Пиле на бутилка с гарнитура

Обновена: 11.07.2024|
Пиле на бутилка - рецепта.

Пиле на бутилка се е превърнало в световноизвестен метод за приготвяне на месото. Бирата е една от най-добрите съставки за приготвяне на марината, която прави месото крехко, сочно и ароматно.

 

Пиле на бутилка с гарнитура

Пиле на бутилка е интересен и различен начин за печене на цяло пиле, която го предпазва от изсушаване по време на готвене.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
1 час и 50 минути 5 5 г нетни въглехидрати, 631,6 калории

 

Необходими продукти:

husk 400
zink 600
husk 400
zink 600
  • 1 цяло пиле (средно – около 1,5 кг)
  • 1 светла бира в стъклена бутилка, 500 мл
  • 500 г тиквички
  • 500 г гъби печурки

 

За пилето

  • 2 с. л. лимонов сок
  • 1 с. л. червен пипер
  • 1 с. л. сушен босилек
  • 1 с. л. риган
  • 1 с. л. мащерка
  • 100 г краве масло Гхи
  • 1 бр. пилешки бульон
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. черен пипер

 

За тиквичките и гъбите:

  • 1 с. л. студено пресован зехтин
  • 1 с. л.  сушен риган
  • 1 ч. л. сушен босилек
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. черен пипер

 

Начин на приготвяне:

  1. Почистваме пилето и го оставяме цяло. Смесваме съставките, необходими за пилето, и го овкусяваме отвътре и отвън с тях. Надупчваме по-дебелите части на пилето с вилица, за да попие по-добре маринатата.
  2. През това време нарязваме тиквичките и гъбите на едри парчета и ги мариноваме.
  3. Взимаме бутилката с бира, като преди това трябва да сме се уверили, че може да се събере изправена във фурната ни. Почистваме я хубаво от етикета и лепилото.
  4. Отваряме я и нанизваме пилето на нея с краката надолу, така че гърлото на бутилката да излезе отгоре. Поставяме ги вертикално в средата на тавичка, в която изсипваме и маринованите зеленчуци.
  5. Натрошаваме пилешкия бульон в бутилката с бира, за да започне да извира по-лесно при печене.
  6. Включваме фурната на 180 градуса и оставяме ястието да се пече за около 30 минути, така че пилето да не опира горната част на фурната. Когато загрее, вдигаме градусите на 200 за още около 1 час, докато хване приятен загар, като от време на време е препоръчително да въртим тавата.

 

Идеята за пиле на бутилка

 

Пиле на бутилка - идея.

 

Смята се, че идеята за готвене на пиле на бутилка се е родила в южната част на Съединените щати – района на Каролина.

Концепцията включва нанизване на цяло пиле на бутилка с бира или друга течност, например газирана вода или вино. След това пилето се поставя изправено във фурна, като шишето играе роля на опора, а течността – като константна марината при печене.

Смята се, че този начин на готвене на пиле на бутилка се е появил като забавна и креативна алтернатива за готвене на цяло пиле, като същевременно то се поддържа сочно и ароматно.

 

Мариноване на месо с бира

Бирата добавя сочност към месото, а парата при печене помага то да се запази крехко по време на процеса на готвене. Мариноването на месо с бира може да добави уникални вкусове и да омекоти месото, което води до по-вкусно и ароматно ястие.

Идеята за използване на бира като марината за месо съществува от векове и има своите корени в различни кулинарни традиции.

 

Ето няколко причини, поради които е чудесна идея да мариноваме месо с бира

 

Пиле на бутилка - марината с бира.

 

  1. Подобряване на вкуса – бирата се предлага в широка гама от стилове, всеки със свой уникален вкусов профил. Когато се използва като марината, бирата добавя към месото своята специфична нотка отличителен, специален вкус.
  2. Омекотяващи свойства – киселините и ензимите в бирата могат да помогнат за разграждането на твърдите мускулни влакна в месото, което го прави по-крехко и по-лесно за дъвчене.
  3. Задържане на влага – течността в бирата помага да се задържат соковете в месото по време на процеса на готвене, като го предпазва от изсъхване.
  4. Ароматни компоненти – различните съставки, като хмел, малц и други, в бирата допринасят за ароматни съединения, които подобряват цялостния аромат на месото.
  5. Карамелизиране – естествените захари, присъстващи в бирата, могат да създадат карамелизирана коричка върху месото при готвене, добавяйки вкусна текстура.

Практиката за мариноване на месо с бира преобладава в различни култури и региони през цялата история. В европейските кухни, особено немската и белгийската, бирата отдавна се използва като марината за различни меса. Освен това, в кухнята на Южна Америка и Карибите, бирата често се използва за мариноване на месо за барбекю и скара.

Днес популярността на маринованото в бира месо се е разпространило в световен мащаб и хората обичат да експериментират с различни видове от газираната напитка. Независимо под каква форма се приготвя месото, мариноването му с бира продължава да бъде ценена от кулинарните ентусиасти по целия свят.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето лимонов десерт.

 

След основното ястие – пиле на бутилка с гарнитура, е време за десерт. Предлагаме ви няколко сладки изкушения с лимон – Кето лимонов десерт – 3 изкушаващи предложения, които освен че са вкусни, са с ниско съдържание на въглехидрати, което ги прави чудесен избор за хора, които са на кето диета.

Ще намерите ползите, които може да си извлечем от съставките в рецептата за пиле на бутилка в тези статии.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти, както и в YouTube канала ни.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 юли 2024 в 16:06 | Публикувана: 28 август 2023 в 12:20 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф, Хранене и видове храни