Подбел – употреба и ползи за респираторното здраве
Подбел е цъфтящо растение, което често се среща в дивата природа, но може да се отглежда и у дома. В последните години се смята за противоречива билка поради подозренията, че вреди на черния дроб, но все пак подбелът има достатъчно ползи, които могат да помогнат при различни заболявания.
Днес ще ви разкажем как се използва и какви са предпазните мерки, които трябва да имате предвид, преди да консумирате тази билка.
Подбел – външни характеристики
Подбелът расте предимно в Европа и Западна Азия. Обичайно може да го намерите по хълмове, ливади, склонове, както и в близост до потоци или канавки. Той е многогодишно растение със здрав корен и оцелява дори при по-сухи периоди, защото съхранява много вода.
Листата му са овални и големи до 15 см., които по форма наподобяват конско копито. Те са сивозелени отгоре и по-бледи отдолу. Подбелът има жълти цветове, които се наблюдават от юни до август, както и малки космати капсули, съдържащи семена в основата си.
Често може да се обърка с глухарче, но нещото, което го отличава, е, че цъфти преди листата му да се покажат. По това ще го познаете. Листата и цветовете на подбела могат да се използват под всякаква форма за лек. Корените му често се изсушават преди употреба.
Употреба на билката
Подбелът все още се използва широко в билкарството, както и в традиционната китайска медицина. Спечелил си е добро име през годините при респираторни проблеми като кашлица, астма и бронхит, както и при кожни възпаления.
Латинското име на билката – “tussilago” произлиза от думите за „кашлица“ и „заминаване“.
В миналото подбелът е бил изгарян като част от магически ритуали, включително такива за призоваване на любим починал човек. Понякога растението се е използвало и за предсказване на бъдещето.
От съвременна гледна точка билката съдържа много биологично активни вещества като флавоноиди, гликозиди и аминокиселини, които имат лечебни свойства.
Междувременно, също като глухарчето, подбелът се използва и за кулинарни цели. Младите листа се добавят в салати или към супи.
Цветовете могат да бъдат намачкани, запържени или използвани като гарнитура. Преди бирата и виното също са се приготвяли с подбел.
И още един бонус за тези, които искат да се откажат от тютюнопушенето. Използването на билки е един от начините да помогнете на тялото да се отърве от пристрастяването. Подбелът е един пример за билка, която може да се пуши. Това става самостоятелно или в комбинация с други билки като корен от бяла ружа или лопен.
Подбел в подкрепа на респираторното здраве
Време е да ви разкажем за конкретните здравословни ползи на билката и на какво се дължат те. Разберете всичко в следващите редове.
Растението традиционно се използва като успокояващо, омекотяващо и тонизиращо средство за дихателната система. Доказано е, че съдържа гликозиди, които лекуват тъканите на лигавицата при състояния като бронхит.
Подбелът има противовъзпалителни свойства и облекчава симптомите на кашлица, както и служи като ефективно отхрачващо средство.
Проучванията се фокусират главно върху тусилагон, едно от основните активни вещества в растението, но е вероятно и други също да допринасят за неговите противовъзпалителни ефекти.
Всъщност то има дълга история като лек за кашлица, тъй като е доказано, че увеличава производството на слюнка при хора с раздразнено гърло или такива с хронична сухота в устата и проблеми с белите дробове.
Билката може да помогне за овлажняване на дихателните пътища, така че да не се дразнят, когато са изложени на прах, дим и др. Чаят от подбел традиционно се препоръчва за хора с допълнителни симптоми като главоболие, световъртеж или запушен нос.
Още няколко ползи на билката
Въпреки че подбелът се използва основно при респираторни проблеми, той може да има и други ползи. Ето някои от тях:
- Билката има седативни свойства, които могат да облекчат безсънието или тревожността, причинени от стрес.
- Подбелът може да се използва и за облекчаване на хронична болка, свързана с различни видове артрит. Помага също за предотвратяване на сърдечни заболявания, когато се приема периодично.
- Билката засилва имунната система, като насърчава производството на бели кръвни клетки, което помага в борбата с инфекцията.
- Използва се външно при кожни проблеми като екзема, ухапвания, рани, язви и възпаления.
Как да използвате подбел като лек?
Чаят от подбел се приготвя, като 1 ч. л. (около 3 г.) изсушени листа или цветове се залеят с чаша вряла вода. Оставете да се накисне за около 5 мин., преди да прецедите, след което пийте до 4 чаши на ден. Чудесен лек при респираторни проблеми, синдром на раздразнените черва (IBS), диария, артрит, газове и др.
За да получите силна отвара, намалете течността наполовина и приемайте с добавен мед. Получава се нещо като сироп, който е подходящ за хронични състояния като астма и бронхит.
Пригответе си и сок от подбел чрез пасиране на пресните растения, до получаването на достатъчно течност. Прецедете всички парченца или семена, и използвайте тази смес върху открити рани. Това ще помогне да се предотврати инфекция, като същевременно ще съкрати времето за възстановяване.
Използвайте листата и цветовете директно като лапа върху кожата, за бързо облекчаване на симптомите.
Предпазни мерки при употреба
Една от причините подбелът да не получава толкова много внимание, колкото преди, е, че съдържа определени съединения, известни като пиролизидинови алкалоиди. Те могат да бъдат токсични за черния дроб, като потенциално причиняват остро или хронично увреждане на органа.
За съжаление е трудно да се каже дали подбелът наистина е противопоказен в това отношение, или не. Повечето проучвания, които разглеждат тези ефекти, нямат категорични доказателства за това.
Същевременно някои билкари твърдят, че когато се приготвя отвара чрез варене, повечето от пиролизидинови алкалоиди се унищожават в процеса.
Подбел не трябва да се консумира под никаква форма по време на бременност или кърмене. Препоръчително е да се избягва и, ако имате анамнеза за чернодробни проблеми.
Не се дава и на малки деца!
Известно е и, че билката причинява алергични реакции при някои хора, включително кожно дразнене и сърбеж в гърлото. Съобщава се също за стомашно разстройство или кашлица след консумацията на чай от подбел.
В крайна сметка решението дали да използвате подбел или не, е ваше, но не забравяйте да се консултирате със специалист. Ако все пак решите да го опитате, повечето билкари препоръчват краткосрочна употреба, за по-голяма безопасност.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Какви са необикновените свойства на обикновеното глухарче и как да го използваме, ще ви разкажем в следващите редове.
Бъбреците често страдат от инфекции, но може да подобрим тяхната функция с помощта на няколко полезни билки за […]
Есенциални аминокиселини, известни като градивни елементи на протеините, са съединения, които играят много важна роля в човешкото тяло. […]
2 Коментара
Здравейте!Имам дългогодишна кашлица и някакви пристъпи като астма!Така и не разбраха защо кашлям от 5-6 години!Нямам диагноза!Колко време да озползвам подбел?
Привет, не сме попадали на препоръки за продължителност на прием, вероятно докато не усетите облекчение.