Кето лазаня с тиквички и домашно доматено пюре

Обновена: 28.11.2024|
Кето лазаня с тиквички

Пробвали ли сте да си направите кето лазаня с тиквички, вместо тестени кори? Елиминирането на глутена от нея я прави чудесен обяд или вечеря за всеки нисковъглехидратен режим, включително и кето диета.

За приготвянето на соса се използва доматено пюре, което ви препоръчваме да си приготвите вкъщи. Рецепта за него ще намерите след тази за лазанята. Купените пюрета и сосове често съдържат захар и стабилизатори, които е важно да избягвате.

Нека пристъпим към приготвянето на рецептата за кето лазаня с тиквички.

 

Рецепта за кето лазаня с тиквички и два вида сос

 

Кето лазаня с тиквички.

 

За да бъде богата нашата кето лазаня с тиквички, освен сос с кайма и доматено пюре, приготвяме и още един – със сирене и сметана. Вижте необходимите продукти и стъпки за изпълнение на рецептата.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати за 1 порция
50 минути 8 5 г

Необходими продукти:

За соса с кайма:

  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • 2 връзки зелен лук
  • 2 с. л. чесън на прах
  • 700 г телешка кайма
  • 1 с. л. сушен босилек
  • 1 с. л. сушен риган
  • 1 с. л. сол
  • ¼ с. л. черен пипер
  • 4 с. л. доматено пюре, без захар (как да си направите домашно, ще откриете по-надолу)
  • 3 с. л. вода

За соса със сирене:

  • 200 мл сметана за готвене
  • 400 г сирене чедър, настъргано
  • 1 с. л. чесън
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200°C и си пригответе съд с размери около 25х20 см.
  2. Нарежете тиквичките на тънки ленти по дължина. Поставете получените филийки върху кухненска хартия, посолете ги и нека се отцедят за 10-ина минути. След което попийте останалата влага с хартията.
  3. Докато чакате тиквичките да се отцедят, пригответе месния сос. Загрейте зехтина на умерен огън. Добавете чесъна на прах и зеления лук, и задушете.
  4. След това прибавете каймата, босилека, ригана, солта и пипера. Разбъркайте и гответе, докато каймата е готова.
  5. Добавете доматеното пюре и водата, разбъркайте добре. Намалете температурата и нека сместа да къкри 5-10 минути.
  6. Пригответе соса от сирене, като в малка тенджерка смесите сметаната, чесъна и половината от сиренето. Оставете да къкри около 5 минути, като бъркате непрекъснато, докато сместа се сгъсти и овкусете.
  7. Когато и двата соса са готови, е време да сглобите вашата лазаня. Сложете на дъното на съда от соса с кайма, върху него разнесете малко от този със сирене и покрийте с един слой от тиквичките. Повтаряйте, докато се изчерпат заготовките, и поръсете отгоре с другата половина от сиренето.
  8. Изпечете във фурната около 20 минути, докато сиренето добие златист цвят.
  9. Оставете ароматната кето лазаня с тиквички да се охлади поне за 15 минути, преди да сервирате.

Ако искате да се уверите, че формата на лазанята няма да се разпадне при разрязване и сервиране, оставете да се охлади поне половин час.

 

Домашно доматено пюре за вашата кето лазаня с тиквички

 

Кето лазаня с тиквички. Домашно доматено пюре.

 

Домашно приготвеното е винаги по-полезно, тъй като знаем какво сме сложили в състава му. Затова приготвяме домашно доматено пюре, което може и да отнеме малко повече време, но ви уверяваме – крайният резултат си заслужава!

Освен за вкусната кето лазаня с тиквички, може да използвате този сос и за различни други ястия.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати за 1 порция
40 минути 4 4,56 г

 

Необходими продукти:

  • 1 кг домати
  • 2 ч. л. сух риган
  • ½ ч. л. сух босилек
  • 1 с. л. бяло вино (или лимонов сок)

Начин на приготвяне:

  1. Направете кръстосан разрез на върха на всеки домат. Потопете ги във вряща вода за около 30 секунди, след това за кратко – в студена. Обелете ги и ги нарежете на филийки.
  2. Сложете ги в тенджера и оставете да къкрят на слаб огън – целта е да се изпари сока от доматите. Десет минути след началото на готвенето сложете подправките и овкусете със сол.
  3. За да премахнете семената, можете да прецедите пюрето.
  4. Към охладения сос прибавете бялото вино или заместете с лимонов сок.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в дългоочакваното й продължение „Кето фантазии 2“.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пиле по мексикански.

Още едно предложение за вечеря – рецепта за пиле по мексикански.

 

Ако тази рецепта за кето лазаня с тиквички ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар