Храносмилателни проблеми и как да се справим с тях

Обновена: 22.03.2024|
Глицерин. Дизентерия. Храносмилателни проблеми.

На всеки се е случвало да страда от храносмилателни проблеми от време на време. Понякога става дума за хранителна непоносимост, друг път за стомашно-чревно разстройство, което минава от само себе си.

Всъщност приблизително 1 на всеки 4 човека страда от храносмилателен дискомфорт, но често не търси лечение.

Често дребните храносмилателни проблеми, на които не обръщаме внимание, могат да доведат до сериозни хронични проблеми. Ето защо ще ви запознаем с най-често срещаните и сериозни, за да знаете кога да потърсите професионална медицинска помощ.

 

Значение на храносмилателната система

Храносмилателната система е сложна и жизненоважна част от тялото, която преминава от устата до ректума. Благодарение на нея можем да поглъщаме и смиламе храната и да разпределяме хранителните вещества в организма за множество телесни нужди. Тя също така играе основна роля за ефективно събиране и елиминиране на отпадни продукти.

probiotik 400
husk 600
probiotik 400
husk 600

Тази система включва устата, глътката, хранопровода, стомаха, тънките черва, дебелите черва, правото черво и завършваща с ануса. Нейни спомагателни части са зъбите, езикът, слюнчените жлези, задстомашната жлеза (панкреаса), черният дроб, жлъчката и апендиксът.

Всички тези органи работят в тандем, за да разградят храната, която консумираме, до важни хранителни вещества. Те захранват тялото и улесняват генерирането и възстановяването на клетките, което позволява на организма да израства и да се самолекува.

За съжаление, различни фактори като лоша диета, нездравословен начин на живот, лекарства и заболявания могат да увредят храносмилателната система. Така се появяват храносмилателни проблеми, които стават по-чести с напредването на възрастта.

 

Какво представлява процесът на храносмилане?

 

Храносмилателни проблеми.

 

Храносмилането е процесът, чрез който храната се разгражда до хранителни вещества. Това става първо чрез дъвчене и след това чрез смилане в стомаха. Хранопроводът функционира като канал за преминаване на храна и течности от устата към стомаха.

Приетата храна е изложена на храносмилателни ензими в устата, където слюнчените жлези произвеждат слуз и амилаза. Амилазата се произвежда и от панкреаса и подпомага храносмилането на въглехидратите. Стомахът пък произвежда пепсин, който подпомага храносмилането на протеините.

Храносмилането завършва в тънките черва, където храносмилателните ензими на панкреаса и жлъчката се комбинират с частично смляното стомашно съдържимо. По-голямата част от погълнатите хранителни вещества се усвояват в тънките черва.

Това, което не се използва от тялото, преминава към дебелото черво. Там, с помощта на вода и електролити, отпадъците се елиминират.

Нарушенията, в който и да е етап от този процес, могат да причинят храносмилателни проблеми.

 

Видове храносмилателни проблеми и тяхното решение

Има редица храносмилателни проблеми, които обикновено се категоризират като „леки“ и в повечето случаи минават от само себе си или чрез използването на домашни средства и лекарства без лекарско предписание. Такива са запекът, диарията, газовете.

За съжаление, има и други, по-сериозни проблеми, които не бива да пренебрегвате, за да избегнете усложнения. Разберете кои са те в следващите редове.

 

 1. Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ)

 

Храносмилателни проблеми.Болка в корема при хранене.

 

Повечето хора изпитват киселини понякога и това е нормално, но ако киселинният рефлукс е редовно явление при вас, това може да е причина за безпокойство и е наложителна консултация със специалист заради риск от по-сериозни храносмилателни проблеми.

Добър гастроентеролог може да диагностицира гастроезофагеалната рефлуксна болест само въз основа на симптомите. Въпреки това, могат да се наложат и някои допълнителни тестове, за да се провери за евентуално увреждане на хранопровода.

ГЕРБ може да се развие, ако долният езофагеален сфинктер по някаква причина стане слаб или се отпусне. Когато състоянието не се лекува, може да се стигне до ерозиране на лигавицата на хранопровода.

В някои случаи болката в гърдите може да стане толкова мъчителна и да бъде сбъркана със сърдечен удар. Други симптоми включват:

 • Киселини в стомаха
 • Връщане на храна
 • Затруднено преглъщане
 • Неспокоен сън
 • Ларингит

Първоначалното лечение на ГЕРБ е промяна в начина на живот. Ако то е неуспешно, могат да се използват киселинни редуктори. Тежките симптоми като затруднено преглъщане и болка в гърдите налагат допълнителна оценка и лечение.

 

 1. Синдром на раздразненото черво

 

Храносмилателни проблеми. Женско биле. Антибиотик-асоциирана диария и псевдомембранозен колит Кървене от храносмилателния тракт. Рак на стомаха. Автоимунни заболявания. Конопеното (CBD) масло при автоимунни заболявания. Ендоскопска диагностика в гастроентерологията. Синдром на дразнимото черво.

 

Болките в корема също не са нещо необичайно и, в повечето случаи, след употреба на лекарства без рецепта се получава облекчение. Въпреки това, ако тази болка е остра и продължителна, е възможно да става въпрос за синдром на раздразненото черво.

Това е функционално стомашно-чревно състояние, което причинява повтарящи се пристъпи на коремен дискомфорт.

При такива храносмилателни проблеми, мускулът на дебелото черво има тенденция да се свива много повече. Тези контракции водят до коремна болка и спазми.

Като се има предвид това, всеки човек с диагноза синдром на раздразненото черво има различен опит. Някои имат симптоми в продължение на няколко дни, докато други – в продължение на седмици или месеци.

Този вид храносмилателни проблеми често се среща при хора, които са в края на 40-те години и симптомите включват:

 • Болка в корема
 • Крампи
 • Подуване на корема
 • Газове
 • Запек
 • Непостоянна честота на червата
 • Диария

Лечението обикновено включва комбинация от лекарства и промени в диетата и начина на живот. Няма специално лекарство, което да помага на всеки, така че може да отнеме време и търпение, за да се намери правилната комбинация за управление на симптомите.

 

 1. Цьолиакия

 

Храносмилателни проблеми. Множествена склероза. Безглутенови продукти. Видове автоимунни заболявания.

 

Цьолиакията е храносмилателно разстройство, което уврежда тънките черва. То се дължи на вродена или придобита непоносимост към белтъка глутен. Причинява възпаление, при което се увреждат власинките на тънките черва, подпомагащи усвояването на основните хранителни съставки – т.нар.нутриенти.

Всичко това може да доведе до недохранване и други тежки здравословни усложнения, включително трайно увреждане на червата. Ето защо не е от безобидните храносмилателни проблеми.

Цьолиакията е генетично обосновано състояние, така че, ако имате роднина с това заболяване, имате по-висок риск от развитието му. Но бъдете спокойни, по-голямата част от хората, които имат такива роднини, не се разболяват.

Симптомите включват:

 • Болка в корема
 • Подуване на корема
 • Диария
 • Запек
 • Повръщане
 • Отслабване

Основното лечение на цьолиакия е изключване на глутена от диетата. Може да отнеме известно време, но това ще спре увреждането на червата и напълно ще излекува симптомите. Допълнително се препоръчва и приемът на някои добавки.

 

 1. Улцерозен колит

Улцерозният колит е друго възпалително заболяване на червата, при което областта, която е основно засегната, е дебелото черво. Започва от ректума и може постепенно да се разпространи до дебелото черво.

Изследователите смятат, че причините за състоянието са много сложни. Въпреки това, мнозинството смятат, че то се отключва от свръхактивен имунен отговор. Когато имунната система обърка храната или друго вещество за чужд нашественик, това може да причини язви и увреждане на лигавицата на дебелото черво.

Ако възпалението се появи в крайните отдели на дебелото черво (ректума) и ануса, медицинските специалисти го наричат улцерозен проктит. Когато е засегнато цялото черво, това се нарича панколит, а ако е засегната само лявата част на дебелото черво, се нарича дистален колит.

Симптомите на тези храносмилателни проблеми включват:

 • Диария
 • Отслабване
 • Коремни спазми
 • Кръв или гной при движение на червата

Медикаментите с рецепта в повечето случаи могат да потиснат възпалението, но в тежки случаи може да се препоръча операция. Всичко е по преценка на специалист.

 

 1. Хемороиди

 

Лек за хемороиди. Храносмилателни проблеми.

 

Хемороидите са доста често срещано състояние. То представлява възпаление на кръвоносните съдове в края на храносмилателния тракт, което може да стане болезнено.

Обикновено не са сериозно заболяване, но понякога усложненията могат да доведат до развитието на по-тежки болести, затова ги поставяме в списъка с чести храносмилателни проблеми.

Симптомите включват:

 • Сърбеж в ануса
 • Бучки в близост до ануса, които се чувстват болезнени или чувствителни
 • Анална болка, особено при изхождане
 • Ректално кървене

В повечето случаи здравните специалисти съветват пациентите да заложат на диета, богата на фибри, заедно с много течности.

Локалните кремове могат да осигурят временно облекчение, но ако болката е мъчителна, тогава се препоръча хемороидектомия, при която хемороидите се отстраняват хирургично.

 

Домашни средства при храносмилателни проблеми

Както може би забелязахте, при голяма част от споменатите храносмилателни проблеми симптомите са близки. Затова напомняме, че консултацията с лекар е най-доброто, което можете да направите, за да подобрите състоянието си.

Междувременно има и домашни средства, които можете да използвате, за допълващо лечение и облекчение на симптомите. Ето най-ефективните сред тях:

 • Консумацията на джинджифил може да бъде полезна за намаляване на гаденето и повръщането. Както и да бъде от полза и при забавено изпразване на стомаха и евентуално затруднено преглъщане поради проблеми с хранопровода.
 • Консумирането на храни, източници на пробиотик е от полза за здравето на червата.
 • Употребата на мента е полезно за пациенти със синдром на раздразнените черва, запек, подуване на корема, газове, коремна болка и диария.
 • Семената от копър също облекчават симптомите при синдром на раздразнените черва с газове и подуване на корема.
 • Алое вера може да облекчи запека, подуването на корема и да окаже някои противовъзпалителни ефекти.
 • Неразтворимите фибри хуск също спомагат храносмилането и помагат при проблеми като подут стомах – препоръчва се разтварянето на 1 ч. л. хуск в 350-400 мл вода. Изпива се сутрин след закуската или 1 час преди лягане вечер.

 

Около 20 милиона души в Европа страдат от хронични храносмилателни проблеми и този брой продължава да нараства всяка година. Храносмилателните разстройства могат да варират от често срещани до редки – ние ви показахме само малка част от тях.

Затова е добре винаги да търсите мнението на медицински специалист, когато става въпрос за лечение.

Бъдете здрави!

Категории: Биохакинг, Здраве|Публикувана: 23.06.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 март 2024 в 13:27 | Публикувана: 23 юни 2022 в 16:23 | Категория: Биохакинг, Здраве