Помага ли приемът на витамини срещу COVID-19?

Обновена: 08.03.2024|
Ковид и придружаващи заболавяния.

От началото на пандемията досега интересът към различни витамини срещу COVID-19 нараства, което е естествено – хората се опитват да укрепят организма си.

За някои това се превръща в мания. Но тя не е безопасна. И друг път сме изтъквали, че витамините не са бонбони. За да ни носят ползва, трябва умело да ги дозираме. Ето примери.

 

Витамин D

През изтеклата година фаворит в научните тествания върху средствата с потенциал да дават отпор на коронавирусната инфекция, се оказа витамин D.

Вниманието на изследователите бе привлечено от главните му форми  –D2 и  D3. Отдавна се знае, че втората е многократно по-активна. Доказано е, че D3 подпомага оздравителния процес при дихателни заболявания, включително причинени от коронавируси, които обаче са различни от новия микроскопичен агресор, наречен SАRS СoV-2.

vitbcompl 400
zdrav sun 600
vitbcompl 400
zdrav sun 600

Обобщавайки резултатите от над 60 клинични проучвания, британски експерти са стигнали до извода, че при пациентите с достатъчно витамин D в кръвта, тежката форма на COVID-19 е по-рядка, а смъртността по-ниска. Проф. Джон Роудс от Университета в Ливърпул обяснява този факт с противовъзпалителния ефект на D3.

Медици от САЩ, Великобритания и Испания допускат съществуването на пряка връзка между смъртността от COVID-19 и ниските нива на витамин D. Но неговата роля все още не е напълно изяснена при пациенти, страдащи едновременно от коронавирусна инфекция и сърдечно-съдови увреждания, диабет, наднормено тегло, както и други заболявания.

 

Защо е важен превантивният прием на витамин D3?

 

Витамини срещу COVID-19. Пост-Ковид синдром. Витамин D срещу COVID-19. Витамини.

 

Според проф. Нита Ганди Форухи от Университета по клинична медицина в Кеймбридж, въпреки съществуващите въпросителни и това, че клиничните проучвания продължават, разумно е хората да приемат добавки с D3, за да си осигуряват неговото нормално количество в кръвта.

На същото становище са експерти от Британската научно-консултативна комисия по хранене, които подчертават ролята на въпросния витамин за здравето на костите, мускулите, нервите и доброто функциониране на имунната система. Както и за потискане растежа на злокачествени клетки.

Един от начините да си осигурим витамин D е консумацията на мазна риба, телешки черен дроб, сирене, яйчни жълтъци, гъби и други храни.

Но чрез тях си гарантираме само 10%–20% от количеството, което ни е необходимо. За останалото обикновено разчитаме на ултравиолетовите слънчеви лъчи. Докосвайки човешката кожа, те стимулират синтеза на витамин D в тялото.

При недостиг на слънце обаче се налага допълнителен прием на полезното вещество.

В клинична лаборатория, чрез специален тест, всеки може да се провери какво е собственото му кръвно ниво на витамин D (нормалните стойности са между 30 и 80 ng/ml).

Изчислено е, че неговото минимално дневно количество, което може да се добавя при кърмачета, е равно на 10 µg (микрограма) или на 400 IU (международни единици).

При децата, подрастващите и възрастните това количество многократно се увеличава, като се имат предвид годините, телесното тегло и общото състояние на всеки отделен човек.

 

Витамин C (Аскорбинова киселина)

Това вещество е мощен антиоксидант. Предпазва тялото от свободните радикали, които поради химическата си нестабилност лесно се свързват с други съединения и могат да предизвикат нежелани промени в организма, последвани от увреждане и унищожаване на здрави клетки.

Витамин С е жизненоважен за имунната система. Неотдавна белгийски учени са стигнали до заключение, че той е полезен както за профилактика и лечение на различни вирусни инфекции, така и срещу COVID-19, включително в случаите на възникнало пренапрежение в защитните сили на организма.

Във високи дози аскорбиновата киселина намалява кръвното ниво на вещество, наречено цитокин интерлевкин-6. Това е продукт на имунната система, способен да стимулира нейните реакции до степен на цитокинова буря. Потискайки го, витамин С предотвратява тежкото протичане на COVID-19.

В света са стартирали повече от 40 проучвания за промените в клиничната картина на коронавирусната инфекция под влияние на витамин С. Няма ясни доказателства, че във високи дози, приемани инжекционно или през устата, аскорбиновата киселина води до излекуване от COVID-19.

Със сигурност обаче тя улеснява овладяването на заразата във всички етапи от развитието й, като поддържа на необходимото ниво защитните механизми в дихателните пътища.

Препоръчителните дози витамин С са се променяли през годините. Едно от експертните становища е, че максималната толерантна доза аскорбинова киселина е 2000 mg на ден, според други автори за укрепване на имунната система са достатъчни 1000 mg дневно.

Понеже витамин С е водноразтворим, тялото абсорбира точно определено количество и изхвърля излишъка чрез урината. Големи количества аскорбинова киселина се съдържат в чушки, домати, шипки, цитруси, касис, киви и редица още зеленчуци и плодове.

 

Витамини срещу COVID-19: Витамин Е

 

Сгъстяване на кръвта. Витамини срещу COVID-19.

 

Той също е антиоксидант. Намира се във всички клетъчни мембрани на тялото и ги предпазва от разрушителното действие на свободните радикали. Предотвратява разграждането на ензими, които са жизненоважни за обмяната в организма. Отдавна се прилага за лечение на дихателни проблеми при недоносени бебета.

Витамин Е проявява изразена способност да разрежда кръвта. Това свойство задълбочено се изследва в целия свят, особено след публикуваните съобщения през 2020 година от лекари, работили в ковид отделения на болници в Цюрих и Милано.

Описани са случаи на тежко протичане на COVID-19, довели до бързо сгъстяване на кръвта и образуване на тромби (кръвни съсиреци). Надеждата на медиците е, че витамин Е би могъл да се ползва за защита на кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците и мозъка, които наред с белите дробове се оказват прицелни за новия вирус SАRS CoV-2, който улеснява образуването на тромби.

Необходимата дневна доза витамин Е варира от порядъка на 500–800 до 1000 IU, според възрастта и състоянието на организма. Добър източник на витамин Е са растителните масла, ядките, суровите семена, някои зеленолистни зеленчуци и др.

 

Витамин А

За него се знае, че:

  • Подпомага фагоцитозата – процеса на улавяне и унищожаване на вредни за организма частици.
  • Участва в производството на имуноглобулини – гликопротеини, които се образуват в кръвта след инвазия на външен дразнител.
  • Има роля в диференциацията, узряването и действието на някои клетки на имунната система.

Доказано е, че приемането на витамин А във високи дози намалява тежестта и продължителността на някои заболявания (настинка, пневмония, морбили).

Установен е неговият оздравителен ефект и при случаи на тежък остър респираторен синдром (ТОРС), причинен от коронавирус, сроден със сегашния.

Все още се провеждат проучвания за ролята на витамин А в профилактиката и лечението на COVID-19.

На възрастните хора с предпазна цел се препоръчва приемане на около 900 мкг (3000 IU) от този витамин дневно. Най-известните му източници са черният дроб, морковите, тиквата, доматите и други червени, оранжеви или жълти зеленчуци и плодове.

 

Какви са изводите от досегашните проучвания?

 

Витамини срещу COVID-19. Лактозна непоносимост. Балансираният начин на живот. Есенциални аминокиселини.

 

Изследователите са убедени, че посочените витамини срещу COVID-19, в подходящи количества, могат да действат заедно и взаимно да се подсилват в усилията за овладяване на коронавирусната пандемия.

В това направление съществени са следните условия:

  • Правилно хранене.
  • Приемане на подходящи добавки.
  • Закаляване чрез умерено физическо натоварване и разумно излагане на слънце.
  • Стриктно спазване на стандартните предпазни мерки за ограничаване на заразните заболявания.

Много важно е да решаваме проблемите си по най-поносимия начин и вместо да боледуваме, взаимно да се пазим. Крайно време е да осъзнаем, че собственото ни поведение е основният фактор, от когото зависи нашето здраве.

Категории: Витамини и хранителни добавки, Здраве|Публикувана: 02.08.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 10:58 | Публикувана: 2 август 2021 в 16:06 | Категория: Витамини и хранителни добавки, Здраве