Домашна бира би бил страхотен и оригинален подарък за някой любител на бирата.

Винаги може да си я закупим, но тогава губим удоволствието от направата й, както и възможността да задоволим любопитството си.

 

Какво представлява бирата?

Бирата, наричана често пиво, е сравнително нискоалкохолна пенлива напитка с вкус на малц. Твърди се, че е най-консумираното алкохолно питие в света и също така се смята за най старото.

Има различни цветове бира, в зависимост от вида й. Това зависи от количеството тъмен малц, използван още в началото. Цветовете на бирата варират от светложълт до тъмнокафяв, почти черен цвят, а разновидностите й са изключително много.

husk 400
husk 600

Съставът й също зависи от нейния вид, но основни компоненти са следните:

 • Вода
 • Мая
 • Зърнена култура (пшеница, овес, ориз, царевица, и др.) 
 • Хмел

 

Произход и история

Произходът на бирата датира от времето на най-ранните цивилизации. Твърди се, че е първата алкохолна напитка, създадена някога.

Великият философ Платон е казал „Той беше мъдър човек, който изобрети бирата“.

 

Ранният произход на домашна бира

Има данни, че примитивните култури на Месопотамия, около 10 000 пр.н.е., са били първите пивовари. Те не са описали това никъде, но археолози открили, че месопотамците оставили след себе си следи от ечемик и купи с остатъци от тогавашната домашна бира.

Въпреки че не са я обрисували по никакъв начин, рецептата за домашна бира успява да се класира за най-старата рецепта в света.

Отговорността за това е на древните египтяни, които описали процеса на варене на домашна бира върху папирус около 5000 г пр.н.е.

Египтяните използвали домашна бира за религиозните си церемонии. Спокойно може да дадем титлата първите “майстор-пивовари“ на фараоните.

Тогава бирата вероятно е била доста по-силна в сравнение с тази днес, защото за направата й при варене са добавяли и нарове, фурми и други техни местни билки.

Рецептата за домашна бира успяла да се разпространи от Близкия изток през Средиземно море до Европа, където придобива голяма популярност. Особено в Северна Европа, която имала достатъчно ресурси за направата й.

Бирата била доста възхвалявана и ценена не само заради хранителната си стойност, но и заради това, че е използвана като алтернатива на питейната вода, защото тогава много източници с годна за консумация вода били замърсени.

Можем да кажем, че през Ранното средновековие се появява бирата такава, каквато я познаваме днес.

 

Добавяне на хмел към рецептата

 

Хмел и чаша бира

 

През Хll век към рецептата за пиво се добавя хмелът като начин на овкусяване. Преди това били добавяни всевъзможни сухи цветя, клонки или корени.

Около 1150 г. немските монаси започнали много често да добавят див хмел към производството и така открили, че придава много приятен, горчив вкус, утоляващ жаждата.

Един от най-големите плюсове, които установили от употребата на хмел, били естествените му свойства на консервант, които удължавали живота на бирата.

Средновековните монаси били изключително известни пивовари. В почти всеки манастир имало пивоварна.

Историците отдават много заслуги на монасите за нововъведения в производството на домашна бира, както и хрумването им за нейното съхранение на студено, за по-добър вкус.

До днес традициите на монашеското пивоварство се съхраняват, като много от белгийските манастири се класират сред най-големите пивоварни в света.

 

Разпространение на напитката и откриването на бирената мая

Британските острови също се превръщат център на пивоварството. Пивото било неразделна част от живота на британците и много от бирите, които познаваме и харесваме, са с великобритански корени.

Интересно е, че популярният и до днес стил „India Pale Alе“ получава името си и се развива от необходимостта да се доставя пиво до места като Индия и Бирма.

Английските пивовари разбрали, че хмелът е силен консервант, благодарение на който бирата може да оцелее и след околосветско пътешествие.

Луи Пастьор – френски химик и микробиолог, открил, че бирената мая, благодарение на която ферментира бирата, се състои от живи организми – дрожди.

Това откритие дало възможност превръщането на захарите в алкохол да се извършва при по-голям контрол.

Друг учен, датският ботаник Емил Кристиан Хансен, посветил живота си на проучвания на видовете бирена мая. Сред изследванията му било и култивирането на чиста бирена мая. С това създава революция в пивоварството.

 

Какви ползи има консумацията?

 

Хора си дават наздраве с бира

 

От Древността лекарите препоръчвали домашна бира за изплакване на устата при зъбобол и за отстраняване на камъни в бъбреци.

Действа като естествен диуретик, предизвиквайки често уриниране, при което и изчистване на токсините от тялото.

 

По-нисък холестерол и сърдечни заболявания

Бирата съдържа разтворими фибри, които намаляват холестерола, инсулиновата резистентност и рисковете от диабет. Това важи при ограничена консумация на бира и за такава с ниско съдържание на захари.

Приемът на бирената мая се препоръчва при състояние на захарен диабет, кожни болести като акне и различни инфекциозни заболявания.

 

Бира против камъни в бъбреците

Едно от най-познатите свойства на домашна бирата е това, че при умерена консумация предотвратява и дори отстранява камъни в бъбреците.

Бирите, съдържащи хмел, са богати на фитохимикали, които, от своя страна, действат благоприятно на бъбреците.

 

Добро влияние върху стомаха и храносмилането

Пиейки домашна бира на гладно, в стомаха се освобождава излишна слуз, което е полезно при повечето видове гастрит.

Друга полза на бирата в състояние на гастрит или язва е влиянието й върху възстановяването на лигавицата на стомаха.

Хмелът, съдържащ се в бирата, активизира отделянето на стомашни сокове и всички активни вещества в комбинация с пивото имат болкоуспокояващ ефект, който спира развитието на бактериите.

Благодарение на разтворимите фибри в пивото, то помага за по-доброто храносмилане и преминаване на храна през червата.

 

Домашна бира за по-добра памет и кости

Натуралната съставка – ксантохумол, намираща се в хмела, може да повлияе за по-добрата ни когнитивна функция.

Има способността да забави дегенеративния път на паметта, като по този начин се подобряват умствените показатели.

1-2 чаши бира на ден помагат за подмладяването на клетките като забавят стареенето на организма.

Благодарение на силиция в състава си, бирата помага за изграждането на по-здрави кости и намалява риска от развитието на различни фрактури.

 

Домашна бира за намаляване на стреса

В малки количества, с 2 чаши на ден, бирата може да намали предизвиканите стрес и тревожност.

Ако се прекали и това се случва константно обаче, е напълно възможно да се получи обратен ефект, който да доведе до вредни последствия като депресия, по-високо ниво на тревожност и други подобни състояния.

 

Ползи за кожата и косата

 

Домашна бира за по-здрава коса

 

Витамините, съдържащи се в бирата, помагат срещу пигментацията и за регенерирането, еластичността и мекотата на кожата.

За третиране на лицето може да се използва пяната на бирата или течността на тъмната бира.

Относно косата, бирата е “магьосник“. Маските с пиво я правят много по-сияйна, здрава и гъста. Твърди се, че дори може да пребори косопада, благодарение на свойствата си.

 

Бира за по-добър сън

Не става въпрос за големи количества, а за една чаша с вечерята преди лягане.

При много хора се забелязва, че когато изпият една чаша бира, започва да им се доспива. Това се дължи на лактофлавинът в нея, който помага за това да заспим по-бързо, лесно и дълбоко.

 

Какви рискове крие прекомерната консумация?

Като всяко нещо, имащо своите ползи, и бирата става вредна, когато се прекали с нея.

Алкохолът възпрепятства организма да абсорбира витамини и минерали, като в същото време намалява и способността на организма да изгаря запасените мазнини.

Резултати от прекалено високата консумация могат да бъдат:

 • Депресия
 • Цироза
 • Ранна смърт
 • Недохранване
 • Хипертония
 • Надебеляване
 • Панкреатит
 • Ракови заболявания
 • Зависимост

Домашна бира е предпочитан партньор на всякакъв вид вредни храни, които приемаме. Това обаче, колкото и да е вкусно и моментно приятно, оставя щети след себе си.

Една от тях е познатото “бирено коремче“, но в по-напреднал етап може да се стигне до проблеми с наднормено тегло.

Ако посягането към алкохол стане навик, освен качването на килограми могат да се създадат куп други проблеми с организма.

 

Тънкости при приготвянето на бира

Важно е да съберем необходимото оборудване за направата на домашна бира. Не е необходимо да притежаваме някакви специални бидони или уреди.

Може да използваме и обикновени кухненски принадлежности, както и, по желание, да си набавим готовите съставки, които се изискват за домашна бира.

Необходими продукти за изпълнение на рецептата са вода, мая, хмел и малц. Важно е маята да бъде с добро качество, защото от нея зависи как ще се получи домашната бира.

 

Бърза рецепта за обикновена домашна бира

 

Домашна бира лесна, бърза рецепта

 

Необходими продукти:

 • 5 кг ечемичен малц
 • 20 литра вода
 • 5 чаши пресни шишарки от хмел
 • 50 г бирена мая
 • 150 г захар
 • 1 с. л сол

Начин на приготвяне:

 1. Разтваряме ечемичния малц във водата и го оставяме за 1 ден.
 2. След това изсипваме готовата смес в тенджера и добавяме солта.
 3. Варим малца за около 2 часа, след което добавяме хмела и варим за още 20 минути.
 4. Прецеждаме и оставяме пивната мъст да се охлади до 30 градуса.
 5. Когато е постигната необходимата температура, добавяме бирената мая и захарта, след което я оставяме за ферментация за 12-18 часа на тъмно и топло място.

Ако желаете по-малко количество бира, намалете дадените пропорции.

 

Заключение

Домашна бира е древно питие, което се усъвършенства през годините. Ценено е от народите и е било неизменна част от техния живот.

Бирата е полезна за организма, но не трябва да се прекалява с нея. Хубаво е да се консумира само в определени количества.

Не е задължително да имаме специално оборудване за приготвянето й, но е важно маята да е с добро качество.

Полезна ли е домашната бира?

Има неочаквани ползи за организма. Действа като естествен диуретик, предизвиквайки често уриниране, при което и изчистване на токсините от тялото.

Как се прави домашна бира?

Не е необходимо да притежаваме някакви специални бидони или уреди.
Може да използваме и обикновени кухненски принадлежности. Необходими продукти за изпълнение на рецептата са вода, мая, хмел и малц.

Вредна ли е бирата?

Ако се прекали с консумацията й, може да се стигне до състояния на депресия, цироза, зависимост и още много други.