Отслабване със зеленолистни зеленчуци – 10 сезонни предложения

Обновена: 08.03.2024|
Кето хранене през лятото. Отслабване със зеленолистни зеленчуци.

Един от най-добрите начини да помогнете на тялото си да се освободи от излишните килограми и да бъде по-здраво е да прибегнете към консумацията на повече зеленолистни зеленчуци.

Пригответе се да разберете повече за плюсовете при отслабване със зеленолистни зеленчуци и кои са техните ползи за организма.

 

Защо отслабване със зеленолистни зеленчуци?

На първо място е важно да уточним, че тук далеч не говорим за консумацията единствено на зеленолистни зеленчуци за определен период от време.

 

Напротив – в зависимост от индивидуалния случай можете просто да повишите количествата, които приемате, в ежедневния си режим. Особено ако се храните по-здравословно или спазвате хранителен режим.

За щастие, пролетта ни дава много варианти да постигнем желаните резултати с богат избор от пресни зеленчуци, а с повишаването на температурите се радваме на все по-богат избор от свежи зеленолистни растения. Тук обаче идва въпросът: как да изберем и кои от тях помагат за отслабване?

При отслабване със зеленолистни зеленчуци е препоръчително да се набляга на:

  • спанак
  • маруля
  • кейл
  • манголд
  • коприва
  • киселец
  • лапад
  • листа от цвекло
  • стебла целина

Дори съставен по този начин, този списък ще ви даде десетки идеи за рецепти за свежи салати, топли и студени ястия и дори солени десерти. А най-хубавото: всички тези зеленчуци могат да бъдат консумирани по време на нисковъглехидратни или друг тип режими.

 

Как ни помагат зеленолистните зеленчуци в отслабването?

 

Отслабване със зеленолистни зеленчуци.Суровоядство. Кето диета, симптоми на кетозата.

 

Всеки продукт от гореописания списък има различни свойства и състав.

Eто защо да ги включите в менюто си:

  • Те са с ниско съдържание на калории и нетни въглехидрати.
  • Имат богат хранителен състав – витамини, минерали, антиоксиданти, фибри.
  • С ниско съдържание на мазнини.
  • Богати на желязо.
  • Засилват метаболизма.
  • Лесно смилаеми.
  • Богати на микроелементи като манган, мед, хром, магнезий и др.
  • Не предизвикват резки скокове в нивото на кръвната захар.

 

Спанакът и отслабването

 

Кето храни за зимата. Отслабване със зеленолистни зеленчуци.

 

От деца знаем, че спанакът ни прави по-здрави и по-силни, но колко от вас знаят, че той помага и при отслабване?

Като един от най-полезните зеленчуци, спанакът съдържа витамини А и К, минералите манган и магнезий, както и фолиева киселина. Консумацията на повече спанак гарантира, че:

  • тялото се бори по-ефективно със свободните радикали
  • мускулите са по-здрави и се възстановяват по-бързо след натоварване
  • стресът се редуцира
  • зрението се подобрява
  • метаболизмът е по-бърз

Малко известно е, че в състава му влизат и специфични вещества – тилакоиди, на които той до голяма степен дължи славата си на зеленчук, който подпомага отслабването.

Причината е, че това вещество ограничава желанието ни да ядем нездравословни храни. То въздейства пряко на хормоните на ситостта, като кара тялото да освобождава повече от тях. Така намалява желанието ни за ядене без конкретна причина (т.нар. хедонистичен глад) и пряко повлиява на процеса на отслабване и натоварване на метаболизма.

Не бива да забравяме, че спанакът е и известен диуретик и има слабителен ефект, който допълнително подпомага тялото да се изчисти от вредните вещества.

 

Маруля

 

Отслабване със зеленолистни зеленчуци.

 

Присъствието на зелените салати в менюто за сваляне на килограми е толкова стар факт, колкото вероятно и първите режими, съставени в историята. За това обаче си има много добри причини.

Марулята се препоръчва за отслабване, тъй като съдържа минерали, витамини и хранителни вещества, сред които витамините А, С, К и Е, витамини от B-група, но и веществата ниацин, рибофлавин, тиамин и други. Богата е и на антиоксиданти и фибри.

Именно фибрите са една от причините марулята да се препоръчва при хранителен режим за отслабване. Те ни карат да усещаме ситост и едновременно с това – подобряват храносмилането и забавят освобождаването на въглехидратите в храносмилателната система. По този начин тя не се претоварва при обработката им и храната се смила по-добре.

В допълнение: марулята е прекрасен диуретик и помага на изхвърлянето на токсините от тялото. Затова е и добър избор, ако искате да направите пролетен детокс – независимо дали е свързан с отслабване или не.

 

Отслабване със зеленолистни зеленчуци: Кейл

 

Отслабване със зеленолистни зеленчуци.

 

Признат за суперхрана, този зеленолистен зеленчук е богат на витамини, минерали и антиоксиданти. Сред тях са калций, магнезий, витамини А, В, С и К, които също така засилват имунната система и подобряват мозъчната функция.

Кейлът, подобно на останалите примери от списъка, е богат на фибри, които потискат апетита. Зеленчукът е чудесен за добавяне към рецепти за смутита или просто задушен и овкусен с подправки.

 

Манголд

 

Отслабване със зеленолистни зеленчуци.

 

Малка порция задушен манголд покрива ежедневните нужди от витамин К и съдържа огромна доза витамин А, витамин С и магнезий. Зеленолистният зеленчук е добър източник на желязо, мед, калий, калций и витамин Е.

Манголдът не само е зареден с хранителни вещества, но има изключително ниско съдържание на калории и нетни въглехидрати, така че е чудесен вариант в плана за отслабване със зеленолистни зеленчуци.

 

Коприва

Това зеленолистно растение е налично през цялата година, но през пролетта листата му са най-крехки и ароматни. Копривата е богата на протеини, желязо, магнезий, също съдържа хлорофил и фолиева киселина.

Силно препоръчителна е за подсилване на организма, което е много важно при спазване на хранителен режим.

 

Киселец

Той е подходящ за супа, но и за сурови салати, със специфичния си кисел вкус на листата.

Киселецът е много хранителен, нискомаслен източник на въглехидрати (4,9 г на 100 г продукт) и протеини, с високо съдържание на фибри и няколко хранителни вещества. Зеленчукът съдържа голямо количество витамин А, витамин С, магнезий и желязо. Освен това осигурява калий, манган и витамини от група В.

 

Лапад

Лападът е една от най-ценните храни през пролетта, която не бива да пропускате и трябва да включвате редовно в диетата си. Той несъмнено е един от най-здравословните зеленчуци, наред с копривата и спанака, с голямото си разнообразие от витамини, минерали, протеини и и ниско съдържание на въглехидрати.

Освен това лападът не съдържа никакви мазнини, което го прави отлична диетична добавка.

Със своя богат химичен състав лападът редовно се  включва в менюто на вегетарианците, защото замества месото. В него са налични витамини A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E и K. Съдържа също щедри количества флавоноиди, фибри, танини, етерични масла, антрахинонови съединения, и много минерали – желязо, калий, калций, натрий и фосфор.

 

Листа от цвекло

 

Отслабване със зеленолистни зеленчуци.

 

Макар при нисковъглехидратно и кето хранене цвеклото да е изключено, използването на зелените листа на зеленчука са чудесен начин да обогатим менюто си с витамин А, витамин С и полифеноли.

Полифенолите съдържат забележителни антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за намаляване и предотвратяване на възпаление.

Диета, богата на полифеноли, подобрява здравето на червата, което допринася за ускорен метаболизъм и контрол на теглото.

 

Стебла целина

Те имат репутацията на диетична храна, тъй като са нискокалорични. Едно стебло целина, с тегло около 50 г, съдържа също така само 1.2 г въглехидрати, от които половината са фибри.

 

 

Отслабване със зеленолистни зеленчуци – ползи

 

Отслабване със зеленчуци. Целина, ползи и употреба.

 

Важно е да уточним, че зеленолистните зеленчуци са незаменими, когато става дума за:

  • Подкрепа на организма при смяната на сезоните (зима-пролет, пролет-лято).
  • Засилване на имунната система.
  • Съдържание на есенциални витамини и минерали.
  • Наличност на антиоксиданти и противовъзпалителни съставки.
  • Подобряване на метаболизма.
  • Хидратация на тялото.

И това са само част от позитивите, които можем да извлечете, ако решите да добавите повече зеленолистни зеленчуци към менюто си.

Тук е моментът да споменем, че тези техни свойства, които наглед нямат пряка връзка с отслабването, всъщност могат да подпомогнат процеса.

Какво се случва? Започваме да спортуваме по-често, спираме да ядем определени храни, увеличаваме консумацията на други и т.н. При всички положения в поне 80% от случаите това вкарва тялото ни в своеобразно състояние на шок, тъй като изменяме дълго спазвани осъзнати или неосъзнати навици в храненето.

Затова и много хора се отказват още в първите дни след започване на хранителен режим: не се чувстват добре в тялото си, чувстват постоянен глад, мотивацията им спада, енергията им намалява първоначално, докато организма се адаптира.

Всяко изменение в начина на живот от този тип кара тялото ни да се чувства слабо, да изразходва повече енергия, отслабва имунната система. Именно тук идва и подкрепящата роля на зеленолистните зеленчуци.

Те не само засищат и хидратират тялото ни, но и го захранват с полезни вещества. Те предотвратяват умората и същевременно поддържат защитните сили на организма на високо ниво.

Не пропускайте да включите в плана си за отслабване със зеленолистни зеленчуци:

 

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 11.05.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

  1. Таня Кожухарова 29.05.2022 at 19:23 - Отговор

    Великолепно и много полезно …благодаря

  2. Елисавета Долапчиева 26.05.2022 at 13:34 - Отговор

    Благодаря за всичко на което ме научихте.Сега кръвната ми захар е нормална.Специални благодарности на Албена/Бени/,Дона и Верджи.Благодаря на целия екип ,че ви има.С поздрави Елисавета.

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 16:52 | Публикувана: 11 май 2022 в 13:39 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни