Бира

Светла, алкохолна напитка

Хранителна стойност на 100г

29

калории

0.24

протеин

1.64

въгл.

0

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
0 г
Нишесте
0 г
Захари
0.09 г
Галактоза
0 г
Глюкоза
0.09 г
Захароза
0 г
Лактоза
0 г
Малтоза
0 г
Фруктоза
0 г

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
Няма данни
Витамин A
0 IU
Витамин B1 (Тиамин)
0.01 мг
Витамин B2 (Рибофлавин)
0.02 мг
Витамин B3 (Ниацин)
0.39 мг
Витамин B4 (Холин)
8.80 мг
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
0.03 мг
Витамин B6 (Пиридоксин)
0.03 мг
Витамин B9 (Фолиева киселина)
0 мкг
Витамин B12 (Кобалкамин)
0.02 мкг
Витамин C
0 мг
Витамин D
0 IU
Витамин E
0 мг
Витамин K1
0 мкг
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
0.01 г
Аргинин
0 г
Аспарагинова киселина
0.01 г
Валин
0 г
Глицин
0.01 г
Глутамин
0.04 г
Изолевцин
0 г
Левцин
0 г
Лизин
0 г
Метионин
0 г
Пролин
0.03 г
Серин
0 г
Тирозин
0 г
Треонин
0 г
Триптофан
0 г
Фенилаланин
0 г
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
0 г
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
0
Мононенаситени мазнини
0 г
Полиненаситени мазнини
0 г
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
Няма данни

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
0 мг
Фитостероли
Няма данни
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
3.10 г
Вода
94.88 г
Кофеин
0 мг
Теобромин
0 мг
Пепел
0.09 г
Допълнителна информация

Бира е една от най-старите и най-широко консумирани алкохолни напитки в света. Обикновено се прави от четири основни съставки: вода, малцов ечемик (или други зърнени култури), хмел и мая.

Без съмнение се чудите колко калории има в бирата, ако това е една от предпочитаните от вас напитки. На този и още много други въпроси ще отговорим в следващите редове.

 

Какви хранителни стойности има на 100 грама?

В 100 г бира се съдържат:

  • 29 калории
  • 1,64 г въглехидрати
  • 0,24 г протеин
  • 3,10 г алкохол
  • 94,88 г вода

Немалкото съдържащи се в бира калории не бива да ви тревожи прекалено, ако се наслаждавате на напитката в умерени количества. Ако обаче консумирате в излишък, нейното съдържание на калории може да допринесе за наддаване на тегло, нарушаване на хранителния режим и доста по-сериозни здравословни проблеми.

 

Какви витамини и минерали има?

Бирата съдържа различни витамини и минерали като например:

  • Витамини от група В, включително ниацин (B3), рибофлавин (B2), пантотенова киселина (B5) и фолат (B9)
  • Минерали като магнезий, калий, фосфор, цинк, селен и следи от калций
  • Силиций
  • Антиоксиданти като полифеноли, флавоноиди и фенолни киселини

Въпреки че бирата може да осигури някои витамини и минерали, тя трябва да се консумира умерено.

 

Ползи от консумацията на бира

Ако се чудите може ли да подобри благосъстоянието умерената консумация на бира, отговорът е да. Напитката действително има някои потенциални ползи за различни аспекти на здравето.

За сърцето

Някои изследвания показват, че заради съдържанието на антиоксиданти и полифеноли бирата може да помогне за предпазване от сърдечно-съдови заболявания чрез намаляване на възпалението и подобряване функцията на кръвоносните съдове.

За костите

Бирата е един от най-богатите хранителни източници на силиций. Той играе важна роля в минерализацията на костите и образуването на съединителната тъкан, затова се смята, че умерената консумация на бира може да доведе до по-висока костна минерална плътност.

За бъбреците

Алкохолната напитка в някои случаи може да понижи риска от камъни в бъбреците заради високото съдържание на вода. Добрата хидратацията е един от факторите, които могат да помогнат за намаляване концентрацията на минерали в урината и предотвратяване на свързаните с това заболявания.

За мозъка

Някои проучвания предполагат, че умерената консумация на алкохол, включително бира, може да бъде свързана с намален риск от когнитивен спад и деменция при възрастни хора. Необходими са обаче повече изследвания, за да се разбере напълно дали има връзка между приема на алкохол и здравето на мозъка.

 

Важно е да се отбележи, че тези потенциални ползи са свързани с добре регулирана консумация на бира. За жените това обикновено означава до едно питие на ден, а за мъжете – до две питиета на ден.

Прекомерната консумация може да има вредно въздействие върху здравето, включително повишен риск от чернодробно заболяване, някои видове рак, пристрастяване и проблеми с психичното здраве. Индивидуални фактори като възраст, генетика и цялостно здравословно състояние могат да повлияят на това как алкохолът засяга индивидите.

 

Алергични реакции

Възможни са алергични реакции към бирата, но те са относително редки. Бирата съдържа различни съставки, които потенциално могат да предизвикат алергични реакции при податливи индивиди.

Някои от възможните алергени, които се откриват в бирата, включват:

  • Зърна. Бирата обикновено се прави от зърна като ечемик, пшеница и ръж, които съдържат протеини, които могат да предизвикат алергични реакции при някои хора. Индивиди с непоносимост към глутен или цьолиакия могат да изпитат нежелани реакции към бира, съдържаща глутен.
  • Хмел. Той е ключова съставка в бирата, която допринася за нейния вкус и аромат. Протеините в нея също могат да доведат до алергична реакция.
  • Мая. Тя е от съществено значение за процеса на ферментация при производството на алкохолната напитка. Въпреки че алергиите към дрожди са по-рядко срещани, някои хора все пак могат да ги изпитат.
  • Сулфити. Тези съединения понякога се добавят към бирата като консерванти. Въпреки че алергичните реакции към сулфити по-чести възникват при консумация на вино, в някои случаи бирата също може да ги задейства.

 

Хората с известни алергии към някои от съставките трябва внимателно да четат етикетите и да се информират за съдържанието, преди да преминат към консумация на бира.

 

Рецепти от forlife.bg