Пиле на бутилка с гарнитура
Пиле на бутилка се е превърнало в световноизвестен метод за приготвяне на месото. Бирата е една от най-добрите съставки за приготвяне на марината, която прави месото крехко, сочно и ароматно.
Пиле на бутилка с гарнитура
Пиле на бутилка е интересен и различен начин за печене на цяло пиле, която го предпазва от изсушаване по време на готвене.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 50 минути | 5 | 5 г нетни въглехидрати, 631,6 калории |
Необходими продукти:
- 1 цяло пиле (средно – около 1,5 кг)
- 1 светла бира в стъклена бутилка, 500 мл
- 500 г тиквички
- 500 г гъби печурки
За пилето
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. червен пипер
- 1 с. л. сушен босилек
- 1 с. л. риган
- 1 с. л. мащерка
- 100 г краве масло Гхи
- 1 бр. пилешки бульон
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. черен пипер
За тиквичките и гъбите:
- 1 с. л. студено пресован зехтин
- 1 с. л. сушен риган
- 1 ч. л. сушен босилек
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. черен пипер
Начин на приготвяне:
- Почистваме пилето и го оставяме цяло. Смесваме съставките, необходими за пилето, и го овкусяваме отвътре и отвън с тях. Надупчваме по-дебелите части на пилето с вилица, за да попие по-добре маринатата.
- През това време нарязваме тиквичките и гъбите на едри парчета и ги мариноваме.
- Взимаме бутилката с бира, като преди това трябва да сме се уверили, че може да се събере изправена във фурната ни. Почистваме я хубаво от етикета и лепилото.
- Отваряме я и нанизваме пилето на нея с краката надолу, така че гърлото на бутилката да излезе отгоре. Поставяме ги вертикално в средата на тавичка, в която изсипваме и маринованите зеленчуци.
- Натрошаваме пилешкия бульон в бутилката с бира, за да започне да извира по-лесно при печене.
- Включваме фурната на 180 градуса и оставяме ястието да се пече за около 30 минути, така че пилето да не опира горната част на фурната. Когато загрее, вдигаме градусите на 200 за още около 1 час, докато хване приятен загар, като от време на време е препоръчително да въртим тавата.
Идеята за пиле на бутилка
Смята се, че идеята за готвене на пиле на бутилка се е родила в южната част на Съединените щати – района на Каролина.
Концепцията включва нанизване на цяло пиле на бутилка с бира или друга течност, например газирана вода или вино. След това пилето се поставя изправено във фурна, като шишето играе роля на опора, а течността – като константна марината при печене.
Смята се, че този начин на готвене на пиле на бутилка се е появил като забавна и креативна алтернатива за готвене на цяло пиле, като същевременно то се поддържа сочно и ароматно.
Мариноване на месо с бира
Бирата добавя сочност към месото, а парата при печене помага то да се запази крехко по време на процеса на готвене. Мариноването на месо с бира може да добави уникални вкусове и да омекоти месото, което води до по-вкусно и ароматно ястие.
Идеята за използване на бира като марината за месо съществува от векове и има своите корени в различни кулинарни традиции.
Ето няколко причини, поради които е чудесна идея да мариноваме месо с бира
- Подобряване на вкуса – бирата се предлага в широка гама от стилове, всеки със свой уникален вкусов профил. Когато се използва като марината, бирата добавя към месото своята специфична нотка отличителен, специален вкус.
- Омекотяващи свойства – киселините и ензимите в бирата могат да помогнат за разграждането на твърдите мускулни влакна в месото, което го прави по-крехко и по-лесно за дъвчене.
- Задържане на влага – течността в бирата помага да се задържат соковете в месото по време на процеса на готвене, като го предпазва от изсъхване.
- Ароматни компоненти – различните съставки, като хмел, малц и други, в бирата допринасят за ароматни съединения, които подобряват цялостния аромат на месото.
- Карамелизиране – естествените захари, присъстващи в бирата, могат да създадат карамелизирана коричка върху месото при готвене, добавяйки вкусна текстура.
Практиката за мариноване на месо с бира преобладава в различни култури и региони през цялата история. В европейските кухни, особено немската и белгийската, бирата отдавна се използва като марината за различни меса. Освен това, в кухнята на Южна Америка и Карибите, бирата често се използва за мариноване на месо за барбекю и скара.
Днес популярността на маринованото в бира месо се е разпространило в световен мащаб и хората обичат да експериментират с различни видове от газираната напитка. Независимо под каква форма се приготвя месото, мариноването му с бира продължава да бъде ценена от кулинарните ентусиасти по целия свят.
Още от здравословната ни кухня
След основното ястие – пиле на бутилка с гарнитура, е време за десерт. Предлагаме ви няколко сладки изкушения с лимон – Кето лимонов десерт – 3 изкушаващи предложения, които освен че са вкусни, са с ниско съдържание на въглехидрати, което ги прави чудесен избор за хора, които са на кето диета.
Ще намерите ползите, които може да си извлечем от съставките в рецептата за пиле на бутилка в тези статии.
- Пилешко месо – 6 ползи от консумацията му
- Как да си приготвим домашна бира?
- Кюфтенца от тиквички с топящ се чедър
- Гъбите – чудо на природата
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти, както и в YouTube канала ни.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Пилешко роле със сирена и бекон е нисковъглехидратна рецепта със сочно месо и разтапяща се плънка.
Домашна бира се произвежда все по-често. Има неочаквани ползи за организма, когато се консумира с мярка.
Рецептата за кето кесадия визуално напомня на тази за кето тортиля. Разликата е главно в самото „тесто“ за […]