Кето лазаня с тиквички и домашно доматено пюре
Пробвали ли сте да си направите кето лазаня с тиквички, вместо тестени кори? Елиминирането на глутена от нея я прави чудесен обяд или вечеря за всеки нисковъглехидратен режим, включително и кето диета.
За приготвянето на соса се използва доматено пюре, което ви препоръчваме да си приготвите вкъщи. Рецепта за него ще намерите след тази за лазанята. Купените пюрета и сосове често съдържат захар и стабилизатори, които е важно да избягвате.
Нека пристъпим към приготвянето на рецептата за кето лазаня с тиквички.
Рецепта за кето лазаня с тиквички и два вида сос
За да бъде богата нашата кето лазаня с тиквички, освен сос с кайма и доматено пюре, приготвяме и още един – със сирене и сметана. Вижте необходимите продукти и стъпки за изпълнение на рецептата.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 8 | 5 г |
Необходими продукти:
- 400 г тиквички
За соса с кайма:
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
- 2 връзки зелен лук
- 2 с. л. чесън на прах
- 700 г телешка кайма
- 1 с. л. сушен босилек
- 1 с. л. сушен риган
- 1 с. л. сол
- ¼ с. л. черен пипер
- 4 с. л. доматено пюре, без захар (как да си направите домашно, ще откриете по-надолу)
- 3 с. л. вода
За соса със сирене:
- 200 мл сметана за готвене
- 400 г сирене чедър, настъргано
- 1 с. л. чесън
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200°C и си пригответе съд с размери около 25х20 см.
- Нарежете тиквичките на тънки ленти по дължина. Поставете получените филийки върху кухненска хартия, посолете ги и нека се отцедят за 10-ина минути. След което попийте останалата влага с хартията.
- Докато чакате тиквичките да се отцедят, пригответе месния сос. Загрейте зехтина на умерен огън. Добавете чесъна на прах и зеления лук, и задушете.
- След това прибавете каймата, босилека, ригана, солта и пипера. Разбъркайте и гответе, докато каймата е готова.
- Добавете доматеното пюре и водата, разбъркайте добре. Намалете температурата и нека сместа да къкри 5-10 минути.
- Пригответе соса от сирене, като в малка тенджерка смесите сметаната, чесъна и половината от сиренето. Оставете да къкри около 5 минути, като бъркате непрекъснато, докато сместа се сгъсти и овкусете.
- Когато и двата соса са готови, е време да сглобите вашата лазаня. Сложете на дъното на съда от соса с кайма, върху него разнесете малко от този със сирене и покрийте с един слой от тиквичките. Повтаряйте, докато се изчерпат заготовките, и поръсете отгоре с другата половина от сиренето.
- Изпечете във фурната около 20 минути, докато сиренето добие златист цвят.
- Оставете ароматната кето лазаня с тиквички да се охлади поне за 15 минути, преди да сервирате.
Ако искате да се уверите, че формата на лазанята няма да се разпадне при разрязване и сервиране, оставете да се охлади поне половин час.
Домашно доматено пюре за вашата кето лазаня с тиквички
Домашно приготвеното е винаги по-полезно, тъй като знаем какво сме сложили в състава му. Затова приготвяме домашно доматено пюре, което може и да отнеме малко повече време, но ви уверяваме – крайният резултат си заслужава!
Освен за вкусната кето лазаня с тиквички, може да използвате този сос и за различни други ястия.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 4 | 4,56 г |
Необходими продукти:
- 1 кг домати
- 2 ч. л. сух риган
- ½ ч. л. сух босилек
- 1 с. л. бяло вино (или лимонов сок)
Начин на приготвяне:
- Направете кръстосан разрез на върха на всеки домат. Потопете ги във вряща вода за около 30 секунди, след това за кратко – в студена. Обелете ги и ги нарежете на филийки.
- Сложете ги в тенджера и оставете да къкрят на слаб огън – целта е да се изпари сока от доматите. Десет минути след началото на готвенето сложете подправките и овкусете със сол.
- За да премахнете семената, можете да прецедите пюрето.
- Към охладения сос прибавете бялото вино или заместете с лимонов сок.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в дългоочакваното й продължение „Кето фантазии 2“.
Още от здравословната ни кухня
Ако тази рецепта за кето лазаня с тиквички ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Топло парче ароматна кето лазаня с пилешко и карфиол е идеалното ястие за обяд, с малко над 5 […]
Днес сме ви приготвили две изключително вкусни рецепти за кето спагети от тиквички със сметана и сьомга. Текстурата […]
Всеки кулинар, който е фен на италианската кухня, обича да приготвя лазаня с домашни кори. Това ястие е […]