Пиле по тоскански

Обновена: 26.04.2024|
Пиле по тоскански.

Днешната рецепта за пиле по тоскански е позната и като „Marry me chicken“. Има малки разлики между нея и традиционната тосканска рецепта, на които ще обърнем внимание.

Дори името на ястието подсказва колко вкусно е, като насладата от него е толкова силна, че може да вдъхнови някой да предложи брак, след като го опита.

Дали тази специална версията на пиле по тоскански, подходяща за кето режима, е действително толкова апетитна, колкото се предполага, можете сами да прецените, след като опитате нашата рецепта.

 

Пиле по тоскански (Marry me chicken)

Апетитното пиле по тоскански е една сравнително бърза рецепта, която дължи своя невероятен вкус както на плътния сос, така и на доброто съчетание на подправки, типично за тосканската кухня. Време е да приготвим този специалитет!

keto baner 011
keto banner site 01
keto baner 011
keto banner site 01

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
35 минути 4 5 г нетни въглехидрати
55 г протеин
10 г мазнини
441 калории

 

Необходими продукти:

  • 1 с. л. екстра върджин зехтин
  • 900 г пилешки гърди
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1/4 ч. л. черен пипер
  • 200 г спанак
  • 2 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч. л. сушена мащерка
  • 1/2 ч. л. червен пипер на люспи
  • 95 г пилешки бульон
  • 60 г готварска сметана
  • 55 г сушени домати, нарязани
  • 85 г пармезан
  • 85 г пресен босилек, нарязан

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 190° C градуса. В голям подходящ за фурна тиган на средно висока температура загрейте зехтина.
  2. Подправете пилешките гърди със сол и черен пипер и ги запържете до златисто (около 4 минути от всяка страна). Прехвърлете пилето в чиния и оставете настрана.
  3. Върнете тигана на среден огън. Добавете чесъна и гответе за 1 минута. Разбъркайте мащерката, люспите от червен пипер, пилешкия бульон и сметаната. Оставете да къкри за 5 минути, като разбърквате често. Добавете сушените домати, спанака и пармезана.
  4. Сложете пилето в тавичка и налейте соса върху пилешките гърди. Поставете във фурната и печете, докато пилето се сготви – около 15 минути или докато достигне вътрешна температура 70° C .
  5. Гарнирайте с настърган пармезан по желание и сервирайте своето пиле по тоскански.

 

За още вкусни кето ястия, подобни на пиле по тоскански, може да разгледате нашите книги с рецепти „Кето фантазии“.

 

Повече за произхода на рецептата

 

Пиле по тоскански.

 

Пиле по тоскански е ястие, което черпи вдъхновение от кухнята на региона Тоскана в Италия. Конкретната вариация на рецептата, позната като „Marry me“ пиле, е много сходна с класическата рецепта за пиле по тоскански.

И двете са вкусни пилешки ястия, които споделят доста прилики във вкусовите си профили, но имат разлики по отношение на съставките и подготовката.

„Marry me“ пилето е известно със своя кремообразен и леко остър сос, който обикновено се прави със съставки като сушени домати, чесън, сметана, пилешки бульон и сирене пармезан. Често се сервира върху паста, ориз или с хрупкав хляб, за да попие кремообразния сос.

За разлика от него, съставките в пиле по тоскански обикновено са сушени домати, чесън, бяло вино, пресни билки (като розмарин и мащерка) и понякога спанак.

Сосът обикновено е по-лек и по-малко кремообразен, като се прави с бяло вино и пилешки бульон. Ястието обикновено се сервира с печени зеленчуци, картофено пюре или обикновена салата.

 

Тосканската кухня

Тосканската кухня е известна и обичана в Италия, като отразява богатото земеделско и кулинарно наследство на региона. Известна е със своите прости, но ароматни ястия, които съдържат висококачествени, свежи съставки – обикновено от местни източници.

Ястията често съдържат само няколко, внимателно подбрани, съставки. Акцентът е върху естествените аромати. Обикновено се използват висококачествени, сезонни продукти, като пресни зеленчуци, плодове, зехтин, билки и месо.

Тоскана е известна със своя екстра върджин зехтин, както и със своя „безсолен хляб“.

Въпреки че пастата е основна храна, тя обикновено се използва пестеливо в супи или прости сосове. Тосканската кухня включва разнообразни супи и яхнии, например супа от колбаси и зеле.

В Тоскана винопроизводството е силно развито, като местните вина допълват и се връзват перфектно към повечето тоскански ястия.

Десертите са прости и не прекалено сладки. Популярни са рецептите за бадемови бисквитки, които се сервират с вино.

Тосканските кулинарни фестивали и събития отбелязват традициите на региона. Някои от най-популярните и посещавани събития включват Фестивала на виното в Монталчино и Фестивала на пържолите в Панцано.

 

Какви подправки се използват?

Тосканската кухня разчита на комбинация от билки и подправки, за да подсили вкуса на своите ястия.

Ето кои са основните:

  • Розмарин една от най-известните и обичани билки в тосканската кухня. Неговият ароматен, боров вкус допълва меса като агнешко и печено свинско, както и печени зеленчуци.
  • Градински чай. Листата му се използват за вливане на фин, земен вкус в различни тоскански ястия. Съчетава се добре с масло и често се използва за овкусяване на тестени ястия или като подправка за печени меса.
  • Чесън. Използва се обилно за овкусяване на сосове, яхнии и печени меса. Често се комбинира със зехтин, за да се направи масло, напоено с чесън, наречено „aglio e olio“.
  • Люспи от червен пипер. Натрошените люспи от червен пипер се използват за добавяне на топлина и се поръсват се върху пица, паста и различни сосове. Те са особено популярни в Южна Тоскана.
  • Семена от копър. Имат сладък, подобен на женско биле вкус и се използват за подправка на колбаси и печени меса.
  • Мащерка. Използва се за овкусяване на печени меса и меса на скара, както и зеленчукови ястия. Има леко ментов вкус, който се съчетава добре с други билки като розмарин и градински чай.

 

Други предложения

 

Пиле на бутилка - рецепта.

 

Ако това пиле по тоскански ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Някои от любимите ни рецепти с пиле включват:

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Йоана Иванова
Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 април 2024 в 15:59 | Публикувана: 1 февруари 2024 в 10:26 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф