.Ползи от консумацията на канела
- Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Полифенолите предпазват тялото от оксидативен стрес и намаляват възпалението. Тези свойства на канелата могат да допринесат за намален риск от хронични заболявания като сърдечни заболявания и някои видове рак.
- Контрол на кръвната захар. Канелата може да подейства позитивно на инсулиновата чувствителност, да понижи нивата на кръвната захар, да подобри способността на тялото да използва глюкозата и да подпомогне опитите за отслабване. Тези ефекти могат да бъдат полезни за хора с диабет тип 2 или за такива, които са изложени на риск от развиване на това състояние.
- Сърдечно здраве. Смята се, че канелата помага за понижаване на нивата на лошия холестерол и същевременно повишава тези на добрия, затова може да допринесе за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.
- Антимикробни свойства. Тези свойства могат да помогнат за инхибиране на растежа на бактерии, гъбички и определени вируси.
Заключение
Мед и канела е страхотна комбинация от две естествени съставки с множество лечебни свойства. Медът има антиоксидантни свойства и успокояващ ефект, докато канелата има антиоксидантни, противовъзпалителни и регулиращи кръвната захар свойства. Комбинацията от мед и канела се смята за полезно допълнение към една балансирана диета, въпреки че не е толкова добре изследвана от учените до момента, колкото самостоятелните им ползи.Често задавани въпроси
Какви основните съставки има медът?
Състои се основно от въглехидрати, по-специално фруктоза и глюкоза, които осигуряват на тялото енергия.
Коя е най-здравословната канела за консумация?
Канелата съдържа кумарин, който във високи дози може да има токсични ефекти върху черния дроб. Когато консумирате канела, избирайте цейлонска канела, тъй като има по-ниско съдържание на кумарин в сравнение с по-лесно достъпната канела от касия.
Какви са здравословните ползи от мед и канела?
Консумирани умерено, те могат да помогнат на имунната система и храносмилането, както и да регулират кръвната захар.
Какви са употребите на комбинацията от мед и канела?
Комбинацията от мед и канела за овкусяване и приятен аромат често се използва в различни ястия и напитки - най-често в чайове, смутита, печива и солени рецепти.
Източници
- Kawatra, P., Rajagopalan, R. Cinnamon: Mystic powers of a minute ingredient. Pharmacognosy Res. 2015 Jun
- Samarghandian, S., Farkhondeh, T., Samini, F. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy Res. 2017 Apr-Jun
Свързани публикации
Чували сте за екзотичния мед от манука, но не знаете много за ползите му? Името на меда произхожда
През есенно-зимния сезон няма нищо по-хубаво от аромата на канелата, който се разнася из цялата къща и ни
Джинджифилът е сред най-здравословните и вкусни подправки в кулинарията. Той е цъфтящо растение, което произлиза от Китай, и