10 здравословни ползи на чая от мащерка

Обновена: 10.01.2024|
билки за имунитет. Чай от мащерка със стръкчета от прясна мащерка около него. Поднесен в бял сервиз.

Мащерката е билка от семейството на ментата, която е добре позната по нашите географски ширини. Благодарение на отличителния си вкус, тя има основна роля в кулинарията, но е ценена и заради своите лечебни качества.

Именно те ще са обект на статията ни днес. Грип, кашлица, настинка – всяко от тези заболявания е готово да почука на вратата ни през студените месеци. Още при първите симптоми прибягваме до билковите чайове. Чаят от мащерка трябва да е на първо място в списъка.

 

Мащерка при кашлицата

Няма как да не започнем с най-голямото предимство на тази билка. Етеричното масло в мащерката, което се получава от листата му, често се използва като естествено средство за кашлица. А комбинация от мащерка и листа от бръшлян може да помогне не само за облекчаване на кашлицата, но и за други симптоми на остър бронхит. Обърнете се към мащерката при първи сигнали за болки в гърлото.

 

Понижава кръвното налягане 

Мащерката е в състояние значително да намали сърдечната честота при високо кръвно налягане, а също така е в състояние да понижи и холестерола. Добри новини за хората с проблеми със сърдечно-съдовата система. Би било добре освен под формата на чай да включите мащерката и като подправка към любимите си ястия.

 

Мащерка за силна имунна система

 

Прясна мащерка, откъснато скоро и приготвена в букетче за сусшене.

 

Получаването на всички витамини, от които тялото ви се нуждае за силна имунна система, може да бъде предизвикателство. За щастие мащерката е пълна с витамин С, витамин А, мед, фибри, желязо и манган. А те са достатъчни, за да дадат стимул на имунната ви система, за да се пребори с първите симптоми на настинка например. Естественият антибактериален и антисептичен характер на мащерката също ще помогне за предотвратяване на инфекции и патогени.

 

Повишава настроението

Етеричното масло от мащерка съдържа веществото карвакрол. То влияе върху активността на невроните по начини, които засилват чувството на спокойствие и щастие. Така че, ако пиете редовно чай от мащерка или използвате етерично масло, а защо не и двете? Това може да има положителен ефект върху вашите чувства и настроение.

 

Богат е на антиоксиданти

Активните съставки в чая от мащерка са свързани с предотвратяване или облекчаване на много заболявания, включително световъртеж, множествена склероза, шум в ушите, хепатит и херпес зостер, както и намаляване на общия оксидативен стрес в организма. Това се дължи на антиоксидантите, които се намират в маслото от мащерка – тимол, лутеолин и др.

 

Стимулира паметта

Чаят от мащерка може да помогне за подобряване на паметта и фокуса. Тук отново се намесва тимолът, който играе роля за повишаване нивата на омега-3 мастни киселини в мозъка.Те допълнително изострят паметта и предотвратяват мозъчните проблеми, свързани с възрастта.

 

Регулира месечния цикъл

Нередовният цикъл е може би един от най-често срещаните проблеми, който жените изпитват. Основата на този проблем обикновено се крие в секрецията на хормони, генетични фактори, стрес, депресия или умора. Обикновено е придружен и със силни коремни болки. Чаят от мащерка е полезен, както за облекчаване на тези болки, така и за регулиране на менструалния цикъл.

 

Полезен е по време на бременност

Чаят от мащерка е безопасен по време на бременност, разбира се в умерени количества. Има антисептични, диуретични и потогонни свойства. Богат е на витамини от В-комплекс и на витамин С. Не съдържа кофеин. И комбинирани, всички тези качества го правят чудесен избор за топла напитка по време на бременност.

 

Действа като слабително

 

чай от мащерка, поднесен с прясна мащерка и златен сервиз.

 

Чаят от мащерка може да помогне за облекчаване на стомашния дискомфорт, заради слабителните си свойства и способността си за ускоряване на кръвообращението. Но, за да се постигне този ефект, трябва да се консумира редовно за по-дълъг период от време. Ако страдате от разстроен стомах, запек или подуване на корема. Това е идеалното средство.

 

Помага за намаляване на теглото

Мащерката може да бъде пръв помощник и в отслабването, тъй като потиска апетита, но все пак засилва енергията и доставя ценни хранителни вещества на организма. Това води до по-малко преяждане и похапване между храненията. Съединенията в мащерката също допринасят и за засилването на метаболизма.

 

Как да приготвите чай от мащерка?

Чай от мащерка може да се направи както от сушена, така и от свежа билка. За да приготвите чай от сушена мащерка, сложете чаша вода в чайника и я сварете. Във врялата вода служете 1 супена лъжица мащерка и оставете да ври 10-15 минути. Ако пък ще приготвите пресен чай от мащерка, достатъчно е да изпълните следните стъпки:

  • Разредете старателно листата на мащерката.
  • Кипнете 2 чаши вода, добавете листата и изчакайте поне 5 минути да се вари.
  • Ако искате по-наситен вкус, изчакайте поне 15 минути.

Независимо каква мащерка използвате и дали предпочитате чая студен или топъл, добавете и малко подсладител. Не надвишавайте времето за варене, това се отнася и за всички останали билки. Не забравяйте да го използвате и като подправка в кухнята, за да се наслаждавате още по-редовно на полезните му свойства. Ако информацията ви е била полезна, можете да прочетете и за предимствата на шипковия чай.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 24.10.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

  1. Анелия Тереза 03.04.2022 at 10:15 - Отговор

    да, чаят от мащерка едаден от самия БОГ , който ни е създал и трябва да се обърнем към природата за да бъдем здрави.

  2. ИлияИванов 30.10.2021 at 12:42 - Отговор

    Прекрасен научен анализ и препоръка!Благодарим!

Оставете коментар

Обновена: 10 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 24 октомври 2019 в 16:09 | Категория: Хранене и видове храни