Пробвали ли сте да си направите кето лазаня с тиквички, вместо тестени кори? Елиминирането на глутена от нея я прави чудесен обяд или вечеря за всеки нисковъглехидратен режим.

За приготвянето на соса се използва доматено пюре, което ви препоръчваме да си приготвите вкъщи. Рецепта за него ще намерите след тази за лазанята. Купените пюрета и сосове често съдържат захар и стабилизатори, които е важно да избягвате.

Нека пристъпим към приготвянето на рецептата за кето лазанята с тиквички.

 

Рецепта за кето лазаня с тиквички и два вида сос

За да бъде богата нашата кето лазаня с тиквички, освен сос с кайма и доматено пюре, приготвяме и още един – със сирене и сметана. Вижте необходимите продукти и стъпки за изпълнение на рецептата.

Необходими продукти:

  • 400 г тиквички

За соса с кайма:

  • 2 с. л. зехтин
  • 2 връзки зелен лук
  • 2 с. л. чесън на прах
  • 700 г телешка кайма
  • 1 с. л. сушен босилек
  • 1 с. л. риган, сушен
  • 1 с. л. сол
  • ¼ с. л. черен пипер
  • 4 с. л. доматено пюре, без захар (как да си направите домашно, ще откриете по-надолу),
  • 3 с. л. вода

 

За соса със сирене:

  • 200 мл сметана за готвене
  • 400 г настъргано сирене, разделено на две порции
  • 1 с. л. чесън
  • сол и черен пипер на вкус

Приготвяне на кето лазаня с тиквички:

  1. Загрейте фурната на 200°C и си пригответе съд с размери около 25х20 см.
  2. Нарежете тиквичките на тънки ленти по дължина. Поставете получените филийки върху кухненска хартия, посолете ги и нека се отцедят за 10-ина минути. След което попийте останалата влага с хартията.
  3. Докато чакате тиквичките да се отцедят, пригответе месния сос. Загрейте зехтина на умерен огън. Добавете чесъна на прах и зеления лук, и задушете.
  4. След това прибавете каймата, босилека, ригана, солта и пипера. Разбъркайте и гответе, докато каймата е готова.
  5. Добавете доматеното пюре и водата, разбъркайте добре. Намалете температурата и нека сместа да къкри 5-10 минути.
  6. Пригответе соса от сирене, като в малка тенджерка смесите сметаната, чесъна и половината от сиренето. Оставете да къкри около 5 минути, като бъркате непрекъснато, докато сместа се сгъсти и овкусете.
  7. Когато и двата соса са готови, е време да сглобите вашата лазаня. Сложете на дъното на съда от соса с кайма, върху него разнесете малко от този със сирене и покрийте с един слой от тиквичките. Повтаряйте, докато се изчерпат заготовките, и поръсете отгоре с другата половина от сиренето.
  8. Печете във фурната около 20 минути, докато сиренето добие златист цвят.
  9. Оставете да се охлади поне 15 минути, преди да сервирате.

Ако искате да се уверите, че формата на лазанята няма да се разпадне при разрязване и сервиране, оставете да се охлади поне половин час.

 

Домашно доматено пюре за вашата кето лазаня с тиквички

Необходими продукти:

  • 1 кг домати
  • 2 ч. л. сух риган
  • ½ ч. л. сух босилек
  • 1 с. л. бяло вино (или лимонов сок)

Приготвяне:

  1. Направете кръстосан разрез на върха на всеки домат. Потопете ги във вряща вода за около 30 секунди, след това за кратко – в студена. Обелете ги и ги нарежете на филийки.
  2. Сложете ги в тенджера и оставете да къкрят на слаб огън – целта е да се изпари сока от доматите. Десет минути след началото на готвенето сложете подправките и овкусете със сол.
  3. За да премахнете семената, можете да прецедите пюрето.
  4. Към охладения сос прибавете бялото вино или заместете с лимонов сок.

 

Още от здравословната ни кухня

Пиле по мексикански.

Още едно предложение за вечеря – рецепта за пиле по мексикански.

 

Ако тази рецепта за кето лазаня с тиквички ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!