Въпреки че след лечение на ковид-19 и преодоляване на острата му фаза, симптомите на заболяването стихват, при някои хора не настъпва пълно възстановяване. Те се връщат към предишния си начин на живот, но изпитват необичайна умора. Чувстват се отпаднали и често се задъхват, особено при физически усилия.

Нерядко дишането им се утежнява с хриптене, подобно на звука, който се чува при ходене върху сняг или шумолене на хартия. Всичко това е сигнал, че белите дробове след прекаран ковид не работят с пълния си капацитет и това се приема за проява на т.нар. постковид синдром.

 

Как се стига до белодробно увреждане?

Според досегашните клинични наблюдения тежкият ковид може да провокира няколко болестни състояния.

 

vitd3 400
calc magn 600
  • Пневмония

До появата й се стига, когато белите дробове се възпаляват и течност изпълва алвеолите (въздушните торбички, отговорни за газообмена с капилярите). Възпалителната течност ограничава способността на алвеолите да приемат кислород. В такива условия възникват кашлица и задух, които понякога налагат кислородна терапия в болнични условия.

Пневмонията, в резултат от ковид, показва тенденция да се задържа в двата бели дроба. Дори след преминаване на коронавирусната инфекция, белодробното увреждане може да остане и да причинява затруднено дишане в продължение на месеци.

Ако пациентът е диагностициран с двустранна пневмония, причинена от вирус, особено ако са засегнати над 25% от белите дробове, съществува риск от фиброза. При това състояние, в резултат от възпалението, части от белодробните структури се заменят със съединителна тъкан. Най-общо казано, в белия дроб се появяват белези (подобно на следи от зараснала рана) и в неговата еластична тъкан се образуват неразтегливи зони. Те ограничават дихателната повърхност на белите дробове.

Ако зоните са малки, пациентът може да не забележи това. Но по-значителната фиброза винаги е свързана с дихателни проблеми.

 

  • Синдром на остър респираторен дистрес (Acute respiratory distress syndrome или ARDS)

 

Белите дробове след прекаран ковид.

 

С напредване на пневмонията при ковид все повече алвеоли се изпълват с течност, която попада в тях от малките кръвоносни съдове в белодробната система.С напредване на този процес се засилва недостигът на въздух и настъпва т. нар. синдром на остър респираторен дистрес.

Хората с ARDS често не могат да дишат сами и се нуждаят от кислородна терапия, която да подпомогне цялостно телесните им функции. Пациентите, които преживеят ARDS, и след възстановяване от ковид, нерядко остават с фиброзни изменения и увреждания в белите дробове.

 

  • Сепсис

Това опасно за живота състояние възниква, когато чрез кръвния поток инфекцията се разпространи на много места в тялото Известно е, че в човека органите и системите работят в синхрон с белите дробове. При сепсис тази хармония се нарушава и органите започват да се изключват един след друг.

След преодоляване на опасното състояние пациентът може да остане с трайно увреждане в белите дробове.

 

  • Суперинфекция

При зараза с вируса, причинител на ковид-19, имунната система работи усилено, като се фокусира върху нашественика с цел да го изгони. Това прави тялото по-уязвимо от други опасни микроорганизми в околната среда. Възникват допълнителни условия, които допринасят за развитие на дихателни нарушения.

 

Обратими ли са проблемите с белите дробове след прекаран ковид?

 

Белите дробове след прекаран ковид.

Специалистите са категорични: „Да, но това не се постига мигновено. Възстановяването отнема месеци и изисква търпение“.

С течение на времето тъканите заздравяват, но може да е нужна година или повече, докато белодробната функция на човек се върне към състоянието си преди заразата с ковид.

Развитието на усложнения зависи от много причини, на първо място от тежестта на заболяването. Но е възможно и е необходимо да се борим за възстановяване белите дробове след прекаран ковид.

В тази насока физическата рехабилитация има съществена роля. Подходящи са всички упражнения, насочени към укрепване на дихателната мускулатура, отговорна за вдишването и издишването. Много добри резултати се постигат при редовно ползване на бягаща пътека, велоергометър или велосипед. Но дори и само ходене с бързи темпове, с размахване на ръцете, навеждане и изправяне на тялото, помага в процеса на възстановяване.

При силно изразена слабост експертите препоръчват прости неща. Например надуване на балон или топка в седнало положение; вдишване и бавно издишване на поетия въздух през тънка тръбичка, потопена във вода.

Добре е да се прилага вибрационен масаж. За целта някой трябва да потупва леко гърба на болния с длани за няколко минути, не силно, по-скоро нежно. С потупвания следва да се обхване целият гръб. Този подход допринася за изчистване на слузта от бронхите и увеличава тяхната проходимост.

Полезни са инхалациите на белите дробове след прекаран ковид. Те овлажняват дихателните пътища. Може да се правят с минерална вода или физиологичен разтвор. Но към течностите не бива да се добавят муколитици (вещества, намаляващи гъстотата на белодробния секрет), за да не се провокира кашлица, която би раздразнила и без това възпалените белодробни структури.

Отдавна се знае, че стресът и недоспиването забавят възстановителните процеси. Ето защо е препоръчително след ковид пациентите да си изградят стереотип, който им гарантира редуване на време за дейности и минути за активна почивка. Разумно е да си осигуряват осемчасов пълноценен сън и повече позитивни емоции.

Поне един ден от седмицата трябва да прекарват на чист въздух сред природата.

 

Храненето за възстановяване на белите дробове след прекаран ковид изисква специално внимание

 

Белите дробове след прекаран ковид.

 

Според изследвания на нутрициолози от САЩ, колкото по-голямо е количеството на въглехидратите, които поемаме, толкова по-тежко е натоварването на белите дробове.

Доказано е също, че вирусът, възбудител на ковид, намалява минералната плътност на костите. По тази причина се препоръчва консумацията на храни, съдържащи магнезий и калций (риба, банани, шоколад, варива, пълнозърнести ястия, ядки). Тези продукти укрепват костите и мускулите, включително междуребрените мускули и диафрагмата, които участват в дихателния процес.

Съществена роля в борбата с инфекциозните заболявания изпълнява витамин А. Той е необходим и на основните структури в дихателната система. Основните му източници са храни от животински и растителен произход. За набавяне на витамин А се препоръчва активна консумация на моркови, портокали, мандарини, магданоз, босилек, спанак и други зеленолистни зеленчуци.

Пациентите, които са преживели тежък респираторен дистрес, се нуждаят и от повече цинк. Може да си го доставят чрез консумация на кисело мляко, сусам, овес, нахут, леща, стриди.

Други хранителни съставки, необходими за укрепване на белите дробове след прекаран ковид, са микроелементът магнезий и витамините E, C и B12.

Богатите на тези вещества са броколи, авокадо, различни видове ядки.

За стабилизиране на целия организъм допринася и редовната употреба на продукти с противовъзпалителен ефект (чесън, лук, джинджифил и др.), както и обилното приемане на вода. Количествата й варират според индивидуалните особености на всеки отделен човек. Ако той се чувства добре, вероятно е приел достатъчно течности, но ако усеща отпадналост, умора, главоболие и общ дискомфорт би следвало да увеличи водната си консумация.

Нека не забравяме, че състоянието на нашия организъм в значителна степен зависи от волята ни за здравословен стил на живот.

Обновена: 12 юли 2022 в 02:25 | Публикувана: 13 януари 2022 в 11:40 | Категория: Здраве